Jump to content

Философи су рекли....

Препоручена порука

Сваки чин има универзално значење и последицу. Из невидљивог царства доноси нешто не само проналазак парне машине, не само проналазак великих мисли, не само плетење корпе. То су пресудна остварења достојна да се забележе. Сваки чин преноси нешто из невидљивог царства, јер је сваки чин остварење нечега, и сваки чин је реализација и сваки чин је проналазак - сродан је с проналаском машина, с изрицањем истине и с плетењем корпе. Нема тако безначајног покрета и мисли чије се деловање не би осетило и у најудаљенијем делу свемира. Свако дело има своје универзално значење за свет. Један једини облутак бачен у море одређује савршено нов смер живота света, и сваким дахом се мења нешто у животу света, ма колико то било мало. Свако дело је реализација неке духовне истине и доноси оно чега пре тога није било, само је лебдело као жеља и могућност. Сагоревање једне једине шибице се збива "за индијанско племе". Велика дела су једном и заувек учињена за цело човечанство, али свако дело, па било оно и сасвим малено, има светски значај.

* * *

Постоје велика дела као што су проналазак камене секире, парне машине, плетење прве корпе. Постоје мала дела као што су изградња једне куће, прављење једне свирале; постоје нехотична испољавања као узимање даха и оно када човек отера комарца који му ноћу зуји око ушију. Постоје лагана и безбрижна дела, ако човек баци облутак у море или звизне или убере струк цвећа.
Али нема ни једног јединог малог дела које се не збива у име целог човечанства, за сва времена, једном и заувек и ради целог човечанства. Свако дело изазива одјек у свету и овај одјек се хиљадама година чује у васиони и никада не замире.

Смисао приче је следећи: човек ни у сну не може да замисли ни једну једину слику, жељу или циљ на које цео свет не би забрујао; не може да прекрсти руке и не може да одломи гранчицу са жбуна а да се не умеша у обликовање света. Дело у сваком случају доноси нешто сасвим ново, нешто невидљиво чини видљивим, нешто неодређено чини приметним. Свака делатност је продор у свет духа и убацивање неке истине из света духа у материјални свет. Праслика и прасмисао дела јесте делатност Прометеја који с неба доноси ватру. Свака делатност доноси на земљу бар малену искру од небеске ватре. Метафизички смисао делатности јесте да свако дело ствара нови однос између света духа и материјалне природе, отвара нову везу, пружа нову могућност и поставља основу за нова повезивања.

Бела ХАМВАШ; Scientia Sacra I - Духовна баштина древног човечанства (Трећа књига: Култ и култура, II - Индијанска прича)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

„Nikad ne nameći drugome ono što sebi ne želiš.“

„Pravo znanje je umeti primetiti razmere neznanja nekog drugog.“

„Čujem i zaboravljam. Vidim i sećam se. Činim i razumem.“

„Sve poseduje lepotu, ali je ne vide svi.“

„Superioran čovek je svestan ispravnosti, inferioran je svestan prednosti.“

„Kuda god išli, idite srcem.“

„Najveća slava nije u tome da nikad ne padnemo, već da ustanemo svaki put kad padnemo.“

„Onaj koji uči a ne misli je izgubljen. Onaj koji misli a ne uči je u velikoj opasnosti.“

„Onaj koji želi da usavrši rad mora prvo naoštriti sredstva.“

„Ako pogledamo u svoje srce i zaključimo da je sve u redu, zbog čega bismo brinuli? Čega bismo se plašili?“

Konfucije

Misionarski delatnici na njivi Gospodnjoj nikako ne treba da odbacuju Konfučija (kao što je često slučaj), misleci da ce tako napraviti mestau  srcima Kineza za Spasitelja.

Ne, vec slično kao što su jelinski filosofi od strane Grka prepoznati u pravom svetlu.

