Jump to content

Како видимо нашу литургијску заједницу

АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?  

97 члановâ је гласало

1. 1. АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?

• Свратим, понекад, да упалим свећу.
    • Да, одлазим редовно на Литургију.
    • Једном, два пута годишње, на венчања, крштења...
    • Не одлазим у Цркву. Нисам верник.
    • Да, више пута у току недеље, на Вечерње службе и Литургију.
    • Само када је неки Празник...
    • Да, идем у Цркву, некад, али нисам ја тамо неки верски фанатик

Препоручена порука

pricescivanje je delo crkve, a ne individualni cin. nije fora ako se par ljudi pricescuju na svakoj liturgiji a ostali ih gledaju... onda se nismo pricestili kao crkva nego kao pojedinci,individualno.

tako da ne mozemo biti zadovoljni i pricati kako je nama kul jer smo se pricestili,dok nas golila ljudi gledala sa cuđenjem. to nije razlog za spokojstvo...

Разумем то,али не смемо ни упадати у неко негативно осећање.Није поента у самозадовољству него незадовољству.Самодовољан-није на правом путу али незадовољан је онај који јесте на путу али му нешто фали,нешто га мучи и копка.Негде не може да се пронађе,да се идентификује са другима.

То је проблем.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Да вам испричам моје искуство од пре неки дан.Мука егоизма и површности на делу.

Отишли смо код драгог нам пријатеља у манастир на Литургију.Нисмо ни знали да ће бити и Епископ.Ја питам игумана,смем ли да станем код певнице пошто није гужва а трудна сам и он ми одобри,кад ето ти монахиње дошле у госте да певају.Непријатно ми да им правим гужву а опет ми мило да будем ту код њих и да,наравно,бидем у "центру збивања".Међутим,чим је Владика отишао у Олтар,ја се полако извучем и одем напоље и станем код северних врата.

Све ми лађе потонуле.Не видим ништа,сви унутра,а ја напољу.Очај.

Онда се лепо приберем,кажем себи: Дошла си Литургије ради и почнем да певам и деца са мном.

И почеше да се окупљају људи који су већ стајали напољу и сабрасмо се око Епископа и ови унутра и ми напољу и на крају нас је било доста испред сабраних да је игуман звао свештеника те је изнео Путир да и нас напољу причести.

Хоћу да кажем,

где год да смо,да имамо мир и радост и све ће бити у реду.Ја сам лекцију прочитала тај дан,нисам је савладала,знам каква сам али не одустајем.

:)

Подели на овим сајтовима

да, с тим што не причамо о догађају Литургије, већ њеном наставку у животу ...

то је као она реклама - има ли живота после 17ч? ;)

у нашем случају, има ли живота после Литургије ...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1341942973' post='676846]

да, с тим што не причамо о догађају Литургије, већ њеном наставку у животу ...

Тако је.

Мени, а не верујем да је другачије код осталих, није проблем Литургија: молити се, причешћивати, волети Бога, осетити благодат и радост, смирити се, гледати на друге као друге, итд.

Проблем је у оном постлитургијском животу, јер без тог и таквог живота Црква постаје (Боже ми опрости) једна Crank House!

А у таквој Crank House можеш једино да окусиш привремени трип, попут оног Ендија Ворхола: Пилула уместо нафоре, Џони Вокер уместо причешћа. Али овде у једном хришћанском трип елементу анестезирања од живота после.

И онда имамо евхаристијски утопизам = да, причешћујем се редовно, али не примам лице другог као другог.

И хришћански атеизам = верујем у Бога, али живим као да Он не постоји.

Ево мало хирургије:

http://vimeo.com/45412626

Подели на овим сајтовима

Бојим се да је боље него што мислите :)

па јесте, боље је него 1999. кад сам ушао у Цркву ... тад је било 10 људи на Литургији редовно, сад је 200 :D

што не значи да је икако приближно здравом или оптимуму.

Подели на овим сајтовима

Moja parohijska crkva je Lazarica na Zvezdari. Imamo dva svestenika i dva djakona(+ 1 svestenik koji cesto sluzi zajedno s njima). Nedeljom na liturgiji je obicno puna crkva, od kojih se otprilike 1/3 stalno pricescuje, a kad je vreme posta i vise.

Svake put posle liturgije, bilo da se radi o nedelji ili nekom prazniku, u parohijskom domu se okupljaju parohijani da popiju kafu, sok, prezalogaje nesto...

Sve u svemu, moze se osetiti da parohijski zivot postoji i da se stvari krecu nabolje. Rekao bih da ima i vise pricasnika nego ranije, (ali nisam potpuno siguran).

Jedina zamerka jeste to sto nema mnogo mojih vrsnjaka.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1341947031' post='676897]

па јесте, боље је него 1999. кад сам ушао у Цркву ... тад је било 10 људи на Литургији редовно, сад је 200 :D

што не значи да је икако приближно здравом или оптимуму.

Знам,и сви се знају и све знаш,зато што нас је мало али прићи ће људи ако им покажемо примером,ако смо радосни и у миру,сигурна сам у то.

Подели на овим сајтовима

Знам,и сви се знају и све знаш,зато што нас је мало али прићи ће људи ако им покажемо примером,ако смо радосни и у миру,сигурна сам у то.

све то под условом да немаш клановски менталитет ;)

зато и падобранишем по туђим црквама ...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Младеновац, Успенска црква. Чемерна инертност без видљивих изгледа за промену набоље

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Гости

Једнога дана, када сам био код о. Милића Драговића, одушевљен оним што он ради, чуо сам речи које су мени биле толико битне да су биле иницијална каписла да настане ЖРУ:

Литургијска обнова неће почети из великих центара, великих парохија... напротив. Из потпуно безначајних средина, где се људи најмање надају. Посрамиће Бог мудре и јаке и поставиће луде и слабе...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1341949777' post='676958]

зато и падобранишем по туђим црквама ...

Istina - i kod nas je bio u nedelju... I lepo nam je bilo!

PS: U petak u 3-4 auta se trpamo mi iz Preobraženja i idemo

u selo Konak, kod jednog poznanika / prijatelja da ispečemo prase

(subota) i budemo na liturgiji u obližnjem manastiru (nedelja),

te s toga 1/2 faca koje znaš neće biti u BG na Agapama.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...