Jump to content

ПРИДРУЖИТЕ СЕ: Саборно читање Псалтира за добробит народа и мир у Цркви

Оцени ову тему

Препоручена порука

Олинп , ако имаш жељу да пређеш у сталне читаче , ево ја ти нудим место , а ја да пређем у резерву . Ово ниуком случају није моје повлачење из читања , наравно чита ћу га и даље .

Није жеља брате, ја сам се јавио само ако дође до тога да се деси да нестане сталних читача :) У случају да се ти желиш повући у резерву, ту сам.

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

• Одговори 958
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Саборно читање Псалтира за добробит народа и мир у Цркви - ретроспектива нашег малог 'христољубивог војинства'    :whackado:   :mazenje:  :drugarstvo:  :bendoff: :0442_feel: molimoli

Браћо и сестре, "да пожали ка да би помога", може бити помоли се (ко) да би помого У овим тешким и страшним тренуцима пати народ, земља, стока. Сви чинимо шта можемо, а можемо да пружимо молитвену подршку страдајућима. И пружамо је, највише ми који имамо среће да смо остали мимо страхота. Један начин је форумашко саборно читање псалтира, као нешто што је особеност овог начина повезивања људи. (Тако се читало на форуму Верујем, за мир у Цркви). Нас 20 распоредимо по катизму и читамо сваки дан по једну – тако да значи та наша групица сваки дан чита цијели псалтир. Следећи дан свако чита наредну катизму. Можда, колико је коме могуће у приближно исто вријеме – можда навече у пола 10, тј.након читања молитви и акатиста које већ читамо... Псалми су, сви знамо, пријеки лијек за сва стања страха, туге, очаја, малодушности... Такође, помажу душама упокојених, а Бог зна колико је људи настрадало у великим мукама, очају и страху.

Draga braćo i sestre, evo zašto, između ostalog, čitamo... Ne samo za žive i njihove patnje, već i za one koji su nastradali u groznim mukama,strahu i očaju... Da živi steknu mir i snagu, za borbu, pomoć, i pregalaštvo, i upokojeni da steknu smiraj i oproštenje grijehova...  Podijelite temu na svojim profilima, da se akobogda sabiramo i uvećavamo krug molitvene podrške... Dakle svi čitamo broj katizme koji stoji ispred našeg imena za taj dan, (zeleno uputstvo na vrhu strane), sutra čitamo sledeću, prekosutra sledeću... ubrzo podsjetnik neće više biti potreban... Poželjno je da čitamo svi u isto vrijeme, u 21:30, nakon čitanja akatista, jer nije bezrazložno traženo da svi čitamo tako, velika je sila saborne molitve! Ali ako ko ne može, nek pročita kad može, bitno je srce i osjećanje, a molitve će se stići i ostati...  

O. Ivan mi se javio, i dao je blagoslov za citanje.   Stavicemo i baner na sajt, o cemu ce da bude obavestenje i ovde na temi.

Vazno je da kad neko prihvati citanje, da ne odustaje lako posle, a ako neko bude morao da odustane ako moze da javi na vreme, da bi mogla da se nadje zamena...

Подјела на катизме:

Тумачење псалама :https://www.pouke.org/forum/topic/33955-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BF%D1%81%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%B8/page-19#entry1105448

Наравно да пслатир читамо трајно    Да се опет подсетимо:   Када су браћа упитала великог Јована Златоуста да ли је добро оставити Псалтир, он рече: "Боље је да Сунце остави пут свој, него оставити Псалтир, јер више је користи учити се у псалмима и пажљиво читати Псалтир. Све су, вели, књиге на корист (човеку) и на тугу ђаволу, али ни једна није као Псалтир.

"И нећемо одступити од Тебе, оживи нас, и име Твоје призиваћемо!" Браћо и сестре, намјеравамо да ТРАЈНО читамо Псалтир ЗА ДОБРОБИТ НАРОДА И МИР У ЦРКВИ Па позивамо све православне форумаше, да се пријаве који желе да учествују у трајном читању...

