Jump to content

Подфорум "Стварање" на ЖРУ

Препоручена порука

IDEJU DA JE SVET STVORIO BOG PRE 7.000 GODINA, NISTA NE POBIJA"

Na materijal objavljen u oktobru"Darvin - to je glava" dolazi dosta odgovora, uglavnom polemickih. Neki su ponudili
da objave intervju sa potivnicima evolucije. Na zahtev citalaca, objavljujemo intervju sa Sergejem Vertjanovim,
autorom knjige "Poreklo zivota" i udzbenika biologije, koji sadrzi kritike evolucioizma i odobrava ideju o stvaranju.
(Opsta biologija 10-11m urednik akademik RAN Ju.P. Altuhova, Svete Trojice Lavra Svetog Sergije, 2006).

20120516_new008.jpg

Sergej Jurevic Vertjanov rodjen je 1964. godine. Godine 1987. zavrsio je MFTI, student fiziko-matematicke nauke.
Od 1994. godine zivi u Devjevu. Bio je ukljucen u senzacionalni proces peterburske ucenice Marije Srajber, koja je protestvovala protiv predavanja Darvinove teorije u skoli, kao ekspert za Darvinizam.

- Sergeju Jurevicu, kako ste dosli na ideju bez presedana - da napisete alternativni udzbenik biologije?

- U strogom smislu udzbenik se ne moze nazvati alternativnim, biologija - je biologija, cinjenicni materijal se
ne moze menjati. Ali u sovjetskim udzbenicima, koji uglavnom nisu losi, bili su predstavljeni samo naucni podatci
koji su u skladu sa idejom evolucije. Mi smo uneli u udzbenik citav sloj naucnih podataka, koji su protivrecni
hipotezi o evoluciji, a potvrdjuju alternativnu ideju - da je Bog stvorio svet.

Licno ja sam prvi naisao na temu o poreklu zivota 1982. godine. Tada sam studirao na drugoj godini fakulteta za
molekularnu  i biolosku fiziku. Pohadjali smo termodinamiku, i ja sam se zainteresovao za neravnotezu termodinamike i sinergetike, odnosno oblast nauke, proucavajuci problem samoorganizovanja materije - kako se iz mrtve materije mogu formirati najprostiji zivi organizmi. Procitao sam mnogo literature i uverio se, da je takva mogucnost samo deklarisana, ali ne i dokazana. Osim toga, shvatio sam da je poreklo bilo kog zivog organizma - jako slozen proces.
Posto sam u to vreme bio ateista, mislio sam da iza toga stoji sila, za koju nauka jos uvek ne zna, misticna sila.
A kada su posle 1000 godina hrisanski Rusi prisli veri, citali Bibliju, u poceo sam da se pitam: kako to - u Bibliji
je napisano da je Bog stvorio svet, a u naucnim knjigama se sve samo stvorilo? Znaci, negde je napisano pogresno.
Bilo je tesko meni, naucniku, da priznam da su naucnici pogresili. Procitao sam objavljene radove protojereja
Stefana Ljasevskog i Gleba Kaleda (obojica su bili geolozi, kao i moji roditelji) i smirio sam se. Oni su dobro, kako
se meni tada cinilo, bjasnili da je moguce usaglasiti evoluciju i Bibliju, tj. razumeti evoluciju kao nacin stvaranja.
Ali, kako sam vise citao (tada su se pojavile knjige stranih protestantskih naucnika, koje u sovjetsko vreme nisu
objavljivane) vise sam upoznavao cinjenice koje govore u korist stvaranja sveta, a opovrgavaju evoluciju.
Kada sam se preselio u Djevevo, poceo sam detaljnu studiju o problemu i shvatio da od evolucija ne ostaje kamen na kamenu.  Sve je efemerno, jedna hipoteza bez dokaza.

I ja sam se zamislio: mozda je tacno onako kako je u Bibliji napisano? Procitao sam planinu (brdo) literature i
uverio se: da i ideja o evoluciji kao takva (ateisticka ili teisticka) nicim nije potvrdjena. Tako sa poceo da
verujem da je svet stvoren bez ikakve evolucije. Vrste ne eovoluiraju, stvorene su razvijene. A onda je doslo
samo do adaptacije - takozvane mikro-evolucije (u okviru grupe veoma bliskih vrsta). Odrastao sam u porodici
geologa, zatim jos u skoli sam citao udzbenike iz geologije za fakultete, i kada su evolucionisti utvrdili
da u geologiji mi vidimo redosled slojeva koji potvrdjuju evoluciju, nisu prestajali da se dive svom neznanju.
Ne bas redom - stratigrafska skala se sastoji, u znacajnom stepenu na predpostavci evolucije. A biolozi kazu
da ta skala podrzava ideju evolucije. Kako da ne podrzava, kada su skalu prvobitno "ubacili" pod tu ideju, kao jedinu naucnu.

hqdefault.jpg

- I Vi, fizicar, resili ste da napisete knjigu o biologiji ?

- Nisam planirao nista da izdajem, proucavao sam problem za sebe. Ali, delio sam svoje razmisljanje sa duhovnikom,
i on me je posavetovao da napisem brosuru za nase devjevske ucenike, da bi oni razumeli nedostatak dokaza
hipoteze o evoluciji. Materijal se pojavio u Lavri Svetog Sergija, i kao rezultat je 2003. godine dosla
moja prva knjiga "Poreklo zivota." Ona je sada cetrvri put izdata, na svim mojim knjigama je navedena moja
e-maill adresa, i nijedanput nijedan specijalista mi nije ukazao na nikakve ozbiljne greske. Mozda zbog toga
sto je kod mene sve argumentovano, sto sve cinjenice koje sam izneo potvrdjuju reference na naucnoj bazi.
Naucnici su i ranije znali, da postoje kontradiktornosti u evolucionizmu, ali niko nije razmisljao o tome da
protiv evolucije ima tako mnogo cinjenica. To je i za mene bilo iznenadjenje.

Kada je izasla knjiga, predlozili su mi da napravim udzbenik. Naravno, sam se ne bi usudio. Ja sam izucavao
molekularnu i biolosku fiziku, tako da sam imao znanje o biologije, ali jos uvek ne dovoljno da bi sam pisao
udzbenik. Pomogla mi je nasa divjevska parohijanka, doktor bioloskih nauka, i brojni naucnici iz Moskve.
2005. godine izaslo je probno izdanje udzbenika za pravoslavne skole. Brzo je rasprodat i, sto je jos vaznije,
ideja se dopala eminentnom geneticaru, akademiku Juriju Petrovicu Altuhovu. Novi, dopunjeni udzbenik, napravili
smo pod njegovim rukovodstvom, on je privukao i svoje kolege sa Bioloskog fakulteta.
Svi kazu "udzbenik Vertjanova", a u stvari delo je podrobno proverio ceo tim profesora i docenta Bioloskog
fakulteta, studenata i doktora. A ceo udzbenik je uskladio sam akademik Altuhov. Nekoliko dana pred smrt
(imao je kancer, ali glava mu je odlicno radila) on me je pozvao i rekao mi da je jos jednom da proverio
svetsko izdanje, da slucajno nema gresaka. "Sada mozemo reci da nismo uzalud ziveli" rekao je na oprostaju.

U MGU poznate reci Jurija Petrovica: "Ako neko misli da su postojale prelazne forme, neka dodje u moj kabinet
da diskutujemo, i ja cu dokazati da pri postanku nikakvih prelaznih formi nije bilo." Do zakljucka o nemogucnosti
pojave jedne vrste iz druge, akademik je dosao na osnovu svojih istrazivanja, za koja je dobio Drzavnu nagradu.
Stav Altuhova je - ne evolucioni. Jurij Petrovic je verovao da je svet stvorio Bog. Stavise, kada smo sa njim
razgovarali o tome koliko je svet star, Jurij Petrovic je rekao: "Mi ne mozemo dokazati sa tacnoscu da je svet
star 7ooo godina, ali smo u obavezi da prilozimo cinjenice koje podrzavaju ovu biblijsku ideju i u udzbenicima
joj izraziti svoju naklonost. Na njemu je  potrebno raditi, ali vec sada mozemo mirno reci: ideja da je svet
stvoren od Gospoda Boga pre 7000 godina, je snazna i nista je ne moze opovrgnuti.

Mi smo u udzbeniku predstavili deo evolucije kao hipotezu, a uporedo naucne cinjenice koje je opovrgavaju,
a govore o stvaranju.

