ИВАН KARINGTON Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 Ја мислим да углавном само ми имамо пост "на води", нисам сигуран да Грци и Руси имају такав пост. Нисам скроз за избацивање, али се овде претерује и претерује да то прераста у патологију Zoran Đurović, Милан Ракић and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 On 20.2.2018. at 22:56, draganzzz рече Hvala na odgovoru, a u slučaju da pojedem sardinu, da li ću moći da se pričestim? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 7 часа, МилошБГ рече Мислим да свако треба да пости онако како он сам може и како мисли да је довољно за свој лични неки подвиг. Мени је храна била велики проблем ја на води скоро ништа не једем, не волим ни пасуљ на води, кромпир још мање, ма ништа од тих бућкуриша те ми је увек то било тешко, касније сам увидео да је у посту храна најмањи проблем и да ја који сам јешан и велики месождер, могу издржати цео дан на једној кифли и соку неком и без проблема постити на води, а да је пуно теже испратити онај духовни пост поред тог телесног и да је ту и већа борба и већа искушења. Ево пре неки дан сам издржао на једној јабуци и нисам имао проблем, нити глад, нити било шта, али сам зато тај дан не због поста да ме неко разуме погрешно већ других околности био и гневан и псовао и не знам шта не. И ту сам схватио колико је у ствари искушење веће у том духовном посту. Чак ми је и то занимљиво ми знамо рецимо шта треба јести понедељком, уторком,средом, кад је уље, кад је риба, кад је вино, имамо милион посних кувара, монаси раде емисије о посним јелима, а онда чујемо свештенике да је са тим телесним једнако битан и духовни пост, а за духовни пост немамо никакав пандан тим календарима,куварима,емисијама и остало. Као да свесно се намерно ставља акценат на телесни, а онда се чуди што људи само тај телесни и упражњавају. Нико није рекао иде пост, па не даље пости се на води, овде на уљу, овде на риби, него ти ако постиш немој да превариш људе, немој да узимаш не знам мито, немој да не знам нешто треће, него се акцентује само храна. Можда је и то снисхођење људима јер је заиста телесни пост много лакша прича од духовног, сад не знам како би људи реаговали кад би свештеник нпр хипотетички приписао одређене молитве да се читају сваки дан у време поста, опет лакше је гледати у продавницама у састојке и читати она ситна слова шта је од чега, зар не...(да не буде забуне то и сам често чиним) Ево управо се вратих са акатиста у мојој парохијској цркви и мој парохијски свештеник ме демантова, као да је ово читао пре беседе. Беседио је управо отац Вук о посту, али не о храни. Дао је народу смернице, да се треба молити више, да треба читати по пар глава Светог Писма, Посланице, да се трудити да се не празнослови, да се по препоруци што мање гледа телевизија, да се не оговара, да се трудимо уопштено што мање да грешимо и боримо. Што наравно не значи да се телесни пост треба аутоматски одбацити или шта слично, али у најмању руку телесни и духовни пост требају бити у истом рангу, а напросто код нас је суштински много већи акценат на телесном посту. Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 2 часа, ИВАН KARINGTON рече Ја мислим да углавном само ми имамо пост "на води", нисам сигуран да Грци и Руси имају такав пост. Нисам скроз за избацивање, али се овде претерује и претерује да то прераста у патологију Мислим да грешиш, бар што се Руса тиче, видех у неким духовним филмовима да итекако има тог поста на води. ИВАН KARINGTON and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 26 минута, МилошБГ рече Мислим да грешиш, бар што се Руса тиче, видех у неким духовним филмовима да итекако има тог поста на води. Руси су ригорознији. Грци конформисти... Ја једном поједох на црквеној слави у цркви мрсан сендвич (са неком пршутом) код њих за Божићни пост! После гледам шта једем, кад оно пршута. Кажем попу Влади Русу за то: Не секирај се, не држе баш они до постова... Драшко, МилошБГ, Trifke and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 Пост (телесни) изван црквеног живота нема много смисла. Због тога што је наша црквеност и уцрковљеност на веома ниском нивоу, данас имамо екстремности у оба смера. Како од стране оних који пост занемарују тако и од оних који га уздижу као самодовољан. Пост "на води" нема везе са Србима, Русима, Грцима или Марсовцима, него има везе са Типиком. А тај Типик не прописује само пост него ритам нашег Црквеног и богослужбеног живота. Зато су разлике у строгости, дани на води, уљу, риби ... апсолутно везане за богослужење а не некаква произвољност или нечији хир. У овоме посту је то најјасније изражено. Тако да је разумнима немогуће да, на пример, посте суботу и недељу на води када служимо Св Литургију (Златоустову и Василијеву) уз јутрења и вечерња која су практично "празнична". Такође је непримерено не постити строжије од понедељка до петка када су богослужења сасим другачијег карактера, покајна, великопосна и без Св Литургије. Опростите ми али узећу управо овај пример који Милош наведе као пример наше отуђености и неразумевања