Jump to content

Препоручена порука

Свети Николај пише о томе: „Најзад му се јави читава војска од демона на челу са својим кнезом… Буда им је изложио своју науку о нирвани и о путу који води у нирвану. Говорио им је да је то једина права наука којом он хоће да спасе људе и демоне и богове. Од чега да спасе? Од живота и од саме жеље за животом. Па када је Буда завршио своју реч, обрадоваше се демони и похвалише Буду и његову науку. Тако стоји написано у животопису Гаутама Буде, оснивача Будизма. Шта има ова наука заједничко са Господом Исусом Христом? Или да се послужим одлучним речима мудрога Павла: „Шта има правда са безакоњем, или какву заједницу има светлост са тамом како ли се слаже Христос са Велијаром“ (2 Кор. 6:14-15). Никако. Никакве заједнице. Никаквог ортачења

Подели на овим сајтовима

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ako je sada malo jasnije ?

Ja ono što si napisao nisam ni osporavao niti sam govorio o tome. Ali to je iz perspektive Hrišćana.

Reagovao sam samo na izbor reči. Mislim da su neumerene jer ovi drugi (kao starija religija) imaju više razloga da tako reaguju (gledano iz neutralne perspektive). 

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Nisi shvatio o cemu govore. Oni sami, Budisti, veruju da je sve jedno nista.

Može biti da sam pogrešno shvatio da je to ustvari opis a ne konstatacije tipa "oni pojma nemaju".

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Prvo moje izvinjenje što upadam u vaš dijalog. I još jedno izvinjenje što ja ateista ovde nešto komentarišem.

Ovo gore napisano je meni nekorektno. Za višemimilenijumsku religiju (prilično stariju od Hrišćanstva) koju upražnjava popriličan broj ljudi nazvati "jedno ništa" i da je "али нажалост са погрешним циљем-усмереним ка ничему" je neukusno pa ma ko da je to rekao.

Мислим да је први пропуст направљен пре свега у погледу на хришћанство. Видите, Православље (или неповређено хришћанство) се не може гледати као на религију у класичном смислу схватања. Ето, Буда је оснивач будизма, Мухамед оснивач ислама, а Христос је основао хришћанство. Свети Оци уче да као прво, Христос иза Себе није основао неку философску школу, систем учења на начин на који су то радили други, већ је оставио Себе у Телу Свом - Цркви Православној.

Христос као Бог је дао Откривење, није оставио религију. Када се тако нешто зна, онда уопште није важно да ли је нешто старије у времену или не. Критеријум древности као истине одбацио је још један хришћански Мученик када је пред своје страдање судији рекао да је и лукава змија древна, али то не значи да је због тога треба поштовати.

Сам Христос говори то што Свети Николај само као Његов верни слуга понавља, преносећи учење Свог Господа и Спаситеља свих. Предлажем ти да прочиташ тумачење Христових речи из Јеванђеља које могу да ти помогну да увидиш "Божију тачку гледишта" (о. Данило Сисојев):

"Сви колико их год доће пре мене - лупежи су и разбојници; али их овце не примише". (Јн. 10:8)

"Не само "пре мене", него без мене, ма кад, ма где. Само христоносци не спадају у лупеже и разбојнике рода људског. Обратите пажњу: Спас назива лупежима и разбојницима само самозване вође рода људског, оне који људима хоће да замене Бога и Његово руководство судбином рода људског. Али ту спадају све самозване вође, велике и мале, све вође који хоће да кроз живот и историју воде род људски без Христа: Бога Логоса и Богочовека. - Никада човек није говорио тако смело о вођама рода људског. На чему се заснива та Исусова смелост? На Истини. На томе што је Он као вођ, као "Пастир добри" донео роду људском, и на томе што оу роду људском донели и причинили "лупежи и разбојници". Он је донео спасење, а они - уништење; Он је донео живот вечни, а они - смрт вечну; Он је донео сва божанска савршенства, а они сва демонска зла. Ево смелих и јединствених по отварности речи Богочовекових". (Преподобни Јустин Ћелијски, Тумачење Јеванђеља по Јовану).

У ове речи се Буда потпуно уклапа. И не само он, већ и сви остали оснивачи малих или великих, традиционалних или нетрадиционалних религија...

