Jump to content

ЖРУ Анкета: Како доживљавате атеисте?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?  

224 члановâ је гласало

1. 1. ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?

• Као сасвим нормалне људе који мисле својом главом
    • Несрећне и неостварене људе, жалим их
    • Одличне саговорнике на разне богословске теме
    • Људе који не знају шта хоће у животу
    • Немам никакав став према атеистима
    • Атеисти не постоје
    • Има их разних, углавном су нормални људи
    • Као непријатеље Цркве, богомрзитеље и црквомрзитеље
    • Поштујем њихов став иако се не слажем
    • Ја сам атеиста

Препоручена порука

Верујем да је ово кључна подела међу људима, тим пре што не потиче од верних, односно црквених (а тешко да је човек и много веран ако није црквен, лепа му та глава али где је Тело), дакле, особа се сама, ничим присиљена ограђује и одбија Бога, што ће рећи да то није само ограда већ и одбијање и ако такав посвуда одбија Бога он Га одбија и у мени, препозна ли га, следствено - они нас неће а не ми њих.

И онда се прича о толеранцији... :) Неко те неће и не толерише, не може да те смисли али ти мораш да толеришеш њега, земаљски су данашњи закони такви.

Можемо да (их) жалимо и филозофирамо али слободна воља је слободна воља и ако их Господ не присиљава и барем привидно оставља на миру - што ја да их гледам другачије него што сами себе виде? Због чега?

Атеиста, безбожник, једно исто; далеко им лепа кућа, нека иду с милим Богом, у кога, дакако, не верују.

У Србији нема никаквог смисла бити атеистом, вероватно нигде у свету али разлике међу убеђењима су знатне; другим речима, Србин је од Цркве и Бога видео само најбоље кроз своју историју, када је Цркви био близу, јачао је и уздизао се и духовно и материјално, кад је Бога одрекао, распукао се као ми данас да га никакав земаљски лепак саставити неће, све док се поново не окрене Богу и Цркви.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

• Гости

Одлично питање и ако има логичку грешку, пошто љубав не  подразумева небиће. Љубав подразумева живот, вечни живот. Ако некоме кажете да га волите, то је као да сте му рекли "ја желим да ти постојиш вечно". Ми хришћани имамо гарант живота вечног а то је сам Господ Исус Христос. Он је гарант да ће све васкрснути и вечно постојати. 

Бог има план и Он свој план испуњава. Домострој спасења је испуњен са Христом, тј. испуњено је оно због чега је свет и створен. Царство небеско ће доћи на крају историје и тада ће постојати само живот. Они који су Бога желели, живеће вечно са Њим, они који нису ће постојати као природа али не и као остварене личности у заједници са вечним Другим.

О Рају и Паклу говори отац Томас Хопко:

https://www.pouke.org/forum/topic/21527-%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%83-%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%86-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81-%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Подели на овим сајтовима

Верујем да је ово кључна подела међу људима, тим пре што не потиче од верних, односно црквених (а тешко да је човек и много веран ако није црквен, лепа му та глава али где је Тело), дакле, особа се сама, ничим присиљена ограђује и одбија Бога, што ће рећи да то није само ограда већ и одбијање и ако такав посвуда одбија Бога он Га одбија и у мени, препозна ли га, следствено - они нас неће а не ми њих.

И онда се прича о толеранцији... :) Неко те неће и не толерише, не може да те смисли али ти мораш да толеришеш њега, земаљски су данашњи закони такви.

Можемо да (их) жалимо и филозофирамо али слободна воља је слободна воља и ако их Господ не присиљава и барем привидно оставља на миру - што ја да их гледам другачије него што сами себе виде? Због чега?

Атеиста, безбожник, једно исто; далеко им лепа кућа, нека иду с милим Богом, у кога, дакако, не верују.

У Србији нема никаквог смисла бити атеистом, вероватно нигде у свету али разлике међу убеђењима су знатне; другим речима, Србин је од Цркве и Бога видео само најбоље кроз своју историју, када је Цркви био близу, јачао је и уздизао се и духовно и материјално, кад је Бога одрекао, распукао се као ми данас да га никакав земаљски лепак саставити неће, све док се поново не окрене Богу и Цркви.