овога о чему говорим. Акатисти се не служе у великом посту. Акатист је торжествена служба која нема никакво место у великопосно време. Жалосно је да је ово уопште потребно истицати. Јер да су ствари нормалне, као што нису, ово служење Акатиста уопште не би никоме било ни на крај памети, јер постоје друга богослужења којима је сада време. "Tamo daleko", Zoran Đurović and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 Значи ону легенду о попу који једе сланину/пршуту у време поста ми смо у ствари од Руса покупили, код нас то не бива Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 11 минута, Zoran Đurović рече Руси су ригорознији. Грци конформисти... Ја једном поједох на црквеној слави у цркви мрсан сендвич (са неком пршутом) код њих за Божићни пост! После гледам шта једем, кад оно пршута. Кажем попу Влади Русу за то: Не секирај се, не држе баш они до постова... Ваљало би чешће код њих ићи на славе. На њијову душу. Zoran Đurović, Trifke and Broken је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 9 минута, Снежана рече Значи ону легенду о попу који једе сланину/пршуту у време поста ми смо у ствари од Руса покупили, код нас то не бива Од Грка... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Од Грка... ах ти Грци увек су ми били сумњиви Trifke је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИВАН KARINGTON Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 20 минута, Ведран* рече Пост "на води" нема везе са Србима, Русима, Грцима или Марсовцима, него има везе са Типиком. А тај Типик не прописује само пост него ритам нашег Црквеног и богослужбеног живота. Зато су разлике у строгости, дани на води, уљу, риби ... апсолутно везане за богослужење а не некаква произвољност или нечији хир. Да ли је у Типику пост на води или сухоједење?! Сухоједење је једење једном дневно око 15 часова, то је касније заменио пост на води. Наравно да треба држати и пост "на води" како пише, али се требамо чувати и фарисејства. Ја знам бабе на селу које поједу једно парче меса дневно и цели дан раде, а знам и оне који поједу кило пасуља на води. О осуђивању и неким другим стварима да не причам. Наравно, треба се држати типика, али се држати сваке крајности и спољашњости и фарисесјтва, јер оно што је битно у посту је љубав, као и ван поста уосталом. "Tamo daleko" and Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 2 минута, ИВАН KARINGTON рече Сухоједење је у Типику за многе дане када у овим нашим календарчићма са правилима поста пише "на води". Поента није фарисејска исправност. Поента је да се прави разлика између суботе/недеље и осталих дана у овоме посту. Како богослужбено тако и телесним постом. За некога ко тек почиње да пости то може да значи и сир и јаја викендом (тј уздржање од меса) а риба другим данима. Па кад ојача строжије итд. А ми имамо ситуације да свештеници почетницима одрапе фамозних седам дана на води, за причешће, и онда даље их није брига. На тај начин људе не уцрковљују него их одцрковљују. И не само то. Него укорењују управо фарисејски однос према црквеном животу код таквих неофита. Неки од њих када се мало приуче постају неразумни "ревнитељи" који даље наносе штету како себи тако и другима. Lady Godiva, ИВАН KARINGTON, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 1 hour ago, Ведран* рече Опростите ми али узећу управо овај пример који Милош наведе као пример наше отуђености и неразумевања овога о чему говорим. Акатисти се не служе у великом посту. Акатист је торжествена служба која нема никакво место у великопосно време. Жалосно је да је ово уопште потребно истицати. Јер да су ствари нормалне, као што нису, ово служење Акатиста уопште не би никоме било ни на крај памети, јер постоје друга богослужења којима је сада време. Нисам разумео, што се не служе акатисти у посту? Да се разумемо јутрос је била Литургија Пређеосвећених дарова, имају друга служења, али и Акатист, а колико видех нигде где се служе редовно акатисти нису у време поста прекинули са служењем истог. Ево баш сад и отац Иван видим да најављује редовно служење акатиста сутра св. Ксенији Петроградској Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 5 минута, МилошБГ рече Нисам разумео, што се не служе акатисти у посту? Па објаснио сам. Акаисти нису великопосно богослужење. Као што не служимо Св Литугију, не служимо ни Акатисте. И то је то. Нема никаквог мудровања. Не улазим у то ко шта најављује и ко шта служи, нити желим да у то улазим. Имам и ја "ближе кући" сличне случајеве. Говорим јасно и отворено без прозивања. МилошБГ је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 23, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Па објаснио сам. Акаисти нису великопосно богослужење. Као што не служимо Св Литугију, не служимо ни Акатисте. И то је то. Нема никаквог мудровања. Не улазим у то ко шта најављује и ко шта служи, нити желим да у то улазим. Имам и ја "ближе кући" сличне случајеве. Говорим јасно и отворено без прозивања. Онда недељом и ев.суботом могу да се служе Акатисти ? Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука