Jump to content

ОТАЦ РАФАИЛО ОЧИТАО БУКВИЦУ: Црква није плажа ни тератана! (ВИДЕО)

Препоручена порука

@@Џуманџи,

Suit yourself.

Inf. You decide the way you want it.; Have it your way. Mary: I think I want the red one. Tom: Suit yourself. John (reading the menu): The steak sounds good, but it's hard to pass up the fried chicken. Sally: Suit yourself. I'll have the steak.
Двосмислена фраза. Може да значи "како хоћеш" или "обуци се"... ;)

Ne postoji "nepecatirana" garderoba, cak ni kineska.

Не знам где набављаш гардеробу али са овим се не слажем. (-_-)/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Послушао сам овај клип са владиком Јованом и о. Рафаилом.

Делује ми да се владика Јован мало неспретно изразио, јер испада да људи после крштења не треба ни у својим приватним купатилима да се купају. Дакле, истргнуто из контекста, испада да хришћани не треба да се перу уопште. Та идеја је дефинитивно истргнута из контекста.

О. Рафаилова беседа је скроз промашај, његовим речима речено "ненормална" и "демонска" ("демонска" је јер одбија људе од Христа, од Цркве). Ми ако треба да будемо као деца, и да тежимо да се вратимо у првобитно стање пре пада, онда је "нормално" да хришћани иду обнажени. Већина гардеробе је са "жигом" (било неком поруком или име ребне марке), а где је "жиг", ту је и "звер", па би "нормално" било да бацимо сву гардеробу и идемо обнажени. :)

Ја бих се ипак оградио од овог клипа, јер верујем да када би преслушао интегрално оба предавања, да би утисак о изложеном био потпуно другачији. А сигурно да би и духовници морали мало више да воде рачуна како излажу тему, да не би имали овакве видео клипове који су антипропаганда, и антимисионарење, тј. одбијају људе од Цркве. После овог клипа, људи могу само да помисле да о. Рафаило није "нормалан", ако је њему "ненормално" да се на +40 степени људи раскомоте и расхладе у мору.

Подели на овим сајтовима

када би преслушао

Треба послушати његова излагања и на друге теме. Тек онда можемо озбиљније да разговарамо о томе и сагледамо ствари. Овако свако из свог ћошка...

Подели на овим сајтовима

Што се тиче одежди за молитву. Требало би сваки манастир, где им је то битно, да имају на улазу свлачионицу, где би људи могли да се преобуку у униформе за манастир. На уласку би задужили униформу, а на изласку раздужили. И решен проблем. Верници не би морали да размишљају о гардероби, већ би могли да се припреме духовно за молитву и приступање светињи.

Друга варијанта је да црква направи своју робну марку са колекцијом прикладних одежди. Нешто слично мислим да има у Русији, али мислим да то није рађено у оквиру цркве, него се неки предузетник досетио. Али и тада би свлачионице требало направити на уласку у цркву, где би верници могли да обуку униформе које би носили са собом када намеравају да уђу у цркву.

Подели на овим сајтовима

Рекао бих да је просвећивање много здравији приступ.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

После овог клипа, људи могу само да помисле да о. Рафаило није "нормалан", ако је њему "ненормално" да се на +40 степени људи раскомоте и расхладе у мору.

Monasima to i treba da bude nenormalno... A mi smo cudaci ako pokusavamo da ih shvatimo...

Kako je tuzno videti vojnika u cizmama na +40... Ali to je tako kad si na duznosti. 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Kako je tuzno videti vojnika u cizmama na +40... Ali to je tako kad si na duznosti.

Очигледно је да никад ниси носила војне чизме на +40... :D

Подели на овим сајтовима

Monasima to i treba da bude nenormalno... A mi smo cudaci ako pokusavamo da ih shvatimo...

Ako mu smeta - neka ignorise, sta ima da prica o tome. Ako ne moze, neka bezi u Cirilovac, tamo nema plaze. Ovako kad pogledaju klip - ljudi misle da pravoslavci ne smeju ici na plaze i da su kao neki tamo suniti iz Sirije. A znam i neke pravoslavce koji nece da idu na plazu, ili odu pa sede tamo obuceni. I znam da vole da gledaju klipove o. Rafaila. Sad, da li je to njegov uticaj ili oni imaju neki visi nivo poboznosti, ne znam.

Подели на овим сајтовима

- Може да значи "како хоћеш" или "обуци се"... ;)

Pa, oblacim se. :))) I nosim "nekulturnu" garderobu kao sto je trenerka. Nosim ih i kad idem na fax, isto kao i u Crkvi.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Треба послушати његова излагања и на друге теме. Тек онда можемо озбиљније да разговарамо о томе и сагледамо ствари. Овако свако из свог ћошка...

Хоћеш да кажеш да је о. Рафаило млади Јоил, па да га не треба схватати озбиљно? Оца Јоила волим и разумем, да се разумемо, али један је о. Јоил :). Он живи у другом свету, и сигурно да није мерило и пример. Свако од нас је јединствен у космосу. О. Јоил се песнички изражава, и само тако га човек може исправно схватити, а не буквално. Мада оваква беседа и Јоилу тешко може да се деси :).

