Jump to content

Država će garantovati penzije sveštenicima u Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

На делу је класична демогогија, као свима фали и Црква не сме да узме паре од државе, него мора да се злопати.

И да су сви подмирени, да имамо стандард као Швајцарска, опет би се неко нашао да каже да не требају паре Цркви, него да има неко потребније место да се уложе.

А и о.Иван имам сасвим солидан стан, чак има и струју у њему, а колико људи живи без струје у свету. И кров прокишњава само кад пада киша, остало време је подношљиво.

И увек се нешто може наћи да се људи поделе и посвађају.

Као нпр. ова вест http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=04&dd=27&nav_category=12&nav_id=604387

Ови деле предшколцима, а код нас у провинцији ни студенти ништа не могу добити.

Нетачно је да свештеници ен плаћају порез, шта год купимо у продавници , платимо стују, телефон, комуналије.. платили смо и порез.

И кад год видим ове тарифе за свештенорадње, чудим се како се у пракси не примењују. Онда се даје минимално или се одлаже на ближу или даљу будућност.

Било како било, овим се неће осиромашити Држава, ниит обогатити Црква. Неком свештенику који нем а за уплату ће добро доћи, а ономе који има не значи ништа, јер ће такав да уплаћује по вишој основици или ће узети приватно осигурање.

И сад се сетих да се у Војводини, већ неколико година остварује овакав начин помоћи свештеницима.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 488
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

U Italiji ne moras da das crkvi vec mozes da izaberes i drustvenu organizaciju (koju vodi drzava) kojoj ce ici tvoj deo tog poreza....

U Nemackoj i Austriji ateisti ne placaju crkveni porez.

U drugim navedenim zemljama je slicno... zaboravljate taj detalj...

Ovo jeste tacno ali je i potpuno demokratski. Jednostavno drzava od poreza daje deo "gradjanima" da odluce kome ce dati- Ja licno i ne trazim nista vise. da mi bude omoguceno da deo toga sto izdvajam kao pores sam odlucim, svojim potpisom da overim, kome ce ici. Pa ko nece ne mora da da Crkvi ali oni koji hoce moraju imati pravo da to ucine.

I naravno ti kao ateista ne bi morao da das taj novac Crkvi ako neces. Ali u tom slucaju tebi se to uzima i odlazi drzavi. Jednostavno niko nije u obavezi da bilo sta uradi ako ne zeli ali ako zeli ima mogucnost.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Idealno bi bilo kada bi gradjani mogli da odluce e ocelokupnoj sumi koja im se izdvaja na ime poreza gde ce ici. Dal' za skolu, dal' sa vojsku, dal' za bolnicu. Ali shvatices i sam da tako ne bi bas moglo da funkcionise. Ali ovako, barem jedan maliu deo gradjanin moze odluciti gde da ide.

Подели на овим сајтовима

Мислим да нико није против тога да свештеник добије минималну пензију, само се разликују мишљења на који би начин то требало да се финансира. Ја сам за независност цркве од државе, јер се тиме осигурава да се државе не меша у црквене послове. Ако политичари крену да управљају црквеним парама, оде све у пропаст. На овај начин се политичари инфилтрирају у цркву. Знам да стварно постоје огромни проблеми са црквеним парама и да постоји огромно неслагања међу самим презвитерима око тога где су црквене паре, и ко је колико где мунуо, ал то су унутрашња питања, како треба да и остане.

Niko se tu ne infiltrira. Donese se zakonpo kome se pare uplacuju Crkvi i tacka. Posle se to unutar Crkve regulise. Upravo ovako , kako je danas, politika i politicari mogu da ucenjuju i uticu na Crkvi. A kada ja, svojom voljom, kao gradjanin odlucim da moje pare dam Crkvi politicar tu nema sta vise ili koga da ucenjuje ili vrsi pritisak. Crkva, tj klir, bi bio nezavistan u pravom smislu reci, ne bi mogao da dodje Krkobabic ili neko drugi da im tupi sta treba da rade ili ne, daj da podrze nekoga ili ne.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Jos bih ja uveo kao u Austriji,ako neces da das Crkvi ne moras, lepo potpises da neces i dovidjenja bato. Nikakve obaveze prema tebi Crkva vise nema. Kao i sa veronaukom na primer. Kada se upise dete (ovde gde sam ja u Juznom Tirolu) veronauka se podrazumeva ali nije obavezna, ali zato roditelji moraju da potpiusu da nece da im dete ide na veronauku. A posle je tvoj problem i deteta sta ce te i kako raditi.

Подели на овим сајтовима

Оним "привилегованим положајем" се има разумјет и непрестани стрес под којим живе свештеници, очеви мале дјеце који немају ни појма чим и од чега заплатити њихово лијечење, терапије, операције и боравак у болници у случају кад би за то била потреба? Занимљив назор имаш на то шта све може бити и шта се све сматра "привилегованим положајем". Пробао си некад живјети у том таквом "привилегованом положају" и са свим тим таквим "привилегијама" и неколико мале дјеце у старању барем пар година? Неки тако живе више од десет, неки и двадесет година, а неки можда већ пола свог продуктивног живота или чак и више? Пробај то живјет тако па нам реци, напиши и јави какве имаш утиске и дојмове и како ти се тај "привилеговани живот" свидио.

Ма да, ццц, нико у држави не подноси и трпи стрес само свештеници. Чек, каква пензија и издржавање дјеце? Те две ствари су мало бесмислене. Јадна су дјеца која се издржавају од очеве пензије. Ми овдје причамо о пензијама, а не о платама. А нико није против да свештеници добијају пензије, само да они буду под истим законским оквиром као и сви други обични људи, који такођер живе под стресом, и гледају како да закрпе крај са крајем. Или са друге стране, да се уведе парохијал, па да свако ко се изјашњава као вјерник даје одређен износ. Али то неће онда врхушка Цркве, јер то је наводно некакв протестантитазм. Ако је Црква вољна да уплаћује пензионо држави, нека се даје свештеницима пензија од државе, или ово друго са парохијалом. Зато сам и помињао уклањање привилегија, које Црква потпуно неоправдано има а то је рецимо лишавање пореза и поред чињенице да Црква има некретние са којима обрће новац, а такођер постоји по неким епархијама развијена и трговачка дјелатност. Те привилегије су на темељу некакве историјске симофоније са државним врхом, и угледу у друштву која више не постоји у савременом свијету нити има потребе за тим. Овдје свакако треба мало уперити у прст на саме епископе, јер ако је ико има удјела ако неки свештеници живе оскудно то су епископи и њихов окорјели деспотизам, а док други који су око својих владика вјерни послушници по градовима, они свакако не оскудјевају ни у чему. Неке епархије су препбогате, попут Београдско Карловачке, неких западноевропских, Бања Лучке, Захумско -Херецеговачке, док друге епархије оскудјевају ко мишеви, попут Славонске или Бихаћко-Петровачке. Гдје је ту сад неко хришћанско осјећање, да онај ко има вишка да ономе ко има мањка, то се нико не пита. Дакле и та страна медање постоји.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Нетачно је да свештеници ен плаћају порез, шта год купимо у продавници , платимо стују, телефон, комуналије.. платили смо и порез.

Ово је прејако. Па сви ми плаћамо порез кад нешто купујемо или плаћамо рачуне. Али какве то везе има са пензијама које се остварују на основу доприноса који се уплаћују?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Од људи који редовно одлазе на литургију сазнала сам: да постоји нека сила, да нема васкрсења, да после смрти више не постојимо, да врачаре могу много да ти помогну, да се милион небитних ствари ваља или не ваља (и то мора да се поштује), да на дан своје славе није потребно ићи у цркву, али је 74 врсте колача неопходно итд.

Од људи који себе називају хришћанима, али не одлазе на литургију, само се причесте 2-4 пута годишње, сазнала сам да: су сви свештеници лопови, да црква постоји само да народу узима паре, да сам луда што се исповедам, васкрсење им је познато једино из поздрава ''Христос васкрсе!'' и мисле да то нема везе са њима и њиховим животом, обавезно се венчавају у цркви јер ''се ваља'', али је нормално током брака имати и ''нешто са стране''....

Заиста, колико верних људи и сви се они називају Црквом....

