Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 "Заиста, заиста вам кажем: Иде час и већ је настао, кад ће мртви чути глас Сина Божијег, и чувши оживети." Јн. 5:25. Ова цела прича по мени има и везе са оном твојом причом оче да се Суд већ десио, колико сам скапирао то је изван времена и простора, па нам се тако и свеци пројављују, већ васкрсли Ако сам добро скапирао твоју мисао? Јеси! Хвала ти за овај стих, јер се обично схвата у преносном смислу, тј. мртви у греху, а не буквално. Међутим, цео контекст говори у прилог буквално мртвих (и са телом). Што би се рекло, тумачимо Писма саборно verum est in beer and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Pa ko veruje u fizički drugi dolazak isusa Hrista, Sina Božjeg, onda će morati da svari i to, da ne postoji način da Sin Božji ponovo siđe u punoj svojoj slavi bez Hrišćanskih svetitelja. Ne postoji više puna slava Bogočoveka a da ona ne uključuje i Hristove svetitelje. Dakle ako Hristos dođe u svoj svojoj punoj slavi, onda će ga pratiti i svetitelji u telu svom, kao i mnoštvo anđela. Hristos nije trudnica da dovodi sa sobom svetitelje u stomaku, već će oni oblake jahati sa njim u telu. Tako nešto apostoli ne kažu i upravo zbog mogućnosti čekanja na smrt, apostol poziva na život, jer smo mi Bogu izgleda potrebniji ovde iako smo neposredno posle smrti sa Njim. Smrt u bilo kom slučaju ili kontekstu, ne može imati opravdan cilj. A ako me budeš pitao, zašto je onda Hristos otišao dobrovoljno u smrt, onda je odgovor taj, da Sin Božji u sebi ima vaskrsenje. Čovek to nema. Ic te ne razumijem. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Сада сам мртав озбиљан. Хвала ти оче на свему овоме, ово говорим из разлога јер си вратио Христа. Некако нам је Христос и Свето Писмо отишло у страну, људи се баве толико небитним стварима, од епископа и квази епископа, као и "духовника", праве месије. Некако је конкретно у овом случају, православље отишло у тотално другу крајност. Не "слушамо" шта нам је Господ рекао, па ми се чини да ће ускоро доћи време где ће он бити тотално занемарен, осим када се помене да је то био неки лик који је покренуо целу причу, али је он сада небитан, битни смо ми (црквени прваци). Све се претворило у казну и награду, али по ономе што прваци кажу и тиме плаше народ, само из разлога да би их држали под "контролом". На жалост ми смо веома сиромашни у теологији. Зато препоручујем људима да читају Нови Завет, да скину табуе (наравно, да се не иде из крајности у крајност), да промисле да није све казна и да се мало опусте, као што је и Он опуштао апостоле и народ. Само да аминујем. Ја се често шалим са разнима у грчу па им вели: Дођите Ави, бреме је моје лако) Или: Мене су послали из Штаба, ја ћу вас ослободити То је из Вариоле, не знам која си генерација... Да, нападала је прашина на Јеванђеље а фарисеји на вратима Раја се труде да убеде људе како то није живот... А Хр јесте живот, све друго су трице и кучине. Џуманџи, Плутон, Рапсоди and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Ne znam otče... za Seku ti svaka čast, ali ovo tumačenje mi se ne sviđa. Meni je to uvek zvučalo kao bukvalno mesto, bez prenesenog značenja, samo mi tako ima neku snagu. Zašto sve mora biti smisleno i proanalizirano? Moramo li baš sve znati? александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zdravko Vokić Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Водити групу према спознајном циљу претпоставља да у обзир узмемо различитост појадинаца. Понекад морамо посебно третирати оне који најмање знају, да би могли створити групу која је на сличном нивоу. Чак и тада се морају правити дигресије и исправљати предрасуде. Једна од моћних предрасуда је и мисао да је уништење Храма вјероватно и крај историје (Судњи дан), што су ученици очито претпостављали.Алтернатива овом је пророчки говор, опис битних догађаја и истина, које ће разумјети и исправно повезати тек они који буду савременици тих догаћаја. Исус овде не систематизује теологију, него поставља репере за оријентацију. александар живаљев and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Vidiš, Zorane, kako tema ima slabu prođu (ma koliko se ti uvek trudio da si provokativan u naslovu) kada se uguši različitost. Svojevremeno si bio, kako kažeš, izrazitije aktivan kao Slobova opozicija. Sada kada si, na neki način, pozicija, tačnije kada te simpatiše pozicija foruma, ti to koristiš, posredno ili neposredno, i tebe to raduje - što je najneposrednija neposrednost. Jer, Zorane, ti bi trebalo da znaš (budući da insistiraš na provokativnosti, a time valjda i na kreativnosti, jer je, reklo bi se, jedno od drugog neodvojivo) da je totalitarnost izraz najveće neslobode, time i najveće antikreativnosti, time i isključivosti. Od svega, na kraju, kada se, eto, želi biti kreativan a biti totalitaran, ostaje samo ljuštura kreativnosti, kao ljuska od oraha sa ogromnom rupom čiji je sadržaj neki veseli gavran odneo podno oblaka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Vidiš, Zorane, kako tema ima slabu prođu (ma koliko se ti uvek trudio da si provokativan u naslovu) kada se uguši različitost. Svojevremeno si bio, kako kažeš, izrazitije aktivan kao Slobova opozicija. Sada kada si, na neki način, pozicija, tačnije kada te simpatiše pozicija foruma, ti to koristiš, posredno ili neposredno, i tebe to raduje - što je najneposrednija neposrednost. Jer, Zorane, ti bi trebalo da znaš (budući da insistiraš na provokativnosti, a time valjda i na kreativnosti, jer je, reklo bi se, jedno od drugog neodvojivo) da je totalitarnost izraz najveće neslobode, time i najveće antikreativnosti, time i isključivosti. Od svega, na kraju, kada se, eto, želi biti kreativan a biti totalitaran, ostaje samo ljuštura kreativnosti, kao ljuska od oraha sa ogromnom rupom čiji je sadržaj neki veseli gavran odneo podno oblaka. Ма суботари смо, Небојшааааа... Неки се спремају за литурђију, неки ће вечерас на васкршњу мису, једноставно није време. Али било би лепо да ти ургираш код Артемија, Љубе и Борбаша па да ја тамо могу нешто да коментаришем. Него, ти окршаји буду веома кратки и болни, па су научили лекцију. А данас и вечерас се "ругам" Јеванђелистима Луки и Јовану, завршавам те иконе. Скокни ма мој фејс па да се тамо мало духовно окрепиш. Има нових садржаја . Поздрави друштво... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Ma reko ajde da napišem nešto (ipak je uložen trud a tema se srozala čak iza "Kafe sa šlagerom") da ti malo oživim temu, od jutros se muči nema ni dve stranice, dobro tri, izvini. Pa šta rade ti što se spremaju za Liturgiju? Trče maraton? Mislim, kada zbog toga ne mogu makar da rebnu jedan lajk. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Ma reko ajde da napišem nešto (ipak je uložen trud a tema se srozala čak iza "Kafe sa šlagerom") da ti malo oživim temu, od jutros se muči nema ni dve stranice, dobro tri, izvini. Pa šta rade ti što se spremaju za Liturgiju? Trče maraton? Mislim, kada zbog toga ne mogu makar da rebnu jedan lajk. Daj čoveče pusti sveštenika! Pa šta ako mu je malo opao rejting. I tako tome je kriv samo onaj punački novosađanin. Sve mu sagovornike banovao. Sad njemu lepo a ovaj da pati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Занимљиво. Јесам ли добро схватио - Исусов други долазак је заправо Васкрсење тј. већ се догодио и некаквог спектакуларног будућег доласка неће бити ? Оче Зоране, да ли овакво размишљање постоји већ негде у богословској мисли ранијих времена ? И још једно питање, везано за Символ вере - ако се онај део већ исправније преводи са "долазећи" а не "који ће опет доћи", занима ме како народи са тим исправнијим текстом Символа капирају други долазак ? На пример Грци ? Питања су најдобронамернија...ако ми верујете. Хвала. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Занимљиво. Јесам ли добро схватио - Исусов други долазак је заправо Васкрсење тј. већ се догодио и некаквог спектакуларног будућег доласка неће бити ? Оче Зоране, да ли овакво размишљање постоји већ негде у богословској мисли ранијих времена ? И још једно питање, везано за Символ вере - ако се онај део већ исправније преводи са "долазећи" а не "који ће опет доћи", занима ме како народи са тим исправнијим текстом Символа капирају други долазак ? На пример Грци ? Питања су најдобронамернија...ако ми верујете. Хвала. Ма наравно да ће бити, тај будући историјски догађај је међа коначног сједињења или раздвајања, почетак Новог Неба и Земље. Међутим, од Васкрсења а по Вазнесењу наовамо мноштво је оних који су већ били очи у очи са Христом и Богородицом још за свог живота јер су начином живљења већ прешли из смрти у живот. Цака је у томе да је Други Долазак врхунац личног односа нас и Христа, па је не само историјски већ и мета-историјски. Зар у житијима Светих нема примера од св. архиђакона Стефана и Павла наовамо да су се већ многи срели са њим, видели га, да им је Он већ дошао и пре смрти? Сигуран сам да је и писац Апокалипсиса то исто искусио - "да долази час И ВЕЋ ЈЕ НАСТАО", тј да је само Откровење сведочанство о његовом гледању Царства пре своје смрти, баш како је Христос и прорекао за њега... Zoran Đurović and jermel је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Аво, што ћемо са оним који нас пребачише у бесконачна есхатолошка разматрања "креирања етоса" итд? Апропос, био је одличан документарац, мислим ББСијев, код нас пренијела РТС 3, "Тајна Сикстинске капеле" о борби Микеланђела да заврши дјело. Једино објашњење композиције Сикстинске капеле истраживач је нашао у ставу неких тадашњих физичара (простор-вријеме) који је Микеланђела држао у убјеђењу да се Стварање, Васкрсење и Страшни суд дешавају у ЈЕДНОМ ДАНУ. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Аво, што ћемо са оним који нас пребачише у бесконачна есхатолошка разматрања "креирања етоса" итд? Апропос, био је одличан документарац, мислим ББСијев, код нас пренијела РТС 3, "Тајна Сикстинске капеле" о борби Микеланђела да заврши дјело. Једино објашњење композиције Сикстинске капеле истраживач је нашао у ставу неких тадашњих физичара (простор-вријеме) који је Микеланђела држао у убјеђењу да се Стварање, Васкрсење и Страшни суд дешавају у ЈЕДНОМ ДАНУ. brate tebe ko ercegovca sam visoko drzao, ovi logicari me nista ne iznenadjuju, ali ti jesi Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 brate tebe ko ercegovca sam visoko drzao, ovi logicari me nista ne iznenadjuju, ali ti jesi Староцрногорац, но ође ерцеговачки наступам: провоцирам Аву да изађе на сриједу Која есхатологија је библијска: његова или Игнатија браничевског? Kaludjerovic Sreten, Zoran Đurović and kordun је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука