Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Она није прихватила да трпи некога ко јој наноси зло.

Она је прихватила пред Богом личност његову и у добру и у злу..значи не само у добру.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

И још нешто. Ако предузмеш нешто, знај да си урадила како си најбоље знала у тој ситуацији. Касније ћеш можда помислити да је било боље ово или оно, али сети се да је ситуација била неиздржива.

Код мене у породици је агонија слична тој трајала одувек. Тек скоро је пукло и неке ствари су кренуле да се решавају. А ето, и ја и старији брат смо одрасли, ништа нам не фали.

Подели на овим сајтовима

[quote name=malina :)' timestamp='1345144288' post='694138]

Она је прихватила пред Богом личност његову и у добру и у злу..значи не само у добру.

Опет наопако... Прихватила је пред Богом да са њим "дели добро и зло" које им други наносе. Није прихватила да они једно другом наносе зло.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Опет наопако... Прихватила је пред Богом да са њим "дели добро и зло" које им други наносе. Није прихватила да они једно другом наносе зло.

Ма дај, зар ти стварно мислиш да људи не повређују једни друге и у браку? Заветовани су на дељење добра и зла у сваком смислу..нема те одреднице у добру и злу које други наносе. :) И по твом испаде да све живе треба да трпиш више него најрођенијег мужа, који ти је рођенији од деце!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Потребно је расуђивање када се ствари окрену наглавачке овако како ти радиш. Ко овде пати од "самољубља"? Па ваљда тај несрећник, бар ако је прича веродостојна и потпуна... Како онда ти мени приговараш нешто што управо сама заступаш?

Наравно да се човек не спасава самољубљем, али постоји и једна здрава љубав према животу. И према свом животу. И према животу своје деце.

Али њој су очи отворене, а он слеп код очију..зар она не треба вид да му буде? Или треба да га остави без трунке гриже савести, јер наводно му она није одабрала пут којим ходи, већ он сам? Зар би тад била боља од свог мужа или иста као и он?

Подели на овим сајтовима

Ja znam da bi moj duhovnik Nadu savjetovao da svog muza ne ostavlja, nego da pokusa da mu pomogne.

Uz objasnjenje da je to duznost zene.

Znam da je meni, kao kroz salu, rekao da ce mi zabraniti pricest(epitimija, ako se ne varam) jer se nisam udala, hahahha. .smesko. .smesko. .smesko. .smesko. .smesko. .smesko.

Evo malo sale i na moj racun!!!

Подели на овим сајтовима

Гледајте да тема не оде у спам и лично препуцавање. Мислим да сама тема то не заслужује.

Оче, уопште немам ту намеру када пишем овде. Ово што Звоне и ја расправљамо није показатељ неке нетолеранције међу нама (бар са моје стране није, нити ће икад према било коме бити), већ једно нормално сукобљавање мишљења из којег можда и Звонко и ја нешто научимо, дај Боже и други. Такође мислим и да није никако спам, јер од теме нисмо одмакли ни у једном моменту. Надам се да ни Звонко и остали, тако као Ви, не виде ово писање на задату тему. :)

Подели на овим сајтовима

Лав Толстој Цитат: "Све срећне породице личе једна другој, свака несрећна породица је несрећна на свој начин."

Тешко да можемо много да ти помогнемо саветима. Сви имамо искуства, ставове који одговарају нашим личностима и околностима.

Пошто ми је немогуће да сагледам све околности у којима се налазиш, не могу да формирам свој став. Читала сам шта су остали писали и затекла себе у ситуацији да аминујем, потпуно супротне ставове.

Генерално, сви желе да ти помогну, и сви су у праву, али у различитим околностима, са различитих становишта.

Што рече негде Меда - могу само да се помолим за тебе и твоју породицу.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

[quote name=malina :)' timestamp='1345144639' post='694144]

Ма дај, зар ти стварно мислиш да људи не повређују једни друге и у браку?

Кад би само знала какве атомске ратове водимо ја и моја жена... Најгорем непријатељу не би пожелео. ;)

Заветовани су на дељење добра и зла у сваком смислу..нема те одреднице у добру и злу које други наносе.

Па да, заветовани су да деле. Ја не видим да он овде нешто "дели".

И по твом испаде да све живе треба да трпиш више него најрођенијег мужа, који ти је рођенији од деце!

Други ти нису обећали ништа, муж је обећао да жртвује живот за тебе.

[quote name=malina :)' timestamp='1345144866' post='694146]

Али њој су очи отворене, а он слеп код очију..зар она не треба вид да му буде? Или треба да га остави без трунке гриже савести, јер наводно му она није одабрала пут којим ходи, већ он сам? Зар би тад била боља од свог мужа или иста као и он?

