Jump to content

Одговорност на ЖРУ - писање иза "nick"-a и права анонимуса

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Hm, meni ne smeta off-topic. Pošto mi najčešće mozak radi po principu oftopika :D

Međutim, smeta mi nepoštovanje sagovornika, a posebno izvesni ekstremistički stavovi, iskazani opet na ekstreman način.

Ali dobro, šta sad, imam memoriju zlatne ribice, pa to ionako zaboravim vrlo brzo. No, to ne ostavlja sjajan utisak na nekoga ko čita forum. Pošto forum čine ljudi koji pišu na njemu, i ono što pišu.

Sve što kažemo ovde je vrlo javno i govori o nama i o zajednici u kojoj smo.

Ako volimo ljude i zajednicu, pazićemo jedni na druge, i truditi se da nikog ne uvredimo.

:mahmah:

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 90
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Сви ми који се изјашњавамо као хришћани не би требали имати никакву посебну одговорност за писање не само на ЖРУ, већ ни за било какав тип изјашњавања било где и било кад, ако стоји да није само да се изјашњавамо као хришћани, већ да Литургијски живимо и деламо, увек и свуда, јер најзначајнију одговорност потврђујемо, у себи изговором "ДА", при прилажењу Путиру на свакој Светој Литургији. Да ли је тешко тако живети и делати у што већем обиму - одговор је ДА, али то смо сазнали од Господа у Светом Јеванђељу. Да ли је могуће човеку тако живети и делати - одговор је опет и ДА, и да смо и то сазнали животом Господа као човека. Да ли хоћемо тако - одговор је ?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Pošto smo u zadnje vrijeme kritikovali uredništvo, predlažem da se posvetimo malo i samokritici. (Ja sam naslov shvatila kao: naša odgovornost)

Više puta sam pričala i pitala se, kako je moguće da se neoprezno piše svašta, kad se zna da je ovo javan i otvoren medij, pristup otvoren svima, članovima i mnogo šire, nikad ne znaš ko može pročitati, i riječ ima na težini. 

Riječ je važna. Riječ nas razlikuje od životinje. Riječ je Logos, Bog. "Ubi me prejaka reč", a pomože mi, ojača me, vaskrsnu me prava riječ, dobra riječ, riječ utjehe, života.

Naša riječ ovde treba da nosi težinu javne riječi i odgovornost u našem odnošenju jednih prema drugima. Neko kad čita, neminovno vrši generalizacije tipa, aha, tako misle i govore i odnose se međusobno, hrišćani... Kaže se pa se zaboravi, a napiše se pa ostane, a to se često ispušta iz vida, pa ostaje trajno ne samo lijepo i poučno nego i ono što bismo rado da zaboravimo i da ne čujemo i ne vidimo. Dakle, da pazimo više na način kako pišemo i ophodimo se. 

Zatim sami sadržaj onoga što pišemo - to može biti korisno, pametno, poučno, vaspitno, a može biti i sablažnjivo i štetno. Neko je došao da uči o vjeri. Neko je došao s pitanjima, i dobio je neki odgovor koji je manje ili više uticao na njegovo shvatanje vjere i ponašanje. Taj uticaj može biti pozitivan i negativan. Tu je potrebna mjera opreza - vrlo je važno imati na umu upozorenje da su sva iznesena mišljenja lična mišljenja članova... 'Provjeravajte duhove' ... - uputno je provjeravati ideje, čitati, istraživati, rasudjivati, razmisliti, ko, kako, zašto, na koji način, kojim tonom, kojim duhom govori, kako njegova cjelokupna ličnost stoji iza toga šta govori.  

Dakle, koliko smo svi zajedno dorasli svrsi foruma - ostvarenju zajednice (živa riječ utjehe) i poučno-misionarskoj svrsi (pouke), i kako da to bude uvijek bolje, svjesnije, odgovornije?  

Подели на овим сајтовима

Зато вас молим и преклињем да будете одговорни људи у својој слободи овде. Ви сте слободни али и одговорни. ЖРУ треба увек да задржи дозу здравог хумора и сатире, али и теологије, философије... никако да се неко вређа. Ово треба да буде најпријатније место на интернету у нашој земљи јер иза овог пројекта стоји Црква.

facenew22222222  facenew22222222  facenew22222222 

Ово је пост ( ако се не варам ) Оца Ивана који би требало сви да прочитамо .

Све што напишемо овде остаје дуго времена и више хиљада људи чита дневно . Навео сам само два основна разлога  ; а има их много више , што треба да водимо рачуна шта пишемо .

Заиста ми није јасно што и поред тога има има доста људи који крајње олако схватају све то и пишу све и свашта . Вероватно има и људи који нису ни свесни неких ствари .