Говор учитеља Августина о корисности Псалтира и других, о снази Псалтира   Певање Псалтира украшава душе, призива анђеле на помоћ, прогони демоне, изгони таму, гради светињу, грешном човеку је лечење ума, спирање греха, слично је милостињи светих, утврђује веру, наду, љубав, просвећује као сунце, чисти као вода, пали као огањ, као јелеј подмашћује, застиђује ђаволе, показује Бога, гаси телесне похоте, уље је милосрђа, коцка весеља, честитост анђела, изгони свирепост и утишава сваки бес, ублажава гнев, трајна је Божија хвала и слично је меду. То је изабрана песма пред Богом, одгони све грехе, а ствара савез љубави, све прелази, све испуњава, све учи, свима показује, душу велича, уста чисти, срце весели, зида висок стуб, човека просвећује, чула отвара, ништи свако зло и показује савршенство. Ко има разум и љубав његову има, такође и страх и хвалу Божију у срцу свом. Никад не отпада од тога, нити ће молитва његова бити одбачена, већ ће се на крају радовати пред Богом. Он је мир савести и весник мира. Тако Псалми моле за будућност, уздижу садашњост, кају се за прошлост, радују се за добра дела, сећају се радости небеског царства, противе се ђаволским силама, показују светлост истине, стварима су утеха, младима украс, савршено искуство стараца, којима је сам Христос Бог помогао и кроз чија је уста, као пророка научио нас да се пажљиво молимо. Њему нека је част, хвала и величанство, благослов и светлост, премудрост и благодарење, сила и снага, заједно са Богом Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Свети Сава Српски Псалтир је јединствена књига своје врсте, и то не само међу библијским књигама , него и у свој религиозној књижевности света. То је молитвеник своје врсте, поезија своје врсте, музичка ритмика своје врсте, општење с Богом своје врсте. Ипак главно је општење с Богом скроз и скроз, с Богом личним и свемоћним, који све види, све чује, и у свему дејствује, опредељујући судбе људи и народа далековидним плановима, који се сви сустижу и завршавају у Христу. ''Свети Оци источне и западне цркве, веома су ценили Псалтир, и заповедили да се исти чита и јавно и приватно. Овако пише свети Василије Велики: Псалми су тишина душе, дароватељи мира, успокојитељи смутних и бурних помисли. Они умекшавају раздражење душе и умеравају неуздржљивост... Из Псалама познајеш величину храбрости, строгост правде, красоту целомудрености, савршенство разумности, узор покајања и сваког добра које год помислиш.'' Дејство Псалтира је сасвим непосредно. Нема човека који читајући Псалме не осети да се то говори баш о њему лично решавају загонетке његовог живота, објављују његове тајне и страховања, трзаји, мучења и надања. Нити има друге књиге у свету, која је својом искреношћу и отвореношћу већи утук сваком лицемерству и фарисејству. Још од апостолских дана Псалтир је ушао у употребу као богослужбена књига. Без њега се не свршава ни једно богослужење у православној цркви. У манастирима се Псалтир прочитава цео у току сваке седмице. Изузетно по Карејском Типику светог Саве у његовој Испосници, Псалтир се прочитава целином сваки Божји дан, ево већ 700 година. Тако је заповедио свети отац Сава да се чини за спасење народа, и тако се држи. Све до друге половине 19. века учила су деца у посетним школама руским и српским читање Псалтира и Часослова. И било је мање зла у свету.

Да напоменем: не придржавамо се стриктно пуног правила, свако по потреби и осјећају...

