Jump to content

Како видимо нашу литургијску заједницу

АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?  

97 члановâ је гласало

1. 1. АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?

• Свратим, понекад, да упалим свећу.
    • Да, одлазим редовно на Литургију.
    • Једном, два пута годишње, на венчања, крштења...
    • Не одлазим у Цркву. Нисам верник.
    • Да, више пута у току недеље, на Вечерње службе и Литургију.
    • Само када је неки Празник...
    • Да, идем у Цркву, некад, али нисам ја тамо неки верски фанатик

Препоручена порука

Редовно одлазим Недељом на Литургију, и у току недеље, када су Празници. Раније сам често ишла на Вечерње, али сам сад проредила, због бебице. Трудим се колико могу.

П.С. Нисам више Хелена eheeeej :)

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Ja stiklirah prve dve jer ne mogu da se nadjem ni u jednoj od opcija. U crkvu odem bar jednom nedeljno, izblejim, kazem Oce nas u sebi par puta, malo porazmislim o nekim stvarima.

Sa druge strane na liturgije i sluzhbe idem ali ne redovno, ali ne i retko. 

Dakle u crkvi sam relativno cesto ali ne uvek na sluzhbama i na liturgijama. 

Ovo zadnje bih stiklirao, ali mi se ne svidja ovo "nisam fanatik" ... nije ni da jesam ali ne smatram da je fanatik neko ko redovno ide u crkvu. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

@,

Ово око "фанатика" смо намерно оставили. Ко то штиклира попиће голем ћутек :) 

Подели на овим сајтовима

Ranije sam češće išao u kafanu nego u crkvu (a nisam bio alkos), a sada idem češće u crkvu nego u kafanu... S jedne strane i nije to loše, a s druge je katastrofa.

Mnogo je bolje bilo društvo iz kafane. Ovi crkvenjaci, samo ćute i uglavnom imaju neke namrštene face. Da nema Liturgije gde kroz zajedničku molitvu a kasnije i pričešće, stapamo se sa Sinom, ne znam zašto bi ih i zvao bračom i sestrama.

U kafani svi su uglavnom veseli, a čak i da nisu, već da plaču, prijatniji su i otvoreniji od crkvenih.

U crkvi ne znaš kako da priđeš ženskadiji. Prvo što baš i nije mesto za prilaženje, jer je služba Bogu, a posle se sve razbeže ili ćaskaju sa nekim strinama i babama.

U kafani lepo naručiš pesmu, napišeš na salveti neki stih i broj mobilnog i daš dotičnoj. Ili kad dama izađe napolje (ukoliko je unutra) na ventilaciju, ti se pridružiš i napraviš par prigodnih komentara, a ostalo je history.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

@Милосављевић

Ово верски фанатик је чест израз код нецрквених људи (бар ових у мојој околини). Они тако називају и  оне који одлазе у Цркву кад-кад, на неку Литургију или само да упале свећу, а тек оне који иду редовно, посте, причешћију се, не псују Бога... А израз користе и да би себе описали као нормалне људе, вернике али без претеривања (јер њима је претеривање све горе наведено).

Ево ти један пример - сретну ме комшије (улица ми дуууугачка :) ) недељом ујутру, на -нешто..., по снегу и питају ме где сам се запутила. Кад им кажем да идем у Цркву, неки ме сажаљиво погледају (мисле ова скренула), неки само заћуте, неки се и слатко насмеју (и они мисле ова скренула), а неки се још и, ничим изазвани,  увреде јер "и они су верници, али не морају  баш по овом времену и још недељом да иду, једва су и сад изашли, за хлеб... шта се сад ја ту правим нешто. "Ма, пусти... Фанатик 0405_feel ."

4869

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

@Милосављевић

Ево ти један пример - сретну ме комшије (улица ми дуууугачка :) ) недељом ујутру, на -нешто..., по снегу и питају ме где сам се запутила. Кад им кажем да идем у Цркву, неки ме сажаљиво погледају (мисле ова скренула), неки само заћуте, неки се и слатко насмеју (и они мисле ова скренула), а неки се још и, ничим изазвани,  увреде јер "и они су верници, али не морају  баш по овом времену и још недељом да иду, једва су и сад изашли, за хлеб... шта се сад ја ту правим нешто. "Ма, пусти... Фанатик 0405_feel ."

4869

Kako rece ono Hrostos, zbog njegovog  imena mnogi ce nas "mrzeti".  Skoro ja rekao ispred drugara da idem na liturgiju, jedan mi se onako grohotom smejao. Eto, raznih ima. :)

Za njega sam i ja "fanatik", ali zato za drugog drugara ateistu sam "dubok vernik." :)

samo meni nije bilo jasno svojstvu fanatik u ovoj anketi. :D 

@,

Ово око "фанатика" смо намерно оставили. Ко то штиклира попиће голем ћутек  :)

ce ize'ede cutek! :D

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ispoštujmo anketu onako kako ju je postavljač napisao.