Konfučije je Kineze pripremio za Hrista i Carstvo Božije!

filosofi-1.jpg

Измењено од Веља
  • Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

* Freske su iz manastira Meteori.filosofi-2.jpg

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

"Pre svake nauke filozofija se pojavljuje tamo gde se ljudi bude. Dok se naučna saznanja tiču pojedinih predmeta za koje ni u kom slučaju ne mora svako da zna, u filozofiji je uvek u pitanju celina bića koja se tiče čoveka kao čoveka, istina koja, tamo gde zasvetli, potresa dublje nego bilo koje naučno saznanje." Karl Jaspers

citati-linija.gif
"Pošto se filozof na sigurnom tlu kopna - u realističkom iskustvu, u pojedinačnim naukama, u učenju o kategorijama i metodama - orijentisao i pošto je do granica ove zemlje mirnim putevima prešao svet ideja, on, najzad, na žalu okeana leprša kao leptir, težeći da se otisne na vodu, motreći na brod koji bi hteo da krene na istraživačko putovanje da bi ispitao ono Jedno što je kao transcendencija prisutno u njegovoj egzistenciji. On motri na brod - metodu filozofskog mišljenja i filozofskog načina života - na brod koji vidi, a koji, ipak, nije konačno dostigao, tako se on upinje i, teturajući, čini najčudnije pokrete.
Mi smo takvi leptiri, i mi smo izgubljeni ako napustimo orijentaciju na čvrstom tlu. Ali mi se ne zadovoljavamo da ostanemo na čvrstom tlu. Zato je naše lepršanje tako nesigurno i, možda, tako smešno za one koji, zadovoljni, sigurno sede na čvrstom tlu, a shvatljivo samo onima koje je obuzeo nemir. Njima svet postaje polazna tačka za onaj let, od kojeg sve zavisi, koji svako mora da preduzme polazeći od sopstvenih uslova i kojeg se mora poduhvatiti u zajednici."... Karl Jaspers

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

"Kad smo život proplovili, on treba da nam pokaže da li imamo hrabrosti da shvatimo da je život ponavljanje. I da li smo raspoloženi da se radujemo tom ponavljanju... Ko hoće samo da se nada, taj je kukavica, a ko hoće ponavljanje, taj je pravi čovek. I ukoliko je on to sebi temeljnije umeo da objasni, utoliko je dublji čovek." Seren Kjerkegor
citati-linija.gif

citati-linija.gif
"Čovek je sinteza beskonačnosti i konačnosti, prolaznog i večnog, slobode i nužnosti, ukratko: sinteza. Čovek je duh. Ali šta je duh? Duh je ja. Ja biti, znači konkretno postojati... Ja je u svakom trenutku, u kome jeste, u postojanju. Jer ja nije stvarno tu, već nešto što treba da postane. Onaj ko egzistira stalno je u postojanju. Stvarno egzistentni subjektivni mislilac podražava, stalno misleći, svoju egzistenciju i preobraća sve svoje mišljenje u postajanje." S. Kjerkegor
citati-linija.gif

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Bog, a ne čovjek, mjerilo je svih stvari. (Platon)

new_window.png like-icon.png

Bogovi slušaju one, koji im se pokoravaju. (Homer)

Bogovi zaista od početka nisu smrtnicima otkrili sve stvari, ali dugim traganjem smrtnici postižu napredak u pronalaženju. (Ksenofan)

Bolje je siromaštvo bez opasnosti i straha od bogatstva punog nemira i patnje. (Ezop)

Budi velikodušan s prijateljima, još će te više voljeti; budi velikodušan s neprijateljima, postat će ti prijatelji. (Kleobul)

Čovjek ne poznaje pravu sreću, jer uvijek želi ono što nema. (Bakhilid)

Društvo u kojem nema siromaštva jest ono koje ima najplemenitija načela. (Platon)

Duhovni san brat je stvarne smrti. (Pitagora)

Duša je ružna uslijed spoja, miješanja i priklanjanja tijelu i materiji.

Duša postaje nešto dobro i lijepo kada postaje slična bogu, jer ljepota i sudbina bića jesu odande.