Слобода је велика , таква и треба да буде , али и она може да се злоупотреби , јер ако човек под изговором слободе , досађује другима , пише постове које немају везе са темом , исмејава и омаловажава друге , спамује теме и тако даље . И то је на неки начин злоупотреба слободе јер треба да имамо осећања према другима и да поштујемо друге људе. 

Дијана , свака реч ти је царска и има доста добрих и  људи на овом форуму , само мислим да ти људи би требало мало више да се ангажују да има више квалитетни тема и да људи који су дошли овде да напредују у вери имају више тога квалитетног да прочитају.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Сваки човек који напише нешто овде , треба да стоји иза тога , јер што се овде напише " ветар не носи" , већ остаје.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Већина смо ми на овоме мјесту

Што се радо 'ришћаним' сматрамо

Јер смо вољни бити изабрани

Врли, мудри и од сваке ползе.

И још има ту и других душа

И цвјетова у Божијој башти

Од свакакве вјере и невјере

Па је друштво мало шаролико.

Ми 'ришћани треба да свијетлимо

Господу се вазда приближимо,

Патријарха светог не брукамо

Него р'јечи да нам буду оштре

Духом али формом мудре.

Нo женско срце некадa дирне,

А из срца једино и зборим

Јер жалости ме кад провали из нас

-(Ал' таки нам ду'овни је закон

Да нас кушач оставит не хоће

Но наше је да мушки стојимо)-

Смрад геенски и гордост адова

Гњев ђавољи па из срца неста

Почетне нам воље племените

Да поуку и утјеху подамо

Јер су многе душе овђе жедне

Ријеч корисну да чују, науче,

И васкрсну од љубави свете,

Да зацијеле своје љуте ране,

И јадове што су их притисли

Да од муке и јавно зацвиле

И утјеху од странаца траже

На некаквом виртуелном скупу.

Још нам онај филозофе стари

Рече немој чо'ека дирати

Не знаш никад как'у муку носи,

А исто нас и Господ учаше,

Да нам око треба свијетло бити,

Да нам ваља са тужним плакати,

И златоусти псалмопојац рече

Срамота је тући обореног.

Па ја за се сузе женске лијем

Што се ђеца с муком својом неком

Дал’ небитном но њима пребитном

Обрате нам овде да би само

Срели подсмијех и осуду тешку

Ил' каки либерализам лажни

Ил' фарисејски захтјев млого оштри

Па се ђеца православља клоне

Умјесто да нам се приближе.

Они што су сваког дара пуни

С неукима стрпљење изгубе

Па с поуком увреда му оде

Да му она поука огорча.

А многи је и кад прича нешто

Што у знање али књиге спада

Само хтио с људима боравит'

Ријеч икакву с' сличним размјенити.

Нека дошла да душу разгали

Јер је мука притиснула љута

Дијете муке и болести има

Срце цвили што помоћи нема

Бога зове и свакоме даје

Ријеч утјехе ал' молитве свете.

Ал' науци није много вична

Па је неки горди зналци коре.

Неки себи за право чак дају

Бог ће знати како али зашто -

Дал' им гордост ума помрачила

Па дар Божји у супротност оде -

Да свет наук исправе, домећу

И мудрости отачке критикују

И обични народ да смућују.

Па ће остат' ко школован није

Мудрољубљем али богословљем

Збуњен, смућен и још саблажњен,

Јел' још човјек душу оно има

Ако има дал' је бесамртна.

Господ рек'о чувај душу своју

Преко самог земаљског живота

Па ћеш са мном душом рају поћи,

Док не дођем да ти тијело дигнем

И учиним те цијелог бесамртног.

Оци рекли јесте бесамртна,

И великани књиге пјесме ријечи

Него нешто друго неки зборе.

Него народ за науке не зна

Нити збиља много и не мари

За појмове природе, суштине,

Бића, сврхе, - и мудрости њине.

Но се народ намучио грдно

И ратови људе похарали

Нема куће у црно да није

Јал болешћу јал злом каким грдним

У злом свијету у црно завила.

Па та ђеца, сестре, браћа, мајке

Све несреће, кукавице сиње

Ране им се љуто позлеђују

Штоно кажу нема твога чеда,

Твога брата, сестре, оца, мајке

У земљи труну, душа им неђе

Али ниђе, нит' жива, нит' мртва,

Не надај се да ти у сан дође

Да с вољеним опет попрозбориш

А ако га ти и оком видиш

То је само жеља твоја пуста

То се теби само причињело;

Виђети га нећеш ни он тебе

До васкрса општег, ако итад.