"Додаћу неке смернице и појашњења како се чита Псалтир. Најчешће се чита по катизма или по неколико катизми.   Пре почетка катизме или неколико катизми, чита се молитвено правило пре читања Псалтира. У ЦСл издањим Псалтира оно претходи самом Псалтиру, а у преводима на српски га нисам налазила. Издато је, заједно са молитвама по окончању сваке катизме као засебна књижица од стране "Србске Православне заједнице" из Шида, под насловом "Последованије ПСАЛТИРА - молитве по катизмама", Шид 2008. (Постављено је на мрежу у оквиру пројекта "Упоредног Псалтира".)   Свака катизма је издељена на три "Славе" - по окончању "Славе" се чита "Слава... и сада...", "Аллилуја, аллилуја, аллилуја, слава Теби, Боже" 3 пута, "Господе, помилуј" 3 пута, и "Слава Оцу и Сину и Светоме Духу". Онда се чита поменик, тј. молитва за живе, или за упокојене (и један и други се читају на крају јутарњих молитви). Чула сам за два правила. Прво гласи да се после прве Славе чита поменик за живе, а после друге и треће поменик за упокојене - јер упокојени не могу више сами за себе да се моле; други предлаже поменик живих по прве две Славе, а за упокојене после треће - јер упокојени више не могу да греше. Како год да одаберете... Кад се Псалтир чита за новопрестављене, на Славама се чита молитва: Помени, Господе, Боже наш, у вери и нади Живота Вечног престављеног слугу Твојега (име), и као Добар и Човекољубив, опраштајући грехе и бришући неправде, ублажи, отпусти и опрости му сагрешења вољна и невољна. Избави га вечних мука и огња пакленог, и даруј му да се наслађује Твојим вечним добрима, припремљеним за оне који Тебе љубе. Иако сагреши, од Тебе не одступи, и несумњиво у Оца, Сина и Светога Духа, Тебе Бога у Тројици слављенога верова: и Јединицу у Тројици и Тројицу у Јединству православно све до последњег даха исповеда. Стога буди милостив, и његову веру у Тебе 'место дела урачунај му, и као Милосрдан, са Светима Твојима га упокоји. Јер нема човека који би живео и не би сагрешио, Једини си Ти без греха, и правда Твоја је правда вечна. Ти си Једини Бог доброте, сажаљења и човекољубља; и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и кроза све векове. Амин. (Ако се поменик не чита, онда, после сваке Славе, чита се "Слава... и сада...", "Аллилуја, аллилуја, аллилуја, слава Теби, Боже" 3 пута, "Господе, помилуј" 3 пута, и "Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада, и увек, и у векове векова. Амин" и прелази се на следећу катизму, одн. молитве по катизми. Ако се молитве по катизми не читају, после треће Славе иде само "Слава... и сада...", "Аллилуја, аллилуја, аллилуја, слава Теби, Боже" 3 пута.) После поменика, чита се "и сада, и увек, и у векове векова. Амин" и наставља се читање следеће Славе.   После треће Славе, после поменика и "и сада..." се читају "молитве по окончању" дотичне катизме ("Трисвето" до "Оче Наш", тропари и молитва, свака катизма има своје). По окончању, ако се надовезује следећа катизма, почиње се са "Ходите, поклонимо се Цару Нашем Богу..." и чита се прва Слава следеће катизме.   >> оуставъ святыхъ отецъ всѣмъ хотящимъ пѣти Псалтирь <<"   http://forum.vidovda...php?f=59&t=9333

Св. Серафим Саровски говори: "Душу треба снабдевати словом Божјим, јер је слово Божје,како вели Григорије Богослов, хлеб ангелски, којим се храни душа гладна Бога. Но више од свега треба читати Нови Завет и Псалтир. Од овога долази просвећивање разума ...

Ако је неко толико заузет да не може посветити ни 15 минута читању псалама може бар да их одслуша. Ево снимaка из манастира Тресије. Псалтир је прочитан у потпуности а звучни записи су подељени по катизмама. Ако нађете неки бољи и лепши снимак молим да поделите овде са осталима.

Treba da znamo da se Psaltir ne cita lako (u duhovnom smislu), ako nekome prija Psaltir, ja mu se divim.. Ja osjecam veliku tegobu, ali necu da odustajem.. Tu je cijela bujica jakih osjecanja tako raznorodnih, i sva ljudska muka i jad, i sva teska rvanja s Bogom,koncentrisano, i vjera i nada, i slavljenje Boga i ljudsko roptanje, sve zajedno, sve istovremeno...I koliko drugih molitava, licnih i sluzebnih, poticu direktno iz psaltira... Mi nismo ni svjesni sta je psaltir... To su najmocnije molitve; mozda je samo jos Isusova mocnija... i mozda neki licni molitveni vapaji...  Neki ljudi ne mogu da ga citaju bas nikako i ako bi htjeli, i ako im neko kaze da je to potrebno ili korisno... u man.Vavedenje (posto se cita neprekidno), nocu moraju da citaju samo stare iskusne monahinje...Velika je duhovna korist od citanja Psaltira, i veliki otpor i ometanje prema njemu.. to nije slucajno...Koliko vremena u toku dana protracimo, i to vrlo rado, (koliko vremena smo dnevno na forumu ovde samo, ne racunajuci ostalo na internetu), a 15 minuta za jednu katizmu je tako veliki problem...uostalom kao i za druge licne molitve, gdje, bar po mom iskustvu, vise se radi o voljnom naporu (naporom se zadobija carstvo), s obzirom na utrosak vremena i energije, nego o nekoj lakoci i zanosu... (ako toga kod vas ima, ponavljam, divim se, ali oprez na prelest uvijek); napor je, jer nas protiv toga vuce i nasa priroda a ima i natprirodnih elemenata...  'mislite o tome'

