Jump to content

Смисао патње..."Свјакоје дајаније Божије благо"...Колико вера и Литургија, побеђују проблем бола и смрти?

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

njihova mera, mozda je to njihov nacin, ne znam, ali moj nije i meni je dalek kao kina 0110_hahaha

A to tek o ljubavi, ma divno je voleti kineze, samo oni su daleko, aj voli konkretnog coveka, sa svim manama, e tu vec zamuckuju...

0110_hahaha

lako ej voleti druge ljude, umetnost ej voleti one  sa kojma se svakodnevno vi?aš, s kojima živiš

Ovo je About koji je godinama stajao na mom blogu 1405_love

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 150
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• 4 months later...

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Pouka :

Svako od nas nosi svoj krst .

On nije lagan, ali upravo skrojen po našoj meri.

Zato ne tražite lakši teret već  prihvatite i nosite svoj  krst, nikada ne znate kad vam može zatrebati upravo takav kakav je.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Баш поучно! Хвала Искушениче што си ово подијелио с нама  :drugarstvo:.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Баш поучно! Хвала Искушениче што си ово подијелио с нама  :drugarstvo:.

Богу хвала!  stadaradim

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo: stadaradim

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Гости
Guest ага пије млеко

0510_music

Теологија, бар мени, је много помогла св својим приступом сагледавања живота,света, смисла, себе...

Научила ме је да се бавим и созерцавам о метафизичким и онтолошким стварима.

Метафизичке ствари су управо оне које се баве  Богом - ђаволом; анђелима - демонима; Небом (Царством Божијим) - палком, Судњим даном...дакле свим оним што се налази "са оне (друге) стране природе" - то и значи "метафизика" на грчком.

Онтологија се бави питањима вечног постојања. Дакле, шта је то, или боље је рећи КО је то, што може да биде вечан. Зашто је вечан и које су онтолошке претпоставке за ту вечност. Да ли смо ми вечни (бесмртни), ако нисмо - на које начин остварујемо ту бесмртност...? Да ли постоје  "обавезе" да би били вечни.....итд,итр.

Литургија као извор теологије и извор наше вере управо својим бићем, стриктуром  и својом иконом Царства Божијег пројављује одговор на сва претходна питања. Св. Литургија јесте оприсутњење вечности, вечног Бога, вечног и непролазног времена (Есхатона).... kolo2

Подели на овим сајтовима

Веома, веома...осетила сам и осећам на свом личном искуству...да нема  :) не смем ни да помислим шта би било... 8084.gif

Веома ми је болно да на ту тему више пишем... :0104cheesy:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Хришћанска вера живи од Крста, не од теологије и њених спекулација - Мартин Хајдегер

Тај је Крст не само симбол вечног живота, већ пре свега симбол напуштености, распетости, патње и страха узрокованог непоседовањем сигурног знања.

Крст је искуство властите коначности и временитости, бачености у ону унутарсветскост која не пружа никакву другу извесност осим саме неизвесне егзистенције као битка - при - смрти.

Тек на темељу тог искуства властитог битка - при - смрти постаје могуће и нешто попут искуства "Светог" и "Бога", никако на разини теологије као науке.

То мишљење није пак устројено онто - теолошки, него ниче управо из оног примордијалног искуства хришћанске религиозности, у којој библијска повест добија значење егзистенцијалне повести.

Деструкција онто - теолошког поимања хришћанског искуства састојала би се утолико управо у њеном усидривању у хоризонту фактичког искуства вере, у којем свака категорија унапред промашује ствар и занемарује изворни смисао вере.

Јер само тако живот може доћи до експликације свог смисла и избећи свођење под категорије моралне, фундаменталне, егзегетске или било које друге специјалне теологије која у том животу види једино те категорије, али не и сам живот!

Martin Heidegger, Phanomenologie des religiosen Lebens

Подели на овим сајтовима

Хришћанска вера живи од Крста, не од теологије и њених спекулација - Мартин Хајдегер

Тај је Крст не само симбол вечног живота, већ пре свега симбол напуштености, распетости, патње и страха узрокованог непоседовањем сигурног знања.

Крст је искуство властите коначности и временитости, бачености у ону унутарсветскост која не пружа никакву другу извесност осим саме неизвесне егзистенције као битка - при - смрти.

Тек на темељу тог искуства властитог битка - при - смрти постаје могуће и нешто попут искуства "Светог" и "Бога", никако на разини теологије као науке.

То мишљење није пак устројено онто - теолошки, него ниче управо из оног примордијалног искуства хришћанске религиозности, у којој библијска повест добија значење егзистенцијалне повести.

Деструкција онто - теолошког поимања хришћанског искуства састојала би се утолико управо у њеном усидривању у хоризонту фактичког искуства вере, у којем свака категорија унапред промашује ствар и занемарује изворни смисао вере.

Јер само тако живот може доћи до експликације свог смисла и избећи свођење под категорије моралне, фундаменталне, егзегетске или било које друге специјалне теологије која у том животу види једино те категорије, али не и сам живот!

Martin Heidegger, Phanomenologie des religiosen Lebens

Бајдвеј, велики сам противник "метафизичке теологије", као и саме "метафизике" ... залажем се за њено "превазилажење", јер је аутентичном хришћанском искуству Живог Бога створила безброј проблема, а самог Бога - Свету Тројицу учинила "највишим Бићем",тј. ипак само "једним од бића", тј. вратила на античко поимање "божанства" као некакве метафизичко - каузалне и слепе стихије, "првог покретача", итд ... што би рекао Молтман, метафизика је Живог Бога Библије и Цркве учинила једним "равнодушним Богом".

Теологија помаже 0%, а Литургија је нешто сасвим друго ... она је  :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...