Jump to content

Зоран Ђуровић: Исус погрешио у пророштву?

Оцени ову тему

Препоручена порука

E bre Janko, ja tebe mnogo volim ti to znaš. Jedan si od retkih koji se upustiš u svojim msilima ali jesi vezan stegama "predznanja" :))

A šta ti misliš sada ne umemo da se kajemo raskajemo svedemo račune, znamo li šta je neoprostivo šta je oprostivo?? Jesmo li licemeri da idemo posle ispovesti na sveto Pričešće i kažemo ne znam da li Hristos stvarno  oprostio sve ili je nešto ostavio za strašni sud? :))

Jeste li Hristos ovde nama oprostio sve ili nije, nemoj mi te grehove koje će naši naraštaji ispaštati? Šta će bre ispaštati ako nam je Hristos ovde oprostio? 

Eto seti se prilikom sledeće ispovesti i budi sam sa sobom i sa Hristom i vidi da li će ti oprostiti sve ili će zadržati neku kamatu kao pokvareni američki bankar za dan Suda?

Може бити, а можда си и ти везан својим предрасудама да сви чине као и ти.

Ајде просто питање.

Мој блиски члан породице је верујући.

Свако вече и јутро "чита".

Пости скоро све среде и петкове, али не и целе постове. Ипак, у сваком посту се бар једном причести.

Сад иде квака.

Иако повремено пости и причешћује се спрам телесног подвига, ипак се НИКАД не исповеда.

Живи и у невенчаној вези са добром женом, која је по души добра али нити пости нити се причешћује (можда и јесте некад, нисам сигуран, многи косовари имају неки свој систем побожности). Често се љути (на њу, некад и на нас, синове...), плаховит, али све маскира шалама. Човек крајности.

Дакле, он неће да се исповеда јер зна или можда пре осећа (али пригушује сопствену савест) да има много квака које га кољу.

Он ти не би могао одговорити на подебљано. Мени се чини да чека завршни рачун надајући се плусу у збиру.

Теби? Мислиш да је довољно за спасење то што пости и причешћује се?

Опрости, нисам мислио ни пожелео да судиш, већ само да видиш каквог шара има под капом небеском. А различитих примера различитих приступа спасењу од стране разних верујућих колико хоћеш.

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ниси толико млад да се увек ругаш ја сам те питао озбиљне ствари.Од тебе сам више очекивао увек идеш до пола.

Знам све, ти си наиван као француска собарица... Узми и читај то што сам ти препоручио, можда се обратиш на путу за Дамаск...

Подели на овим сајтовима

Може бити, а можда си и ти везан својим предрасудама да сви чине као и ти.

Ајде просто питање.

Мој блиски члан породице је верујући.

Свако вече и јутро "чита".

Пости скоро све среде и петкове, али не и целе постове. Ипак, у сваком посту се бар једном причести.

Сад иде квака.

Иако повремено пости и причешћује се спрам телесног подвига, ипак се НИКАД не исповеда.

Живи и у невенчаној вези са добром женом, која је по души добра али нити пости нити се причешћује (можда и јесте некад, нисам сигуран, многи косовари имају неки свој систем побожности). Често се љути (на њу, некад и на нас, синове...), плаховит, али све маскира шалама. Човек крајности.

Дакле, он неће да се исповеда јер зна или можда пре осећа (али пригушује сопствену савест) да има много квака које га кољу.

Он ти не би могао одговорити на подебљано. Мени се чини да чека завршни рачун надајући се плусу у збиру.

Теби? Мислиш да је довољно за спасење то што пости и причешћује се?

Опрости, нисам мислио ни пожелео да судиш, већ само да видиш каквог шара има под капом небеском. А различитих примера различитих приступа спасењу од стране разних верујућих колико хоћеш.

Evo ručam,pa nisam baš pri vremenu ali mi je dok sam čitao nešto palo u pamet.

Kaže Ajnštajn ljudska glupost je neograničena.. (tako nekako)

Ali ja ti kažem jedino neograničeno dovoljno da bude glupo je strah od Hristove milosti.

Uvek se nekako dobro prisetiti Svetoga Pisma i apostola, oni su onako baš inspirativni. Kad su apostoli i pored toga što je Hristos hodao pored njih bili u stanju, da pitaju Hrista: A koliko puta u toku dana češ nam Gospode oprostiti?

Šta misliš Janko, koliko su oni grehova u svom strahu nabrojali a imali su neverovatnu podršku Sina Božjeg koji je hodao sa njima? Malo!! A Hristos im oprašta 7x77. Oni se tome nisu nadali a ti Hristu još to nisi poverovao. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Знам све, ти си наиван као француска собарица... Узми и читај то што сам ти препоручио, можда се обратиш на путу за Дамаск...