Anketa je dobra jer se iz nje razvio ovaj zanimljivi razgovor. Samo treba postaviti pravo pitanje, na pravom mestu, u pravo vreme.  :)

Šta drugi kažu?

Kako drugi rade?

Da li sam ja budala i džokej?

Upravo sve one sumnje koje je i sestrica mila Aljonka napisala u svojoj poruci u drugoj temi.

To je sjajno. Uživanje za vernika.

Kad ne bi bilo tih pitanja i sumnji, mislim da bi pravoslavlje bilo težak smor.

I bez obzira što mi to sve shvatamo, isto tako uglavnom uvek pogrešno odreagujemo.

Ili se povučemo, čak se i stidimo svoje vere i plašimo za sebe (kao najbolji naš apostol Petar kad se odrekao Njega).

Čak i u hramu.. stojimo nekako stidljivo jedni pored drugih, merkamo se i kad ne bi zapevali i zavapili Bogu, verovatno bi se i potukli do kraja službe.

Slušamo kašljucanje onog iza nas i mic po mic se odmičemo da nas ne bi zarazio. Smeta nam dečija vriska i babe što se prave pametne.

Ma najbolje je tako. Kažem vam kad bi bilo sve OK, kakvi bi mi to bili vernici i kako bi se uopšte spasavali i da li bi imali išta i da ispovedimo.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

odem kad mogu... nekad ostanem kući zbog porodičnih obaveza i o tome često (u sebi) razmišljam kao o kolosalnom podvigu... takodje tripujem da je to kao poslušanje onog kuvara u Hilandaru za koga Sveti Sava, vo vremja ono, reče da je veći u podvigu od bratije na liturgiji... jer služi drugima

moja služba se uglavnom sastoji od skidanja usran.h pampers pelena, pranja guze, pravljenja čokolina, plazme i mleka, barenja viršlica ili pravljenja pahuljica sa mlekom, kuvanja kafe mojoj lepšoj polovini, ubedjivanja da zinu i da pojedu još malo ili odlaska na pijacu kad je baš ladno itsl.

inače, glasao sam da sam redovan al nisam... tako se samo osećam zbog želje da budem redovan...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
odem kad mogu... nekad ostanem kući zbog porodičnih obaveza i o tome često (u sebi) razmišljam kao o kolosalnom podvigu... takodje tripujem da je to kao poslušanje onog kuvara u Hilandaru za koga Sveti Sava, vo vremja ono, reče da je veći u podvigu od bratije na liturgiji... jer služi drugima

moja služba se uglavnom sastoji od skidanja usran.h pampers pelena, pranja guze, pravljenja čokolina, plazme i mleka, barenja viršlica ili pravljenja pahuljica sa mlekom, kuvanja kafe mojoj lepšoj polovini, ubedjivanja da zinu i da pojedu još malo ili odlaska na pijacu kad je baš ladno itsl.

inače, glasao sam da sam redovan al nisam... tako se samo osećam zbog želje da budem redovan...

Ama bre gosin Mocarte znate Vi šta sve ima u tim viršlicama :D;)

Ali moram priznati da menjanje pelena ima neku svoju draž hahhahah :D a tek igranja 'leti avion' sa hranom- poseba je veština :D pogotovo ako i sleti :D

A inače kad smo već kod posećivanja službi, jednno vreme sam bila jako redovna na večernjim službana u crkvi sv. Petke na Čukaričkoj padini, ali ono što mi je bilo jako zanimljivo da su tad dolazile uglavnom žene i to starije koje su me gledale kao da sam 'zalutala' :D. Tako bilo u početku :) vremenom je to preraslo u jedno jako lepo pozdravljanje i čestitanje praznika kada se sretnemo u crkvi :).

Подели на овим сајтовима

@

Eno vam "fanatika"u novoj temi zar nismo u nekom periodu bili takvi.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ama bre gosin Mocarte znate Vi šta sve ima u tim viršlicama

iskreno, retko im barimo viršlice gringrin  i uzimamo neke slovenačke koje su kobajagi bolje, ćureće a i ja sam protiv toga al eto... valjda nužno zlo- a možda i nije

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Идем углавном често на вечерњу и сваку Литургију,- немогу да верујем сад звучим ко онај фарисеј из приче о фарисеју и царинику  :blush:

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

ali ovo je u kontekstu teme... tragedija je što se farisej izbacio iz konteksta i počeo da gleda u drugog... čitao sam to negde, kod vladike Nikolaja ili kod oca Justina... da farisej nije dodao- hvala ti što nisam kao onaj carinik onda i ne bi bio neki veliki problem...

ti pričaš o sebi... izvini sad zbog ove analize, pretpostavljam da nisi hteo da se ubacujemo u neke (što kažu neki) dubiJoze

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
iskreno, retko im barimo viršlice gringrin  i uzimamo neke slovenačke koje su kobajagi bolje, ćureće a i ja sam protiv toga al eto... valjda nužno zlo- a možda i nije

znam, isti slučaj, samo što se sestra trudi da to što manje daje klincu, ali kako bi rečeno- valjda nužno zlo- a možda i nije.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...