Код Шмемана сам на једном месту прочитала да би свештеници заправо требало да се баве другим послом и само да служе у цркви кад је потребно, као што је већ речено на претходним странама. И слажем се, премда мислим да се то неће десити. Да ли је заиста у реду крштавати и венчавати људе који не верују у Бога, служити опело онима који нису никад веровали, светити водицу, а чим свештеник изађе одмах крене прича како је дошао да се обогати (то углавном људи из мог окружења мисле) итд...? Да ли заиста постоји разлика између нпр. брачног пара који се не венча у цркви и оног који се венча, али више никад у њу не уђе?

Слажем се и са Јустинијаном, зашто свештеници који имају имају више него што им је потребно не помажу оне који оскудевају? А мислим да чак и они сиромашнији живе као већина људи у Србији. Мени је много да дам и за једну карту у градском превозу, а кола ћу моћи да купим кад будем примала три плате уместо једне.

You catch me every time I fall...

Подели на овим сајтовима

Ма да, ццц, нико у држави не подноси и трпи стрес само свештеници. Чек, каква пензија и издржавање дјеце? Те две ствари су мало бесмислене. Јадна су дјеца која се издржавају од очеве пензије. Ми овдје причамо о пензијама, а не о платама. А нико није против да свештеници добијају пензије, само да они буду под истим законским оквиром као и сви други обични људи, који такођер живе под стресом, и гледају како да закрпе крај са крајем. Или са друге стране, да се уведе парохијал, па да свако ко се изјашњава као вјерник даје одређен износ. Али то неће онда врхушка Цркве, јер то је наводно некакв протестантитазм. Ако је Црква вољна да уплаћује пензионо држави, нека се даје свештеницима пензија од државе, или ово друго са парохијалом. Зато сам и помињао уклањање привилегија, које Црква потпуно неоправдано има а то је рецимо лишавање пореза и поред чињенице да Црква има некретние са којима обрће новац, а такођер постоји по неким епархијама развијена и трговачка дјелатност. Те привилегије су на темељу некакве историјске симофоније са државним врхом, и угледу у друштву која више не постоји у савременом свијету нити има потребе за тим. Овдје свакако треба мало уперити у прст на саме епископе, јер ако је ико има удјела ако неки свештеници живе оскудно то су епископи и њихов окорјели деспотизам, а док други који су око својих владика вјерни послушници по градовима, они свакако не оскудјевају ни у чему. Неке епархије су препбогате, попут Београдско Карловачке, неких западноевропских, Бања Лучке, Захумско -Херецеговачке, док друге епархије оскудјевају ко мишеви, попут Славонске или Бихаћко-Петровачке. Гдје је ту сад неко хришћанско осјећање, да онај ко има вишка да ономе ко има мањка, то се нико не пита. Дакле и та страна медање постоји.

Ja sam za to da gradjani-vernici uplacuju preko drzave Crkvi i da Crkva bude nezavisna ekonomski i naravno da od tog novca uplacuje poreze i doprinose kao i ostali. I naravno da svestenik koji ima obezbedjenu pristojnu egzistenciju ne naplacuje svoje usluge. A prilog, moj dobrovoljan je druga stvar.

Подели на овим сајтовима

Ja sam za to da gradjani-vernici uplacuju preko drzave Crkvi i da Crkva bude nezavisna ekonomski i naravno da od tog novca uplacuje poreze i doprinose kao i ostali. I naravno da svestenik koji ima obezbedjenu pristojnu egzistenciju ne naplacuje svoje usluge. A prilog, moj dobrovoljan je druga stvar.

Тако би било најбоље.

