Jump to content

Država će garantovati penzije sveštenicima u Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Evo kako to posmatraju ozbiljne politicke stranke:

Из другог светског рата Српска православна црква је изашла скоро уништена, са преполовљеним свештеничким кадром, разореним храмовима, у дефанзиви пред комунизмом и интернационализмом, свакодневно терорисана од надобудних режимских функционера, изложена монтираним судским процесима у којима су свештеници осуђивани на смрт или дуге затворске казне. Више је страдало под комунистима и више је свештеника изгубило живот од комунистичког режима него под целокупном турском окупацијом.

Ослабљена маргинализовањем, ниподаштавањем, прикривеном забраном рада, немогућношћу финансирања својих активности пошто је њена имовина национализована, расколима који су иницирани од стране комунистичке власти и спроведени уз њену обилату и свакодневну помоћ, Црква се мучно борила за голи опстанак. Затворена су јој врата, не само према политичким збивањима него и према јавном животу уопште. Тенденциозним удаљавањем од народа, уз забрану обележавања верских празника и светковина и уз омаловажавање и шиканирање верујућих људи, комунистички режим се трудио да свим силама истисне Српску православну цркву из живота Срба. Посебно ригорозан процес национализације спроведен је према српским светињама на Косову и Метохији, где су стотине хектара манастирске земље одузимане од Цркве и дељене албанским емигрантима.

Иако до крајњих граница опљачкана и осиромашена, Српска православна црква је задржала своје традиционално место и улогу, а и очувала православни хришћански дух у народу. Њени храмови су поново испуњени углавном младим људима, што довољно јасно говори да режим који не поштује моралне и духовне вредности свог народа није дугог века.

После распада Југославије и сецесије појединих република, велики број српских цркава и манастира остао је изван граница територије под српском контролом. Готово сви ти храмови су срушени, а трајно је уништено неколико целих епархија, док је свештенство, делећи судбину свог народа, побијено или је у избеглиштву широм српских земаља. У рушилачком налету острвљених верских фанатика, непријатеља православља, нестали су вековни трагови српске културе и вере, уништени су најупечатљивији докази постојања српског националног бића и самосвојности.

Српска радикална странка је политичка партија верујућих људи који према Српској православној цркви гаје посебан однос поштовања и уважавања, али су истовремено изразито толерантни према свим другим религијама и верским заједницама.

Српски радикали се залажу за принцип одвојености цркве од државе и не желе да граде теократску државу. Баш због тога ћемо се залагати да се Црква потпуно врати у српски народ и да се српски народ, уз помоћ државе, врати у окриље своје цркве. Као политичка странка, нећемо се мешати у унутрашње црквене односе, а чинићемо све што је у нашој моћи да Цркви помогнемо у изградњи верских објеката, заштити и рестаурацији српских светиња, од којих су неке старе колико и укупна историја српског народа.

Српска држава под вођством радикала сарађиваће са Српском православном црквом на заједничком послу неговања српских традиција и патриотизма, васпитавање омладине у српском православном духу.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 488
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ne uzima država od jadnog naroda da bi plaćala penzije popovima - uf, ti popovi - nego narod kroz svoje poreze uplaćuje u penzionsko osiguranje. Država se ne finansira sama od sebe, nego narod, tj. građani, a građani čine državu, kroz svoj porez omogućuju funkcionisanje svoje državne zajednice. Treba da nam bude ponos da plaćamo poreze, ali pri tome treba držati sve u jednoj zdravoj meri. I ako sad trebam da objašnjavam zašto plaćamo poreze, onda takvome fali osnovno znanje državnosti, i takav će u državi uvek da gleda nekakvog neprijatelja, ali prvi će da kuka kad u državi nešto ne funkcioniše a ne vidi da sam doprinosi tom nefunkcionisanju. Ali da ponovo udari Turčin i nanovo zahteva harač i danak, prvi će da aplaudira jer sad se, kao, vidi pravi gazda... Dakle, takve možeš jedino da biješ, tek onda su srećni. Ali sloboda zahteva i ulaganje u slobodu, a ona se dobija kroz državu u koju radi njenog funkcionisanja plaćamo svoje poreze. Sigurno da danas mnoge stvari nisu perfektne, ovo znamo svi, ali negde mora da se počne - ne mogu da se ukrste ruke i da se čeka idealno stanje, a dotle neka svet propadne. Ko želi da bude klošer čekajući da na lutriji dobije milione (koju verovatno i ne igra), u redu, ali za mnoge kao i za mene to nije rešenje. Mi, pak, želimo nešto da imamo i sebi kao i svojima nešto da stvorimo, pri tome moramo da radimo i zaradimo i ostalo, i za ovo moramo da imamo jedan društveni i državni sistem koji funkcioniše, i volju da isti sistem usavršavamo i primenjujemo na vremenske i ostale uslove.

