Maja Mlakic Написано Март 22, 2014 Пријави Подели Написано Март 22, 2014 Dragi moji opet sam u dilemi i molim vas za pomoc.Kako je nastupio usksnji post stim da uskrs pravoslavni i katolicki su istog datuma.Nemojte me grditi ni osudjivati molim vas ali ja nisam pocela da postim a evo i zasto.Naime znate da sam pravoslavne veroispovesti moj suprug je katolicke veroispovesti i moj suprug mene uopste ne sputava u mojim tj nasoj veri postuje me i nasu veru takodje ali moja svekrva sa kojom zivimo i te kako me sputava recima da moram da postim kad i oni da treba da postujem njihove praznike da idem svaki dan u njihovij crkvi i da ja ne postujem svog muza ako ne postujem njegovu veru tj ako ne molim na njihov nacin.Ja sam joj odgovorila sledece:"Draga majko ja nikog ne sputavam da posti,moli ide u crkvu ili slicno svako posti kad mu pocne post ,u vasoj crkvi idem nedeljom sa vama kao i uvek ako ja u mojoj molitvi kazem hleb a ne kruh neznaci da vas ne postujem".Mislim da nisam nista uvredljivo rekla e a sto se nisam pocela post to je zato sto me svekrva dovela u razmisljanje da li cu uvrediti svoju veru ako pocnem da molim,postim i praznujem po katolickoj veroispovesti (mada je sve slicno)ja ne zelim i necu pravoslavlja da se odreknem zbog svoje svekrve a niti muza(koi me voli i postuje)ma koliko ih volela.Moj muz je stavio do znanje svojoj mami da je Bog jedan i da mu se svako moli kako mu vera nalaze i da nema potrebe za tim njenim prebacivanjem.Jos je pre neki dan moja svekrva usla u kucu sa pomalo cinicnim smehom i rekla sledece:"Znas sta sam cula spoice nam praznike vise necete imati bozic 7januara vec 25decembra kad i mi malo je logicno posto se Isus samo jednom rodio nemoze dva puta,a i uskrs nam spajaju pa da nemozete vi u Srbiji da imate razliciti crkveni kalendar od svih nas".To me sve vredja dodje mi svasta da kazem ali nemogu imam postovanje prema starijima i prema svom muzu.Sta ja da radim kako da se postavim? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Март 22, 2014 Пријави Подели Написано Март 22, 2014 ti ako zelis da postis i da se pricestis,to je licno tvoja stvar i nemoj da se brines oko toga;niko nema pravo da ti odredjuje sta da radis i da te sputava,pa cak ni svekrva.Gospod vidi i zna. tvoj muz je u pravu. ponekad i mozes svasta reci kad dodjes u takvu situaciju-a mozes zato sto branis svoje. ako ona moze da brani svoju veru,mozes i ti svoju. ako joj se ne svidja,njen problem. *Blue* and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 22, 2014 Пријави Подели Написано Март 22, 2014 Мало је незахвално говорити о томе али да сам у таквој ситуацији претпостављам да бих ту госпођу покушавао да избегнем на сваки могући начин, без обзира што живимо у истој кући. Ако силом прилика дође до личног контакта покушао бих да будем бар толерантан, а молитва за укућане се подразумева. Слажем се са овим што каже Милена, треба остати у вери, само пази да некад не подлегнеш жељи за провокацијом. У таквим условима може доће и до тога... Не знам да ли је ово најбољи начин али тренутно не видим бољи. Што би рекао валаамски старац: "Нека те Господ умудри". Trifke and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука