Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Препоручујем ти:

Болотов, Васељенски Сабори

немам у пдф-у

Карташов, Васељенски Сабори

читао (делове који су ме занимали), иако он, полазећи од мање или више стидљиво изражених  симпатија за Несторија, по мом личном мишљењу помало строго оцењује св.Кирила Александријског и позицију нехалкидонаца.

Мајендорф, Христос у источној мисли

мало читао...

Флоровски, Источни оци до 4. века

Александре, хвала ти у сваком случају.

Maда више сам потајно прижељкивао да ми препоручиш ауторе и текстове који се баве данашњим ставовима/богословљем/христологијом нехалкидонаца. confused Читао сам Ларшеов текст, текст Лурјеа и Курајева (мало више ми се свиђа Ларшеов текст), али поредећи их са оним што сам читао и поставио на верујему (садржај http://forum.verujem.rs/index.php?topic=9830.msg269730#msg269730), не могу да се отмем утиску да они ипак нису у довољној мери размтрали ставове нехалкидонаца и то непосредно од њих.

Два много добра текста од оца Јована Романидиса која се баве темом.

ST. CYRIL'S "ONE PHYSIS OR HYPOSTASIS OF GOD THE LOGOS INCARNATE" AND CHALCEDON

http://www.romanity.org/htm/rom.08.en.st._cyrils_one_physis_or_hypostasis_of_god_the_log.htm

LEO OF ROME'S SUPPORT OF THEODORET,

DIOSCORUS OF ALEXANDRIA'S SUPPORT OF EUTYCHES

AND THE LIFTING OF THE ANATHEMAS

http://www.romanity.org/htm/ro4enfm.htm

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Рекох, нисам се посебно удубљивао у ту тематику, тако да ти нисам мога ништа ближе рећи.

oк...  nasznak

сад ћу да бришем оне "рекламне" делове из претходне поруке :-[.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused' />

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Александре,знам да се о томе негде говорило само не могу да нађем,па ако можеш да ми објасниш како је Христос био три дана и три ноћи под земљом када је умро у петак?Беше је о томе нешто рекао Свети Максим Исповедник.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Александре,знам да се о томе негде говорило само не могу да нађем,па ако можеш да ми објасниш како је Христос био три дана и три ноћи под земљом када је умро у петак?Беше је о томе нешто рекао Свети Максим Исповедник.

Свети Јован Дамаскин, Беседа на Велику Суботу (одломак):

"А Јона, зар није њега Сам Господ назвао Својим праобразом? Јер, вели, као што Јона би у утроби кита три дана и три ноћи, тако треба и Син Човечији да буде у срцу земље три дана и три ноћи.

Али, рећи ће неко: Ако је у петак поднео добровољну смрт, а оживео у први дан недеље, како ће се одржати то да је три дана и три ноћи провео у срцу земље? Јер тако нам вели божанствени Мојсије, да Бог светлост назва дан, а таму назва ноћ (1Мој 1, 5).

Када је, дакле, Господ био подигнут на пречисти Крст, тама би по свој васељени (Мт 27, 45); не да је облак наишао и закрио сунчеве зраке, нити је месечево тело као неком завесом заклонило и није дозвољавало да светлост досеже за нас, јер тако познаваоци тога веле да бивају сунчева помрачења, него је сву земљу захватила тама, далеко тамнија неголи опипљива тама египатске казне, пошто је нестала сама светлосна сила која извире из сунчевог тела. Јер је требало да Творчеву телесну смрт оплакује сва твар. Зато и вели пророк: Заћи ће сунце у подне, и помрачиће се светлост у дану. И други опет пророк: У онај дан неће бити светлости. Дакле, у тој тами божанска свесвета Душа Господња, разделивши се од свештеног и животворног Тела Његовог, дође у срце земље, која се (тама) сматра за (прву) ноћ.

Затим, после ове таме, одмах би од Творца уведен дан, јер је сунце опет дошло у свој облик; зато је пророк и прорекао да ће к вечеру бити светлост. Затим, ноћ пре суботе, и субота, и ноћ пре првог дана недеље, и то је сјајни и светлосни дан Свете Недеље, у који је Нестворена Светлост телесно из гроба излази, као Жених красан лепотом васкрсења. Јер крај недеље (седмице), што Јеванђелист вели рано у недеђу, бива почетак првог дана недеље. Тако имаш јасно бројање трију дана и толико ноћи."

Подели на овим сајтовима

У чему се састоји лукавство сатане приликом кушања Исуса?

Куша Га "вредностима" на које падамо ми људи: власт, стомакоугађање, прелест.

Подели на овим сајтовима

У чему се састоји лукавство сатане приликом кушања Исуса?

Куша Га "вредностима" на које падамо ми људи: власт, стомакоугађање, прелест.

Ту је Адам пао...

Подели на овим сајтовима

Парадоксално, Адам је "пао" на свом легитинмом праву - да буде бог. Адам је створен да постане бог, Адам је и пао желећи да постане бог.

Подели на овим сајтовима

Парадоксално, Адам је "пао" на свом легитинмом праву - да буде бог. Адам је створен да постане бог, Адам је и пао желећи да постане бог.

Хтео је да постане бог без Бога?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...