A i popovi da dobiju platu i penzije, taj novac neće da pojedu, nego sa njim kupuju i ulagaju u ekonomiju, dakle doprinose monetarnoj rotaciji, a obično jedan indeks za ekonomiju jeste monetarna rotacija, tj. što veća monetarna rotacija to po pravilu bolja ekonomija. Drugo: Ako popovi ne dobijaju penzije, moraju na socijalnu pomoć jer ne mogu da pocrkavaju, i opet im se plaća... Znači, problem se nimalo ne rešava ako sveštenici nemaju penzije. To su samo priče nerazumnih koji ne vide dalje od svog nosa i sopstvenog stomaka.

Ти причаш о нормалној држави, а ми то немамо, нити смо је икада имали. Одавно смо ми пожелели Турке, јер нам је држава много окрутнија од окупаторске. Само обавезе траже, а права ти никаква не дају.

Када ти треба нешто од државе, понашају се према теби као према стоци. Одеш код лекара, одмах траже паре, каже није ти ово комунизам, нема ништа џабе. И ајде ти њима објасни да им плаћаш сваки месец, више од 10 % од своје плате, и то читавог живота. Њима је у глави да им ти ништа не дајеш, него "држава" им даје, Дачић, Тадић, Николић, Тито. Као да им дају своје личне паре, а не моје. А како раде, то је тек прича за себе, пију кафе, сређују нокте, телефонирају. Има их три пута више него што је потребно. Просто видиш да се те твоје паре нерационално троше, а при томе немаш никакву здраствену заштиту, јер су лекари незадовољни, и незаинтересовани. Кажу "држава" им мало даје. Е па ја нећу више ништа да им дам, него ћу да одем код приватника, а ако немам пара, лечићу се алтернативним методама.

И тако ти је свуда. Мени ће бити част да плаћам порезе једној Немачкој, јер тамо за своје паре добијеш и адекватну услугу и заштиту од државе.

Што се тиче финансирања свештенства из буџета, или централне касе, први свештеници ће бити против тога, ако би то значило да им се укида право да приме "поклоне", тј ако им се избије жив новац из руку. Ја генерално јесам за то, али нисам да они и даље наплаћују услуге по својим ценовницима, и још да им месечно одвајам проценте од прихода за пензије, или плате. Не може се и једно и друго. Први ће они рећи да је то протестантизам, страно православљу, отуђење од народа, новотарија, унијатство, јерес, екуменизам, ...

Подели на овим сајтовима

Ти причаш о нормалној држави, а ми то немамо, нити смо је икада имали. Одавно смо ми пожелели Турке, јер нам је држава много окрутнија од окупаторске. Само обавезе траже, а права ти никаква не дају.

Када ти треба нешто од државе, понашају се према теби као према стоци. Одеш код лекара, одмах траже паре, каже није ти ово комунизам, нема ништа џабе. И ајде ти њима објасни да им плаћаш сваки месец, више од 10 % од своје плате, и то читавог живота. Њима је у глави да им ти ништа не дајеш, него "држава" им даје, Дачић, Тадић, Николић, Тито. Као да им дају своје личне паре, а не моје. А како раде, то је тек прича за себе, пију кафе, сређују нокте, телефонирају. Има их три пута више него што је потребно. Просто видиш да се те твоје паре нерационално троше, а при томе немаш никакву здраствену заштиту, јер су лекари незадовољни, и незаинтересовани. Кажу "држава" им мало даје. Е па ја нећу више ништа да им дам, него ћу да одем код приватника, а ако немам пара, лечићу се алтернативним методама.

И тако ти је свуда. Мени ће бити част да плаћам порезе једној Немачкој, јер тамо за своје паре добијеш и адекватну услугу и заштиту од државе.

Што се тиче финансирања свештенства из буџета, или централне касе, први свештеници ће бити против тога, ако би то значило да им се укида право да приме "поклоне", тј ако им се избије жив новац из руку. Ја генерално јесам за то, али нисам да они и даље наплаћују услуге по својим ценовницима, и још да им месечно одвајам проценте од прихода за пензије, или плате. Не може се и једно и друго. Први ће они рећи да је то протестантизам, страно православљу, отуђење од народа, новотарија, унијатство, јерес, екуменизам, ...