Зоране зар мислиш да имам неку лошу намеру.Ја о Теби имам добро мишљење.Ти си веома талентован,можда једини школовани теолог код нас Срба али стварно често си контрадикторан.Молим Те реци ми зашто помињеш Пут за Дамаск..Дословно и буквално ја сам био на путу за Дамаск.Онда реци и ко сам ако толико знаш.

Подели на овим сајтовима

Зоране зар мислиш да имам неку лошу намеру.Ја о Теби имам добро мишљење.Ти си веома талентован,можда једини школовани теолог код нас Срба али стварно често си контрадикторан.Молим Те реци ми зашто помињеш Пут за Дамаск..Дословно и буквално ја сам био на путу за Дамаск.Онда реци и ко сам ако толико знаш.

Данас сам имао неколико прозорљивих момената. Рекао сам особама ствари и онда су ми се јавили приватно на фејсу. Као ти вечерас. И због тога многи који ме знају добро имају неког светог страха. Једноставно се запрепасте. А ја не говорим по визијама него што ми нешто падне на памет. 

На путу за Дамаск се Павле преобратио. Срео са Исусом и после ослепљења прогледао. 

То је свима нама потребно. 

У једној реченици јер сам видео само једно питање и заиста не могу на друга да одговарам да се не бих понављао (неки васкрсли пре Христа), јер то има у назначеном фајлу, све што тврдим да је васкрсење, вазнесење и други долазак ствар која се у једно збила. Јер је атемпорална. Нама се чини да је у 3 фазе. Но, то су само 3 момента једне те исте стварности коју опажамо другачије. Умро си, васкрсао си, вазнео си се и ушао у последњи дан са свима светима. Није Ис "крњ" па да се "пуни" ћелијама које смо ми. На крсту је све подигао са собом. Историја, тј. време тече јер је то наша димензија која нам омогућавамо да се родимо у Њему.

Да је само он васкрсао тридесетих година првог века, онда би нужно остао само пример за слеђење. И ми бисмо били само муслимани који се не сједињују са Господом него су робови који слушају Господара. Ја пак говорим о мистерији. О сједињењу, и то буквалном, природа. Ја спасење не видим ван тога.

Ако има кроз читање оног мог текста још нешто, питај. Одговорићу колико могу. А ако ми се још нешто јави, и то ћу ти рећи :D  

Подели на овим сајтовима

imam jedno teolosko pitanje za tebe, niej u sklopu ove teme, ali dje bi ga postavio, kad je za tebe.

gledam zimus neki video gdje se neki bivol brani od lavova, jaci od njih, ali oni idu na taktiku umaranja kao vukovi, napadaju ga sa svih strana odjednom, prvo ga ranjavaju sa zadnje strane, sto mu rapidno povecava iscrpljenost, na kraju prilaze drugi bivoli da mu pomognu, ali sve je to privremeno, zavrsava se tako da on od umora padne na zemlju, ovi ga jedu zivog, on od bola pada u nesvjest pa se opet budi i rice od bola i sve to traje satima, sad se pitam koja je svrha ovakve tvorevine, ima li tu neceg za ljude bitnog, jel ova surovost ima svrhu neku, ja mislim da ima, ali nisam bas na cisto kakvu tacno ?

Подели на овим сајтовима

Данас сам имао неколико прозорљивих момената. Рекао сам особама ствари и онда су ми се јавили приватно на фејсу. Као ти вечерас. И због тога многи који ме знају добро имају неког светог страха. Једноставно се запрепасте. А ја не говорим по визијама него што ми нешто падне на памет. 

На путу за Дамаск се Павле преобратио. Срео са Исусом и после ослепљења прогледао. 

У једној реченици јер сам видео само једно питање и заиста не могу на друга да одговарам да се не бих понављао (неки васкрсли пре Христа), јер то има у назначеном фајлу, све што тврдим да је васкрсење, вазнесење и други долазак ствар која се у једно збила. Јер је атемпорална. Нама се чини да је у 3 фазе. Но, то су само 3 момента једне те исте стварности коју опажамо другачије. Умро си, васкрсао си, вазнео си се и ушао у последњи дан са свима светима. Није Ис "крњ" па да се "пуни" ћелијама које смо ми. На крсту је све подигао са собом. Историја, тј. време тече јер је то наша димензија која нам омогућавамо да се родимо у Њему.

