Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

12 minutes ago, PredragVId рече

Mnogo brakova nije zaključeno u crkvi a mali broj brakova živi hrišćanskim životom.

Tacno, ali sta mislis zasto je to? Mozda mladi na brak gledaju previse romaticno i "filmski" umesto na dogovor o suzivotu dvoje ljudi, zajednickom odnosu i odgajanju dece? Zakljucavani su brakovi van crkve i 1970 i 1960 pa su se ljudi mnogo vise uzimali nego mi i ziveli posvecenije u braku, manje su se razvodili. To je trend svuda u zapadnom svetu. Pitanje je, zasto? Kako to objasniti koji su sve uzroci? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

21 minutes ago, Aurelije рече

Tacno, ali sta mislis zasto je to? Mozda mladi na brak gledaju previse romaticno i "filmski" umesto na dogovor o suzivotu dvoje ljudi, zajednickom odnosu i odgajanju dece? Zakljucavani su brakovi van crkve i 1970 i 1960 pa su se ljudi mnogo vise uzimali nego mi i ziveli posvecenije u braku, manje su se razvodili. To je trend svuda u zapadnom svetu. Pitanje je, zasto? Kako to objasniti koji su sve uzroci? 

Ljudi su se ranije manje razvodili jer je to bila sramota. Takođe je bila stigma ako si "mator", a nisi u braku. I dan danas vlada neka prećutna osuda i pitanje - kad ćeš, a kamoli tad.

Mislim da je u tome čitava mudrost, ranije se podrazumevalo i bilo sramota ne oženiti se/udati se "na vreme", o razvodu nije bilo govora. Sad ljudi imaju više slobode da ne budu u odnosu u kom ne žele da budu. I još nešto, razlog ulaska u brak - MLADA JE TRUDNA (ovaj grafit je stvarno stajao na crkvi sv. Aleksandra Nevskog na Dorćolu)! Ako se brak zasniva na tome što je ona zatrudnela - onda jadan brak, jadni supružnici i jadno dete.

Подели на овим сајтовима

Zasto ima sve manje brakova nema veze s tim da li su brakovi sklopljeni u Crkvi. 

Ljudi su sve vise finansijski nezavisni, narocito zene koje u proslosti nisu imale izbora osim da se udaju ako zele da zive, plus ne postoji vise jak drustveni pritisak da se brak cuva i po cijenu da jedno ili oboje pate. Trend ce se samo povecavati i povecavati, niko tu nista ne moze da ucini.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Natasa. рече

Ljudi su se ranije manje razvodili jer je to bila sramota. Takođe je bila stigma ako si "mator", a nisi u braku. I dan danas vlada neka prećutna osuda i pitanje - kad ćeš, a kamoli tad.

Mislim da je u tome čitava mudrost, ranije se podrazumevalo i bilo sramota ne oženiti se/udati se "na vreme", o razvodu nije bilo govora. Sad ljudi imaju više slobode da ne budu u odnosu u kom ne žele da budu. I još nešto, razlog ulaska u brak - MLADA JE TRUDNA (ovaj grafit je stvarno stajao na crkvi sv. Aleksndra Nevkog na Dorćolu)! Ako se brak zasniva na tome što je ona zatrudnela - onda jadan brak, jadni supružnici i jadno dete.

Dobro, zanimljivo objasnjenje. Ali tvoje objasnjenje implicira da vise od 50 % ljudi ne zeli u brak(mada ako se ne promeni trend bice vise). Dalje implicira da od tih 50 ljudi koji udju u bracne vode nekih 25 % ce da ostane u braku.  Na kraju ispada da samo 25 % danasnjih ljudi ima da zavrsi u zrelom braku, to je porazavajuce. 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Justin Waters рече

Ljudi su sve vise finansijski nezavisni, narocito zene koje u proslosti nisu imale izbora osim da se udaju ako zele da zive, plus ne postoji vise jak drustveni pritisak da se brak cuva i po cijenu da jedno ili oboje pate. 