Подели на овим сајтовима

Треба се подсетити да појава многих знаменитих ванбиблијских мудраца, светитеља, пророка, песника, итд. у историји човечанства, пре појаве Исуса Христа, представља ''Логос сперматикос'', тј. духовно семење које је посејао Логос у разним епохама човекове историје и на разним географским местима на Земљи (што су и неки Свети Оци давно објавили). 

Понављам опет.... Свети Мученик Јустин Философ у својим ''Апологијама'' пише: ''Научени смо да је Христос прворођени у Бога и образложисмо да је Он Реч коме је причастан сав свет. Сви који су живели сагласно са Речју јесу Хришћани, иако их сматрају за безбожнике; такви међу Јелинима беху- Сократ и Хераклит и њима подобни.......'' 

Може се наслутити шта би рекао овај богомудри Свети Отац да је знао, рецимо, за Пророка Заратустру, Лао Цеа, Буду, Индијске мудраце и многе друге који су очигледно изнад Сократа и Хераклита. 

Видим да се овде злонамерно пребацује, да се ради о некаквом ''разводњавању Хришћанства'' или ''новој религији'' или чак о некаквом ''синкретизму''- што, наравно, није тачно!

Драги брате,

мислим да би ти било интересантно и корисно да прочиташ објашњење у вези са овим мишљењем Светог Јустина Мученика. Наводим ти поглавље из главе о. Георгија Максимова "Ван Цркве нема спасења":

Мишљење светог Јустина Мученика о древним грчким философима

Једини човек који је заиста допуштао да су древни грчки философи били међу спасенима јесте древни апологет свети Јустин Мученик. Следбеници ове заблуде воле да наводе његове речи о томе да је Христос "Слово, коме је близак цео људски род. Они који су живели у сагласности са Словом су хришћани, макар се и сматрали за безбожнике: међу Јелинима су такви Сократ, Хераклит и њима слични." Притом се цитиране речи неизоставно предају као наводно типична фраза која карактерише заједнички однос Светих Отаца према овој теми.

Пре свега треба истаћи да ову изреку није коректно везивати за незнабоштво и сматрати је за потврду могућности спасења идолопоклоника пошто су за светог Јустина ови философи били важни као пример оних који су, живећи у незнабожачком окружењу, одбацили поклоњење незнабожачким боговима (зато и говори "сматрали за безбожнике"). "Сократ је одлучио да... руководећи се истинским разумом и испитивањем одведе људе од демона."

Такође зато што је свети Јустин веровао да ти философи знају Стари Завет: "у свему што су философи... говорили о бесмртности душе, о казнама након смрти, о сагледавању небеског и о сличним предметима, узимали су од пророка - кроз њих су могли да схвате и изложе то."

Што се тиче конкретно незнабоштва и незнабожаца, свети Јустин директно говори да је незнабоштво потекло од демона: "Још у древна времена зли демони су, отворено се јављајући, оскврњавали жене и дечаке и наводили поражавајуће ужасе на људе, тако да су их они који нису расуђивали разумом о њиховим делима, будући обузети страхом и не знајући да су то били зли демони, називали боговима"; "демони се само за то и труде да одведу људе од Бога Творца и Његовог Прворођеног Христа Бога"; апологет упозорава и на крај оних који су им веровали: "тела нечестивих, у стању да вечно осећају, (Бог) ће послати заједно са злим демонима у вечни огањ."

Као и други Свети Оци, Мученик Јустин учи да Крштење јесте једини пут ка спасењу. У опису Крштења он наводи речи Христове: "ако се не родите поново, нећете ући у Царство Небеско", а у другом делу: "Једино Крштење може да очисти оне које се кају и оно је вода живота", да бисте "задобили отпуштење ваших грехова и наду на наследство обећаних добара нема другог пута осим тога да ви, познавши нашег Христа и умивши се тим Крштењем за отпуштење грехова о коме је јављао Исаија, живите затим без греха."

И поново видимо исту слику - Светитеља који је учио да осим Крштења "нема другог пута" модернисти представљају за проповедника учења "другог пута има!"

