Nina 777 Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 evo nekoliko linkova od mena a Aca će već odgovoriti https://www.pouke.org/forum/topic/25617-razlike-izme%C4%91u-mu%C5%A1karaca-i-%C5%BEena/ https://www.pouke.org/forum/topic/7059-%C5%BEena-u-pravoslavlju/ https://www.pouke.org/verujem/index.php/topic,8950.0/nowap.html https://www.pouke.org/forum/topic/31828-%C5%BEena-treba-da-ohrabri-mu%C5%A1karca/ https://www.pouke.org/verujem/index.php/topic,18198.0/nowap.html w.a.mozart,hvala puno za linkove,pogledacu ih... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Zašto je prvo bila tama? Зато што свету претходи ништавило, створени смо ex nihilo. Почетак нашег постојања је светлост. И крај, односно коначни смисао нашег постојања је опет светлост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Pomaze Bog brate Aleksandre.Moje pitanje je vezano za odnos crkve prema zeni ili cete mesto zene u crkvi. Данас нам разне идеологије испирају мозак. Једна од њих је феминистичка идеологија. У основи, будалаштина. У чему је поента? У овоме: Људи замењују појам равноправности појмом једнакости. Отуда, конкретно када су феминисткиње у питању, борба за "права жена" јесте да се она изједначи са мушкарцем - тако што ће да постане мушкарац. Међутим, ствари би требале да буду потпуно другачије. Ми треба да будемо равноправни, а не једнаки. Нисмо и не можемо да будемо једнаки. Разликујемо се по полу, природним особинама, интелектуалној и физичкој снази, даровима и талентима које имамо, итд. Сваки је човек непоновљива личност - нисмо исти, али треба да будемо равноправни у тој мноштвености и различитости. Тако ствари стоје и када је Црква у питању. Апостол Павле Коринћанима разјашњава ту проблематику: 1. Коринћанима, глава 12 1. А за духовне дарове нећу вам, браћо, затајити. 1 Кор. 14:1 2. Знате да, кад бејасте незнабошци, идосте к идолима безгласним, како вас вођаху. Иса. 41:28, Ефес. 2:11 3. Зато вам дајем на знање да нико ко духом Божијим говори неће рећи: Анатемате Исуса; и нико не може Исуса Господом назвати осим Духом Светим. Мат. 16:17, Мар. 9:39, Лука 9:50 4. Дарови су различни, али је Дух један. Ефес. 4:4, Јевр. 2:4 5. И различне су службе, али је један Господ. 6. И различне су силе, али је један Бог који чини све у свему. Јов 33:29, 1 Кор. 15:28, Ефес. 1:23 7. А у свакоме се појављује Дух на корист; Рим. 12:3, Рим. 12:6 8. Јер једном се даје Духом реч премудрости; а другом реч разума по истом Духу; 1 Мој. 41:38, Мат. 13:11, Дела 6:3, 1 Кор. 2:6, 1 Кор. 14:26, 2 Кор. 8:7, Ефес. 1:17 9. А другом вера, тим истим Духом; а другом дар исцељивања, по том истом Духу; Мат. 17:19, Мар. 16:18 10. А другом да чини чудеса, а другом пророштво, а другом да разликује духове, а другом различни језици, а другом да казује језике. Дела 2:4, Рим. 12:6, 1 Кор. 14:13, Гал. 3:5, 1 Јов. 4:1 11. А ово све чини један и тај исти Дух раздељујући по својој власти свакоме како хоће. Јован 3:8, Рим. 12:6, 1 Кор. 7:7, Ефес. 4:7, Јевр. 2:4 12. Јер као што је тело једно и уде има многе, а сви уди једног тела, премда су многи, једно су тело: тако и Христос. 2 Мој. 26:3, Гал. 3:16 13. Јер једним духом ми се сви крстисмо у једно тело, били Јевреји, или Грци, или робови, или сами своји; и сви се једним Духом напојисмо. Иса. 44:3, Језек. 36:25, Јоило 2:29, Мат. 3:11, Јован 1:33, Јован 6:63, Рим. 6:5, Гал. 3:28, Ефес. 2:13, Ефес. 2:16,Кол. 3:11 14. Јер тело није један уд, него многи. 15. Ако каже нога; ја нисам рука, нисам од тела; еда ли зато није од тела? 16. И ако каже ухо; ја нисам око, нисам од тела; еда ли зато није од тела? Кад би све тело било око, где је чувење? 17. А кад би све било чувење, где је мирисање? 18. Али Бог постави све уде у телу како је кога хтео. 19. А кад би сви били један уд, где је тело? 20. Сад су пак многи уди, а једно тело. 21. Али око не може рећи руци: Не требаш ми; или опет глава ногама: Не требате ми. 22. Него још који се уди тела чине да су најслабији најпотребнији су. 23. И који нам се чине да су најсрамотнији на телу, на оне ударамо највећу част; 24. И непоштени наши уди највеће поштење имају; а поштени уди не требају. Али Бог сложи тело и најхуђем уду даде највећу част, 25. Да не буде распре у телу, него да се уди једнако брину један за другог. 