Подели на овим сајтовима

Za austrijski model nisam, jer narod se u masama ispisuje iz Rimokatoličke i Protestantske Crkve kako ne bi plaćao crkveni porez koji iznosi 1,1% od njegove zarade + 50 € godišnje (plus na državni porez). Sa obzirom da država automatski upisuje ljude u Rimokatoličku i Protestantsku Crkvu ako navedu rimokatoličku ili protestantsku veroispovest, a ovi moraju onda sami da se ispišu. Istovremenom ako kasnije žele neki crkveni obred, npr. krštenje ili crkveno venčanje, onda moraju ponovo da se upišu i unaknadno sve da uplate. Austrijanci se dosta bune, a Srbi bi se još više bunili. Onda bi broj Pravoslavaca mogao lako od nekih 83% da padne na nekih 20 ili 30% stanovništva... Italijanski model je bolji, jesu ga usvojilii i Španci, Islanđani i drugi.. Samo što bih ja eventualno uradio tako da se broji po popisu, jer u našem narodu postoji ta neka odbojnost da se finansira Crkva, te i mnogi takozvani Pravoslavci bi rekli: "A zašto moj porez da ide popovima koji svi voze mercedese... i ja verujem u Boga, ali Crkva, popovi, znate, pa nema većih lopova od šofera i popova." Pa i ovde na forumu imamo "opoziciju" koji ne bi hteli da im se odvaja porez za Crkvu, ali su veliki Pravoslavci. Znači, trebalo bi nam pragmatično, srpsko rešenje.

U pravu si, trebalo bi to tako nekako. A za one sto nece da placaju ja bih one izvezbane birokrate rasporedio u jedno 50 kancelarija po gradu da se dobro nasetaju dok ne skupe potrebnu dokumentaciju da prestanu da izdvajaju novac za Crkvu. ;)

Подели на овим сајтовима

На делу је класична демогогија, као свима фали и Црква не сме да узме паре од државе, него мора да се злопати.

И да су сви подмирени, да имамо стандард као Швајцарска, опет би се неко нашао да каже да не требају паре Цркви, него да има неко потребније место да се уложе.

А и о.Иван имам сасвим солидан стан, чак има и струју у њему, а колико људи живи без струје у свету. И кров прокишњава само кад пада киша, остало време је подношљиво.

И увек се нешто може наћи да се људи поделе и посвађају.

Као нпр. ова вест http://www.b92.net/i...2&nav_id=604387

Ови деле предшколцима, а код нас у провинцији ни студенти ништа не могу добити.

И кад год видим ове тарифе за свештенорадње, чудим се како се у пракси не примењују. Онда се даје минимално или се одлаже на ближу или даљу будућност.

Било како било, овим се неће осиромашити Држава, ниит обогатити Црква. Неком свештенику који нем а за уплату ће добро доћи, а ономе који има не значи ништа, јер ће такав да уплаћује по вишој основици или ће узети приватно осигурање.

И сад се сетих да се у Војводини, већ неколико година остварује овакав начин помоћи свештеницима.

Пре бих рекао да је ово класична демагогија, чим се помену паре, одмах је то удар не веру, на цркву, на православље, да се жели да свештеници не примају пензије, да не треба да се лече, да треба да умру од глади, ...

Само кажем да добро треба да се замисли чије су то паре, дал су то паре народа, или банака, или ММФ-а, или светских моћника који држе ову власт. И шта они купују од цркве за те паре? Срби су ти најјефтинија роба, продају се за ситне новце.

Ко је имало паметан, он сигурно неће додатно уплаћивати пензионо, када већ има ко плаћа. Ко много има, њему много и треба, а ко мало има мало му и треба...

Подели на овим сајтовима

Ово је прејако. Па сви ми плаћамо порез кад нешто купујемо или плаћамо рачуне. Али какве то везе има са пензијама које се остварују на основу доприноса који се уплаћују?

Зато што је неко написао да свештеници уопште не плаћају никакав порез. Исто тако кад се нешто купује за црквене потребе плаћа се ПДВ, осим неких цркава у градњи где се касније враћа.

Има на жалост људи који су незапослени и који чекају да им отац или мати дају паре кад приме пензију. Баш данас светим водицу код једне баке, које не може да ме награди јер у БГ има кћер, зета и две унуке средњошколке , који су у њеном стану и помаже им новцем и намирницама, отплаћује кредит који је узела да им отплати дугове.....

Доста људи поред пензионог који има преко плате уплаћује и додатно код разних осигуравајућих кућа, зашто би свештеници били изузетак ?

Подели на овим сајтовима

Kada vam ovo kažu ateisti, vi to odmah svatite kao napad. Inače, apsolutno se slažem.

Pa vi govorite uvek protiv toga da drzava treba da ima sta sa Crkvom? Stalno nekakav sekularizam potezete?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...