Jump to content

Препоручена порука

On 11. 9. 2012. at 15:39, Иван Цветковић рече

Ево, синоћ ми једна наша чланица упутила пар примедби да сам славољубив (властољубив), а одмах сам нашао да се правдам како то нисам. А изгледа ипак јесам, подсвесно, шта знам...

Ајд у сто марки да ниси ? :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

"Savršenstvo se sastoji u približavanju Bogu i životu u jedinstvu s njim.

Ali se već na prvim koracima pripremi na trud, znoj i borbu. Moraš sve prineti na žrtvu Bogu i činiti jedino Njegovu volju.

Ako želiš da iz te borbe izađeš kao pobedilac, neophodno je da se strogo pridržavaš ovih pravila:

1) Nikada se i ni u čemu ne uzdaj u sebe.

2) Imaj u srcu uvek čvrstu nadu na Boga.

3) Neprestano se podvizavaj.

4) Neprekidno se moli.''

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

''Samouverene Bog ukorava preko proroka govoreći: Teško onima koji misle da su mudri, i sami su sebi razumni (Is. 5,21). Stoga nas Apostol i savetuje: Ne mislite za sebe da ste mudri (Rim. 12,16). Bog mrzi čovekovu samouverenost, a ništa tako ne želi da vidi u njemu kao iskreno saznanje sopstvenog ništavila i duboko uverenje i osećanje da svako dobro u nama, našoj prirodi i našem životu dolazi jedino od Njega kao Izvora svakog dobra i da od nas ne može doći ništa što bi stvarno bilo dobro: ni dobra misao, ni dobro delo.

a) Uvidi svoje ništavilo i imaj stalno na umu da sam od sebe ne možeš učiniti nikakvo dobro za koje bi bio dostojan carstva nebeskog.

b) Traži u smirenim molitvama da ti Bog u tome pomogne, jer je i to Njegov dar.

v) Nauči se da uvek strahuješ za sebe i da se bojiš svojih bezbrojnih duhovnih neprijatelja kojima se ne možeš ni kratko vreme odupreti.

g) Ako padneš u kakav greh, iskoristi to odmah da uvidiš i saznaš svoju nemoć. Bog ti je zato i dopustio da padneš, da bi upoznao svoju slabost

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Mi ne sudimo pravilno zato što ne gledamo dubinu stvari nego se od prvog pogleda, sudeći po spoljašnosti, ispunjavamo ljubavlju ili mržnjom prema njima. Ljubav ili mržnja ovladaju umom i zamračuju ga te ne može pravilno suditi.

Kad je um u svom prirodnom stanju i nije pomračen strašću, on je slobodan i čist, te može da saznaje istinu, da proniče u dubinu stvari u kojima se pod lažnom privlačnom spoljašnošću često skriva zlo, a pod ružnim spoljnim izgledom dobro.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Основни закон нашег постојања је да се покоравамо вољи Божијој: Бога се бој, и заповести Његове држи, јер то је све човеку (Књ.Проп.12,13)

По духу ходите, и жеља телесних не извршујте. (Гал.5,15)

Премудри Сирах саветује: Не омрзни тешки труд..(7,15)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Sabravši svoje misli unutra i probudivši saznanje i osećanje, ništavila i nemoći da sam učiniš što je potrebno, priteci Bogu koji sve može. Pozovi Ga s toplom nadom i sa suzama u pomoć protiv strasti koja te napada i reci: ustani, pomoći naša, i izbavi nas radi milosti svoje (Ps. 44,26). Budi suparnik, Isuse moj, suparnicima mojim, uzmi oružje i štit i digni se meni u pomoć. Neka se postide i posrame koji traže dušu moju, neka se odbiju natrag i postide koji mi zlo hoće (Ps. 35:1,3 i 4). Vladičice Bogorodice, ne dopusti da pokleknem pred neprijateljem i da me pobedi. Anđele, čuvaru moj, sačuvaj me u senci krila svojih od neprijateljskih strela i mačem svojim porazi ih i odagnaj od mene.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Čim se izjutra probudiš i pročitaš molitvu: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me, - prvi posao neka ti bude da se povučeš u svoje srce. Kad to učiniš, seti se da ti sa jedne strane stoji neprijatelj i strasna želja, s kojima si u ratu i koji su gotovi da te napadnu. Zato odmah donesi odluku ili da pobediš ili da umreš, ali da ne odustaneš. Seti se isto tako da ti sa druge strane stoji pobedonosni Vojskovođa tvoj, Gospod Hristos, sa Presvetom Svojom Majkom i mnoštvo svetih anđela na čelu sa arhanđelom Mihailom, gotovi da ti priteknu u pomoć, i zato se oduševi nadom.

Zato je sv. Jovan Lestvičnik i kazao: "Imenom Gospoda Isusa Hrista bičuj neprijatelje".