0.jpg

- Naucne debate, hipoteze - prirodni fenomen. Ali zasto je spor izmedju dve pirodne nauke postao spor
o veri? Boljsevici su trvdili da je nauka dokazala da Bog ne postoji? Danas je jasno da je to laz,
ali pokusaj da se dokaze postojanje Boga kroz nauku nije manje cudan.

- Da, u sovjetsko vreme su tako opravdavali ateizam: naucnici su dokazali da nije Bog stvorio zivot,
vec se on sam razvio putem evolucije. Jedan od zadataka koji smo mi sebi postavili, je da objasnimo
da nauka nije nista dokazala, a naucna tekstura dokazuje ne o evoluciji, vec o stvaranju. Za razliku
od matematike, biologija nije neutralna u odnosu na ideju stvaranja, ona se moze sa njom sloziti ili ne.
Tako smo mi proverili da li se hipoteza evolucije slaze sa idejom stvaranja. Postoje verne pristalice
evolucije, oni veruju da je Bog stvorio svet, da bi evoluirao. Teoretski receno - Bogu nista nije nemoguce.
Ali, gde su tragovi evolucije? Ni u palentologiji ni u zivotu, mi ne vidimo transformaciju jedne
vrste u drugu. Po tome, ispravno je tvrditi da evolucije nije ni bilo, Bog je stvorio obe vrste.
I mi mislimo da je ova pozicija pouzdana. Za pravoslavni narod ona je atraktivna, zato sto nema preterivanja
u tumacenju Biblije, izmisljanja da je "prasina kulture" - majmun. Nijedan od Svetih Otaca ovo nije pisao,
svi su oni znali da je to slaba osnova, prasina. A mi smo danas mudriji od Svetih Otaca i mislimo da
je to mogao biti majmun?! Druga stvar - do pada nije bilo raspada i smrti.

Ako je i bila evolucija, mada teisticka, zivotinje su umirale, smenjujuci jedna drugu cak i pre Adama.
Tada cemo reci da su Sveti Jovan Zlatousti, Vasilije Veliki i drugi Sveti Oci pogresili. Opet ozbiljno
natezanje. I sa tacke nauke, ja ne vidim potrebu neophodnosti pracenja hipoteze o evoluciji. Da je
evolucija dokazana cinjenicama, ne bi o njoj bilo toliko zestokih naucnih sporova u Darvinovo vreme.

- Sa verske perspektive, da li mislite da je ovaj spor principijelan?

- Postoje pravoslavni evolucionisti, koji misle da evolucija nije nastala sama od sebe, vec je Bog
tako stvorio svet. Razumem, posto je Otac Roman Bracik radio u laboratoriji evolucione zoologije
kod cuvenog evolucioniste Voroncova, njemu je blizi upravo takav stav - to je zbog njegovog naucnog
hobija. Pokojni Otac Gleb Kaleda je bio naucnik - geolog, on je imao evoluciono shvatanje geologije.
Drugi naucnici, ne manje upoznati (kao na primer akademik Altuhov) smatraju da nije bilo nikakve
evolucije. Govore da je pitanje reseno ranije. Ali ako govorimo o veri ... Ne odbacujuci ideju
o evoluciji, mozemo privuci na svoju stranu ljude iz naucnog sveta, da razmisle o Bogu. To im je
lakse - ne moraju da odbace izgradnjeno misljenje o evoluciji, samo treba da se mole Bogu. Ali
kombinovati to sa Biblijskim istinama je tesko. U koga je Bog udahnuo duh? A ko je bila Eva, da
li je to bila evolucija? Jos jedan majmun iz stada? Ili je ona napravljena od Adamovog rebra,
dok je on spavao, kao sto je napisano u Bibliji. Muskarci imaju dva rebra manje od zena. Mozda
jer je to rebro bilo uklonjeno?

A pad? Ako gledamo sa pozicije teisticke evolucije, smrt je vladala na svetu pre Adamovog pada.
Ali mi nismo protstanti, pa da tumacimo Sveto pismo kako mi zelimo. Sveti Oci pisu, da kada je
Adam zgresio, otpao je od Tvorca, sa njim je i sva tvorevina propala u prah i smrt. Pored toga,
Sveti Oci su smatrali, da nam sada treba hrana za obnavljanje fizicke energije. A Adamu to nije
bilo potrebno. On je ponekad mogao da jede zivotvornu jabuku, ali ne mozemo reci da je jeo. On
je bio besmrtan i njegova potreba za hranom, spavanjem, odmorom je blagodat Bozija. I zivotinje
su u Raju bile besmrtne, apsurdno je govoriti o divljim zivotinjama (grabljivicama) pre Adamovog
pada. Da li lavovi i tigrovi sve vreme jedu jelene? Uopste ne, oni u tropskim predelima mogu
nedeljama da jedu biljnu hranu. A onda, mozda, lav jednom nedeljno pojede neki kupus, ili mozda
uopste ne treba da jede, kao Adam. Kao sto vidite, evoluciona hipoteza je tesko kompatabilna sa
verom. Otac Roman Bracik ima pravo da veruje u evoluciju, ali kada on tvrdi da je udzbenik
Vertjanova nepismen, on preuzima na sebe odgovornost za tvrdnju da se vise razume u to od
akademika Altuhova, koji je radio na problemu vrsta i formiranja vrsta preko 30 godina. Da li
je umesna takva kategoricnost i smelost?

250px-%D0%90%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%85%D0%

- U ovoj raspravi svako moze da upucuje na vlastito misljenje. Vi sami mislite, da je stav
Oca Romana vezan za njegov rad u laboratoriji Voroncova, takodje velikog naucnika.

- Izvinite, to je neuporedivo, ne samo po tome sto je Voroncov profesor, a Altuhov
akademik. Jednostavno, u naucnom svetu Altuhova nesumnjivo vise uvazavaju nego Voroncova.
U znacajnom stepenu i zbog toga sto Voroncov promovise, iskreno verujuci, ideju o evoluciji,
koja zadovoljava potrebe drzavnog ateizma. Evolucionizam u sustini nije biologija. Altuhov je
proucavao gene, izucavao populaciju - to je biologija. A kako mozemo izucavati transformaciju
krokodila od ribe? Voroncov je izucavao filozofiju u biologiji. Potoji osnova biologije - to,
sto mi istrazujemo realno. A postoji filozofija u biologiji, teoretska, kako moze sve da
se obuhvati nekim evolucionim procesom. Ali u pravom smislu reci, to nije nauka. I kada je
nas udzbenik izasao, naucnici su govorili da je odlicno sto je Jurij Petrovic ucestvovao u
tome, to ce mnoge urazumiti.

- Ali mnogi naucnici smatraju, da je zahvaljujuci tome sto je teoriji evolucije omogucen
prodor u medicinu, doslo do savremenih lekova.

- Da, lekove probaju na nekim vrstama miseva, a oni zatim efikasno pomazu ljudima. I evolucionisti
smatraju da je to neosporan dokaz evolucije. A mi kazemo da je to u skladu sa Bozijim planom,
da je kod ljudi i nekih zivotinja slicna fizionomija. Zato je i moguce ispitivanje na zivotinjama
pri spravljanju lekova za ljude. Gde je tu evolucija? Karl Line, kada je napravio klasifikaciju,
bez koje je moderna biologija nezamisliva, nije video tu nikakvu evoluciju. On je verovao da
otkriva Boziji plan. Nema problema. Verujte, ako se iz biologije ukloni teorija evolucije, nista
se nece desiti. Pokusajte da uklonite citologiju, genetiku, celijsku teoriju - sve ce se raspasti.
A bez evolucije sve ce ostati isto. Jednostavno vidimo srodnost vrsta ne mozemo nazivati
evolucijom, srodnost je po planu Tvorca. Bog je stvorio slozne organizme, manje ili vise slicne
jedne drugima. Njih je moguce raspoznati, sistematizovati po stepenu uvecanja osobina, kao sto
su na primer forma udova, a onda ih uporediti sa krilima i reci da su se ti ekstremiteti
transformisali jedni u druge, od peraja ribe do krila ptice. A moze se reci: Bog je zeleo da
stvori organizme sa varijacijama u ekstremitetima - za zivot u vodi, na kopnu i za let u vazduhu.

- Da li je sav taj sukob izmedju evolucionista i kreacionista - naucni ili religiozni?

