Jump to content

Грешници у рукама гневног Бога

Оцени ову тему

Препоручена порука

Samo u tumačenju. Dobro je inače apsolutan pojam.........

Ne slažem e sa ovim. Dobro (kao i zlo) je ljudski pojam. Nastao je kad i ljudi i nestaće kad i ljudi nestanu. Naarvno kao ljudski pojam potuno je relativan.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

To je već filozofija - da li ideje tj.ono što one predstavljaju i objektivno postoje, čini mi se. Platon i to. Ako objektivno postoje, prestaju biti relativne. Čini mi se, možda griješim. 

Подели на овим сајтовима

Todore isključivost nije dobra a sa svakim pričaš na onom jeziku koji on razumije. 

Слажем се, Дијана. Не знам зашто онда неко не објасни ратоборном Мурамаши да је наш Бог - Господ над Војскама, који у одређеним условима, са својим народом, зна да сатире своје непријатеље, а исто тако нас учи како да их волимо и да им праштамо.

Ако уопште тражи Бога, права представа о Њему би му више одговарала.

Tvrda priča je za nas koji smo utvrđeni. Ne znam da li se to što si rekao odnosilo i na mene, ali ja sam ti daleko od 'pink pravoslavlja'. (Na Ivana svakako nije). 

Нисам мислио на тебе и Ивана, напротив, вас двоје сте одлични за ову мисионарску причу. 

A Džu i Deža su dična pravoslavna omladina. Da nam je više takvih...

На њих сам мислио. Верујем да су добри, али мислим да су се мало заиграли.  :)

Подели на овим сајтовима

Ne znam kako ih čitaš. Ja kad čitam Deža, prepoznajem MIlojkova. Džu je sjajna, imaj povjerenja. 

Подели на овим сајтовима

To je već filozofija - da li ideje tj.ono što one predstavljaju i objektivno postoje, čini mi se. Platon i to. Ako objektivno postoje, prestaju biti relativne. Čini mi se, možda griješim. 

Ne, nisam mislio na to.

U svekolikoj vaseljeni (mi jedva da smo tren u njenom postojanju) ne postoje pojmovi poput dobra, zla, lepote itd..... To su naši, ljudski pojmivi i trajaće dok i ljudi bude.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Rece covek koga mrzi da cita. :D Lk 2:45-50

Нетачно и неистина.  :)  Нисам то рекао, него да не читам дугачке поруке које су написане у форми приповетке или мемоара :D , а све је могло да стане у пар реченица.  

Подели на овим сајтовима

I to na pitanje tipa: kakav je kriterijum za upis na ____ fakultet ovisno od proslogodisnje vidljivosti Malog Medveda.

0122_tuk   0122_tuk   0122_tuk   0122_tuk   0122_tuk   0122_tuk

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Kakva trol uber alles tema... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Зато и имамо толико Мурамаша, који, колико год да тролују, имају и озбиљне критике на такво ''богословље''.

Pa Muramasa ima kritike bas na bogoslovlje koje ti i slicini iznosite o Bogu koji satire neprijatelje, baca olovo u oci devojci koja gata na crveno slovo, kaznjava, salje ljude u pakao jer ga ne slusaju, a postuje one koji mu se ulizuju.  Zato i sam kaze: Radije cu da budem u paklu nego da budem tamo neki bozji rob sto mu sluzi na njegovom dvoru, jer vise cenim svoju slobodu i nezavisnost od drugog nego da mi tamo neki bog komanduje i govori sta da radim. 

Ono sto mi radimo jeste da Muramasi prikazemo da Bog nije nikakav komadant, diktator, svevideci sudija koji trazi ulizivanje i odricanje od slobode, nego neko ko postuje tudju slobodu i nikog ni na sta ne tera, ne izrice sankcije za krsenje nekakvog vecnog zakona itd. Ako je Bog = Ljubav, onda Bog po tome postuje slobodu, jer nema ljubavi bez slobode. Ne moze se ljubav nazvati kad ti vidis neku devojku na ulici, zgrabis je i kazes da ste u vezi/braku, a ona se tome protivi. Ljubav se moze nazvati samo ako ona slobodno odluci hoce ili nece biti sa tobom. Isto vazi za Boga. A to satiranje, komandovanje, kaznjavanje je sve suprotno od takve ljubavi.  