Да је само он васкрсао тридесетих година првог века, онда би нужно остао само пример за слеђење. И ми бисмо били само муслимани који се не сједињују са Господом него су робови који слушају Господара. Ја пак говорим о мистерији. О сједињењу, и то буквалном, природа. Ја спасење не видим ван тога.

Ако има кроз читање оног мог текста још нешто, питај. Одговорићу колико могу. А ако ми се још нешто јави, и то ћу ти рећи :D  

Свиђа ми се Твој одговор и мислим да је исправан.Ја сам се синоћ вратио из Дамаска веровали или не али не осећам никакав свети страх што си ти то рекао јер такви увиди могу бити и природни.Свиђа ми се твој став o istovremenosti i да свештеник то сме да каже у једној вери где је ипак догматизовано линеарно време.Оно што је од Бога код Тебе је да си схватио да Те ја не провоцирам него да сам искрен.Што се тиче муслимана они кажу Алахови смо и алаху се враћамо и неки говоре не само о сједињавању него о актуелном јединству које требамо освестити.Покушај ако можеш да мало прочитсш физичаре Ернеста маха и савременика Juliana Barboura.Mnogo si me obradovao Tvojim stavom i odgovorom.Слава Богу Господару свих светова.

Подели на овим сајтовима

Свиђа ми се Твој одговор и мислим да је исправан.Ја сам се синоћ вратио из Дамаска веровали или не али не осећам никакав свети страх што си ти то рекао јер такви увиди могу бити и природни.Свиђа ми се твој став o istovremenosti i да свештеник то сме да каже у једној вери где је ипак догматизовано линеарно време.Оно што је од Бога код Тебе је да си схватио да Те ја не провоцирам него да сам искрен.Што се тиче муслимана они кажу Алахови смо и алаху се враћамо и неки говоре не само о сједињавању него о актуелном јединству које требамо освестити.Покушај ако можеш да мало прочитсш физичаре Ернеста маха и савременика Juliana Barboura.Mnogo si me obradovao Tvojim stavom i odgovorom.Слава Богу Годподару свих светова.

Хвала, такође! Одох да гледам Бетмена и на спавање... Лаку ноћ!

Подели на овим сајтовима

Meni od pocetka nije bilo jasno kako ljudima nije jasno to sto se vremena tice.

Ok, pretpostavljam da postoje filozofi koji pricaju na tu temu, ja nisam doktor filozofije kao ava :)))

Ali sam ucila strane jezike.

Meni je to ostalo iz francuskog, tako smo mi jos kao deca ucili ne znam kako se na srpskom kaze, subzonktif, dakle potpuno drugaciju ravan od ove nase, doduse u kojoj tece vreme kao ovde, ono postoji proslost sadasnjost i buducnost, ali dobro, prosto svako moze da zamisli jednu vremensku ravan koja moze da se sece sa ovom prostor vreme, ali je vanvremenska.

I meni je to tako logicno sta vise prirodno pa mi nije jasno sta tu zbunjuje ljude.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Поштовани Зоране управо сам прочитао Твој текст од 69 страна.Мислим да је јасно све што си хтео да кажеш.У царство небеско сасвим сигурно улази се после физичке смрти.Ставови о.Саве  су последица монашке скрупулозности.Ипак можда би требало објаснити неколико ствари:

1.Шта значи" по природи" за разлику од" по благодати".Зар од Бога није сваки чин по благодати.Чак и кд би човек еманирао из Бога и то би било по благодати, а камо ли стварање.Да ли је онда било шта по природи.На човеку увек остаје печат Божији.То је благодат.

2.Требало би неко да постави проблем времена у хришћанству.Наиме подразумева се да је у хришћанству време линеарно или неки кажу спирално али то је исто јер се ради само о другачијој линији.У пракси се то своди на њутнову концепцију времена и простора као апсолута.

Наиме по Њутну време би текло и кад се ништа не би мењало.такво време нигде не постоји.Људи мисле да је то пресликано космичко време али планете и звезде се не крећу правилно тј.у складу са конвенцијама.Биолошко време такође постоји али оно је тек неправилно.Неправилно раде и атомски часовници.једино што је правилно су механички часовници који су постали мера и електронски што је исто то.Да ли су они мера наше вере.Постоји много времена, да не помињемо Анштајна и релативност простора и времена.

3.Мислим да поједностављујеш Платона и неоплатоничаре сводећи их на дуализам.Није то баш тако једноставно.јасно је да је Августин то знао.

4.И једно наивно питање.Зашто је Богу потребна за спасење људи цела та драма и прича.Као десило се ово да би било ово.Ту се меша нарација дакле теологија са филозофијом која је увек у хришћантву слушкиња и онда може све да се доказује.Или долази до смешних грешака у мишљењу као код ранера кога си помињао.

