Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

misliš da je alkoholičar pouzdaniji partner ,nego bludnik

не мислим, него испаде као, па Боже мој деси се да шврљне , ко оно,  деси се да попије понекад

мислим да постоји драстична раазлика, сем ако човек није алкохоличар (што подразумева редовну конзумацију и дисфункционалност због исте )

:)

мени се деси да попијем, додуше ретко, и никад се нисам озбиљно напио

али ако би ми се десило ово друго (мада тешко)

и ако би неко сазнао..........QQ дал би остало ишта од мене :D

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

не мислим, него испаде као, па Боже мој деси се да шврљне , ко оно,  деси се да попије понекад

мислим да постоји драстична раазлика, сем ако човек није алкохоличар (што подразумева редовну конзумацију и дисфункционалност због исте )

мени се деси да попијем, додуше ретко, и никад се нисам озбиљно напио

али ако би ми се десило ово друго (мада тешко)

и ако би неко сазнао..........QQ дал би остало ишта од мене :D

:) šta znam  :)

ako može jedan porok da ti se desi, što ne bi i drugi :)

vidim ja i ovde a i u RL da te pretnje funkcionišu, gde god je zaprećeno batnama,razvodom ili nečim trećim, vernost cveta  love1

ali ja ne bih mogla nikoga da ucenjujem

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

šta znam ako može jedan porok da ti se desi, što ne bi i drugi vidim ja i ovde a i u RL da te pretnje funkcionišu, gde god je zaprećeno batnama,razvodom ili nečim trećim, vernost cveta ali ja ne bih mogla nikoga da ucenjujem

зар је порок понекад попити чашу две?

и понекад, ретко, мало више попити? мислим да није мерљиво са преваром, срцеломством , није ипак то само секс зар не?

РЛ ? реал лифе?

мислим да нисам по природи неверан, једино би могло да ме доведе до тога нешто о чему је говорио о Јустин савински, те ситуације

и онда то не бих ни крио

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

зар је порок понекад попити чашу две?

и понекад, ретко, мало више попити? мислим да није мерљиво са преваром, срцеломством , није ипак то само секс зар не?

РЛ ? реал лифе?

мислим да нисам по природи неверан, једино би могло да ме доведе до тога нешто о чему је говорио о Јустин савински, те ситуације

и онда то не бих ни крио

:) :) :) moram malo da preterujem, kako bih te drugačije optužila da si poročan :)

jeste,rl, mislim na ove ljude što ih uživo gledam :)

naravno da ne mislim da je isto, niti propagiram ovde nekakav razvrat

promiskuitet mi je oduvek bio neshvatljiva pojava

ali u brak se valjda ne ulazi zbog seksa da bi se zbog seksa razvodilo

to je moj stav i nemam puno istomišljenika ali još uvek nisam ni naišla na nekoga ko bi me argumentima ubedio da promenim stav

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

moram malo da preterujem, kako bih te drugačije optužila da si poročan

сад ми је лакше :)

ali u brak se valjda ne ulazi zbog seksa da bi se zbog seksa razvodilo to je moj stav i nemam puno istomišljenika ali još uvek nisam ni naišla na nekoga ko bi me argumentima ubedio da promenim stav

па не улази се због тога али (па сад дуугачке три тачке и вечита тема) :) ......

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

ne traumirajte me,bre! :) :)

zastrašuješ ženu putem foruma, ccc

i kakva ti je ta vernost ako je iz straha od batina? joooj

Zastrašujem koju ženu? Tebe ili svoju ženu ? Moja žena ne prati ovaj forum zato ja i smem svašta da pišem. A ako misliš na sebe onda...khm,khm...izvini. 1414_feel

Подели на овим сајтовима

сад ми је лакше :)

па не улази се због тога али (па сад дуугачке три тачке и вечита тема) :) ......

moram malo da se šalim :) pivo

a na temu  , čudno je to meni :) 

Zastrašujem koju ženu? Tebe ili svoju ženu ? Moja žena ne prati ovaj forum zato ja i smem svašta da pišem. A ako misliš na sebe onda...khm,khm...izvini. 1414_feel

nisam ja baš tako plašljiva :)   gringrin

mislila sam na tvoju ženu :) 

dobro je što ne čita,zato si ti takva junačina :)  1319_womens

Подели на овим сајтовима

Колико ћемо давати и тражити слободе у емотивном односу, зависи од много фактора, а највише од васпитања, навика, слике коју имамо о себи, система вриједности, претходнх искустава и још много тога! Да ли слобода значи да муж иде на пиво и фудбал са пријатељима, а жена на кафу и трач партију са пријатељицама, обавезно једном недељно и да свако од њих има "своје" вече!? Или да свако од њих има свој живот, без обавезе да другом реферише гдје је и како провео дан!? За некога је слобода и могућност избора да живот живи по сопственим правилима, како жели и како је замислио! Мени се чини да су некако најуспјешније везе оне у којима се схватања и ставови о слободи у вези, подударају, ма какви они били! 

Широк је то појам о слободи у браку (вези), али без обзира на то  и без обзира како то неко схвата, слобода нам је неопходна! Ми смо људи, а људи су ваљда социјална бића, тачније потребна нам је интеракција са околином, без обзира на то кога и колико волимо! Има оно једна причица која баш описује то, слободу у емотивној вези, као пијесак у шаци; Ако га благо држиш отвореном шаком, пијесак остаје ту гдје јесте. Оног момента кад чврсто затвориш шаку, пијесак почиње да клизи кроз прсте! Остаће нешто, али ће већина зрнаца неповратно отићи! Или ако превише отвориш шаку, сва зрнца пијеска ће да исцуре! 

