Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Зоран Ђуровић: Исус погрешио у пророштву? Назарећанин је изгледа нешто погрешно прорекао. Наиме, вели својим ученицима: „А кад вас потјерају у једном граду, бјежите у други. Јер заиста вам кажем: Нећете обићи градова Израиљевих док не дође Син Човјечији“ (Мт 10, 23). У истом смислу: „Заиста вам кажем: Има неких међу вама што стоје овдје који неће окусити смрти док не виде Сина Човјечијега гдје долази у Царству своме“ (Мт 16, 28). На основу тог уверења Павле може да пише у 1Сол 4, 13-17 „Нећемо пак, браћо, да вам буде непознато шта је са онима који су уснули, да не бисте туговали као они који немају наде. Јер ако вјерујемо да Исус умрије и васкрсе, тако ће и Бог оне који су уснули у Исусу довести с Њим. Јер вам ово казујемо ријечју Господњом да ми који будемо живи о доласку Господњем, нећемо претећи оне који су уснули. Јер ће сам Господ са заповјешћу, гласом арханђела и са трубом Божијом, сићи с неба, и прво ће мртви у Христу васкрснути; А потом ми живи који останемо бићемо заједно с њима узнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху, и тако ћемо свагда с Господом бити“. Крај света и Други долазак се поклапао са уништењем Јерусалима: „Заиста вам кажем: Овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде“ (Мт 24, 34). Тадашњу генерацију упозорава: „Зато и ви будите спремни; јер у који час не мислите доћи ће Син Човјечији“. Иста логика и приликом процеса: „И првосвештеник одговарајући рече му: Заклињем те живим Богом да нам кажеш јеси ли ти Христос, Син Божији? Рече му Исус: Ти каза. Али ја вам кажем: од сада ћете видјети Сина Човјечијега гдје сједи с десне стране Силе и долази на облацима небеским“ (Мт 26, 63-64). Срце проблема је што је сам Исус одговоран за уверење првих хришћана да само што није стигао на облацима. И то је све везано са останком у животу људи који су тада били живи. Другим речима, он вели: Вратићу се за време вашег живита! Тј., да ће неки бити још у животу. Павле зато изазива симпатију када каже: а ми који будемо живи... Није био рад да се уброји у помрле . Ја видим само једно решење које би задовољило и вука и овце (иако има више интерпретативних праваца, али о њима ако буде неке дискусије). И то решење мири и тврдњу да Исус долази, као и тврдњу да су неки били живи за време тог доласка. Хтео бих да кажем да Исус није омануо. Наиме, тај долазак је био са распећем. Васкрсавши Исус је дошао наново, преобразио човека и узнео га на облаке. О васкрсењу свих на крсту сам већ говорио у више текстова на овом форуму. То је и тај Долазак Сина Човечијег на облацима. Мислим да нам то сведочи и други процес, који је сличан Исусовом, првомученику Стефану: „А он, пун Духа Светога, погледа на небо и видје славу Божију и Исуса гдје стоји с десне стране Богу, и рече: Ево видим небеса отворена и Сина Човјечијега гдје стоји с десне стране Богу“ (Дела 7, 55-56). Дакле, небеса са Сином Човечијим су већ отворена и Стефан је то видео. Тако и Павле мења своју перспективу и исправља самог себе: (Фил 1, 24): „А обузима ме обоје: имам жељу умрети и са Христом бити, што је много боље; али остати у телу потребније је вас ради“. Дакле, он ће бити са Христом већ после смрти, а не по некаквом Другом доласку. Зоран Ђуровић Рим, 26.03.2016 Ламех, ines, RYLAH and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Znači.. po tome sudeći ako sam dobro shvatila... 2. Hristov dolazak je već kao bio?... U celoj toj priči mi fali *Mač*... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Znači.. po tome sudeći ako sam dobro shvatila... 