1 Кор. 7:6 26. И ако страда један уд, с њим страдају сви уди; а ако ли се један уд слави, с њим се радују сви уди. 27. А ви сте тело Христово, и уди међу собом. Рим. 12:5, Ефес. 1:23, Ефес. 4:12 28. И једне дакле постави Бог у цркви прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, а потом чудотворце, онда дарове исцељивања, помагања, управљања, различне језике. 4 Мој. 11:7, Дела 13:1, Рим. 12:6, Рим. 12:8, Ефес. 2:20, Ефес. 4:11, Јевр. 13:17 29. Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци? 30. Еда ли сви имају дарове исцељивања? Еда ли сви говоре језике? Еда ли сви казују? 31. Старајте се, пак, за веће дарове; па ћу вам још бољи пут показати. У склопу овога треба разумети у улогу жене у Цркви. Црква је Тело састављено од различитих удова. Не постоје важни и мање важни или неважни удови. Како апостол каже: "...око не може рећи руци: Не требаш ми; или опет глава ногама: Не требате ми. Него још који се уди тела чине да су најслабији најпотребнији су." Све службе у Цркви су односне (јер је Црква икона Бога), односно ниједна не постоји сама по себи, већ у односу са другима. Службе, дарове, њих дели Дух Свети како хоће. А управо је Бог изабрао апостоле (мушкарце) за једну врсту службе у Цркви (не све, него опет само неке мушкарце).Они нису најважнији, јер без нас осталих не би ни они постојали. Познато је да се Литургија не може служити без конститутивних служби Цркве, а једна од њих је верни народ (лаос). Значи, свештеници не могу без нас служити, али ни ми без њих. Свако у својој служни и божанском призиву. Жене имају своје место у Цркви, на које их је Бог призвао. Треба да развијемо свест о различитости и односности различитих у Телу Христовом, а не да размишљамо кроз феминистичке идеолошке поставке. Није ствар да сви буду све, већ да свако препозна свој призив и свој божански дар, како би као уд служио у Телу Христовом. Смирење и поверење у Бога а не егоистична идеологија. ИгорМ, Nina 777 and Нифада је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Са друге стране, неки дубљи разлог зашто жене нису свештеници и владике јесте и овај. Владика (и свештеник који по његовом благослову служи као Први у Литургији) стоји на месту Божијем. Црква као сабрање иконизује божанско биће. А божанско биће има јединство у Богу Оцу. Отуда, владика је на месту Божијем, на месту Очевом. Свакако да је божанско очинство лишено атрибута телесног, људског очинства. Ипак, људско очинство је извесна икона тог божанског. Отуда је свештенство очинство, икона божанског очинства (на Светој Литургији). А отац је мушког рода (иако, како рекох, не треба ту телесност преносити на Бога). Nina 777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Ми заборављамо да је жена а не мушкарац капија кроз коју је кренуло Спасење. Она је а не мушкарац названа "широм од небеса", "часнијом од херувима" и "неупоредиво славнијом од серафима": Фреска "Шира од небеса" (Ширшаја небес): Саша од Москве, Нифада, Nina 777 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Заборављамо и да су жене а не мушкарци први сведоци Хростовог Васкрсења. Њих Јеванђеље описује као храбре а мушкарце (апостоле, са изузетком Јована Богослова) као кукавице које су се разбежале и сакриле у мишју рупу. Оне су Христа пратиле до Крста и оне су виделе празан гроб прве. Са њима и креће хришћанство, радосном вешћу "Христос Васкрсе!" Саша од Москве, Нифада and Nina 777 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Жена је капија кроз коју је кренуло Спасење, управо том од Бога дарованом тајном и службом, по којој данас пљују разне идеологије - мајчинством. Саша од Москве, ИгорМ, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Slazem se da nam danas mnoge ideologije ispiraju mozak,ali upravo da bi smo