Интересантна је једна ствар: сви би Немачку, али да они не буду Немци.

Не постаје се нова Немачка (којој би ти било част да плаћаш порезе) тако што ће да дође права Немачка и да те окупира. Како изгледа када те Немачка окупира, имали смо прилике да видимо два пута.

Та Немачка је два пута била рушена и било је Немцима три пута горе него нама у Србији сада. Имали су највећу хиперинфлацију свих времена, срушену земљу, понижени, са огромним дуговима на име репарација. Они нису чекали окупатора, него су радили да би им било боље. Свако колико може, без гледања на друге и без кукања како он вуле, а други не раде. И имали су покварене политичаре, имали су и корупцију огромну. Имали су, додуше, и велику страну помоћ, али и Србија је огромне милијарде просто расула, тако и да тај аргумент не стоји.

Мож неко да позива Немачку или било кога другог овамо, али је Немачка постала Немачка због Немаца. Који су били спремни и за џабе да раде по пар месеци да им предузећа не би пропала у овој кризи, на пример.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Интересантна је једна ствар: сви би Немачку, али да они не буду Немци.

Не постаје се нова Немачка (којој би ти било част да плаћаш порезе) тако што ће да дође права Немачка и да те окупира. Како изгледа када те Немачка окупира, имали смо прилике да видимо два пута.

Та Немачка је два пута била рушена и било је Немцима три пута горе него нама у Србији сада. Имали су највећу хиперинфлацију свих времена, срушену земљу, понижени, са огромним дуговима на име репарација. Они нису чекали окупатора, него су радили да би им било боље. Свако колико може, без гледања на друге и без кукања како он вуле, а други не раде. И имали су покварене политичаре, имали су и корупцију огромну. Имали су, додуше, и велику страну помоћ, али и Србија је огромне милијарде просто расула, тако и да тај аргумент не стоји.

Мож неко да позива Немачку или било кога другог овамо, али је Немачка постала Немачка због Немаца. Који су били спремни и за џабе да раде по пар месеци да им предузећа не би пропала у овој кризи, на пример.

Слажем се да је проблем до нашег менталитета. Ако хоћеш овде да се понашаш као немац, има да наебеш, бићеш смешан. Тако да нећу чекати окупацију, него одох ја тамо њима. Сигурно ће умети да цене знање, стручност и рад. А не овде 2 године као електроинжењер седим на заводу, јер нисам у странци, не знам коме да платим за посао. А још ми и имамо посла, јер не зависимо од ове државе због напретка телекомуникационих система, па можемо и одавде да радимо за немачку индустрију. Шта рећи за другара економисту, који је геније, коме је Бог дао невероватне таленте, а без посла годинама, или остале образоване, нестраначке, младе људе.

А какве везе има ово са темом? Има јер показује да ништа нисмо научили, и да се овим потезом још више удаљавамо од неког нормалног, одговорног, друштва. Нормална реакција цркве би била да се захвале Дачићу и политичарима на понуди, и да им кажу да не брину много о њима, како су до сада живели, тако ће живети и од сада, а боље би било да гледају да смање зависнике од буџета, да би се паре могле усмерити паметније, на субвенције у пољопривреди, како би пољопривредници могли да буду конкурентни на страном тржишту. Тј да има оних којима су те паре потребније.

Подели на овим сајтовима

Слажем се да је проблем до нашег менталитета. Ако хоћеш овде да се понашаш као немац, има да наебеш, бићеш смешан. Тако да нећу чекати окупацију, него одох ја тамо њима. Сигурно ће умети да цене знање, стручност и рад. А не овде 2 године као електроинжењер седим на заводу, јер нисам у странци, не знам коме да платим за посао. А још ми и имамо посла, јер не зависимо од ове државе због напретка телекомуникационих система, па можемо и одавде да радимо за немачку индустрију. Шта рећи за другара економисту, који је геније, коме је Бог дао невероватне таленте, а без посла годинама, или остале образоване, нестраначке, младе људе.

А какве везе има ово са темом? Има јер показује да ништа нисмо научили, и да се овим потезом још више удаљавамо од неког нормалног, одговорног, друштва. Нормална реакција цркве би била да се захвале Дачићу и политичарима на понуди, и да им кажу да не брину много о њима, како су до сада живели, тако ће живети и од сада, а боље би било да гледају да смање зависнике од буџета, да би се паре могле усмерити паметније, на субвенције у пољопривреди, како би пољопривредници могли да буду конкурентни на страном тржишту. Тј да има оних којима су те паре потребније.

