Jump to content

Да ли је брачни живот тежи од монашког?

Препоручена порука

mon.jpg

Рекли сте да је монаштво – у највећој мери “уски пут”. Хтео бих да продискутујем о томе. Ми, који живимо у свету, не бежимо добровољно од тешкоћа. Имамо породице, треба да радимо, да зарадимо хлеб у зноју свога лица, код нас су тешки односи са онима који нас окружују. А монаси су, по моме мишљењу, обезбедили себи у манастирима спокојнији живот, они су заузети самоусавршавањем, којему и ми треба да стремимо. Али издвојити време за читање великих књига, као они, нама је дупло теже јер ми имамо породице, децу, унуке. Они имају за то довољно времена. Не чини ли вам се да је наш пут, ако желимо да будемо добри хришћани, у нечему чак тежи него што је монашки?

- Може се рећи.

Када сам говорио да је монаштво најрадикалнији израз “уског пута”, нисам имао у виду да је оно нешто претешко. У многим ситуацијама у животу у свету је знатно теже. Монаштво је “уски пут” у смислу одрицања од многих ствари које обичним људима припадају по праву . И монаси се одричу од многих спољних ствари ради унутрашњег богатства . Али не мислим да је монаштво изнад брака, или да оно више омогућава достизање светости него брак. Било који пут, који човек изабере, ако он стреми ка Богу, - то је пут напоран, то су “тесна врата”. Ако човек тежи да живи по Јеванђељу, он ће увек наилазити на препреке и увек ће их морати савладавати. Монашки живот, као и живот у браку, дат је човеку ради тога да би он могао на тај начин максимално остварити свој унутрашњи потенцијал. Он је дат за добијање Царства Божијега којег свако од нас може задобити после смрти, али ми му се можемо приближити опитно још овде на земљи.

Из Ви сте со земљи - О Монаштву
Иларион Алфејев 
Извор

Манастир Глоговац

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

Подели на овим сајтовима

Uzak je put ka Gospodu u oba slucaja

.Mesto ne spasava

.Tamo smo i to smo - bas ono sto treba da budemo i gde treba da budemo.

,Treba verovati Hristu da on zna zasto je bas tako kako je u necijem zivotu.

the earth has music for those who listen

Подели на овим сајтовима

то су два крста подједнако тешка....за који год се одлучимо морамо много себе да дајемо....много тога да се одричемо....трећа варијанта не постоји.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Мени то монаштво никада није било јасно...

није га било на почетку хришћанства...како се појавило..није довољно обрађено...

требао би неко написати неки добар докторат на ту тему...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

није га било на почетку хришћанства...како се појавило..није довољно обрађено...

Zar zaista misliš da nakon 2000 godina Hrišćanstva, tema monaštva nije obrađena i da doktorati nisu pisanji?

Подели на овим сајтовима

Мислим да је брачни живот тежи јер како рече владика Данило Крстић са собом вучемо приколицу (мужа, децу) и идемо заобилазним путем ка циљу, а монах иде пречицом.

Важно је само да је циљ исти.

Подели на овим сајтовима

Ал може да упропасти

rat%20u%20bosni%2018%20avgust%201995rati

Ал може да упропасти

rat%20u%20bosni%2018%20avgust%201995rati

Palace-Station-Las-Vegas-10.jpg

trezor.jpg

Palace-Station-Las-Vegas-10.jpg

trezor.jpg

moras odabrati,sve ostalo stigne uz volju i odluku

Мислим да је брачни живот тежи јер како рече владика Данило Крстић са собом вучемо приколицу (мужа, децу) и идемо заобилазним путем ка циљу, а монах иде пречицом.

Важно је само да је циљ исти.

Подели на овим сајтовима

kako nije?apostoli su prvi napustili svoje porodice i posli za hristom,antonije veliki u 4 veku to vec definisao kao otselnicki zivot ,tj.u pustinji itd.

Подели на овим сајтовима

Monaski zivot je za odabrane,njih je malo,to su ljudi kojima je ljubav prema Bogu veca od dece i muza i sveta i sl.U svetom pismu apostol Pavle lepo kaze da to nije za svakoga.Treba postovatai neciji svet i ako je nekad nerazumljiv nama koji tim putem ne idemo.

Imaju oni bolji vidik od nas sa svetom u glavi :) 

Подели на овим сајтовима

Zar zaista misliš da nakon 2000 godina Hrišćanstva, tema monaštva nije obrađena i da doktorati nisu pisanji?

Па после 2000 година и даље нисмо решили много важнија питања...

па по мени...тај период почетка..је много мутан...

слично као и митарства...

напрасно се појављује покрет...пустињака без неког реда...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Па после 2000 година и даље нисмо решили много важнија питања...

па по мени...тај период почетка..је много мутан...

слично као и митарства...

напрасно се појављује покрет...пустињака без неког реда...

Брате, милим да си нешто побркао.

Митарства су само једно од учења које се нашло у Цркви а притом је заступљено углавном код оне тврђе струје, нема нити једног озбиљног и цењеног теолога да је подржао то учење, а митарстава нису нити прво нити последње учење које ће се појавити.

МОнаштво је нешто сасвим друго...мислим да ниси направио добро поређење

Подели на овим сајтовима

Брате, милим да си нешто побркао.

Митарства су само једно од учења које се нашло у Цркви а притом је заступљено углавном код оне тврђе струје, нема нити једног озбиљног и цењеног теолога да је подржао то учење, а митарстава нису нити прво нити последње учење које ће се појавити.

МОнаштво је нешто сасвим друго...мислим да ниси направио добро поређење

Ма нисам на то мислио..

знам...разлику :)

него на место настанка..и период..

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Uzak je put ka Gospodu u oba slucaja

.Mesto ne spasava

.Tamo smo i to smo -bas ono sto treba da budemo i gde treba da budemo.

,Treba verovati Hristu da on zna zasto je bas tako kako je  u necijem zivotu.

ako nekad podjem u neke daljine

nosicu u dzepu kamen sa obale nemanjine...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...