Impliciras(makar ja tako interpritiram) da su se zene u proslosti udavale samo zbog para koje nisu mogle da imaju ako se ne udaju? Hmm to mi lici kao da opisujes brak nekad kao formu legalne prostitucije na koju su zene bile prisiljene. Ne kazem da ti to mislis, samo kazem kako mi lici i kako moze da se interpritira.Zasto ne postoji jak drustveni pritisak da se brak cuva? Takav pritisak bi trebalo da postoji, ne trebaju ljudi da se razvode na prve probleme. 

Zasto se sve ljudi razvode, ali hajde da pricamo o pravim razlozima ne da svedemo to na "nisu se slagali".. pa to je normalno da se ljudi ne slazu 24/7 pitanje je zasto ne prevazilaze razlike. Gde su problemi? Ja recimo mislim da je u pitanju to sto od braka ocekuju neku romanticnu ljubav, a brak nije romanticna ljubav vec rad i hriscanska ljubav. Romanticna ljubav(ona filmska) i hriscanska ljubav su po mom misljnju dve sasvim razlicite stvari. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Aurelije рече

Dobro, zanimljivo objasnjenje. Ali tvoje objasnjenje implicira da vise od 50 % ljudi ne zeli u brak(mada ako se ne promeni trend bice vise). Dalje implicira da od tih 50 ljudi koji udju u bracne vode nekih 25 % ce da ostane u braku.  Na kraju ispada da samo 25 % danasnjih ljudi ima da zavrsi u zrelom braku, to je porazavajuce. 

Jeste, ali mislim da nije pogrešan zaključak. Brak, ako valja, je veliki životni projekat. Decu odgajiš da odu, supružnici se gaje da ostanu jedan drugom, nije to mala stvar. Olako se to shvata danas. Ljudi danas imaju iluziju lakoće življenja i kasnije sazrevaju. Čini mi se da su nekad čvršće stajali na zemljii...a možda je to samo žal za mladost :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Jeste, ali mislim da nije pogrešan zaključak. Brak, ako valja, je veliki životni projekat. Decu odgajiš da odu, supružnici se gaje da ostanu jedan drugom, nije to mala stvar. Olako se to shvata danas. Ljudi danas imaju iluziju lakoće življenja i kasnije sazrevaju. Čini mi se da su nekad čvršće stajali na zemljii...a možda je to samo žal za mladost :smeh1:.

Tacno to jeste, veliki zivotni projekat. Zato ja i mislim da je problem u "romanticnoj ljubavi". Ta infatuaciaj traje oko 2 godine i ljudi po infatuaciji biraju da se udaju itd. Kada prodje infatuacija i ne voze ih hormoni oni nemaju potrebu da dalje budu sa osobom, dakle kulturno imamo totalno odsustvo norme da su posvecivanje odredjenoj osobi i lojalnost odredjenoj osobi - pozeljne i dobre stvari.
U velikim zivotnim projektima, posebno suzivotu sa drugim zivim bicem mozemo da ocekujemo i ozbiljne talase, ljudi (po mom misljenju) danas na prvi malo veci talas - gde cu, sta cu - ajde razvod.
Nekad je, zbog kako si rekla socijalnih pritisaka i od strane i od strane zena bilo ulagano vise volje i truda da se talasi prebrode. 

Posto smo se nas dvoje ukljucili u konverzaciju (pa i za druge pitanje): Da li je dobro ili lose imati te socijalne pritiske? 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Aurelije рече

Impliciras(makar ja tako interpritiram) da su se zene u proslosti udavale samo zbog para koje nisu mogle da imaju ako se ne udaju? Hmm to mi lici kao da opisujes brak nekad kao formu legalne prostitucije na koju su zene bile prisiljene. Ne kazem da ti to mislis, samo kazem kako mi lici i kako moze da se interpritira.Zasto ne postoji jak drustveni pritisak da se brak cuva? Takav pritisak bi trebalo da postoji, ne trebaju ljudi da se razvode na prve probleme. 