Па јесте, треба да му поправи вид. То и предлажем - лек за ћораве. Није хришћанство само да ћутиш и трпиш, већ и да урадиш нешто. Некада људе мораш мало да отрезниш и освестиш. Јер његова неодговорност почива на томе да ће га ближњи трпети во вјеки вјеков и он то злоупотребљава. Е када му покажеш да није баш тако, можда ће му отворити очи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

. Није хришћанство само да ћутиш и трпиш, већ и да урадиш нешто. Некада људе мораш мало да отрезниш и освестиш. Јер његова неодговорност почива на томе да ће га ближњи трпети во вјеки вјеков и он то злоупотребљава. Е када му покажеш да није баш тако, можда ће му отворити очи.

likefaceeeeeeee

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Кад би само знала какве атомске ратове водимо ја и моја жена... Најгорем непријатељу не би пожелео. ;)

Па да, заветовани су да деле. Ја не видим да он овде нешто "дели".

Други ти нису обећали ништа, муж је обећао да жртвује живот за тебе.

Па јесте, треба да му поправи вид. То и предлажем - лек за ћораве. Није хришћанство само да ћутиш и трпиш, већ и да урадиш нешто. Некада људе мораш мало да отрезниш и освестиш. Јер његова неодговорност почива на томе да ће га ближњи трпети во вјеки вјеков и он то злоупотребљава. Е када му покажеш да није баш тако, можда ће му отворити очи.

Па ако твоја жена није прихватила зло од тебе уласком у брак и ти од ње, него сте прихватили да делите само зло које вам наносе други, што се свађате онда? Што се не разведете, зашто би се трпели, кад се на то нисте заветовали?

Него, замисли да повредиш леву ногу и не можеш да се ослањаш на њу, да ли твоја десна нога треба овој левој да каже: ''Шта сам ја, задружна кобила, да вучем и твој терет? Нећу!'' Ако у телу страда један орган, трпе остали органи и подносе терет оног који је болестан. Када се муж и жена споје Светом Тајном брака, они треба да буду као једно тело. Ако страда један, други је ту да га носи и обрнуто. Као што се заветује муж на љубав жени, тако се заветује и она на љубав мужу. Муж и жена су род најрођенији.

Подели на овим сајтовима

није све црно и бело...има нешто и између...у сваком случају добро је да свако изнесе своје мишљење , да изнесе свој став или да да савет а Само Нада ће све то прочитати и на основу свега изнетог наћи неко''своје'' решење...уз наравно Божију помоћ...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

U lepu se temu o trpljenju izrodila Nadina muka...

Ja cu se sloziti sa Lidijom, eto cuda, a musko sam :)

Hvatam sebe da se pronalazim u sasvim oprecnim odgovorima, a u sustini, samo Bog i oni zapravo znaju sta se tu zbiva.

Ali se slazem i sa Zvonom, trpljenje radi izigravanja mucenice ili redje mucenika nije pravoslavno, nego je mazohisticko shvatanje "zadobijanja venaca".

Ali mi se ne cini da ti i Malina imate razlicite stavove, samo da apostrofirate na drugaciji nacin.

Naravno da se u braku mnogoooooo toga trpi, ali kako rece Vladika Nikolaj, treba znati sta da se istrpi, sta da se promeni, da ne trazim citat sada, a vala i imati mudrosti da se raspozna sta je sta.

Ali trpljenje nekog samo sto nam je sapatnik je besplodno.

Nismo svi isti, nisu nam ni temperamenti, ni karakteri, ni mogucnosti iste, naravno da se trpimo medjusobno, ali ako to ima smisla, ako ta druga strana zeli da makar prizna da tu nesto ne stima i da mozda njeno vidjenje sveta nije savrseno i apsolutno istinito.

Neko ko ima psihickih problema takve vrste da nije sposoban to da shvati ili eto ne zeli prosto naprosto, onda trpljenje nema svrhu.

Ne kazem ja da je onda razvod jedina opcija, nismo svi isti, neko moze da sapostoji sa nekim ko je npr lopov ili lazov, ili ogranicen ili samoziv ili sta vec, a neko ne moze.

Ako ce zena da ostane tu samo da bi eto bila mucenica jer SE VALJA da se brak ne razvodi, to onda nije podvig.Ako ce da ostane uz njih svesna njegovih ogranicenja i uz njeno potpuno prihvatanje njega, onda super, neko moze neko jok.

Nekoj zeni je podvig da trpi lenstinu i neurednog coveka, nekom muskarcu je podvig da trpi tracaru i prznicu, a nekom je podvig mnogo drugacije prirode, tako da sa strane sve moze biti protumaceno pogresno.

Mi ne znamo meru rasta drugog coveka, samo je procenjujemo spram nas samih. Ali sta je nama "lako" drugima moze biti prevelik teret za poneti.

Nije svaka muka na spasenje, a nije nam ni Bog rekao da natovarujemo na sebe teret koji ne mozemo nositi.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...