Ја лично мислим да не треба то да ураде. Јер, што је јача Црква, јачи ће буду и људи, јер се самосвест народа (српског, у Србији) увек ширила преко Цркве. И да је овако слаба свест народа о сопственој снази управо последица недостатка утицаја и снаге Цркве. Политичари изгледа још увек не капирају да овиме потпомажу и своју пропаст, макар у овом облику постојања у ком су тренутно.

А има милион и једно место одакле се може узети и за пољопривреду, и за све остале гране. И да се не даје Цркви, опет се не би дало пољопривредницима, него би се зидао неки нови Скадар на Бојани у који би се уградило једно петсто људи и појеле би се те паре.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја лично мислим да не треба то да ураде. Јер, што је јача Црква, јачи ће буду и људи, јер се самосвест народа (српског, у Србији) увек ширила преко Цркве. И да је овако слаба свест народа о сопственој снази управо последица недостатка утицаја и снаге Цркве. Политичари изгледа још увек не капирају да овиме потпомажу и своју пропаст, макар у овом облику постојања у ком су тренутно.

А има милион и једно место одакле се може узети и за пољопривреду, и за све остале гране. И да се не даје Цркви, опет се не би дало пољопривредницима, него би се зидао неки нови Скадар на Бојани у који би се уградило једно петсто људи и појеле би се те паре.

A i ta 3 miliona evra o kojima je rec nece spasiti poljoprivredu i seljaka.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Нема одакле да се узме, једино са се отме и украде, а управо таква нам је држава. Неко мора да заради те паре, од кога би се отело. Сад смишљају системе да отимају од лопова, а они им омогућили да краду поштен свет. А лопове баш брига, даће држави, јер им је омогућила да краду обичан народ, који ће они због тога још више ојадити.

А црква што се тиче финансија стварно нема проблема, једино јој стално расту апетити. Отац Иван је показао снимке оне куће, ал стави је у право окружење, па ћемо видети да је она сасвим ОК. Ако ону кућу ставиш у ромско насеље, биће то палата, а ако је ставиш на Дедиње, биће то страћара. Како народ живи, тако живе и свештеници, за нијансу боље. Зато нико не може да се буни што неки свештеници имају џипове и палате, јер то нису отели, него им је народ дао. Да народ нема, не би имали ни свештеници. Што само показује како се код нас лепо живи. Тамо где народ нема, нема ни свештенство. Ако су сиромашни свештеници на селу, то је стога што је село сиромашно. Повећај стандард селу, да видиш како ће и на селу да се возе свештенички џипови. А овим се они боре само за себе, а не гледају како народ живи око њих, има ли пензију и здраствену тај комшија, или он умире од глади, а ми се бунимо што нема да нам плати услугу.

Подели на овим сајтовима

A i ta 3 miliona evra o kojima je rec nece spasiti poljoprivredu i seljaka.

То је логика која води у пропаст. Док свако узме по три милиона, хоће ли ишта остати.

Не мора да да сељаку, ал свакако има кориснијих ствари где би се могло уложити. Ал ради се о томе да држава и нема вишка тих пара да дели овом, или оном, па да се око тога свађамо.

Подели на овим сајтовима

O čemu ovde neki ljudi maštaju, da ne poveruješ! Jačanje Crkve će ojačati narod i silne utopije. A ekonomske slobode su nam tu negde na nivou Zimbabvea. Sve dok ne svate ljudi da mora ekonomija da se oslobodi i da je jedino rešenje u individualnom ostvarenju pojedinca, a ne u bilo kakvom kolektivizmu (nekakovo imaginarno jačanje crkve, nacije i čega god), nema nam spasa.

Подели на овим сајтовима

Нема одакле да се узме, једино са се отме и украде, а управо таква нам је држава. Неко мора да заради те паре, од кога би се отело. Сад смишљају системе да отимају од лопова, а они им омогућили да краду поштен свет. А лопове баш брига, даће држави, јер им је омогућила да краду обичан народ, који ће они због тога још више ојадити.

Већ сам неколико пута овде рекао колико има агенција, колике су плате по управним одборима, колико има регулаторних тела чије се надлежности преплићу и где се не ради ништа, колико се ненормално много пара преко агенција исисава из буџета и одлази ко зна где. Свуда, сем у буџет, где би морале да оду. Само зауздај пијане политичаре и да видиш како се нађу паре за све, не само за пољопривреду и свештеничке пензије. Затегни јавне набавке, за две године имаш земљу која се гради ако паре оду на праву страну.

