Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

I sva ta prava danas imaju.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 11:22, Драган_П рече
У суштини, ништа се са тим не добија осим административних компликација и неког тјерања ината.

Заправо, нема никаквих административних компликација кад жена задржи презиме. Имаш минималне кад промени. Или мало веће ако је странкиња, па промени. А ако је странкњиа чија амбасада не постоји у твојој земљи, па промени, онда вам обојима остаје да се упуцате.

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:13, feeble рече

Mozda bi da predju iz defanzive u kontra napad?

giphy.gif

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:13, feeble рече

Mozda bi da predju iz defanzive u kontra napad?

Vidi ovaj stripić, možda ti bude smešan :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:19, Paradoksologija рече

Vidi ovaj stripić, možda ti bude smešan :D

Заборавили су да убаце зезање мушкараца да не знају да паркирају ауто.

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:09, Ћириличар рече

А ево баш да питам нешто - феминизам је у суштини борба за једнакост полова. Име "феминизам" носи јер се у почтеку борба водила за повећавање права жена која су имала мање права од мушкараца. То се углавном односило на правна и политичка права ( као право гласа ). Зар не живимо онда у мање-више феминистичком друштву? Некако ми је нејасно против чега се тачно феминизам данас бори на Западу?

Par primera.

Zadržavanje stečenih prava, koja su pod napadom - recimo, pravo na porodiljsko odsustvo bez gubitka posla.

Razobličavanje uvreženih mišljenja koja u praksi sprečavaju žene da svoja prava ostvare - recimo, žene imaju isto pravo nasleđivanja, ali u praksi se često stavljaju pod pritisak da se odreknu svog dela nasledstva jer se zna da muško nasleđuje.

Razobličavanje uvreženih mišljenja koja i od muškaraca i od žena pokušavaju da naprave stereotipe na dve noge; ovo koristi i muškarcima - recimo, muškarci su isto toliko roditelji svojoj deci kao i žene, ali postoji shvatanje da su za roditeljstvo nesposobni, pa se ohrabruju da se ni ne trude, a pri razvodu će sud dete pre dodeliti majci, kako god da se prema detetu ponaša, jer je majka.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:26, Paradoksologija рече
Zadržavanje stečenih prava, koja su pod napadom - recimo, pravo na porodiljsko odsustvo bez gubitka posla.

Посао није никакво стечено ”право”. Шта да ради власница фирме која је трудна? Да се натерају муштерије да не смеју да траже услуге на другој страни за време њеног одсуства или пак да морају да јој се врате касније?

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:34, Juan рече

Посао није никакво стечено ”право”. Шта да ради власница фирме која је трудна? Да се натерају муштерије да не смеју да траже услуге на другој страни за време њеног одсуства?

Posao nije stečeno pravo, zakoni o porodiljskom odsustvu jesu. Ne znam zakone koji regulišu porodiljsko odsustvo za vlasnice firmi, ali više me brine radnica niže na hijerarhiji od čijih primanja zavisi i to dete, a koja posle tri meseca dobije ultimatum da se vrati na posao ili dobije otkaz, pa neka se sudi ako ima novca za to. A postoje pritisci da se i ti često neprimenjivi zakoni ukinu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:26, Paradoksologija рече

Par primera.

Razobličavanje uvreženih mišljenja koja u praksi sprečavaju žene da svoja prava ostvare - recimo, žene imaju isto pravo nasleđivanja, ali u praksi se često stavljaju pod pritisak da se odreknu svog dela nasledstva jer se zna da muško nasleđuje.

Razobličavanje uvreženih mišljenja koja i od muškaraca i od žena pokušavaju da naprave stereotipe na dve noge; ovo koristi i muškarcima - recimo, muškarci su isto toliko roditelji svojoj deci kao i žene, ali postoji shvatanje da su za roditeljstvo nesposobni, pa se ohrabruju da se ni ne trude, a pri razvodu će sud dete pre dodeliti majci, kako god da se prema detetu ponaša, jer je majka.

Породиљско одсуство мислим да није проблем у ЕУ, али да јесте код нас а и у САД? 

Ах, причај ми о томе. Моја мајка ће се одрећи свог наслиједног дијела у корист своје браће, али за то је она "крива". Она то жели, али јер је њу тако њена мајка научила, да жена мора мушкарцу све помоћи, бити домаћица и сл. ( додуше у њеном конкретном случају, у неку руку јој је став и оправдан јер не жели да компликује ситуацију, а ионако ми имамо своје па је све и изнивелисано. Али са једне апстрактније сфере, другачије би се могло рећи ). Плус, то је обичајно право :D  Рекао бих чак да нису мушкарци највећи проблем, него жене које саме вјерују у овакве ствари.

Да, то поготово, али смијешно ми је како се екстремни феминисти не залажу за једнакост полова код добијања дјетета након развода, па су се морали формирати они МРА ( Men's rights activists ) па сада међусобно сударају копља. А нормални феминисти само то гледају у крсте се. Све сам то испратио ове године преко Јутјуб ратова са "феминистима" ( тачније тзв. трећим таласом феминизма ) који виде "опресију патријархата" у буквално свему. 

On 9. 2. 2016. at 12:19, Paradoksologija рече
Vidi ovaj stripić, možda ti bude smešan

Али колико све заправо реално изгледа :D "Да ли људи који никада нису родили људско биће могу водити нашу нацију?" - ово је сасвим реално да би био аргумент у оваквом дистопијском свијету  :D  

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:45, Ћириличар рече
vodu će sud dete pre dodeliti majci, kako god da se prema detetu ponaša, jer je majka. Породиљско одсуство мислим да није проблем у ЕУ, али да јесте код нас а и у САД?

U SAD ne postoji uopšte plaćeno porodiljsko, a neplaćeno je oko 12 nedelja.

Kod nas je fantastično rešeno na papiru, uključujući mogućnost da otac uzme deo odsustva od 8 meseci predviđen za negu deteta (majka uzima deo od 4 meseca predviđen za oporavak od porođaja i dojenje). U praksi su problemi, u zakonu ne.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:38, Paradoksologija рече
ali više me brine radnica niže na hijerarhiji od čijih primanja zavisi i to dete

Мислиш да ”осигурано” радно место одсутне труднице не изазива ефекте који се ланчано преносе кроз систем и тиме оштећују децу неких других мајки и очева?

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:45, Ћириличар рече
нису мушкарци највећи проблем, него жене које саме вјерују у овакве ствари

Feministička analiza ne tvrdi da su muškarci kao takvi uopšte problem, već sistem i kultura u koji se i jedni i drugi ubacuju.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 12:49, Juan рече

Мислиш да ”осигурано” радно место одсутне труднице не изазива ефекте који се ланчано преносе кроз систем и тиме оштећују децу неких других мајки и очева?

Mislim da je dobro zaštititi onoga koji je trenutno najranjiviji, a to je novorođenče i njegova majka koja realno ne može sutradan posle porođaja da ide na tržište rada.

Takođe mislim da je ukidanje porodiljskog dobar način da zaustavimo reprodukciju i ukinemo sledeću generaciju. Sva istraživanja govore o tome da je staln zaposlenje faktor br. 1 u odluci žena da rode dete u našem regionu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...