Zasto se sve ljudi razvode, ali hajde da pricamo o pravim razlozima ne da svedemo to na "nisu se slagali".. pa to je normalno da se ljudi ne slazu 24/7 pitanje je zasto ne prevazilaze razlike. Gde su problemi? Ja recimo mislim da je u pitanju to sto od braka ocekuju neku romanticnu ljubav, a brak nije romanticna ljubav vec rad i hriscanska ljubav. Romanticna ljubav(ona filmska) i hriscanska ljubav su po mom misljnju dve sasvim razlicite stvari. 

U mnogim kulturama i danas je brak forma legalne prostitucije na koju su žene prisiljene. 

Ne bi trebalo da postoji društveni pritisak, baš treba da bude sloboda volje, to što se dešava iza zatvorenih vrata treba da se tiče društva samo ako je eko, ne daj Bože, nasilje u pitanju.

I da, očekuju konstantnu romantiku što se nadovezuje na moj post o iluziji lakoće življenja...a to ne biva.

Подели на овим сајтовима

Ne bi trebalo da postoji društveni pritisak, baš treba da bude sloboda volje, to što se dešava iza zatvorenih vrata treba da se tiče društva samo ako je eko, ne daj Bože, nasilje u pitanju.

Drustveni pritisak ne znaci odsustvo slobodne volje. Drustveni pritisak zanci da drustvo ima odredjenu vrednost koju promovise i koje se drzi. DRsutveni pritisak ne znaci da nesto moras, vec da drustvo nesto zeli od tebe, ali ne moras da ga ispostujes. Ukratko, ta prica o nepostojanju drustvenog pritiska je nemoguca, drustveni pritisci ce uvek da postoje. Pitanje je samo kakvu drustvenu kulturu zelimo? Da li zelimo drustvo u kojima se 50-70 brakova razvodi, u kojima 50 % ljudi (mozda i vise) nece uopste da bude u braku? Kakva ce deca u takvom drustvu da se radjaju, koliko njih i kako ce da odrastaju? 

Подели на овим сајтовима

Tacno to jeste, veliki zivotni projekat. Zato ja i mislim da je problem u "romanticnoj ljubavi". Ta infatuaciaj traje oko 2 godine i ljudi po infatuaciji biraju da se udaju itd. Kada prodje infatuacija i ne voze ih hormoni oni nemaju potrebu da dalje budu sa osobom, dakle kulturno imamo totalno odsustvo norme da su posvecivanje odredjenoj osobi i lojalnost odredjenoj osobi - pozeljne i dobre stvari.
U velikim zivotnim projektima, posebno suzivotu sa drugim zivim bicem mozemo da ocekujemo i ozbiljne talase, ljudi (po mom misljenju) danas na prvi malo veci talas - gde cu, sta cu - ajde razvod.
Nekad je, zbog kako si rekla socijalnih pritisaka i od strane i od strane zena bilo ulagano vise volje i truda da se talasi prebrode. 

Posto smo se nas dvoje ukljucili u konverzaciju (pa i za druge pitanje): Da li je dobro ili lose imati te socijalne pritiske? 

Nije dobro imati socijalni pritisak. Ako ljudi hoće da budu slobodne ličnosti onda nikakav pritisak ne treba da postoji, ali moraju da se shvate posledice postupaka u slobodi. Sloboda nije anarhija, ali dok dodje iz....u glavu, prođe mnogo frustracija, ali to je deo odrastanja. Brak nije za decu (prito ne mislim na godine, već mentalni nivo, postoje deca i u 45oj, jako tužna slika).

Подели на овим сајтовима

Kakva ce deca u takvom drustvu da se radjaju, koliko njih i kako ce da odrastaju? 

Veoma samoživa i raspuštena. Samo bahato, samo bezobrazno :0426_feel:

Deca ne vole anarhiju, nepostojanje granica ih plaši.