Много је важно да онога кога волимо, да му дамо слободу! Без слободе и ми ћемо врло брзо сами себе да изгубимо! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Брак је велика одговорност, посебно када стигну деца и ту нема места за било какво лудовање и недолично понашање. Ако се двоје искрено воле и поштују неће једно другом никада приређивати глупости. Ипак своје мишљење нека изнесу људи који су у браку.

Светлана

Подели на овим сајтовима

There is no more lovely, friendly and charming relationship, communion or company than a good marriage.

Martin Luther

Mislim da je brak jedno vrhunsko prijateljstvo, prijateljstvo na najvišem nivou (ili bi bar trebalo da bude).

Dve osobe sa istim ciljem (Hristom) .A iz srca koje ispunjava Hristos poroci sami odlaze.

Ljubav pročišćava svaki naš odnos.

Nema potrebe za uslovljavanjem.

Slobodni smo od greha,a ne za greh.

To mi je najhrišćanskija vizija braka ,a i svakog drugog odnosa dve ličnosti.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%

Постоји ли идеалан брак?

Идеално није готова категорија. Идеална је тежња за идеалним. Како каже Богослов: достизање Бога је у трагању за Богом. Ми не можемо никада достићи Бога нити постићи идеални модел брака и рећи - сад је доста. И управо кад смо на путу усавршавања онда усавршавање нема краја. Једини крај је бескрај, а то значи, живот у вечности и узрастање у ономе што јесте Љубав!

Владика Порфирије

Manastir Glogovac

Подели на овим сајтовима

Циљ брака је љубав. Љубав је човеку дата да би се, кроз однос према вољеној особи, васпитавали за љубав према Богу.
Љубав подразумева жртву,ако тога нема, распашће се заједница.
У Јеванђељској причи о свадби у Кани Галилејској,која се и чита током венчања,Исус Христос први пут открива себе, открива да није обичан човек.
Дакле на свадби се први пут открива људима и твори своје прво чудо,тиме показује који значај придаје браку.
Он ту претвара воду у вино.
Вода је симбол пролазног, променљивог,а вино трајног вечног. То је уједно и мисија брака.
Брак је Света тајна,али је данас постао све друго осим свете тајне. Постао је економска заједница и подела улога и послова и изгубила се светиња, лако се у њу улази а још лакше излази.
Не доживљава се више као тајна у коме двоје постају Једно, једно тело. Без обзира колико људи могу бити различити интелектуалних, социјалних и пхихолошких миљеа, без обзира на те разлике они бивају спојени љубављу.
У причи о свадби у Кани Галилејској се види да љубав која је спојила двоје младих није потекла из њих самих, она је дар Божји. Благодат коју им Бог даје како и због њихових мноштво разлика које их раздвајају да би имали помоћ и благодат без које би се та заједница распала. Љубав у браку не бих требала никада да се заврши. Она ће и у вечности да се разраста из љубави у љубав,из радости у радост,и све у бескрај.
Брак је Бог створио из истих разлога из којих постоји и Црква,не да постоји неуралистички сплет односа између људи, већ да би се створио сплет односа између мушкарца и жене који прелази смрт а смрт се прелази заједницом са Христом тј љубављу према Христом двоје у браку. Помоћу које онда они и воле један другог и одржавају своју брачну заједницу.
Брак не значи да се они херметички затворе у кућу,већ нуди могућност да постанемо црквена бића у правом смислу те речи.
То није хуманистична љубав у којој неко ужива у своме милосрђу,негујући тиме своју гордост,већ да би двоје у свакодневном општењу имали могућност да се реално одричу себе,своје воље. То је везано за наше постојање у Цркви. Да би смо се уподобили Богу и саобразили се Његовој вољи, потребно је да се одрекнемо себе, одрећи се своје воље и не уздати се у своје моћи и своје потенцијале.
Брак нам даје ту могућност да сваког дана имамо прилику да у разним питањима где се не слажемо- праштамо, молимо за опроштај, афирмишемо другу особу,а то је својеврстан крст, жртва, стално самопреиспитивање јер смо увек у искушењу да своју вољу наметнемо оном другом.
Апостол Павле каже: муж треба да воли жену као самога себе тј као што Христос воли Цркву,а жена треба да се боји мужа. То није буквално страх,већ да она буде у сталном трепету пред љубављу свога мужа,да га не повреди. Брак нам даје могућност за самопревазилажење себе и остваривање кроз заједницу.
УБраку човек може да постане биће љубави и да затим са свим људима доживљава љубав и са свима буде у заједници. Тиме и његова деца постају у Христу чланови Цркве и делови те заједнице.
Центар размишљања двоје супружника треба да буде Света Литургија и као садашње стање и као перспектива вечности. Ако ми ставимо себе у контекст Литургије, моћи ћемо добро да проценимо своје снаге и спроведемо у дело све.
Епископ Јегарски Порфирије.

Подели на овим сајтовима

Зашто он, монах, који се заветовао на безбрачни живот говори о браку? Да ли то можда он говори онако како он брак замишља??? И како он може као монах да замишља брак или пак како да говори о браку који не може ни да замисли? Људи да ли ћемо се некада уозбиљити, да ли ћемо некада схватити да о "идеалном браку" треба и може да прича на првом месту ожењен човек са брачним искуством, а не монах. Када ћемо схватити да брачне савете не треба да добијамо од монаха (па био он и владика и то добар владика), већ ако нам требају од брачног свештеника. Или можда монаси треба да покрију све недостатке квазипрезвитера који машу босиљком по кућама и ништа друго не знају да раде....

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...