Glupost je sestra zlobi. (Sofoklo)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Seneka

“Bolje je češće upotrijebiti uši nego jezik.”

——-

Poučavajući učimo.

———————

Mnogi bi postali mudraci, kad ne bi mislili da to već jesu.

-Nista nije opasnije za progresivni razvoj ljudi od iluzije konacne spoznaje, jer je savrsena spoznaja kontinualan proces koji se stalno produbljuje.

————————-

“Između ostalih nevolja, glupost ima i ovu osobinu – uvijek se ponavlja.”

————-

“Nakazno tijelo ne unakazuje duh, ali ljepota duše krasi tijelo.”

-Jos jedan dokaz da sustina uvek nadvlada pojavu.

———-

“Ni jedan čovek nije slobodan dok je rob tela.”

-Okovi tela se mogu rastrgati samo snagom duha.

————–

“Šta je ljepše nego ako si svojoj ženi toliko drag da si zbog toga i samom sebi miliji.”

————

“Šta hoćeš da drugi prešute prvo prešuti sam.”

-Ako covek sam nije u stanju da nesto presuti, kako to moze da ocekuje od drugih?

———-

“Tuđe mane su nam pred očima, naše su nam na leđima!”

- Zato se tudje mane uvek bolje vide od svojih. icon_wink.gif?m=1129645325gicon_smile.gif?m=1129645325g

——

“Velika je stvar znati pravo vrijeme govora i šutnje.”

———

“Zloba sama ispije najveci deo svog otrova”

—–

“Ako želiš biti ljubljen, ljubi!”

————-

“Komplimente i uvrede svijeta treba jednako primiti; neka te prvi ne vesele, a drugi ne vrijeđaju.”

—————

“Nemoj dozvoliti jeziku da grmi ako ti snaga šapuće.”

——————

“Nije siromašan onaj ko ima malo, nego onaj ko želi više.”

———————

“Onaj ko učini dobro djelo, neka ćuti; onaj ko ga prima, neka priča.”

————–

“Pitate li: koja je prava granica bogatstva? Ona je: prvo, imati što je potrebno, a drugo, imati što je dovoljno.”

——————-

“Prijatelje sreća stvara a nesreća provjerava.”

————–

“Vladati nad sobom najveća je vlast.”

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...
Artur Šopenhauer

Zdravlje nadmašuje sva materijalna dobra - zdrav siromah, zaista je srećniji od bolesna kralja. 

Da bi se priznala tuđa vrednost, treba imati sopstvenu.

Čovek okrutan prema životinjama ne može biti dobar čovek.

Retko kada pomišljamo na ono što imamo,
a gotovo uvek na ono što nam nedostaje.

Budala ima veliku prednost pred pametnim čovekom,
uvek je zadovoljan samim sobom.

Najveća je od svih ludosti – žrtvovati svoje zdravlje, ma šta to bilo; zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti.

Sudbina meša karte, a mi igramo.

Čovek pun duha, i u potpunoj samoći se izvanredno zabavlja svojim mislima.

U samoći bednik oseća svu svoju bedu, veliki duh svu svoju veličinu.

Bogatstvo je nalik morskoj vodi - što je više pijemo, to smo žedniji.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Konfučije

Mudar čovek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.

Zbog jedne reči čoveka često smatraju mudrim, a zbog jedne reči često ga smatraju glupim. Uistinu, moramo dobro paziti šta govorimo.

Ne budi nesrećan zato što na ovom svetu niko ne zna za tebe. Zašto misliš da si toliko važan da bi za tebe trebalo da znaju? A kada budeš bio zaista tako važan, a da i ne misliš o tome, za tebe će znati.

Naša najveća snaga nije u tome da nikad ne padnemo, već da se svaki put kad padnemo - podignemo.

Možete ubiti generala jednoj vojsci, ali ne možete ubiti ambiciju u običnom čoveku.

Plemenit čovek je dostojanstven, ali nije gord - prostak je gord ali nije dostojanstven. 

Čovek koji je napravio grešku i ne ispravi je,
pravi drugu grešku.

Kad čovek mnogo govori, uvek kaže nešto što nije trebalo da kaže.

Ko je uljudan preko mere postaje dosadan.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Johan Volfgang Gete

"Da deca ne znaju zašto neku stvar hoće - u tome se slažu svi visokoučeni majstori; ali da i odrasli posrću na ovoj zemlji kao deca, da kao deca ne znaju od kuda dolaze i kuda idu, da kao deca rade bez pravih svrha, da njih - kao i decu - rukovode s pomoću biskvita, kolača i brezove šibe, to niko ne voli da veruje, a ja bih rekao da se to prosto rukama može opipati!"

"Ako ljubav, radost, toplotu i slast ja sam sobom ne nosim - neće mi ih ni drugi dati. A ja, sa srcem punim blaženstva, neću drugoga usrećiti ako on stoji predamnom hladan i bez snage."

"Sve u svetu svodi se na jednu ludu juriju, i ako čovek za volju drugih, a ne po svojoj strasti, po svojoj potrebi, kuluči za novac ili za čast - on je budala u svakom slučaju!"

"Bilo šta da me nekad snadje, neću smeti reći da nisam uživao radosti života!"

"Videću je!" kličem u zoru kada se probudim... i onda za čitav dan nemam nikakvu drugu želju! Sve, ali sve, tone u to jedno očekivanje. "

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

"Mi se ne poznajemo, mi saznavaoci, sami sebe ne poznajemo: ima to svog dobrog razloga. Nikad mi sebe nismo trazili - pa kako bi se i moglo dogoditi da jednog dana sebe nadjemo? S pravom je receno: “Gde je vase blago, onde ce biti i srce vase.” Nase blago je tamo gde su kosnice naseg sananja. Stalno smo na putu ka njima; kao rodjenim krilatim zivotinjama i skupljacima duhovnog meda stalo nam je zapravo samo do toga da - nesto “donesemo kuci” . Inace, sto se tice zivota, takozvanih “dozivljaja” - ko se od nas sa dovoljno ozbiljnosti odnosi prema tome ? Ili ko ima dovoljno vremena za to ?
Pri takvim stvarima, bojim se, nikada nismo bili “na pravom mestu”: ni nase srce nije tamo - pa ni nase uho! Naprotiv, kao sto se neki bogom zanesen i u sebe utonuo covek, u cijim usima tek sto je odjeknulo zvono oznacujuci podne sa svojih dvanaest teskih udaraca, najednom budi i pita: “Sta je to zapravo izbilo ?” tako i mi ponekad naknadno trljamo usi i u cudu se, pometeni, pitamo “sta smo to zapravo doziveli ? Jos vise: ko smo mi zapravo ?” i naknadno, kako rekosmo, odbrojavamo svih dvanaest drhtavih udaraca naseg dozivljaja, naseg zivota, naseg bica - i pri tom, avaj, gresimo u brojanju …
Upravo nuzno ostajemo sami sebi strani, ne razumemo sebe, moramo u sebi videti nekog drugog, za nas za vecita vremena vazi stav: “Svako je sebi najudaljeniji” - za sebe mi nismo nikakvi “saznavaoci” …"

Fridrih Nice

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Za mene nije materijalno dobro koje se cuva u kuci kao kakav predmet, već dusеvno zadovoljstvo.
Ne znam da objasnim to što pojedinci, iako poseduju materijalne vrednosti nastavljaju da žive u riziku
i naporu da uvecaju svoje bogatstvo. Ja,iako na izgled siromasan, imam toliko poseda da im ne vidim kraja:
spavam,jedem,čitam,slusam muziku,želim i živim za ljubav makar i u pozne godine. Imam utisak da mi celi
svet pripada i da mi na tome taj isti svet zavidi. To je moje pravo bogatstvo

Sokrat

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...