- Verujem da je sukob licni. Njega ne bi bilo da ljudi koji misle da je svet stvoren ili
evoluirao, mirno branili svoj stav. Ali to nije tako. Mi predstavljamo nalaze naucnika da je
evolucija - delirijum, a da je svet stvorio Bog. Naravno, evolucionisti se brane, ali nazalost,
najcesce nenaucnim metodama. Neka pisu clanke, udzbenike, pravdajuci svoj stav. Nazalost, vecina
debata je na emotivnom nivou, licna. I zagovornici ideje stvaranja ponekad isto rade. To je
krajnje nekonstruktivno. Vecina ljudi, nezavisno od svoje ideologije, u biologiji nista ne razume.
Ali, kada su uvuceni u ovaj spor, neophodno je da im objasnimo da danas kod vernika, postoje
dva razlicita stava. Jedni naucnici se pridrzavaju ideje stvaranja, odbacujuci evoluciju, ateisticku
i teisticku. Drugi veruju da je Bog stvorio svet, ali je po Njegovoj volji on evoluirao. Ako
prihvatimo ideju o evoluciji, ne ulazimo u konflikt sa naucnim svetom, ali se ne slazem sa
pravoslavnim bogosovljem, sa misljenjem Svetih Otaca. Ako se pridrzavamo ideje stvaranja,
odbacujuci evoluciju (osim za adaptivne promene, mikroevoluciju) mi ostajemo u okvirima ciste
svetootacke bogoslovije, ali se suprotstavljamo vecem delu naucne zajednice, koja u velikoj
meri podrzava evolucionu ideju. Nas zadatak - je da ljudima predstavimo maksimalno potpunu
informaciju, a svaki covek neka napravi izbog sam.

Intervju vodio Leonid Vinogradov    

http://www.nsad.ru/articles/ideyu-chto-mir-sozdan-bogom-7-tysyach-let-nazad-nichto-ne-oprovergaet

Подели на овим сајтовима

IDEJU DA JE SVET STVORIO BOG PRE 7.000 GODINA, NISTA NE POBIJA"

... osim svih rezultata merenja starosti raznih predmeta i bića dobijenih raznim metodama...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nas zadatak - je da ljudima predstavimo maksimalno potpunu informaciju, a svaki covek neka napravi izbog sam.

Tekst je maksimalno potpun pogodak!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

"Mi ne mozemo dokazati sa tacnoscu da je svet star 7ooo godina, ali smo u obavezi da prilozimo cinjenice koje podrzavaju ovu biblijsku ideju i u udzbenicima joj izraziti svoju naklonost. Na njemu je potrebno raditi, ali vec sada mozemo mirno reci: ideja da je svet stvoren od Gospoda Boga pre 7000 godina, je snazna i nista je ne moze opovrgnuti.

Lol

Подели на овим сајтовима

Ove grigrijeve teksotve bi svaki bogoboracki antiteista morao da vrednuje i cuva kao sveto pismo... nista ves nece tako uspesno unistiti kao sto ce to uraditi ovakve stvari ;)

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
Nevjerojatna knjiga o Jobu: Ove znanstvene činjenice se mogu pronaći u starozavjetnoj Knjizi o Jobu
knjiga-o-jobu-640x366.jpg

Knjiga o Jobu (1520. godine prije Krista) je puna znanstvenih činjenica

„Proučivši Knjigu o Jobu, usporedio sam ju s najnovijim znanstvenim otkrićima. To me dovelo do čvrstoga uvjerenja da je pisanje Biblije nadahnuo i proveo Onaj koji je stvorio zvijezde“ (Charles Burckhalter, Chabot Observatory).

Knjiga o Jobu i zračna masa

“Pismo nam u Jobu 28,25 govori kako vjetar ima težinu. Prije nego li su znanstvenici došli do toga otkrića (u šesnaestom stoljeću), taj je podatak pisao u Bibliji. Pismo nam također kazuje kako voda ima težinu. Činjenica, da je zemlja prekrivena golemim količinama vode, znači da su sunčeva i mjesečeva gravitacija savršeno usklađene. Težina vode je precizno izmjerena“ (Richard Gunther).

Knjiga o Jobu i zemljina rotacija

Znanstvenici su stoljećima vjerovali u geocentrični sustav. Izmjenjivanje dana i noći pripisivalo se okretanju Sunca oko Zemlje. Danas znamo da se Zemlja okreće oko svoje osi te da je to okretanje odgovorno za izlaženje i zalaženje sunca. No, prije 4000 ili više godina zapisano je: „Zar si ikad zapovjedio jutru, zar si kazao zori mjesto njeno, da poduhvati zemlju za rubove… zemlja se okreće kao glinena posuda“ (KJV, Job 38,12-14).

Riječ govori o glinenoj posudi koja se okreće na lončarskom kolu – točan opis zemljine rotacije.

Knjiga o Jobu i izvori morski

„Moderne ronilačke kamere snimile su zapanjujuće izvore vruće vode na površini morskoga dna. To su izvori morski koji se spominju u Jobu 38,16. Iz tih termalnih izvora izviru goleme količine vrele vode, bogate mineralima“ (Richard Gunther).

Knjiga o Jobu i svjetlost

„Sir Isaac Newton je proučavao svjetlost i otkrio da se bijela boja sastoji od sedam boja koje se mogu ‘odvojiti’ od bijele (KJV, Job 38,24), a onda ponovno spojiti kako bi se dobila bijela boja. Znanost je došla do te spoznaje 1650. godine“ (Richard Gunther).

Knjiga o Jobu i putanja svjetlosti

Job 38,19 tvrdi: „Koji putovi u dom svjetla vode…?“ Moderna je znanost tek nedavno otkrila kako svjetlost (elektromagnetsko zračenje) ima svoj put. Svjetlost putuje brzinom od približno 300.000 km u sekundi.

Knjiga o Jobu i dinosauri

Zbog čega su dinosauri izumrli? Znanost može samo nagađati što se dogodilo. Međutim, odgovor možda leži u Jobu 40,15-24. U tom odlomku Pisma sam Bog govori o golemom biću zvanom Behemot. Neki biblijski komentatori smatraju kako se ta riječ odnosi na nilskoga konja. To je biće imalo rep veličine golemoga stabla. Nilski konj nema takav rep.

Nabrojat ću glavne karakteristike te velike životinje:

Bila je najveća među stvorenjima koje je Bog stvorio.

Hranila se biljem.

Snaga joj je bila u bedrima.

Imala je rep poput visokoga stabla.

Imala je vrlo snažne kosti.

Živjela je među drvećem.

Pila je goleme količine vode.

Nije se bojala nabujale rijeke ni valova.

Čini se kako je Behemot nepobjediv jer tko bi mu nos sulicom (kopljem) probio. No, Pismo govori: „Onaj, koji ga je stvorio, može mu se približiti mačem“ (KJV). Drugim riječima, Bog je uzrokovao izumiranje te najveće životinje na zemlji.

Preuzeto iz knjige Raya Comforta, ”Znanstvene činjenice u Bibliji”. Knjigu možete kupiti ovdje.

http://www.novizivot.net/2015/07/21/nevjerojatna-knjiga-o-jobu-ove-znanstvene-cinjenice-se-mogu-pronaci-u-starozavjetnoj-knjizi-o-jobu/

Подели на овим сајтовима

Nevjerojatna knjiga o Jobu: Ove znanstvene činjenice se mogu pronaći u starozavjetnoj Knjizi o Jobu

knjiga-o-jobu-640x366.jpg

Knjiga o Jobu (1520. godine prije Krista) je puna znanstvenih činjenica

„Proučivši Knjigu o Jobu, usporedio sam ju s najnovijim znanstvenim otkrićima. To me dovelo do čvrstoga uvjerenja da je pisanje Biblije nadahnuo i proveo Onaj koji je stvorio zvijezde“ (Charles Burckhalter, Chabot Observatory).

Knjiga o Jobu i zračna masa

“Pismo nam u Jobu 28,25 govori kako vjetar ima težinu. Prije nego li su znanstvenici došli do toga otkrića (u šesnaestom stoljeću), taj je podatak pisao u Bibliji. Pismo nam također kazuje kako voda ima težinu. Činjenica, da je zemlja prekrivena golemim količinama vode, znači da su sunčeva i mjesečeva gravitacija savršeno usklađene. Težina vode je precizno izmjerena“ (Richard Gunther).