Ne znam zašto ekstremisti sa obe strane tako često zaborave ono što nam je zajedničko - i jedni i drugi verujemo da smo braća i sestre... da li zato što svi potičemo od dvoje ljudi stvorenih u rajskom vrtu ili zato što svi potičemo od grupe primata koji su pre par miliona godina živeli u Africi... neko iz druge grupe te učio, čuvao, branio, lečio, stvarao umetnost u kojoj uživaš... neko iz te druge grupe te voli i nekog od njih ti voliš... postoje hiljade podela među ljudima koje su u svakodnevnom životu važnije od toga da li neko nije vernik i u kog boga/bogove veruje...

Nažalost, od onog pomenutog zajedničkog genetskog nasleđa nam je ostao instinkt, koji i drugi primati imaju, koji nas goni da pripadnika druge grupe smatramo protivnikom i neprijateljom... i onda nađemo stotine načina da racionalizujemo taj instinkt, koji proizvodi nacionalizam, šovinizam, ksenofobiju, versku netoleranciju i druge idiotske vrste netolerancije... i lako zaboravljamo da je bitno kakav je neki čovek a ne kojoj grupi pripada... jer civilizacija, kultura i religija nisu imale dovoljno vremena da navedeni instinkt iz čoveka uklone...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

То је само банализација и гурање приче, и вере, у некакво сивило, у муљ, у живо блато.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Одлично питање и ако има логичку грешку, пошто љубав не  подразумева небиће. Љубав подразумева живот, вечни живот. Ако некоме кажете да га волите, то је као да сте му рекли "ја желим да ти постојиш вечно". Ми хришћани имамо гарант живота вечног а то је сам Господ Исус Христос. Он је гарант да ће све васкрснути и вечно постојати. 

Бог има план и Он свој план испуњава. Домострој спасења је испуњен са Христом, тј. испуњено је оно због чега је свет и створен. Царство небеско ће доћи на крају историје и тада ће постојати само живот. Они који су Бога желели, живеће вечно са Њим, они који нису ће постојати као природа али не и као остварене личности у заједници са вечним Другим.

О Рају и Паклу говори отац Томас Хопко:

https://www.pouke.org/forum/topic/21527-%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%83-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%83-%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%86-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81-%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Ako si ti u pravu, meni se nista od toga ne svidja... ali nemam nikakvog izbora... toliko o "slobodnoj volji"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Mislis zelji? jer je to zelja onda.

ne razumem komentar... moje zelje su proizvod moje slobodne volje... di je problem?

Подели на овим сајтовима

Slobodna volja se odnosi na mogucnost izbora postojanja u zajednici sa Bogom ili izvan te zajednice. A sto se tice postojanja oni koji budu bili

spaseni nece nikada da pozele vecni nestanak, oni koji ne budu bili spaseni nemaju nikakvo pravo da bilo sta zahtevaju od Boga.

Подели на овим сајтовима

Naravno,ali ocekivati da ti se zelje ispune je zabluda.

Drugim recima... mozemo mi da zelimo sta god hocemo dzaba nam ;)

Slobodna volja... nema sta ;)

Slobodna volja se odnosi na mogucnost izbora postojanja u zajednici sa Bogom ili izvan te zajednice. A sto se tice postojanja oni koji budu bili

spaseni nece nikada da pozele vecni nestanak, oni koji ne budu bili spaseni nemaju nikakvo pravo da bilo sta zahtevaju od Boga.

I to mi je extra koncept... to sto ti nazivas slobodnom voljom ja nazivam cistom ucenom.

"Ti imas slobodnu volju da ides trotoarom ili da ides ulicom... slobodan si da izeberes sta ti je volja... al ako ides ulicom ja cu da posaljem kola da te zgaze jer nisi izabrao da ides trotoarom... ali nema veze, ja te volim i postujem tvoj izbor" :)

Подели на овим сајтовима

Tako na primer nespaseni može da se utopi u led na Arktiku. Neće umreti, ali će mu hipotermija ugasiti svest. Sa stanovišta Boga, on postoji, telo nije mrtvo, ali on sam nema svest, ne misli, dakle ne postoji.

А шта ћемо са глобалним отопљавањем ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...