2. Hristov dolazak je već kao bio?... U celoj toj priči mi fali *Mač*... Да. Сакупио сам та моја писанија на ову тему у један документ, и он није систематичан, јер је условљен био полемикама. Ово је форум. Такође, напомена и за остале који желе да виде на 1 месту та моја размишљњања о васкрсењу свих на Крсту, могу да га скину овде: http://www.academia.edu/23078130/%D0%94%D0%BE%D1%9B%D0%B8_%D1%9B%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82_%D0%B8_%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9B%D0%B5_%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5_%D0%BE%D1%87%D0%B8 Надам се да ће настат књига једног дана... Џуманџи and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Kako god bilo da bilo.. Dovoljno i previše je Hristos ostavio iza sebe.. za nas.. što može koristiti našem spasenju... Samo 10 zapovesti bile bi dovoljne.. pa da ni jedno slovo više ne pročitam... Kroz Svete Oce je govorio Duh Sveti da nas učvrsti u zapovestima... kako bi mogli obnavljati lekcije... jer nam je to potrebno (jer nosimo i dobro i zlo u sebi )... Mislim da je naše da uz molitve i kroz učenje Svetih Otaca razdvojimo dobro od zla "u sebi" ... A Hristov dolazak će da razdvoji dobro i zlo "među nama"... da se ne mešaju... Da li će to uraditi svojim dolaskom u um i srce svakog pojedinca... da li će biti spušten na oblacima... i zaseniti nas svetlošću svojom božanskom...da li će to biti drugi ili treći dolazak.. svejedno... Činjenica je da moramo biti spremni.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Nije samo raspece i vaskresenje vec i preobrazenje na Tavoru. александар живаљев and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Nije samo raspece i vaskresenje vec i preobrazenje na Tavoru. Da, pisao ava o tome... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 E avo, jos jedan ovakav tekst i poceu ti praviti ikonu. Salim se, nemoj da se pogordis. Nego ovo je fantasticno objasnjenje, ali pokazuje kako je Isus bio misteriozan i do koske nejasan. Ovdje se vec radi o relativnosti vremena i prostora, i kako bi on to objasnio ljudima 1 vijeka. Nema sanse, zato im je govorio u zagonetkama i nije mogao nista uciniti nego ih ostaviti da vjeruju kako ce se on vratiti bukvalno sa neba na oblacima, mrtvi ce masovno ustajati iz grobova itd....No to se nije zavrsilo samo na apostolima, takva perspektiva je zavrsila u Simbolu Vjere, gdje se ispovjeda "i koji ce opet doci sa slavom da sudi zivim i mrtvima". E sad ovo ne mora da obuhvata perspektivu "fizickoj jahanja oblaka sa milijardama andjela" dakako ali meni se cini da su ipak vaseljenski oci pa i svi do sad imali to isto apostolsko misljenje. александар живаљев and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Св. Стефан Првомученик вс цитатологија Биће 'тересантно! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Заиста вам кажем: Има неких међу вама што стоје овдје који неће окусити смрти док не виде Сина Човјечијега гдје долази у Царству своме Моје је мишљење да је оних који неће окусити смрти било у свакој генерацији . Свети Василије острошки или свети старци Пајсије и Порфирије , на пример . Јесу умрли телом, али нису "окусили" смрт . Тако бар ја схватам цитат . Рапсоди, aliluja and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Simbolu Vjere, gdje se ispovjeda "i koji ce opet doci sa slavom da sudi zivim i mrtvima". То је могућ превод, али је исправнији: Који опет долази (долазећи), јер је у гр ἐρχόμενον, партицип презента. Дакле, није га нужно превести са футуром, иако може (да се разуме презент у функцији футура). Словенски је добар превод: грјадушчаго: који долази. Несвесно смо паметнији од онога што мислимо. Мислимо једно, кажемо друго, боље. То све долази од оног обећања да је Он са нама до свршетка века (не значи да неће бити и после). Једино у овој мистичкој перспективи можемо да га разумемо шта жели да каже. А потпуно си у праву да другачије није ни могао да говори апостолима. Јесте он све рекао али смо после почели да га алегоризујемо. Јер вели: Када ме подигну (на крст), тада ћете познати да Ја Јесам и тада ћу све привући к себи. Ја то схватам буквално. Тада је све привукао, тј. подигао. Вели у Јн 12, 32: κἀγὼ ἐὰν ὑψωθῶ ἐκ τῆς γῆς, πάντας ἑλκύσω πρὸς ἐμαυτόν. Гр ἑλκύω, значи привести, привући, убедити, али и привести на силу. Отац привлачи, Син васкрсава: „Нико не може доћи мени ако га не привуче Отац који ме посла; и ја ћу га васкрснути у посљедњи дан“ (Јн 6, 44). Петар извлачи на горе мач: „А Симон Петар имаше нож, па га потеже и удари слугу првосвештениковог, и одсијече му десно ухо.