Подели на овим сајтовима

Muramasa doček'o da se vjernici kolju zbog njega, neće moći da napusti forum :)

A vi braćo baš riješili da mu pružite to zadovoljstvo :.mislise. .

Подели на овим сајтовима

Ali uvek može da iskrsne i nešto dobro iz takvih tema. Ako ništa drugo razmrda čovek vijuge

Naravno, nikad se ne zna kome može koristiti to naše razmrdavanje vijuga, zato svjesno ispoštujemo sagovornika kao ozbiljnog ili bar njegovu misao.  

Подели на овим сајтовима

Да не бих отварала нову тему, а мислим да се моја питања дотичу наслова ове теме, дајем наслов овој мојој поруци:

Крволочна зверка која је доспела на слободу!

Бог није створио животиње с разумом нити с духовношћу. Човек (Адам) је виши облик живота у односу на животиње, створен "по слици Божјој"

Волела бих да мало разјаснимо ову тематику "Бог и животиње" у оквиру теме.

По обличју Божијем значи створен с разумом и духовношћу.

Бог је дакле створио човека "по слици Божијој". Животиње нису створене  по обличју Божијем.

Александар Милојков је пре око годину дана на питање зашто се животиње убијају (међусобно) дао одговор:
Као теолог могу да кажем да је првородни грех увео једно постојање које се заснива на страху од другог, на осећају угрожености од другог. То је и главни мотив борбе међу индивидуама. Како би Сартр рекао: "Други је мој пакао."

Дакле, у смислу да је побуна Адама против Творца нанела свим створењима катастрофалне породице.

Милојков је проценио да се моје питање односи на "првородни грех". Ипак, морам признати да одговор Милојкова није задовољио моје интересовање за ову тему, а којој ми је јако тешко дати одређен наслов, и на коју још увек трагам за одговором.  Не у смислу да је Милојков дао лош одговор, не. Православна црква "првородни грех" да се тако изразим, примењује на све сфере живота и све облике постојања. Где је место где се одиграо "првородни грех"? На планети Земљи? Очигледно. Није се Адам успротивио Творцу на Месецу итд.

Дивокоза је узета за пример само као најсвежији пример гледања  емисија о животињама - од јутрос. Негде на форуму сам написала да веома ретко гледам телевизију, ипак, дански први програм шаље у раним јутарњим сатима изузетне емисије о животињама и на невероватним местима на планети које се једном недељно емитују, па сам у стању да навијем сат да ми звони рано ујутро, сат времена пред почетак емисије, јер буђење дуго потраје...

Дивокоза је дивљач која насељава планинске висове, терен је тешко приступачан и непроходан - стрме литице и обиље стена. Терен по којем се крећу дивокозе изузетно тежак - стрм.  Дивокозе и једно младунче јаре на огромној надморској висини коју карактерише дебео снежни покривач, овај предео је пуст, без услова за опстанак, ипак место где се дивокозе у време великих снегова могу веома удобно склонити од предатора у некој од пукотина у стенама. Дакле,  на неко време дивокозама је место за опстанак, али дође време да заклон више не пружа могућност скривања или опстанка када прехране није.

Пролеће је, снег се топи, а дивокозе морају јести, крећу у тражењу хране.  Силаз је доста компликован. Новорођено младунче дивокозе (јаре), осећа да је у опасности, започиње борбу с планином...сигурно ће доле на пољиштима завршити у вучјем стомаку. У свој тој фрци и трци, дајем једној тачки на значају. Не схватам зашто ова животиња постоји?  Искључујем ТВ.

Факат, не знам због чега је живот само ГЛАД?! Александар Милојков за главни мотив борбе међу индивидуама наводи "страх". Дивокозе су биљоједи.  Биљоједи и месождери. Чиме то биљоједи угрожавају месождере?  По исхрани у коју групу их сврставамо има и сваштоједа, дакле биљоједи и помало месоједи.

