Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Брате Александе,ја бих се вратио на загробни живот прије Господњег васкрсења:не знам да ли сам добро разумио,прије васкрсења су и праведни и неправедни ишли на исто мјесто,у ад?

Подели на овим сајтовима

Да. Није било могуће спасење без сједињења створеног и нествореног. То сједињење се догодило у Христу. Само, тај "ад" или пакао не треба схаватати буквално као неко место. Ја сам једном цитирао нашег патријарха Павла шта мисли о томе. Дакле, без сувишних антропомирфизама. То да су пре догађаја Христа и старозаветни праведници били у аду треба схватити као факат да без сједињења створене природе са Богом, да Бог буде све и у свему (не у пантеистичком смислу, већ у Христлошком), нема спасења.

Подели на овим сајтовима

И на Велику Суботу Господ је извео све грешнике из ада?Ако сам добро разумио:изведени су били Каин и Авељ,становници Содоме и Гоморе који су хтјели да ``познају``Лотове госте,јел` тако?

Подели на овим сајтовима

Да. Сети се Христових речи на крсту: "Свршено је". Дакле, Христос је на крсту завршио своју земаљксу мисију. Узео је на себе људску природу, реалну људску природу, па и саму смрт. Тек онда су старозаветни људи могли да задобију благодат спасења. Без догађаја Христа, никаква праведност и никакав подвиг, нигде и никога не би могли да спасу, односно да га ослободе смрти.

Опет ти понављам, изразе "изведени су" и сличне антропоморфизме, немој буквално да схваташ.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно. Зато апостол Павле и каже, када је вазнет на небеса, да је тамо видео оно о чему се не сме причати. То не значи да је Бог забранио тупричу, већ да је та реалност неизрецива људским језиком, јер се налази потпуно ван нашег искуства. Како то Господ каже: Оно што око не виде и ухо не чу, припреми Отац мој онима који Га љубе.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Настасија

Брате Александре, мoжете ли нешто мало написати о символима и сигналима у православном хришћанству. Сликам на платно, па да би утврдила ( ваљаће и другима ), да нити једна друга религија има исту символику, односно, да је православна символика оригинална. Јер налазим пуно тога различитог на нету, па да не би ловила месец у води, и не знам коме да верујем свима све што пишу, док не дођем до праве књиге. На пример, да ли је злато символ истине а што се види из Јовановог небеског града да јесте, дакле, који су то символи православних хришћана, и ако Вам није тешко кратки опис. Унапред Вам хвала.

Које физичке символе је Христос узимао за објашњавање духовне стварности?

Подели на овим сајтовима

У књизи ``Сузе за свет``читао сам гдје је Старац Пајсије рекао да је БОГ створио човјека како би надокнадио број анђела који је отпао.Колико је то прихваћен став у Цркви?

Подели на овим сајтовима

zasto je isus prokleo onu jadnu smokvu kad je ogladneo,lepo pise vide da nema smokvi,samo lisca,jer joj vreme nije... zasto nije rakoa ajde rodi sad,vec nerodila dabogda nikada??  zasto danilo kaze bezite u planine i na krov,ne razumem,u jevandjelju i zasto hristos to ponovo kaze?? jadne trudnice...  jel bog vec izabrao svih 140 000 ljudi koje ce spasiti ili tek treba to da uradi ili je uradio deo posla... citam sada prvi put jevanjdelje po marku, posto sam citao ranije matejevo (rekoh slicno je pa da ne gubim vremena 4 puta citati isto), ocekivao sam radosnu vest, a ne ovo... to je ko da u vremenskoj prognozi na rts kazu e sutra meteorolozi najavljuju veliko zahljadjenje,bice minus 50, i beograd ce pogoditi uragan... drago nam je sto smo vas poznavali... obucite se toplo i ocekujte dzinoooovsku materijalni stetu.

i sta znaci ona cudna ikona na kojoj je telo ljudsko sa magarecom glavom?? ajde,celavi isus je i simpatican, ali me ono uzasnulo... mislio sami u pocetku da je antihrist, no pise hristifor. sta to znaci

махматма ганди је рекао:

свако се срце може истопити на ватри љубави,ако пак не успемо, то значи да ватра није била довољно јака!

Подели на овим сајтовима

Brate Aleksandre, hoces li nam malo pojasniti sta je jeres i kako ona nastaje.

?????? ?? ?? ????? ??????? ? ???? ?? ?? ?????? ????????? .

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

??,???????,??? ???? ???? ?????? ?? ?? ????????? ???????,?`? ??,????? ?? ????  crvenilo

?? ????, ?? ??? ????? ????????? ?? ?????? ??????, ?? ?? ?????? ??????? ??????

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...