Слушао сам неколико беседа о. Рафаила, не превише.

Подели на овим сајтовима

...Feeble,ne shvatas sustinu. Nije stvar u odeci...Hriscani treba da se obuku u vrline,bratoljublja,covekoljublja,tolerancije,milosrdja...itd..ali to ne znaci da treba da budu nepristojni. Meni je drago sto je neko to rekao.Obicno ljudi ne zele da se upustaju u to,jer nije pristojno komentarisati necije odelo,to nije lepo,da ne kazem-nevaspitano je nekoga kritikovati zbog toga kako se obukao...zato mi je veoma drago sto se neko usudio da to kaze.  U mojoj srdini je to tako.Trenerka se nosi samo po kuci ,do prodavnice...ali ako moras da odes bilo gde drugde,npr kod Babe i Dede,kod Tete i Tece,moras da se okupas  i obuces normalno...  Ne mozes pocepan i u staroj majici (iako je to cool) da odes u goste jer tako ne postujes onoga ko te je pozvao.Moras malo da se upristojis,da obuces kakve takve pantalone i neku celu majcu koja se ne providi...

Ovde nije rec o ljudima koji ne mogu sebi da priuste 2 para pantalona i 2 majce,rec je o nasem odnosu prema crkvi...I o kulturi oblacenja. Okruzenje jeste specificno,mi zivimo u 21.veku ,ali neke stvari su univerzalne.

Pa ne znam, nije crkva opera pa da moras da se oblacis na odredjeni nacin, ako ima i tamo stil oblacenja :) Glupo je i pricati o ovome, da li su sako i kravata pobozniji od trenerke. To je necije licno misljenje, a necu da mi bude obavezan stav. Tako je jednom prilikom jedan stariji revnosni gospodin umislio da on ima ispravno merilo kako covek treba da se obuce kad ide u crkvu pa napade jednog brata u crkvi sto je imao jaknu na kojoj je pisalo USA na ledjima (sto bi rekao Rafailo - pecatirana odeca). Necu da mi se takvo sta desava kad nema nikakve osnove. Ako je u manastiru tipik da ne moze u trenerci, u redu, ali ovi hoce da nametnu ova svoja pravila u sve crkve.

Подели на овим сајтовима

F,ne verujem da ce bilo ko tako bukvalno da shvati besedu Monaha.  

Neko ce da cuje i odmah da zaboravi kao da nista nije cuo ,drugi ce da kaze-Covek ima pravo,pa ce opet da se obnazi i zaroni u mroske dubine  ...neko ce namerno da ode na nudisticku plazu u znak protesta...a neko ce da pise po forumu ...    Eto,to je neki moj stav.

Po meni,Monasi su monasi,oni imaju svoja pravila,trude se da zive kao u 1. veku,mi smo obicni smrtnici ,mi pratimo duh vremena...

Oni nam ne zele pogibao,a mi tu dobru nameru treba da prepoznamo,pa cak i onda kada i dalje radimo po svom...

:pivo:

:351780:

Подели на овим сајтовима

Хоћеш да кажеш да је о. Рафаило млади Јоил, па да га не треба схватати озбиљно?

Ма не... Ја сам зато да се схвати озбиљно али опет како је коме дато. Човек је скренуо пажњу најбоље што је знао. Остало је Арсенија лепо закључила. 8086.gif

Подели на овим сајтовима

Он се није тако изразио, да се оградио да је то његово мишљење, него је то поставио на универзалну, Библијску раван, и упоредио годишње одморе са чинима, демонским.

F,ne verujem da ce bilo ko tako bukvalno da shvati besedu Monaha. 

Испаде да су монаси неки чудаци, које не треба озбиљно схватати? Зашто онда уопште слушати беседе на које се не треба обазирати?

Ово би било разумљиво, да је ова беседа намењена монасима, и да је причала о монашком погледу на свет. Ово су беседе намењене мирјанима, а не монасима. Представљају потпуно нездрав поглед на свет, и постоје људи који ово схватају озбиљно и покушавају да примене на свој живот и живот људи у свом окружењу. Тако настају "ревнитељи", "турбо православци", а у ствари људи изгубљени у простору и времену.

Подели на овим сајтовима

Сад послушах и "буквицу" о одевању.

Да ли монаси имају специјалне одежде за храм и литургију? За олтар постоје специјалне одежде, али мислим да не постоје одежде које се носе у храму када јеромонаси не служе, које се разликују од оних које се носе када монаси нису у храму.

Саборни одговор би био мој предлог, само мислим да неће бити усвојен. А то је да се направи колекција гардеробе у којој се улази у храм, и наравно свлачионице. У неким епархијама свлачионице су већ сада потребне због свештеника, да могу на миру да се пресвуку, а не да облаче мантије пред црквом, и да их скидају одмах по изласку, онако пред свима.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...