Jump to content

Препоручена порука

Dragi moji opet sam u dilemi i molim vas za pomoc.Kako je nastupio usksnji post stim da uskrs pravoslavni i katolicki su istog datuma.Nemojte me grditi ni osudjivati molim vas ali ja nisam pocela da postim a evo i zasto.
Naime znate da sam pravoslavne veroispovesti moj suprug je katolicke veroispovesti i moj suprug mene uopste ne sputava u mojim tj nasoj veri postuje me i nasu veru takodje ali moja svekrva sa kojom zivimo i te kako me sputava recima da moram da postim kad i oni da treba da postujem njihove praznike da idem svaki dan u njihovij crkvi i da ja ne postujem svog muza ako ne postujem njegovu veru tj ako ne molim na njihov nacin.Ja sam joj odgovorila sledece:"Draga majko ja nikog ne sputavam da posti,moli ide u crkvu ili slicno svako posti kad mu pocne post ,u vasoj crkvi idem nedeljom sa vama kao i uvek ako ja u mojoj molitvi kazem hleb a ne kruh neznaci da vas ne postujem".Mislim da nisam nista uvredljivo rekla e a sto se nisam pocela post to je zato sto me svekrva dovela u razmisljanje da li cu uvrediti svoju veru ako pocnem da molim,postim i praznujem po katolickoj veroispovesti (mada je sve slicno)ja ne zelim i necu pravoslavlja da se odreknem zbog svoje svekrve a niti muza(koi me voli i postuje)ma koliko ih volela.Moj muz je stavio do znanje svojoj mami da je Bog jedan i da mu se svako moli kako mu vera nalaze i da nema potrebe za tim njenim prebacivanjem.Jos je pre neki dan moja svekrva usla u kucu sa pomalo cinicnim smehom i rekla sledece:"Znas sta sam cula spoice nam praznike vise necete imati bozic 7januara vec 25decembra kad i mi malo je logicno posto se Isus samo jednom rodio nemoze dva puta,a i uskrs nam spajaju pa da nemozete vi u Srbiji da imate razliciti crkveni kalendar od svih nas".To me sve vredja dodje mi svasta da kazem ali nemogu imam postovanje prema starijima i prema svom muzu.Sta ja da radim kako da se postavim?

Подели на овим сајтовима

ti ako zelis da postis i da se pricestis,to je licno tvoja stvar i nemoj da se brines oko toga;niko nema pravo da ti odredjuje sta da radis i da te sputava,pa cak ni svekrva.Gospod vidi i zna.

tvoj muz je u pravu.

ponekad i mozes svasta reci kad dodjes u takvu situaciju-a mozes zato sto branis svoje.

ako ona moze da brani svoju veru,mozes i ti svoju.

ako joj se ne svidja,njen problem.

Подели на овим сајтовима

Мало је незахвално говорити о томе али да сам у таквој ситуацији претпостављам да бих ту госпођу покушавао да избегнем на сваки могући начин, без обзира што живимо у истој кући. Ако силом прилика дође до личног контакта покушао бих да будем бар толерантан, а молитва за укућане се подразумева. Слажем  се са овим што каже Милена, треба остати у вери, само пази да некад не подлегнеш жељи за провокацијом. У таквим условима може доће и до тога... Не знам да ли је ово најбољи начин али тренутно не видим бољи. Што би рекао валаамски старац: "Нека те Господ умудри". ;)

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...