Сагласно са древном вером Цркве, свети Јустин Философ је сматрао да је оне који су се упокојили до доласка Христовог у истинској вери Христос извео из пакла. Свети апологета се није разликовао по својим погледима од других Светих Отаца ни у том учењу, ни у учењу о спасењу кроз Крштење, ни у учењу о погубности незнабоштва. Он се разликовао у томе што је философе сматрао да су веровали у једног Бога и да су се борили против поштовања демона, да су живели сагласно Његовој вољи, да су чак знали и поштовали Његово откровење преко пророка.

Представљање мишљења о Сократу и Хераклиту као о "хришћанима пре Христа" као заједничког светоотачког мишљења није коректно пошто је свети Јустин Философ био једини аутор канонизован од Цркве који је то мишљење износио. Као илустрација да то мишљење уопште није било прихваћено може да послужи пета анатема из одлука Константинопољског сабора 1084. године: "Онима који тврде да су тобож грчки мудраци... и овде били и да ће на будућем суду бити богатији врлином од људи који су, иако су били побожни и православни, сагрешили по слабости људској или по незнању - анатема." Наравно, свети Јустин није говорио да су Сократ и Хераклит богатији врлином од хришћана који су сагрешили, међутим, указане речи саборске одлуке не остављају место за идеје о философима као "хришћанима пре Христа".

Горе су наведене Златоустове речи критике Сократа и Питагоре. Могу се навести и речи светог Кипријана Картагинског: "Постоје нечисти лутајући духови који су се утопили у световним пороцима и кроз пристрашће према земаљском одвојили од силе небеске, који не престају - сами погинувши - да погубљују, сами бивши развратни - да шире разврат. Зато их знају под именом демона. И Сократ је говорио да он добија поуке од демона и да се управља демонском вољом... Дакле, иза статуа и скулптура се скривају ти обоготворени духови... Главна њихова брига је да одвлаче људе од Бога, одводе људе од разумевања истинске религије ка сујеверном поштовању себе и пошто су сами осуђени на казну, траже саучеснике у казни у онима које успеју обманом да увуку у учествовање у овом злочину."

Није тешко запазити да се однос према незнабоштву поклапа и код светог Кипријана и Јустина, исто као и учење о Крштењу. По тим питањима, учење светог Јустина се није разликовало од других Отаца и он није наводио мисли које под његовим именом покушавају да оправдају модернисти. Он није грешио у вези са догматиком, већ у вези са конкретним људима - неколико древних грчких философа које је неоправдано убрајао у групу старозаветних богољубаца."

Подели на овим сајтовима

@@Stanoje Stankovic

U mojim prethodnim komentarima sam objasni na šta sam mislio. Naprosto sam smatrao da izbor reči nije korektan.

Međutim izgleda , a posle Svetlaninog komentara, da sam ja "pobrkao lončiće" i shvatio "opis" kao "kritiku".

name='Stanoje Stankovic' timestamp='1436856193' post='1314904'] Мислим да је први пропуст направљен пре свега у погледу на хришћанство. Видите, Православље (или неповређено хришћанство) се не може гледати као на религију у класичном смислу схватања.

Oprosti ali manje više svoju "specijalnost" sve religije propagiraju. Mada zaista je Hrišćanstvo drugačije od "starijih" religija ali to je sasvim normalno i religija evoluira.

Када се тако нешто зна, онда уопште није важно да ли је нешто старије у времену или не.

Sa ovim se apsolutno slažem. Ono što napisah  nije bilo u tom smislu.

Hvala na lepom i jasnom objašnjenju razlike.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Нема потребе цитирати Светог Владику Николаја, јер и ја га могу цитирати где пише у позитивном тону о Буди, Лао Це-у, итд.....и тако ћемо се вртити у круг...што вели брат MiroslavJ  :)

Ono sto si ti citirao, nema nikakve veze o pozitivnom smislu, Nikolaja prema budizmu, odnosno pozitivno je to, da prepoznaje mudrost, svetu data ali nema nikakve veze sa živim odnosom čoveka prema Bogu.

Kao sto rekoh, ja bi ovde udario bananu

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Опет фарисејске скривене намере! Чему то? 