sprecili to ispranje potrebno je da imamo dobro rasudjivanje I argumentaciju za ono sto je nama ocito,bar na prvi pogled ili ocima srca i vere,a sto neki probelmatizuju…ja se sa vama slazem,kao sto sam I napisala,da iz razloga I koje sam navela,I izgledaju mi logicni,Bog je ocito tako ustrojio stvari da svestenicko sluzenje poveri muskom rodu.Ipak me je zanimalo da li postoje poznati konkretniji I dublji razlozi zbog kojih je to tako? Sa druge strane,mnogo cenim Antonija Bluma I cudim se ako on kaze da ne vidi ni jedan razlog zasto zene ne bi mogle da budu svestenice I znate li molim vas,da li je jos neko od pravoslavnih teologa I episkopa zastupao takav stav.Ako znate neko takvo delo gde se zastupa ovakav stav unutar pravoslavlja,mozete li da ga preporucite? Ovo sto ste napisali o ravnopravnosti,apsolutno podrzavam,da se ideal ravnopravnosti,tj jednake vrednosti ne postize kroz ukidanje razlicitosti,I da svaka uloga u organizmu crkve ima svoj znacaj I neophodnost.Ono sto je mene zanimalo jeste ,vec se ponavljam,da li postoji jos neki ozbiljniji razlog sto takva uloga nije dodeljena I zenama koje bi zelele time da se bave(bez obzira sto I bez toga,zena moze unutar crkve da se potpuno ostvari) I da li je moguce da iza svega toga stoji misljenje da je zenska iskvarenija priroda od muske,posto se to I juce dovodilo kao razlog u nasoj diskusiji.U nekim stihovima se cak peva,rekose mi, kada se prostavlja neka Svetiteljka,peva se kako je pobedila zensku prirodu,postavsi muzanstvena,te da iz toga ispada da je put do svetosti zene kroz pobedu zenske prirode,kao da nije pala priroda uopste covecanska priroda(ili je “muzanstvena “ u ovom slucaju “ohristovljena”.) Ni to ne iskljucujem kao moguce,obzirom da je prvi greh dosao kroz Evu,I da je takva bila Bozija reakcija prema njoj…ali ako to ipak nije tako,zasto se onda jedan takav odnos prema zeni,neguje unutar crkve? Hvala vam za iscrpan odgovor i posebno za ovo objasnjenje u drugom odgovoru o sabranju u Ocu ,jer o tome nemah predstavu.I ganula me je ova misao da je majcinstvo sluzba kojom zena otvara vrata spasenja,jer bez nje ne bi bilo ni crkve,ni liturgije,pa ni svestenstva.Odlicno! Hvala vam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Sa druge strane,mnogo cenim Antonija Bluma I cudim se ako on kaze da ne vidi ni jedan razlog zasto zene ne bi mogle da budu svestenice I znate li molim vas,da li je jos neko od pravoslavnih teologa I episkopa zastupao takav stav.Ako znate neko takvo delo gde se zastupa ovakav stav unutar pravoslavlja,mozete li da ga preporucite? Добре аргументе о овоме што сам говорио имате код Мајендорфа. Не знам да ли је још неко заступао Бломове ставове. По мени, ко год да је заступао, то представља слабост попуштања под притисцима савремених нам идеологија. I da li je moguce da iza svega toga stoji misljenje da je zenska iskvarenija priroda od muske,posto se to I juce dovodilo kao razlog u nasoj diskusiji.U nekim stihovima se cak peva,rekose mi, kada se prostavlja neka Svetiteljka,peva se kako je pobedila zensku prirodu,postavsi muzanstvena,te da iz toga ispada da je put do svetosti zene kroz pobedu zenske prirode,kao da nije pala priroda uopste covecanska priroda(ili je “muzanstvena “ u ovom slucaju “ohristovljena”.) Не, то никако. Не знам који су то стихови, али не звуче ми православно? Пут до светости је један за цео људски род - сједињење са Христом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Да ли бисте се сложили са тумачењем преп. Јустина Ћелијског да је свет мртвих био подељен на два дела и да је Христос одвео разбојника у онај део где је био рај? Отац Јустин у једној од фуснота говори о подели подземног света на два дела у трећем тому догматике (ако треба навешћу цитат тачно где говори)... Ако није овако, постоји ли неко боље објашњење за ово, или је то недокучиво? Односно, дал подземни свет или ад остаје то што јесте, а рај опет нешто "горе" или је нешто друго у питању? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Да ли бисте се сложили са тумачењем преп. Јустина Ћелијског да је свет мртвих био подељен на два дела и да је Христос одвео разбојника у онај део где је био рај? Отац Јустин у једној од фуснота говори о подели подземног света на два дела у трећем тому догматике (ако треба навешћу цитат тачно где говори)... Ако није овако, постоји ли неко боље објашњење за ово, или је то недокучиво? Односно, дал подземни свет или ад остаје то што јесте, а рај опет нешто "горе" или је нешто друго у питању? Да, то су учења присутна код Отаца Цркве. Међутим, та подела је наслеђена од античког, грчког света. Ја ипак мислим да то не треба буквално схватати и тумачити. Ја схватам отприлике овако, како је објашњавао Патријарх Павле: "У томе смислу, дакле, да је рај у особитој близини Божијој, тј. морално одвојен од свега нечистог и грешног, мисли се када се каже да је он "горе", на небу где никакво зло нема приступа....Како је пакао сама грешност, нечистота, мржња, одвојеност од Бога, сушта противност рају, он се онда узима да је насупрот рају, тј доле, у Аду. Тако су схватали већ стари Грци и други неунабожачки народи. За њих је станиште богова у висини, горе на Олимпу, у светлости; Ад је чак доле у мрсчним дубинама земље. Како су они и живот богова и живот грешника у Аду схватали чулно, антропоморфистички, у телесном облику, тако су рај и пакао схватали као одређена места, а "горе" и "доле" у правом просторном смислу. За нас хришћане, као што смо изнели, праведници су својом светошћу и чистотом у заједници са Богом и свима светима, у радости и блаженству раја схваћеног не у просторном, него у духовном, моралном смислу. Грешници, пак, супротно томе, својим гресима мржњом, духовно и морално удаљени од Бога љубави, налазе се у муци вечној, у паклу такође схваћеном не у просторном смислу." Патријарг Павле, "Нека питања наше вере" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ово име није заузето Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Да ли можете да ми кажете одакле знамо за распеће Светог апостола Петра? Наопако, јер није сматрао себе достојним да буде распет као Господ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Добре аргументе о овоме што сам говорио имате код Мајендорфа. Не знам да ли је још неко заступао Бломове ставове. По мени, ко год да је заступао, то представља слабост попуштања под притисцима савремених нам идеологија. Не, то никако. Не знам који су то стихови, али не звуче ми православно? Пут до светости је један за цео људски род - сједињење са Христом. Pretpostavila sam da ih nema bas puno koji u pravoslavlju zastupaju takve stavove. Sto se tice ovih stihova,i mene su iznenadili,raspitacu se koji su to tacno stihovi,receno mi je samo da su iz bogosluzbenih knjiga ...Hvala vam jos jednom!Pozdrav! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Да ли можете да ми кажете одакле знамо за распеће Светог апостола Петра? Наопако, јер није сматрао себе достојним да буде распет као Господ? Предање Цркве. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/avajustin/zitijasvetih/Lat_ZitijaSvetih0629.htm Ово име није заузето је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Pomaže Bog. Imam jedno pitanje koje me veoma interesuje . Mozda se ne tice dogmatike ,ali bih jako volela da mi Vi odgovorite na njega . Kako je nastala liturgija ? Sigurno da su se mnoge stvari menjale kroz vreme ,da li se pouzdano zna cije su to bile ideje i na osnovu cega je osmisljen svaki korak .Ko je osmislio unutrasnjost crkvi ,ko je izmislio oltar na primer i cija je ideja bila da na sto stavi Bibliju ? Kada je sazidana prva crkva kao gradjevina ? Verujem da sve ima smisla,ali kakvog ,ne znam . Jedino u šta sam sigurna je da je sve tacno ,da je Hristos sin Boga zivoga i da je u crkvi spasenje . P.s. Od svih podpitanja i pitanja ,odgovorite mi na prvo . A ako ste u mogućnosti i na sva ostala . Mozete li da mi postavite i neki koristan link ? Svako dobro . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука