Jump to content

Иконописачки подвиг чланова ЖРУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 10.7.2018. at 16:22, Марина Савковић рече

Имам и ја нешто да изјавим за Дневник...

Прекјуче смо видели икону коју је урадила @Лапис Лазули, а јуче смо је освештали у цркви. То је ова изнад икона, Сабор Српских Светитеља.
Рачунаћу на ризик да ме неко сматра лудом, али када сам видела икону, то је један неописив осећај. То су сузе од емоција, то је као да су живи свеци ту преда мном, то је осећај заљубљености у икону, осећај дивљења изради иконе, тим хаљинама, тим преливањима боја, тим детаљима на хаљинама, ситним круговима, пропорцијама лица и тела, онда осећај као да ми кажу погледом да не бринем, као да ме милују по глави, онда опет дивљење ситним детаљима на наслону столице на којој седе Свети Сава и Свети Сименон, онда преношење њихових ликова са зидова цркве на икону и на зид у нашем дому. Не знам, то је осећај који не могу да опишем. И сада када је погледам, засузе очи, не знам зашто, само осећам превише нечег у грудима, чиме не умем да манипулишем, па се претвори у неки притисак, физички осећај притиска.
Углавном, сјајно!
Икона је бар милион милијарди пута моћнија уживо и како год да је сликам, није то та боја, није то та реалност.

Иначе, @Лапис Лазули је као прво добар човек! И добар иконописац - и не морам бити познавалац иконописа, да бих то схватила. Према нама се понела људски и професионално заједно. Не мислим да је то због нас, мислим да је то због ње, јер је једноставно таква. Два месеца је стрпљиво чекала да нам све објасни, да се договоримо, да добије слике по којима ће радити, да организује и техничке ствари које су до нас биле, да не штеди вољу и време да нам све разјасни зашто се све то тако ради и шта значе детаљи на икони, да бисмо знали шта то заправо имамо у кући, да бисмо разумели и ценили још више, а не само да закачимо икону као неку лепу слику на зид. При том сам се ја лично "просула" више пута са преглупим коментарима из сопственог незнања насталим, а у вези икона у цркви, сталака за иконе, и не знам чега све још, на шта је она одреаговала смиреним објашњавањем, без узношења, да схватим да то није тако како сам мислила, а да ме не увреди. Не знам шта још у вези наше сарадње да напишем, има свега позитивног... Углавном, уз све дужно поштовање осталих иконописаца овде на овој теми, чије су ми се иконе јако допале, ипак никад не бих волела да било ко други ради икону за мој дом, само ЛЛ. Супер је бити талентован иконописац, али џабе то све, и таленат и све, ако ниси добар човек. То се види и на тој икони и утиче јој на вредност.

П.С. Не могу да преузмем поменуте заслуге за избор боја на икони, заправо сам само сликала свеце на зидовима цркве у коју идем и ЛЛ је то све пренела на ову икону. :)

Драга Марина,

Хвала ти неизмерно на овим дивним и пажљивим речима! Нема веће радости за иконописца од сазнања да је оправдао указано му поверење. 

Слава и хвала Богу на свему! И што сам по милости била само поштар да Његова благодат дође до тебе кроз икону српских светитеља и њихово заступништво се усели у ваш Њега достојан дом.

Племенитост пре свега, поштење, истинитост и доброта на речи и делу те красе у свему, а што је и овде (на жру) већ добро познато свима без изузетка. Тако да ми је било и јесте велико задовољство и част наша сарадња и нарочито зато што си свему томе приступила са искреном жељом за разумевањем вишевековне традиције и канонских начела сабираних и пажљиво клесаних у том по милости нам(православнима) дарованом Божјем чуду званом Икона. 

Молитвама српских светитеља Господ нек вас сваким добром дарује! ❤

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 409
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 4.3.2018. at 22:05, Лапис Лазули рече

По сјајној замисли  @Марина Савковић

28755765_10155352413616146_1192096969_o.jpg

Видан труд, ипак треба примјетити да су лица Светитеља у задањем и предзадњем реду скоро па половично насликана, а ипак још увијек у "крупнијем плану".

Не знам да ли сте имали намјеру направити икону па канонским правилима, тако да ...ово испада нешто упитно..

• Волим 1

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, timjančica рече

Видан труд, ипак треба примјетити да су лица Светитеља у задањем и предзадњем реду скоро па половично насликана, а ипак још увијек у "крупнијем плану".

Не знам да ли сте имали намјеру направити икону па канонским правилима, тако да ...ово испада нешто упитно..