Без фотосинтезе нестају биљке, са њима и биљоједи и они који се хране њима - месождери. Првородни грех и фотосинтеза? Дакле, тај важан биохемијски процес користи сунчево зрачење као извор енергије за синтезу хране од 'постанка света' и заслужна је за константну производњу кисеоника.  Све остале синтезе се настављају на фотосинтезу.  Кад би морала да издвојим две главне боје по којој се биљоједи и месождери разликују, издовојила бих зелену и црвену боју. Основно својство биљоједа је зелена боја, а месождера - црвена - крв, најзначајнија, кад је не би било, не би било ни људи ни животиња. Оне животиње које се хране месом зависе од животиња , које се хране биљкама.

У најкраћим цртама, реч фотосинтеза долази од грчких речи које значе "светлост" и "спајање".

Где је ту првородни грех увео постојање такве фотосинтезе која се заснива на страху од другог? Ако је неком питање смешно, и мени је. Другачије га не умем срочити.  "У Адамово време све су животиње биле мирољубиве"!

Нестанак диносауруса везује се за пад огромног метеорита на Земљу. Ако сунчеви зраци нису могли допрети до површине земље и биљке не би  могле стварати фотосинтезу, уследило би  повећање недостатка хране. Међутим, и диносаурусе деле на  биљоједе и месођдере. 

Даклем, јесте Александар Милојков одговорио да је питање у ствари питање науке, добила сам одговор догматске природе, што ће рећи да га нисам добила научно, али ја тражим догматски одговор.

Не, није камен спотицања у вери, јако верујем у Бога, нити је наклоност само научном тумачењу ствари, важно ми је да утврдим одговор на "првородни грех". Сигурно ми неће помоћи никакво надјачавање типа "Оно што долази од Бога је истина, јер Он је Истина", нарочито не филозофирање.

Дакле, да ли је дино постојао пре Адама? Адам је поживео двеста тридесет година.  Тираносаурус је кажу искључиво био предатор и сматра се да су његов плен били диносауруси биљоједи. Сама појава тираносауруса изазива велики страх.

Фотосинтеза и две фазе: светла и тамна. За прву је неопходна светлост, и за другу светлост није неопходна.  У свелој долази до производње кисеоника, у тамној , створено  у светлој синтетишу се органске материје. Дакле, молекул хлорофила и његов електрон се побуде, услед вишка енергије, па напуштају молекул хлорофила, а ослобођени електрон прихвате преносиоци поређани да електрон са вишег прелази на нижи енергетски ниво итд.  То су чињенице.

Цитат: И збачена би аждаја велика на земљу. То је сасвим праведно, јер небо није подносило земаљско умовање (γηινον φρονημα), будући да светлост нема ништа заједничко са тамом.

Како то да светлост нема ништа заједничко са тамом када Тамна фаза (термохемијска фаза) производи светле фазе!? Први стабилан производ тамне фазе фотосинтезе открио је Калвин и за то откриће 1961. године добио Нобелову награду за хемију.

О бици ангела и демона и о збацивању сатане:

12; 10 - И чух глас велики на небу који говори: Сада настаде спасење и сила и царство Бога нашега и власт Христа Његовог, јер је збачен опадач браће наше, који их опадаше пред Богом нашим дан и ноћ.
12; 11 - 12 - И они га победише крвљу Јагњетовом и речју сведочења свога, и не марише за живот свој до смрти. Зато се веселите, небеса, и ви који живите на њима! Тешко житељима земље и мора, јер сиђе к вама ђаво у јарости великој, знајући да мало времена има.

Дакле, која заводи сав васиони свет,  стара аждаја, и збачена би на земљу - Сатана отпао је са неба и постао је оличење зла. 

Молим вас уздржите да ми објашњавате. Прочитала сам ( и још много тога):
https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=8011.115;wap2

И наравно ничу нова питања, јер би у супротном  мислила да је све трејлер авантура - "Хари Потер" :)

Праштајте на дужини текста, неће се поновити, желим да будем кратка да схватим "првородни грех" зашто тек новорођено младунче "јаре" поједе вук! :D

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...