Jump to content

Zašto su Ateisti Srbije protiv Srpske pravoslavne crkve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sad mi nije jasno nešto. Satanisti ne veruju u neko natprirodno biće svano Sotona i ne klanjaju se njemu. Čemu takav naziv satanisti, ako ne ne veličaju Sotonu, to ti je isto kao kada bi se hrišćani zvali hrišćani, a ne verovali u Hrista. Nema logike

Satana je po njima samo simbol za protivljenje hrišćanskim vrednostima i moralu ... Nešto kao FSM samo uvrnuto i ekstremno:

Satan is a symbol of Man living as his prideful, carnal nature dictates.

Ne slažem se za ovaj drugi deo. Pitagorejci, Sokratovci, Hrišćani, Ničeanci su oni koji sebe nalaze u toj nekoj filozofiji, pritom uopšte ne moraju da veruju u to da je nekada postojala konkretna ličnost. Teisti koji veruju u Hrista veruju u to da je postojao ... možeš biti hrišćanin, a ne biti teista. 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

To što zovu "satanizam" je dosta starije i od hrišćanstva...  U hrišćanski pojam "satane", naravno da ne veruju.

А ти мислиш да знаш шта значи "хришћански појам сатане"? Е видиш, изгледа да не знаш (није ти ВД причао о томе, изгледа :) ). Сатана значи противник, опадач. Та реч не означава само палог анђела Луцифера. Сатаном је Исус назвао и апостола Петра, када се овај успротивио вољи Боћијој (желећи да Христа сачува страдања на крсту). Христос му је одговорио: "Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско." (Мт 16, 23). Дакле, свако онај ко се противи Богу јесте сатана или сатаниста, а не само онај који обожава Луцифера.

Подели на овим сајтовима

А ти мислиш да знаш шта значи "хришћански појам сатане"? Е видиш, изгледа да не знаш (није ти ВД причао о томе, изгледа :) ). Сатана значи противник, опадач. Та реч не означава само палог анђела Луцифера. Сатаном је Исус назвао и апостола Петра, када се овај успротивио вољи Боћијој (желећи да Христа счува страдања на крсту). Христос му је одговорио: "Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско." (Мт 16, 23). Дакле, свако онај ко се противи Богу јесте сатана или сатаниста, а не само онај који обожава Луцифера.

Znači ateisti i antiteisti ipak jesu satanisti

Подели на овим сајтовима

У јеванђеоском разумевању те речи, јесу. Поготово антитеисти. Поновићу, Сатана значи противник, опадач, клеветник. Не означава само палог анђела Луцифера. То (Сатана) и није његово име (име му је Луцифер) већ његов однос према Богу. Дакле, у хришћанском значењу, сатаниста није нужно и, да га тако назовем, луцифериста (обожавалац Луцифера). Сатаниста је противник Божији, без обзира да ли и кога другог обожава. 

Подели на овим сајтовима

Nisu: 

А ти мислиш да знаш шта значи "хришћански појам сатане"? Е видиш, изгледа да не знаш (није ти ВД причао о томе, изгледа :) ). Сатана значи противник, опадач. Та реч не означава само палог анђела Луцифера. Сатаном је Исус назвао и апостола Петра, када се овај успротивио вољи Боћијој (желећи да Христа сачува страдања на крсту). Христос му је одговорио: "Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско." (Мт 16, 23). Дакле, свако онај ко се противи Богу јесте сатана или сатаниста, а не само онај који обожава Луцифера.

Nego satane.  greengrin

Подели на овим сајтовима

Ако ти лепше звучи, они су противници Божији, против су Бога. Тако треба схватити оно "сатана". 

Da li su i muslimani ili Jevreji iii monofiziti satane? 

Подели на овим сајтовима

Погледајте ове корене речи:

Грчки: Сатана

Арапски: Шејтан

Српски: Сујетан

Када издвојимо сугласнике (семитско писање), добјамо готово идентичне речи: Стн, Шјтн и Сјтн. 

Ово ми је причао муфтуја Јусуфспахић. Генијалац. :)

Подели на овим сајтовима

Требало би само додати да је то индивидуално. Не може да се каже "ови" или "они" су сатанисти (у смислу како је Аца објаснио). Свако појединачно има своју границу докле је спреман да иде, да ли би у кључном тренутку био овакав или онакав.

То што ми ћаскамо и пискарамо по форумима ништа не значи. На муци се познају јунаци.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Da li su i muslimani ili Jevreji iii monofiziti satane? 

Много ме питаш. Није моје да судим ко је конкретно противник Божији. Само сам ти објаснио значење речи у хришћанском контексту. Сатана значи противник. А ко је противник, то већ није питање за мене.

Подели на овим сајтовима

Много ме питаш. Није моје да судим ко је конкретно противник Божији. Само сам ти објаснио значење речи у хришћанском контексту. Сатана значи противник. А ко је противник, то већ није питање за мене.

У јеванђеоском разумевању те речи, јесу. Поготово антитеисти. Поновићу, Сатана значи противник, опадач, клеветник. Не означава само палог анђела Луцифера. То (Сатана) и није његово име (име му је Луцифер) већ његов однос према Богу. Дакле, у хришћанском значењу, сатаниста није нужно и, да га тако назовем, луцифериста (обожавалац Луцифера). Сатаниста је противник Божији, без обзира да ли и кога другог обожава. 

Malo konzistentnosti, moliću.  greengrin

Da li su u jevanđelskom razumevanju te reči ljudi koji su verovali u više Bogova i mučili hrišćane (rimljani), ljudi koji su muslimani i organizovali sveti rat protiv nevernika ili ljudi koji su raspeli Hrista na krstu Satane?

Подели на овим сајтовима

Malo konzistentnosti, moliću.  Da li su u jevanđelskom razumevanju te reči ljudi koji su verovali u više Bogova i mučili hrišćane (rimljani), ljudi koji su muslimani i organizovali sveti rat protiv nevernika ili ljudi koji su raspeli Hrista na krstu Satane?

Да, наравно. У хришћанском схватању, јесу противници Божији. Међутим, ја ово не пишем да бих било кога осуђивао. Пишем да бих појаснио појам сатана у хришћанском разумевању. Дакле, за хришћанско поимање, нису сатанисти само људи који верују у егзистенцију Луцифера и осталих ђавола, или их верујући и обожавају. Свако противљење Богу, његовој вољи, јесте сатанизам (који уопште не мора да има елементе обожавања било кога, па ни Луцифера). Навео сам пример где Исус апостола Петра назива сатаном. Зашто га тако назива? Христос је окупљеним апостолима говорио о свом скором одласку у Јерусалим и тамошњем страдању. Апостол Петар, имајући људску љубав према њему и желећи да му сачува живот, моли га да не иде тамо, да не страда. Христос га одгони од себе као сатану, јер мисли оно што је људско а не оно што је воља Божија. А воља Божија је била да Исус страда, за живот света. Апостол Петар се у незнању томе успротивио, те је назван сатаном (противником Божијим). 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...