Подели на овим сајтовима

Nije dobro imati socijalni pritisak. Ako ljudi hoće da budu slobodne ličnosti onda nikakav pritisak ne treba da postoji, ali moraju da se shvate posledice postupaka u slobodi. Sloboda nije anarhija, ali dok dodje iz....u glavu, prođe mnogo frustracija, ali to je deo odrastanja.

Ne moguda se slozim sa tobom. Socijalni pritisak ide sa slobodom licnosti. Socijalni pritisak nije nikakvo nasilje vec asertivna poruka individui. Realno gledamo svi imamo sociajlne pritiske i vrsimo socijalno pritiskanje u promociji nasih licnih vrednosti na druge. To je ljudska priroda. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Aurelije рече

Ne moguda se slozim sa tobom. Socijalni pritisak ide sa slobodom licnosti. Socijalni pritisak nije nikakvo nasilje vec asertivna poruka individui. Realno gledamo svi imamo sociajlne pritiske i vrsimo socijalno pritiskanje u promociji nasih licnih vrednosti na druge. To je ljudska priroda. 

Ok je to, promovisanje vrednosti. Samo da nema osude ako se ne ispune očekivanja.

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Aurelije рече

Ne samo zbog para to je bio jak motiv ne zato sto su zene bile pohlepne vec zato sto su zivotni uslovi bili uzasno teski, ne samo za nju nego i za porodicu imajuci u vidu da su se brakovi u proslosti u mnogome sklapali na provodadzijski nacin, dakle brak je bio interesni pakt dve porodice da se spoje i imaju korsit jedna od druge. Pored toga djevojke se nisu mogle ostvariti u zivotu nikako drugacije nego kao zene. Dakle udaja i radjanje djece je bio jedini nacin da zene budu drustveno prihvacene za razliku od muskarca koji su imali mnogo opcija pored zenidbe, mogli su biti ugledni trgovci, majstori, zanatlije, vojskovodje, filozofi ljekari itd....Dakle zene nisu imale izbora nego da iz roditeljske kuce idu direktno na oltar i da se onda nadaju da joj brak nece bitl los. Ako je i los, bila je duzna da ga trpi, raskidom ma koliko ona bila dobra a muz los, onda bi bila odgovorna i obiljezena kao kurva. Ne radi se o prostituciji nego o prisili sto zbog teskih zivotn ih uslova, sto zbog kulture. Ne treba da ti pominjem da je i danas jos aktuelan problem ne srazmjerne zastupjenosti muskaraca i zene u raznim profesijama, a kako je zenama tek bilo daljoj proslosti. Kuda i kako su mogli da zarade za zivot osim ako se ne udaju? Nikako. 

18 minutes ago, Aurelije рече

Slazem se da brak ne moze biti idealan i da se razlike moraju prevazilaziti, medjutim izmedju muskaraca i zena cesto su razlike jako velike i nepremostive. Nisam pristalica nekih radikalnih teorija da musko i zensko ne trebaju jedno drugo u toj formi da budu privrzeni do kraja zivota, ali da mnogo toga moze da ne funkcionise izmedju odnosa muskarca i zene tu se slazem. Zato smatram da je na dvoma da odluce koliko i kako mogu jedni drugo da trpe i prevazilaze i popravljaju se, smatram da ako ne mogu patnja ma koliko hriscanstvo turbilo o toj patnji, nije rjesenje i bolje je da se razvedu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Natasa. рече

Ok je to, promovisanje vrednosti. Samo da nema osude ako se ne ispune očekivanja.

Mora da bude osude. To je posledica. Ja moram da osudjem nekog ko se zalaze za neke stvari koje smatram losim. Oni koje rade mnogo lose stvari, zelim da osudjujem palicom drzave, naprimer silovatelje, lopove ubice a one koji rade neke manje lose stvari tipa, lazu, dvolicni su, licemerni, izdaju drugare, varaju partnere sudim sramocenjem i drustvenom kritikom. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...