Knjiga o Jobu i zemljina rotacija

Znanstvenici su stoljećima vjerovali u geocentrični sustav. Izmjenjivanje dana i noći pripisivalo se okretanju Sunca oko Zemlje. Danas znamo da se Zemlja okreće oko svoje osi te da je to okretanje odgovorno za izlaženje i zalaženje sunca. No, prije 4000 ili više godina zapisano je: „Zar si ikad zapovjedio jutru, zar si kazao zori mjesto njeno, da poduhvati zemlju za rubove… zemlja se okreće kao glinena posuda“ (KJV, Job 38,12-14).

Riječ govori o glinenoj posudi koja se okreće na lončarskom kolu – točan opis zemljine rotacije.

„Moderne ronilačke kamere snimile su zapanjujuće izvore vruće vode na površini morskoga dna. To su izvori morski koji se spominju u Jobu 38,16. Iz tih termalnih izvora izviru goleme količine vrele vode, bogate mineralima“ (Richard Gunther).

Knjiga o Jobu i svjetlost

„Sir Isaac Newton je proučavao svjetlost i otkrio da se bijela boja sastoji od sedam boja koje se mogu ‘odvojiti’ od bijele (KJV, Job 38,24), a onda ponovno spojiti kako bi se dobila bijela boja. Znanost je došla do te spoznaje 1650. godine“ (Richard Gunther).

Knjiga o Jobu i putanja svjetlosti

Job 38,19 tvrdi: „Koji putovi u dom svjetla vode…?“ Moderna je znanost tek nedavno otkrila kako svjetlost (elektromagnetsko zračenje) ima svoj put. Svjetlost putuje brzinom od približno 300.000 km u sekundi.

Knjiga o Jobu i dinosauri

Zbog čega su dinosauri izumrli? Znanost može samo nagađati što se dogodilo. Međutim, odgovor možda leži u Jobu 40,15-24. U tom odlomku Pisma sam Bog govori o golemom biću zvanom Behemot. Neki biblijski komentatori smatraju kako se ta riječ odnosi na nilskoga konja. To je biće imalo rep veličine golemoga stabla. Nilski konj nema takav rep.

Nabrojat ću glavne karakteristike te velike životinje:

Bila je najveća među stvorenjima koje je Bog stvorio.

Hranila se biljem.

Snaga joj je bila u bedrima.

Imala je rep poput visokoga stabla.

Imala je vrlo snažne kosti.

Živjela je među drvećem.

Pila je goleme količine vode.

Nije se bojala nabujale rijeke ni valova.

Čini se kako je Behemot nepobjediv jer tko bi mu nos sulicom (kopljem) probio. No, Pismo govori: „Onaj, koji ga je stvorio, može mu se približiti mačem“ (KJV). Drugim riječima, Bog je uzrokovao izumiranje te najveće životinje na zemlji.

Preuzeto iz knjige Raya Comforta, ”Znanstvene činjenice u Bibliji”. Knjigu možete kupiti ovdje.

http://www.novizivot.net/2015/07/21/nevjerojatna-knjiga-o-jobu-ove-znanstvene-cinjenice-se-mogu-pronaci-u-starozavjetnoj-knjizi-o-jobu/

nije Job nego Jov greska sa slovima ?

Подели на овим сајтовима

nije Job nego Jov greska sa slovima ?

Jeste, slova su poredjana tako da nose vrlo neobicne znacenjske konstrukcije. Cak i kad se svako "b" dosledno zameni sa "v" problem ostaje.

Cak ni tumbanje slova ne pomaze: http://www.unit-conversion.info/texttools/shuffle-letters/

daje,recimo, ovo

Kjinga o Jbou i izrovi morski

„Moderne ronilačke kemare silmine su zapanjujuće iozrve vruće vdoe na površini mgkoosra dna. To su iozrvi mksroi kjoi se spnomjiu u Jobu 38,16. Iz tih temrnilah ivorza ivzriu goleme količine vlere vdoe, baotge mineralima“ (Richard Gunther).

:(((

Ipak ostaje nada da se medju svim mogucim tumbanjima krije i neki bolji tekst...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...

Може ли нешто да створи само себе из ничега, тј. може ли нешто само себе да уведе у постојање из ничега?

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Драган άσημος :) рече

Може ли нешто да створи само себе из ничега, тј. може ли нешто само себе да уведе у постојање из ничега?

Nismo nikad opazili takav događaj.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...