Jump to content

"Живи и мртви свеци"- још једна заблуда у вери

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

b_2296_1353.jpg

Верујем да сте многи од вас чули за ово. Сигуран сам да сте се сусрели са чувеном "теологијом ваља се- не ваља се", те самим тим сте чули да постоје "мртви и живи свеци". Што је најгоре, те приче шире и разни медији међу којима је и РТС, блиц и остали...

О чему се заправо ради?

Има оних који не разумевајући да наш Бог НИЈЕ БОГ МРТВИХ НЕГО БОГ ЖИВИХ, мисле да светитељи који су страдали или умрли су мртви док су анђели (свети Архангел Михајло, Гаврило... или свети Илија који је жив вазнесен на небеса) "живи свеци"... но то није ни пола бабске теологије! Идемо даље. За "живе свеце" се не спрема славско жито јер они нису умрли, те им то не треба. Славко жито се спрема само за "мртве свеце" (Боже опрости, која накарадност!). Не само то! За "живе свеце" се не пости па ма који дан да падне! Дакле, може да буде и среда и петак, нема везе, нека рска кожица прасећа!

Овим стварима заиста треба стати на пут и не дозволити обесмишљавање славе. Нема мртвих светитеља, као што је Христос жив вавек, тако и они који умиру са вером у Њега и Васкрсење живе вавек! Дакле, светитељи су сви живи.

Славско жито се спрема за СВЕ СЛАВЕ. Без разлике. зато ви који славите Архангеле слободно спремите жито и донесите у Цркву. Немојте да бринете шта ће неко рећи, да ли ће вас неко попреко гледати. То је ваша обавеза као свечара.

Славско жито се не спрема за "мртве свеце" већ у славу Божију, у славу светог кога славимо и у спомен оних који су умрли и славу нам предали да славимо. Слободно могу чиста срца да кажем да је жито смисленије и некако важније од колача. Још, жито је старије од хлеба.

Ако имате нешто да питате слободно учините овде, делите ову тему и дајте да помогнемо људима да се не упетљавају у магијске приступе Православљу.

Како је у вашим крајевима?

Подели на овим сајтовима

Ја сам то капирао као повезивање са житом за умрле, нисам то схватао као нешто трагично, или да су једни свеци "мртви", а други "живи", него јендоставно констатовање да су једни умрли телом, а други (још увек) нису.

Кад смо већ код тога, због чега се жито уопште спрема, и шта оно симболизује? Ако би могло мало о томе ако имаш времена, оче.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Кад смо већ код тога, због чега се жито уопште спрема, и шта оно симболизује? Ако би могло мало о томе ако имаш времена, оче.
Славско жито се не спрема за "мртве стеце" већ у славу Божију, у славу светог ога славимо и у спомен оних који су умрли и славу нам предали да славимо. Слободно могу чиста срца да кажем да је жито смисленије и некако важније од колача. Још, жито је старије од хлеба.

јесте трагично јер су закључци веома опасни по веру. Увек треба да се говори да нема мртвих светитеља. То је смисао Правосавља, то је тајна Васкрсења.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ja znam da se u moje kuce :) oduvek kuvalo zito na Teodorovu subotu i na Sv.Varvaru.

Da pitam-da li je pogresno i ako ga ne kuvam uopste?

Подели на овим сајтовима

Oče,po mom mišljenju to nisu magiski pristupi,jednostavno ja mislim,da ljudi nekada ili iz nemaštine pre ko zna kog vremena (ili iz gog drugog razloga) nisu ima da kupe žito,pa su opravdavali sebe tako što su sami se branili time da se tatd ne kuva žito...to je ostalo od davnina,ali trebalo bi u sadašnjosti da se promeni to,tako što bi sveštenici posebo u sredinama koji su odvojeni od civilizacije malo opširnije pričali starijem stnovištu o nekim crkvenim običajevima...

Подели на овим сајтовима

ibm4VS4ViJ2rSR.png

Верујем да сте многи од вас чули за ово. Сигуран сам да сте се сусрели са чувеном "теологијом ваља се- не ваља се", те самим тим сте чули да постоје "мртви и живи свеци". Што је најгоре, те приче шире и разни медији међу којима је и РТС, блиц и остали...