Погледај, из цркве, узето као идеја. Видиш да је исто тако. :)

pRxFNlH.jpg

Само ЛЛ је још боље урадила, на много места се види. На пример, размаци између ореола су једнаки на икони коју је радила ЛЛ, док овде у цркви нису. Мислим, то је можда неком ситница, али заправо није... И таквих перфектних детаља је много. И труд, и воља, и љубав, и таленат, и молитва, и Божија рука водила. :)

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

Говорим о канонском сликању икона, не о модерном иконопису. Имаш много данас људи који не сликају канонске слике, дакле иконе чије је сликање одређено канонима Васељенских сабора.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, timjančica рече

Говорим о канонском сликању икона, не о модерном иконопису. Имаш много данас људи који не сликају канонске слике, дакле иконе чије је сликање одређено канонима Васељенских сабора.

Разумела сам да си питала за осликавање пола лица светаца у позадини. Зато сам ти послала слику из цркве, јер тамо исто тако изгледа. Ако у цркви није по канонима, онда ево не знам...

Али извини што се уопште и уплићем, јер свакако ниси мене ни питала. :)

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

Имаш познате иконе Стаматиса и осталих модерних иконописаца по неким Црквама. И то су иконе  које нису рађене по канонима.

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

On 17.7.2018. at 13:26, timjančica рече

Појасните или прецизније поставите питање. 

Подели на овим сајтовима

On 8.1.2018. at 17:54, Лапис Лазули рече

Свети великомученик Георгије. 

30х40цм

PicsArt_01-08-05.49.57.jpg

Не знам скоро ништа о иконопису али препознајем врхунски труд, и одушевљен сам суптилном дубином иконе . Ти си радила и дуборез?

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Вукашин Ковачевић рече

Не знам скоро ништа о иконопису али препознајем врхунски труд, и одушевљен сам суптилном дубином иконе . Ти си радила и дуборез?

Не, дуборез је овде машински, пошто је буџет био у тим оквирима, морало је да се уклопи. 

Хвала велико на комплименту за труд. Верујем(и из искуства) да се икона може радити искључиво тако што би сваки пут дали само свој максимум тога тренутка. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Лапис Лазули рече

Не, дуборез је овде машински, пошто је буџет био у тим оквирима, морало је да се уклопи. 

Реци ми молим те које све боје, тј медијуме користиш, пошто ја овде видим глазуре, зеленкасте, ружичасте и тд. Два сата сам јуче гледао ове иконе и покушавао да докучим шта си радила, фасцинирају ме ове нежне сенке и прелази, мекане ивице, никада нисам видео да неко ради овакве иконе.

Подели на овим сајтовима

По сјајној замисли  [mention=18406]Марина Савковић[/mention] икона Сабор Српских Светитеља. Потпуно ме одушевила идејом и саставом екипе(светитеља), велика част и задовољство иконописати такву икону. Хвала Марина на указаном поверењу:naklon:
Димензије 40х50 цм. Липова даска, Кремер пигмети, 23,75 каратна позлата.

28755765_10155352413616146_1192096969_o.thumb.jpg.4338ae353b325037ab7ad0df2996f03a.jpg
Предивна икона! Свака част!

Послато са CLT-L29 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Вукашин Ковачевић рече

Реци ми молим те које све боје, тј медијуме користиш, пошто ја овде видим глазуре, зеленкасте, ружичасте и тд. Два сата сам јуче гледао ове иконе и покушавао да докучим шта си радила, фасцинирају ме ове нежне сенке и прелази, мекане ивице, никада нисам видео да неко ради овакве иконе.

https://shop.kremerpigments.com/en/

И јајчана емулзија. 

Постоји поступак наношења боја на драперијама и на ликовима који је потребно савладати и испоштовати(што је без примера директног и демонстрације тешко објаснити речима) + стална радна кондиција, јер се изгуби вештина потеза брзо чим се прави пауза.

Као неки спорт захтева менталну и физичку(у руци/оку) спремност. А што се више ради то боље. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Поуке.орг инфо рече

Предивна икона! Свака част!

Послато са CLT-L29 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Слава Богу! Хвала Поуке!

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Trenutno nemam odovojene fotografije ikona, Jer ja ih ovako postavim sve zajedno pa svaku onda stalno prepravljam kako primetim nesto sto mi se ne svidja. Sutra cu slikati neke koje smatram gotovom pa cu postaviti

47078582_10218410055426677_3091031441161584640_o.jpg

Подели на овим сајтовима

i imam jos nesto sto radim mada nisu ikone ali ajde da podelim u ovoj temi jer sumljam da postoji tema za digitalne ilustracije vezane za Bibliju.
kliknite da se uvelica :)

11.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...