Citajmo, citajmo. Samo da tece... Cesto ni ja nisam zadovoljna svojom paznjom pri citanju i zamerala sam sebi zbog toga, a onda sam odustala od samoprekora jer sam se osecala jos gore i rasejanije. Rekla sam citaj kako god, kako i koliko si kadra, pa sta Bog da. Mislila sam da se Psaltiru ne treba pristupati kako bilo. Ponekad sam toliko razbucana ovozemaljskim desavanjima da mi se tesko dubinski koncentrisati i smireno pristupiti citanju. Ali, kao sto rekoh, odlucila sam da procitam kako najbolje mogu u tom momentu. Mislim da je bolje tako nego nikako. Iskreno se nadam da ovom ponekad rasejanom molitvom necu napraviti nekakvu stetu. Neko je jednom rekao da je molitva vaspitanje. Ja bih dodala i ogledalo naseg unutrasnjeg stanja! A potrebna je iz vise razloga, i zbog vidljivog i nevidljivog. Mocan je Psaltir. Imam utisak da menja coveka. Neka nam je svima Bog u pomoci i da nam svima ovo citanje bude na radost i spasenje! 
Подели на овим сајтовима

Колике си ми показао невоље многе и зле,

и повративши се оживио си ме,

и из бездана земље опет си ме извео.

Умножио си на мени величанство Твоје,

и повративши се утешио си ме,

и из бездана земље опет си ме извео.

Јер ћу се исповедати Теби у народима, Господе;

на органу псалтира истину Твоју, Боже;

псалмопеваћу Ти на гитари, Свече Израиљев.

Обрадоваће се уста моја, када Ти псалмопојем,

и душа моја коју си избавио.

А још и језик мој сав дан поучаваће се правди Твојој,

када се посраме и постиде они који ми траже зла. (МТ: Псалам 71)

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Псалам 114.
Алилуја.(Пс. 114 и 115 = МТ: Псалам 116)

1. ЗАВОЛЕХ што ће Господ услишити
    глас мољења мојега,
  2. што је приклонио ухо Своје к мени,
    и у дане моје призиваћу (Га).
  3. Обузеше ме болови смртни,
    опасности адске снађоше ме;
    жалост и болове нађох.
  4. И Име Господње призвах:
    О Господе, избави душу моју!
  5. Милостив је Господ и праведан,
    и Бог наш милује.
  6. Господ чува одојчад;
    понизих се, и спасе ме.
  7. Поврати се, душо моја, у спокој твој,
    јер ти Господ учини добро.
  8. Јер избави душу моју од смрти,
    очи моје од суза,
    и ноге моје од склизнућа.
  9. Угодићу пред Господом у земљи живих.
Подели на овим сајтовима

Псалам 137,

1. Славим Те, Господе, од свега срца својега, пред боговима пјевам Теби.
2. Поклањам се пред светом црквом Твојом, и славим име Твоје, за доброту Твоју и за истину Твоју; јер си по сваком имену свом подигао ријеч Своју.
3. У дан, у који зазвах, Ти си ме услишио, дунуо слободу у душу моју.
4. Славиће Те, Господе, сви цареви земаљски, кад чују ријечи уста Твојих;
5. И пјеваће путеве Господње, јер је велика слава Господња.
6. Јер је висок Господ, и види нискога, и високога издалека познаје.
7. Ако пођем у тузи, Ти ћеш ме оживити; на злоћу непријатеља мојих пружићеш руку Своју и заклониће ме десница Твоја.
8. Господ ће свршити за мене. Господе! милост је Твоја довијека; дјела руку Својих не остављај.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Псалам 126

"Ако Господ не сазида дом,узалуд се труде они који га зидају;ако Господ не сачува град,узалуд не спава чувар."

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Псалам 52.
За крај, за Маелет, поучан, Давидов.
(сличан Пс. 13).(МТ: Псалам 53)

1. РЕЧЕ безуман у срцу своме: Нема Бога!
    Распадоше се и згадише се у безакоњима,
    нема (га) који чини добро.
  2. Бог с неба погледа на синове људске[1]
    да види има ли који разуман или који тражи Бога.
  3. Сви застранише, уједно неваљали посташе,
    нема га који чини добро, нема ниједнога.
  4. Неће ли познати сви који чине безакоње,
    који једу народ мој као јеђење хлеба, (а) Бога не призваше.
  5. Тамо се устрашише страха, где страха не беше,
    јер бог разасу кости човекоугодника;
    постидеше се, јер их Бог сатре.
  6. Ко ће дати са Сиона спасење Израиљево?
    Када поврати Господ робље народа Свога,
    обрадоваће се Јаков и узвеселиће се Израиљ.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Не будите као коњ и мула, који немају памети...
Уздом и жвалама зауздаћеш вилице њихове,
оних који се не приближују теби. (Пс. 31,9)

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Псалам 126.