О чему се заправо ради?

Има оних који не разумевајући да наш Бог НИЈЕ БОГ МРТВИХ НЕГО БОГ ЖИВИХ, мисле да светитељи који су страдали или умрли су мртви док су анђели (свети Архангел Михајло, Гаврило... или свети Илија који је жив вазнесен на небеса) "живи свеци"... но то није ни пола бабске теологије! Идемо даље. За "живе свеце" се не спрема славско жито јер они нису умрли, те им то не треба. Славко жито се спрема само за "мртве свеце" (Боже опрости, која накарадност!). Не само то! За "живе свеце" се не пости па ма који дан да падне! Дакле, може да буде и среда и петак, нема везе, нека рска кожица прасећа!

Овим стварима заиста треба стати на пут и не дозволити обесмишљавање славе. Нема мртвих светитеља, као што је Христос жив вавек, тако и они који умиру са вером у Њега и Васкрсење живе вавек! Дакле, светитељи су сви живи.

Славско жито се спрема за СВЕ СЛАВЕ. Без разлике. зато ви који славите Архангеле слободно спремите жито и донесите у Цркву. Немојте да бринете шта ће неко рећи, да ли ће вас неко попреко гледати. То је ваша обавеза као свечара.

Славско жито се не спрема за "мртве стеце" већ у славу Божију, у славу светог ога славимо и у спомен оних који су умрли и славу нам предали да славимо. Слободно могу чиста срца да кажем да је жито смисленије и некако важније од колача. Још, жито је старије од хлеба.

Ако имате нешто да питате слободно учините овде, делите ову тему и дајте да помогнемо људима да се не упетљавају у магијске приступе Православљу.

Како је у вашим крајевима?

Подели на овим сајтовима

tako je oce istina je dase to tako radi sa zito evo i kod nas dosta ljudi koje znam a i ja isto sam tu gresku napravila kad sam pocela sa suprugom slaviti slavu umesto da pitam svestenika ja pitam starije i ne kuvam zito za svetog arandjela i vidim da sam pogresila kako bi mogla ja ispraviti gresku pozzz

Подели на овим сајтовима

Знам то, него која је конкретна симболика жита? Има ли уопште неку симболику, или се сматра још једном жртвом, поред погаче?

žito se stavi i zemlju i "umre" da bi iz njega niklaa stabljika u smislu bez smrti nema vaskrsenja
Подели на овим сајтовима

sta su to prislave ili preslave?

na pr. slavi se Djurdjevdan a jednima prislava Markovdan,drugima Trojice.

kako se to odredjuje?

mozemo li sami da odredjujemo koje cemo slave i prislave slaviti?

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

јесте трагично јер су закључци веома опасни по веру. Увек треба да се говори да нема мртвих светитеља. То је смисао Правосавља, то је тајна Васкрсења.

Oprostite meni pomalo "zatrovanom"protestantskim učenjima,pitam iz želje da saznam isključivo,sveci su živi,u čemu je tu tajna vaskrsenja?

Подели на овим сајтовима

Тајна Васкрсења је у преображају читаве творевине након Другог доласка и живота свих и свега у Христу заувек.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Гости
Oprostite meni pomalo "zatrovanom"protestantskim učenjima,pitam iz želje da saznam isključivo,sveci su živi,u čemu je tu tajna vaskrsenja?

Тајна Васкрсења је управо у томе да су они живи а не мртви и да молећи се светитељима молимо се онима који су живи. Али како живи? Живи у Господу, живи у Цркви која спаја и небо и земљу и са ове и са оне стране Раја. Зато Бог није Бог мртвих већ Бог живих. Светитељи у Цркви јесу живи иконијски, литургијски, као и сви они наши који су уснули у Господу.

Сад ово провлачи једно озбиљније бављење есхатологијом, а мислим да смо на неколико тема о овоме озбиљно говорили узимајући у обзир и то да ми као хришћани се чувамо платонистичког учења о бесмртности душе.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...