Није ово никаква утопија, ово је реалност, само што делује поприлично невероватно из садашње перспективе. И не мораш од било кога да крадеш, чак ни од лопова, само да затегнеш државу, да спречиш да се даље одлива и краде.

Подели на овим сајтовима

То је логика која води у пропаст. Док свако узме по три милиона, хоће ли ишта остати.

Не мора да да сељаку, ал свакако има кориснијих ствари где би се могло уложити. Ал ради се о томе да држава и нема вишка тих пара да дели овом, или оном, па да се око тога свађамо.

Овде се не узимају него дају три милиона за пензијско - инвалидско осигурање.

Шта има корисније од давања новца за оне који када дође време неће моћи да привређују већ искључиво живе од оног што је одвајано за времена када су могли и доприносили својим радом напретку државе и друштва ?

Ми нисмо баш толико сиромашна земља колико би властодршци хтели да прикажу - количина новца коју сами поседују их демантује.

Логика којом се руководе властодржци је логика која води у пропаст.

Подели на овим сајтовима

Већ сам неколико пута овде рекао колико има агенција, колике су плате по управним одборима, колико има регулаторних тела чије се надлежности преплићу и где се не ради ништа, колико се ненормално много пара преко агенција исисава из буџета и одлази ко зна где. Свуда, сем у буџет, где би морале да оду. Само зауздај пијане политичаре и да видиш како се нађу паре за све, не само за пољопривреду и свештеничке пензије. Затегни јавне набавке, за две године имаш земљу која се гради ако паре оду на праву страну.

Није ово никаква утопија, ово је реалност, само што делује поприлично невероватно из садашње перспективе. И не мораш од било кога да крадеш, чак ни од лопова, само да затегнеш државу, да спречиш да се даље одлива и краде.

Ово нема шансе да се деси без великих ломова. И то неће нико урадити. Своју фамилију, пријатеље и рођаке које су позапошљавали на фиктивна радна места нико неће оставити на улици. А ако неког и остве на улици, тај ће да се бори свим средствима да се врати на свој посао.

ОК, ако је то лако урадити, што нису прво то урадили, нашли паре на тај начин, па онда дали ове паре цркви?

Више него утопија да ту има вишка пара, и да је држава спремна да рационализује своју потрошњу. Само овај поступак је демантује. Уместо да ослобађају буџет, као што ти кажеш, они га додатно оптерећују. И замисли да неко крене да рационализује и да каже, ову ставку нека плаћа црква из својих прихода, као што је и логично, што би и требало, сви ће да скоче против тога, прво људи из цркве, јер нису реални.

Подели на овим сајтовима

Овде се не узимају него дају три милиона за пензијско - инвалидско осигурање.

Шта има корисније од давања новца за оне који када дође време неће моћи да привређују већ искључиво живе од оног што је одвајано за времена када су могли и доприносили својим радом напретку државе и друштва ?

Ми нисмо баш толико сиромашна земља колико би властодршци хтели да прикажу - количина новца коју сами поседују их демантује.

Логика којом се руководе властодржци је логика која води у пропаст.

А паре падају са неба, уместо кише Господ ће послати евре...

Сигурно ће политичари смањити свој животни стандард, одрећи се свог нормалног живота, помучити се, стрепети дал ће имати до првог, да би свештеници имали пензије. Не знам само у ком свету, кад ни свештеници које возе џипове неће да седну у лошије аутомобиле да би њихове колеге имали мало бољи стандард

Подели на овим сајтовима

Сигурно ће политичари смањити свој животни стандард, одрећи се свог нормалног живота, помучити се, стрепети дал ће имати до првог, да би свештеници имали пензије. Не знам само у ком свету, кад ни свештеници које возе џипове неће да седну у лошије аутомобиле да би њихове колеге имали мало бољи стандард

Ако се ми не потрудимо да објаснимо политичарима да би требало да смање " свој животни стандард " тако што ће се преиспитати одакле им новац за " нормалан живот " и свака будућа генерација српских политичара ће наставити традицију својих предходника.

Кривити свештенике који имају аутомобил ( та прича о бесним џиповима не пије воду - сем код атеиста ) за немање новца оних свештеника који немају аутомобил - је, по мало, безвезе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...