Песма степеница. (МТ: Псалам 127)

АКО ГОСПОД не сазида дом,

узалуд се труде зидари;

ако Господ не сачува град,

узалуд не спава чувар.

Узалуд вам је да раните;

устајете после седења

ви који једете хлеб бола,

кад (Он) љубљенима својима даде сан.

Ево наслеђе Господње су синови,

награда плода утробе.

Као што су стреле у руци јакога,

тако су синови онемоћалих (родитеља).

Блажен је који испуни жељу своју од њих;

они се неће постидети кад говоре непријатељима својим на вратима (града)

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Је л' потребна нова и
па било би добро да се постави нова...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Књига псалама - Псалтир једна је од најлепших, најдубљих и најпознатијих књига Старог завета. Не постоји ниједна истина хришћанске вере која на страницама Псалтира није праобразована и проповедана. Закони Божји, свецело дело стварања видљивог и невидљивог света, бурна историја Израиљског народа, икономија спасења Господа Исуса Христа, живот Цркве и њена искушења, мноштво тема о Богу и човеку и њиховом међусобном односу - налазе се у књизи псалама. Но, њихово посебно обележје јесте то што свакоме ко их пева или чита бивају као огледало његове сопствене душе.

David200.jpg

Псалтир је својеврсни васпитач за Христа,учитељ врлине и истинске вере, образац живота и васпитања душе. Он нам приповеда, поучава нас и пророкује нам, али исто тако показује нам како да се исповедамо, кајемо, молимо, славословимо и благодаримо Богу. Стога је књига псалама кориснија од свих других књига Старог завета,каже свети Василије Велики. То је и разлог због којег су псалми, одевени у умилне и хармоничнетонове црквене музике (да се опет послужимо речима Светог Василија), вековима били не само скелет него и срце богослужења Православне Цркве. Псалми су толико духовно и богословски богати да не постоји ниједно црквено богослужење на којем се, поред осталог, нису певали и псалми. Међутим, развој богослужења и химнографије, превладавање монашког типика у парохијском богослужењу и немоћ пуноће Цркве да проникне у често тешко разумљив богословски и духовни смисао псалама довели су до њиховог маргинализовања и скраћивања, и до тога да се поједини стихови само читају уместо да се певају.

144200.jpgТрагање за начинима враћања појања псалама на њихово првобитно литургијско место није археологизам нити романтична везаност за одавно превазиђене форме. Овај подухват Хора манастира Ковиљ јесте покушај обнове Предања Отаца и свештених и непролазних образаца врхунца наше, православне богослужбене праксе. Ту праксу Црква је створила, њоме је живела и њоме се хранила пуних петнаест векова. Зато, с радошћу и надом, дарујемо нашој црквеној јавности овај скромни покушај, који предањским музичким облицима настоји да одене не само поједине стихове него читаве псалме, враћајући тако Псалтиру актуелност унутар литургијске праксе свакодневног живота Цркве.

Братство манастира Ковиљ

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Аааууу :0222_shocked: колико ме није било овде - свашта пропустих...

Е ајд сад и ја да кажем коју на тему овог читања - прво мени никад није 15мин да се разумемо. Ако и јесте, онда сам у неком екстра расположењу, а иначе неки просек је пола сата. Некад ми оде на сат времена (у последње време), значи уопште није тако лагана литература, међутим, јесте на корист, то могу засигурно да кажем. Драго ми је да смо дефинисали да то време није фиксно, јер сам се баш неко време осећала лоше зато што нисам могла да испоштујем то увек, тј. најчешће да будем искрена. Свакакве су ми препреке искакале, и још увек искачу, само што сам ја то приписивала свом душевном и духовном стању, али какав год да је он - увек нешто искрсне. Тако да народе покушајте да истрајете мислим да нас све без изузетка салећу да поклекнемо.

Друго, ја сам добила молитвеник у којем имају неколике молитве за спас српског народа, где су уврштена и три псалама. Могу их поставити... Ја их читам пред само читање псалтира, а прочитам и молитву за ближње где поменем све моје и мени драге и на крају молитва пред читање псалтира (мада ово радим без благослова ne_shvata  ). Ето...

http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-calm-and-keep-walking-3.png

keep-calm-and-keep-walking-3.png

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Evo mene da se vratim, ubacite me negde `de ima mesta, pa ako Bog da, da krenemo sa oranjem... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

замолила бих Ивана или Цецу да се стави нова табела....ова је престала да важи.....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...