Па се грдне кукавице муче

Сољу ватре на љутој им рани.

Ал имамо још повише доброга,

Много душа срцем Бога иште

И ријеч д'јеле златом жежену,

Која диже, лијечи, васкрсава,

Много мудрих Боготражитеља

Кроз који нам и Дух Свети збори,

Дар се множи, мудрост а и радост

Милосрђе а и братска љубав.

Па нам овај виртуелни сабор

Кано и свијет стварни  што нам је

Мегдан вјечни од добра али зла

Ду'овне борбе вјечито поприште.

Из срца нам до ријечи и руке

Сокоћалом овим чудноватим.  

https://www.pouke.org/forum/topic/8653-%D0%B6%D1%80%D1%83-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5/page-25#entry1136362

Подели на овим сајтовима

А о људима у Цркви можемо да причамо до прекосутра. О томе како коче младе људе, како скоро ни један пројекат који млади желе да покрену не угледа светлост дана; како наше стипендије у иностранству користе страни студенти или их уопште ни не користе (јер наша Црква не жели да уради ништа по том питању); како су неким студентима намерно сакривали документа да не би добили благослов за стипендију од Синода; како постоје кланови и где треба да имаш одређену крштеницу да би се запопио; где се у Београду сјатило и оно најгоре у Цркви; где вероучитељи стрепе да ли ће и следеће године предавати, само због тога јер неко заводи неки свој сујетни ред; где се свако рукополаже без провере; где без везе не можеш да се рукоположиш; где смо направили епархију у коју уместо да се улаже максимално, пошто има невероватног мисионарског потенцијала, они шаљу свештенике који једва крпе крај с крајем и који беже оданде главом без обзира; где се не ради ништа на мисионарењу, улагању..., а о преварама и осталим пикантеријама да не говоримо. Можемо да причамо о томе и о још много ствари, али онда долазимо у ситуацију да овај сајт постане као они сајтови, против каквих идеја се овај форум борио. Наравно да не треба ћутати, али треба причати, засипати питањима и тражењем неког реда, са онима који то треба да промене, они су права адреса, а не овај форум.

https://www.pouke.org/forum/topic/35403-%D0%B0%D0%B2%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%92%D0%B5-%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B8/page-3#entry1154359

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Видим да нас уредници повремено упозоравају да треба да ставимо линк са које стране нешто копирамо . Треба да знамо да све што на интернету копирамо , а што није дело наших руку је обавеза да поставимо линк са које стране смо то копирали .

Поједини сајтови уопште не дозвољаљвају копирање неког текста и ако поставиш и линк са које стране си то копирао . И мени се једанпут десило да сам са једног сајта копирао један део текста и поставио линк где сам то копирао .Администратор тог сајта ми је дао прву опомену у виду забране приступа на том сајту у трајању неколико дана. Тако да са тим стварима треба да будемо далеко опрезнији и да то не сватамо олако јер је све то нечији туђи рад и знање и коришћењем тога подразумева општа правила ( обавезан линк ) , а и правила која су дата на том сајту са којег се нешто копира.

И када постављамо своје фотографије треба нагласити да је то наше , јер сматрам да тако мало олакшавамо посао уредништву јер уредници не знају да је то наша фотографија или туђа фотографија са неког другог сајта.

Подели на овим сајтовима

Ја ћу први овде да будем искрен, па ћу да признам да сам пуно осуђивао и критиковао жао ми је због тога, трудићу се убудуће да имам блажи речник. али ћу износити и даље своје ставове и мишљења.. Драго ми је што постоји овакав сајт где може много тога да се научи и изнесе своје размишљање...

Ја сам например од самог почетка жртва појединих провокатора,али сам све Хришћански толерисао, трпео сам разне увреде и провокације,јес да сам узвраћао, али никада никога нисам пријављивао администрацији ако ми нека порука није била по вољи, што није случај са појединим форумашима којима се нису свидели неки моји Патриотски ставови, па су ме редовно пријављивали као по задатку и због тога сам попио пар укора и многе поруке су ми обрисане... Сад ми је свака порука на чекању за проверу код модератора.. Хвала вам браћо за цинкарење и пријављивање, од сада окрећем други лист према појединцима за које сумњам да су ми сместили..  Већини свака част и сајт је предиван  :)  Све похвале од мене творцу сајта и Администраторима, али будите само мало правичнији према свима...

Кога сам увредио извињавам се нек ми опрости...Трудићу се да у будуће приликом изношења ставова никог од форумаша лично не увредим, али очекујем да такви будемо и једни према другима да се неосуђујемо лично и невређамо.. Поздрав свима.. :bendoff:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...