“ (Јн 18, 10). Извлаче рибу: „А он им рече: Баците мрежу са десне стране лађе, и наћи ћете. Онда бацише, и већ је не могаху извући од мноштва рибе.“(Јн 21, 6). Извлаче на копно мрежу пуну риба (Јн 21, 11). Павла руља извлачи на силу из Храма да би га теповали (Дела 21, 30). Биваш одвучен на суд (Јак 2, 6). Дакле, код новозаветника, глагол ἑλκύω означава физичку акцију, а не неко интелектуално убеђивање! А код Јована два пута је везан за васкрсење. А о Последњем дану јасно сам Он вели у Јн 11, 24-26: „Марта му рече: Знам да ће васкрснути о васкрсењу у посљедњи дан. Исус јој рече: Ја сам васкрсење и живот: који вјерује у мене ако и умре, живјеће. И сваки који живи и вјерује у мене неће умријети вавијек“. Видиш како је идентификовао последњи дан и васкрсење са собом? Одох да подгревам ручак за децу... Justin Waters, Срђан Шијакињић, Плутон and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Зоран Ђуровић: Исус погрешио у пророштву? Назарећанин је изгледа нешто погрешно прорекао. Наиме, вели својим ученицима: „А кад вас потјерају у једном граду, бјежите у други. Јер заиста вам кажем: Нећете обићи градова Израиљевих док не дође Син Човјечији“ (Мт 10, 23). У истом смислу: „Заиста вам кажем: Има неких међу вама што стоје овдје који неће окусити смрти док не виде Сина Човјечијега гдје долази у Царству своме“ (Мт 16, 28). На основу тог уверења Павле може да пише у 1Сол 4, 13-17 „Нећемо пак, браћо, да вам буде непознато шта је са онима који су уснули, да не бисте туговали као они који немају наде. Јер ако вјерујемо да Исус умрије и васкрсе, тако ће и Бог оне који су уснули у Исусу довести с Њим. Јер вам ово казујемо ријечју Господњом да ми који будемо живи о доласку Господњем, нећемо претећи оне који су уснули. Јер ће сам Господ са заповјешћу, гласом арханђела и са трубом Божијом, сићи с неба, и прво ће мртви у Христу васкрснути; А потом ми живи који останемо бићемо заједно с њима узнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху, и тако ћемо свагда с Господом бити“. Крај света и Други долазак се поклапао са уништењем Јерусалима: „Заиста вам кажем: Овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде“ (Мт 24, 34). Тадашњу генерацију упозорава: „Зато и ви будите спремни; јер у који час не мислите доћи ће Син Човјечији“. Иста логика и приликом процеса: „И првосвештеник одговарајући рече му: Заклињем те живим Богом да нам кажеш јеси ли ти Христос, Син Божији? Рече му Исус: Ти каза. Али ја вам кажем: од сада ћете видјети Сина Човјечијега гдје сједи с десне стране Силе и долази на облацима небеским“ (Мт 26, 63-64). Срце проблема је што је сам Исус одговоран за уверење првих хришћана да само што није стигао на облацима. И то је све везано са останком у животу људи који су тада били живи. Другим речима, он вели: Вратићу се за време вашег живита! Тј., да ће неки бити још у животу. Павле зато изазива симпатију када каже: а ми који будемо живи... Није био рад да се уброји у помрле . Ја видим само једно решење које би задовољило и вука и овце (иако има више интерпретативних праваца, али о њима ако буде неке дискусије). И то решење мири и тврдњу да Исус долази, као и тврдњу да су неки били живи за време тог доласка. Хтео бих да кажем да Исус није омануо. Наиме, тај долазак је био са распећем. Васкрсавши Исус је дошао наново, преобразио човека и узнео га на облаке. О васкрсењу свих на крсту сам већ говорио у више текстова на овом форуму. То је и тај Долазак Сина Човечијег на облацима. Мислим да нам то сведочи и други процес, који је сличан Исусовом, првомученику Стефану: „А он, пун Духа Светога, погледа на небо и видје славу Божију и Исуса гдје стоји