Pročitaj onda malo bolje. Već ti je rečeno, da za tvoje stavove ne postoji nijedan pravoslavni autoritet, već više od 2000 godina, na koji bi mogao da se pozoveš, pa prema tome svi smo mi za tebe fariseji.

Подели на овим сајтовима

Постоји итекако! Немој ми подметати то ''сви смо ми за тебе фарисеји''....не иде.

ide.

Hajde da vidimo ko kaže od Hrišćana već 2000 godina, da je u budizmu spas?

Подели на овим сајтовима

Ако су сви за тебе фарисеји који другачије мисле него ти......онда је то твој проблем, не мој! Нема потребе приписивати другоме сопствене садржаје. Није људски то овде радити, а поготову ван монитора!

Држимо се теме. 

A ne, ne. Nisi dobar.

Подели на овим сајтовима

Као илустрација да то мишљење уопште није било прихваћено може да послужи пета анатема из одлука Константинопољског сабора 1084. године: "Онима који тврде да су тобож грчки мудраци... и овде били и да ће на будућем суду бити богатији врлином од људи који су, иако су били побожни и православни, сагрешили по слабости људској или по незнању - анатема."

Овај цитат ми је драгоцен, нисам знао да овако нешто постоји.

Овде је занимљива формулација. На први поглед делује да Сабор из 1084. тврди да грчки мудраци нису богатији врлином од грешних православаца и да се гради судом пре суда, а заправо баца анатему на оне који унапред, пре будућег суда, тврде да су грчки мудраци богатији врлином од грешних православаца, иако може бити тако, али не мора.

Мене занима, у складу са овом одлуком сабора, сме ли православни хришћанин да тврди и обрнуто, да су тобож православци били и да ће на будућем суду бити богатији врлином од грчких мудраца, или не сме о будућем суду да тврди ишта унапред, ни овако, ни онако?

Подели на овим сајтовима

Ако су сви за тебе фарисеји који другачије мисле него ти......онда је то твој проблем, не мој! Нема потребе приписивати другоме сопствене садржаје. Није људски то овде радити, а поготову ван монитора!

Држимо се теме. 

Lice u lice je drugačije.

Ne postoji prijatelju Spasitelj u drugim religijama, niti je iko u Hrišćanskom svetu, to spomenuo. Dakle i dalje se ne držiš suštine i vrtiš svoj ringišpil misleći da voziš nekog. 

Dakle u budizmu nema spasenja, prijatelju. 

Meni ubuduće nećeš više smetati. Vozdra.

Подели на овим сајтовима

Треба се подсетити да појава многих знаменитих ванбиблијских мудраца, светитеља, пророка, песника, итд. у историји човечанства, пре појаве Исуса Христа, представља ''Логос сперматикос'', тј. духовно семење које је посејао Логос у разним епохама човекове историје и на разним географским местима на Земљи (што су и неки Свети Оци давно објавили). 

Оно јес'... Једно паде крај пута, друго на камен, треће у трње... А по неко и на земљу добру... :)

unnamed_2.jpg

http://spc.rs/sr/pri...rijarha_srpskog

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Оно јес'... Једно паде крај пута, друго на камен, треће у трње... А по неко и на земљу добру... :)

Nema spasenja van Hrista. Svako seme koje je Hristos posejao, jeste posejao Hrišćanima, Nema spasenja u budizmu, niti ima spasenja u Hinduizmu ali i ti ljudi, koji su deo takvog smisla života imaju Spasa Hrista (spasenje) ali samo po savesti a ne po Istočno oltarskom učenju.

Подели на овим сајтовима

Да, али то семење је постојало, као што смо већ видели и ''пре'' Христа! Јеротић доста добро о томе пише.

Da ali je to Hristovo seme, Hristovo a ne Spasitelja kojeg kao takvog ima u svim religijama.

Hristos jeste spas svih religija, mudrosti i oltara ali ne brate na način na koji nam ti pišeš.

Navedi nam pravoslavne autoritete, koji tvrde da je u budizmu takodje spas i da pravoslavlje tamo nije potrebno, jer se gle čudom Spasitelja svih, već nalazi u budizmu.

Molim te navedi nam pravoslavne autoritete, jer ovako ostavljaš mističan i bahat pogled na ovu bitnu temu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...