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Najpre uđi pažljivo u svoje srce i dobro ispitaj kojim je mislima, raspoloženjima i naklonostima ono osobito zauzeto i koja strast najvećma gospodari i vrši tiraniju nad njim. Digni onda najpre oružje protiv te strasti i staraj se da je savladaš. Usredsredi na to svu svoju pažnju i svu svoju brigu. Ali ako se slučajno pojavi koja druga strast, odmah se zainteresuj njom i uguši je pa se opet vrati borbi protiv svoje glavne strasti, koja neprekidno pokazuje svoje prisustvo i vlast. Jer se i u duhovnoj borbi kao i u svakoj drugoj moramo boriti protiv onoga što ustaje na nas u danom trenutku.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Postavi sebi pravilo da svaki dan, još dok sediš kod kuće, razmisliš šta ti se sve može u toku dana prijatno i neprijatno dogoditi i koje se sve strasti i razdraženja tim povodom mogu u tebi pokrenuti, pa se unapred pripremi kako da ih u klici ugušiš i ne dozvoliš da se pojave. Ako tako budeš činio, nikada te napad strasti neće iznenaditi, nego ćeš uvek biti spreman da mu se odupreš: neće te obuzeti gnev ni ophrvati pohota. Čini takvu smotru osobito onda kada moraš ići nekuda gde ćeš se sresti s osobama koje te mogu privući ili razdražiti. Ako se spremiš, lako ćeš izbeći i jedno i drugo.

Talas strasti će se, čim se podigne, razbiti o tebe kao o stenu i neće te prevaliti kao mali čun. O tome te, bar što se gneva tiče, uverava i sv. prorok David kad kaže: Prenuh se i ne zbunih se. Ali tim pripremanjem nije sve učinjeno. Strast ipak može izbiti, i to neočekivano. U tom slučaju postupaj ovako: čim osetiš da se strast javlja pohitaj da je zaustaviš silnim naprezanjem volje. Siđi umom u srce i ne dopusti da strast uđe u njega. Pazi da se ono ne razdraži i ne zanese. A ako strast uspe iznenada da prodre u srce, postaraj se u prvo vreme da se to bar spolja ni rečju, ni pogledom, ni pokretom ne pokaže.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Треба бити врло пажљив с том књигом, зато што она није оригинално дело Светог Никодима, већ је он превео с италијанског на грчки књигу Il combattimento spirituale театинског редовника Лоренца Скуполија, што се иначе примети када се чита књига по описаним обичајима (круница), јеретичких молитава Исусовим ранама, као и догматске неправилности која иначе прожима целокупну књигу (мизантропија, унижавање човекове слободне воље, свепрожимајући екстремни августинизам).

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

On 27. 12. 2012. at 15:37, Александар Богдановић рече
Треба бити врло пажљив с том књигом, зато што она није оригинално дело Светог Никодима, већ је он превео с италијанског на грчки књигу Il combattimento spirituale театинског редовника Лоренца Скуполија, што се иначе примети када се чита књига по описаним обичајима (круница), јеретичких молитава Исусовим ранама, као и догматске неправилности која иначе прожима целокупну књигу (мизантропија, унижавање човекове слободне воље, свепрожимајући екстремни августинизам).

Колико видим, књижицу је на српски превео владика Хризостом (Војиновић), мени је омиљена и често јој се враћам.

Подели на овим сајтовима

Srdjan Kotur рече:
Колико видим, књижицу је на српски превео владика Хризостом (Војиновић), мени је омиљена и често јој се враћам.
Владика је превео на српски са грчког превода, а на грчки са италијанског је превео Свети Никодим. Књига није без поука, али свеједно није Православна...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Nikad ne dozvoljavaj sebi da sudiš smelo o bližnjem, nikoga ne osuđuj, osobito za ovaj greh o kome govorimo, čak i kad javno padne u njega, nego se sažali nad njim. Ne ljuti se na grešnika i ne smej se nad njim, nego neka ti njegov pad posluži kao pouka za smernost. Znajući da si i sam slab i sklon zlu, govori sebi: danas je pao on, a sutra ću pasti ja. Ako budeš brz da osudiš i prezreš drugoga, Bog će te zato teško kazniti i dozvoliće da padneš u isti greh za koji osuđuješ drugoga. Rečeno je: Ne sudite da vam se ne sudi (Mat. 7,1). Bićeš osuđen da padneš da bi na delu uvideo pogubnost gordosti i da bi posle toga s poniznošću tražio lek od dva zla: gordosti i bluda. No ako te Bog po Svojoj milosti sačuva od pada, te održiš svoju misao čednom, ipak, ako si osuđivao, ne osuđuj više i ne uzdaj se u sebe, nego radije strahuj i ne veruj u svoju postojanost.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...