Опрости и хвала.

Подели на овим сајтовима

Поштовани Зоране управо сам прочитао Твој текст од 69 страна.Мислим да је јасно све што си хтео да кажеш.У царство небеско сасвим сигурно улази се после физичке смрти.Ставови о.Саве  су последица монашке скрупулозности.Ипак можда би требало објаснити неколико ствари:

1.Шта значи" по природи" за разлику од" по благодати".Зар од Бога није сваки чин по благодати.Чак и кд би човек еманирао из Бога и то би било по благодати, а камо ли стварање.Да ли је онда било шта по природи.На човеку увек остаје печат Божији.То је благодат.

2.Требало би неко да постави проблем времена у хришћанству.Наиме подразумева се да је у хришћанству време линеарно или неки кажу спирално али то је исто јер се ради само о другачијој линији.У пракси се то своди на њутнову концепцију времена и простора као апсолута.

Наиме по Њутну време би текло и кад се ништа не би мењало.такво време нигде не постоји.Људи мисле да је то пресликано космичко време али планете и звезде се не крећу правилно тј.у складу са конвенцијама.Биолошко време такође постоји али оно је тек неправилно.Неправилно раде и атомски часовници.једино што је правилно су механички часовници који су постали мера и електронски што је исто то.Да ли су они мера наше вере.Постоји много времена, да не помињемо Анштајна и релативност простора и времена.

3.Мислим да поједностављујеш Платона и неоплатоничаре сводећи их на дуализам.Није то баш тако једноставно.јасно је да је Августин то знао.

4.И једно наивно питање.Зашто је Богу потребна за спасење људи цела та драма и прича.Као десило се ово да би било ово.Ту се меша нарација дакле теологија са филозофијом која је увек у хришћантву слушкиња и онда може све да се доказује.Или долази до смешних грешака у мишљењу као код ранера кога си помињао.

Опрости и хвала.

Хвала на овим озбиљним опсервацијама. Зато ја и кажем да из тог фајла тек треба да настане књига. Он је био последица само непосредних приговора. Зато је збркан, а ја кад радим студије за штампу ни најмање није тако. 

1) По природи и благодати је вештачка подела, али је задржавам због схоластике и прецизности. Печат није исто оно што је аутор печата, али тај печат, библијски је увек од аутора у најужем смислу. Раскол је настао у великој полемици између Августина и пелагијанаца. Они су то оштро одељивали. Зато Пелагије пише дело De natura а Августин De natura et gratia. Августин је наш светац и ја делим његове позиције. Не постоји човек који би био ван Бога, као што ни човек није бог по природи. Разликовање да, али не и посматрање у строго одвојеним системима, и то си добро приметио.

2) Нажалост, хришћани су њутнијанци. И то је погрешно, ретардирана слика света. Као геоцентрични систем. Ја сам о томе доста писао у мојој тези која је на италијанском, а може се скинути на академија еду. Немам је на српском. На мом сајту има линк.

3) Не, само у овим опаскама. Детаљније сам писао у поменутој тези. Ја сам Родеов ученик што се тога тиче. Јако добро познајем материју, али не делим закључке. Упрошћавање је овде било више него нужно.

4) Не знам. Мада верујем да је Бог негде епичар. И да нам је дао да мудима задобијемо Царство Небеско. Некако, чини ми се да нас превише цени да би нас одједном створио финима и паметнима. И сам род драме нама служи за конфигурисање психе. Можда је то нужно. Причање, стварање, рађање, освешћивање бића. Немачки идеалисти чак рекоше у Хегелу: Ја сам сврха те Божије мисли... Бог се у њему освестио... Ја не бих потписао. 

Подели на овим сајтовима

Ово о нарацији и драми било је на неки начин замка питање,у праву си али не може се из приче изводити доказ то сам хтео да кажем не може се мешати нарација и филозофија.Или што би рекао Ниче-не може се прихватити као логички доказ то што неко осећа пламен у грудима док излаже неку верску истину, ја наравно нисам авероиста  па да растављам истину али не могу  произвољно изводити што ми падне на памет.

Још и ово Сеид Хесеин Наср каже да је Лајбниц био последњи филозоф на западу јер су му како каже требали анђели. Он је управо написао последњу праву платонистичку књигу-Нове огледе о људском разуму, а анђеле је користио управо у полемици са Кларком иза кога је стајао Њутн.То је дугачка прича.Ја бих платонизам данс изразио сасвим кратко-Све има свог анђела и имам право да верујем у то.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...