с десне стране Богу, и рече: Ево видим небеса отворена и Сина Човјечијега гдје стоји с десне стране Богу“ (Дела 7, 55-56). Дакле, небеса са Сином Човечијим су већ отворена и Стефан је то видео. Тако и Павле мења своју перспективу и исправља самог себе: (Фил 1, 24): „А обузима ме обоје: имам жељу умрети и са Христом бити, што је много боље; али остати у телу потребније је вас ради“. Дакле, он ће бити са Христом већ после смрти, а не по некаквом Другом доласку. Зоран Ђуровић Рим, 26.03.2016 Uvek je interesantno kad ljudi krenu analizirati Novi Zavet, šta je Hrist to govorio i na šta je mislio...mislim čak da u jednom delu baš i to stoji kako će mnogi analizirati šta piše u Pismu, ali ako ne budu imali u sebi blagodat Duha Svetog, sve analize će se svesti na pretopstavke...dakle, Gospodnja Premudrost je neshvatljiva čoveku, tek po božjem dopuštenju i blagodati, mogu se shvatiti pojedina značenja... александар живаљев, Рапсоди, aliluja and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Uvek je interesantno kad ljudi krenu analizirati Novi Zavet, šta je Hrist to govorio i na šta je mislio...mislim čak da u jednom delu baš i to stoji kako će mnogi analizirati šta piše u Pismu, ali ako ne budu imali u sebi blagodat Duha Svetog, sve analize će se svesti na pretopstavke...dakle, Gospodnja Premudrost je neshvatljiva čoveku, tek po božjem dopuštenju i blagodati, mogu se shvatiti pojedina značenja... Ако вас не мрзи, поделите са нама ваше надахнуће, да не бисмо лутали у мраку и бавили се на неприличан начин божанским Тајнама... Јефимија Крунић and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 No to se nije zavrsilo samo na apostolima, takva perspektiva je zavrsila u Simbolu Vjere, gdje se ispovjeda "i koji ce opet doci sa slavom da sudi zivim i mrtvima". E sad ovo ne mora da obuhvata perspektivu "fizickoj jahanja oblaka sa milijardama andjela" dakako ali meni se cini da su ipak vaseljenski oci pa i svi do sad imali to isto apostolsko misljenje. Pa ko veruje u fizički drugi dolazak isusa Hrista, Sina Božjeg, onda će morati da svari i to, da ne postoji način da Sin Božji ponovo siđe u punoj svojoj slavi bez Hrišćanskih svetitelja. Ne postoji više puna slava Bogočoveka a da ona ne uključuje i Hristove svetitelje. Dakle ako Hristos dođe u svoj svojoj punoj slavi, onda će ga pratiti i svetitelji u telu svom, kao i mnoštvo anđela. Hristos nije trudnica da dovodi sa sobom svetitelje u stomaku, već će oni oblake jahati sa njim u telu. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Pa ko veruje u fizički drugi dolazak isusa Hrista, Sina Božjeg, onda će morati da svari i to, da ne postoji način da Sin Božji ponovo siđe u punoj svojoj slavi bez Hrišćanskih svetitelja. Ne postoji više puna slava Bogočoveka a da ona ne uključuje i Hristove svetitelje. Dakle ako Hristos dođe u svoj svojoj punoj slavi, onda će ga pratiti i svetitelji u telu svom, kao i mnoštvo anđela. Hristos nije trudnica da dovodi sa sobom svetitelje u stomaku, već će oni oblake jahati sa njim u telu. Ako je drugi fizicki dolazak Hristov bilo vaskrsenje, onda nama svima nista drugo ne preostaje nego da cekamo smrt, to ce biti nase vaskrsenje. Dakle poslije smrti sliejdi spektakl. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Ako je drugi fizicki dolazak Hristov bilo vaskrsenje, onda nama svima nista drugo ne preostaje nego da cekamo smrt, to ce biti nase vaskrsenje. Dakle poslije smrti sliejdi spektakl. Tako nešto apostoli ne kažu i upravo zbog mogućnosti čekanja na smrt, apostol poziva na život, jer smo mi Bogu izgleda potrebniji ovde iako smo neposredno posle smrti sa Njim. Smrt u bilo kom slučaju ili kontekstu, ne može imati opravdan cilj. A ako me budeš pitao, zašto je onda Hristos otišao dobrovoljno u smrt, onda je odgovor taj, da Sin Božji u sebi ima vaskrsenje. Čovek to nema. александар живаљев, aliluja and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука