Jump to content

Država će garantovati penzije sveštenicima u Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Britanija nije sekularna (sto je paradoksalno s obzirom na anti-verske zakone tamo). Grcka nije sekularna. Italija nije sekularna. Svedska nije skularna. Finska nije sekularna. Norveska nije sekularna.... Francuska je kvazi-ateisticka, tako da je njena sekularnost opet diskutabilna, mada se ne moze porediti sa Hodzinomn Albanijom.

A zasto Srbija onda da bude sekularna? Vidis kako sve ove drzave imaju dobar standard a mi propadosmo? Treba da ucimo od njih da uvodimo evropske standarde pa da i srbiji svane jednoga dana.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 488
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Једна је ствар потуна одвојеност цркве и државе, друга државна црква, а трећа сарадња цркве и државе. Код нас као и у већини земаља Европе, постоји овај трећи модел који и јесте најоптималнији.

Подели на овим сајтовима

Хахаха, добар си... :)

нисам толико параноичан колико мислиш... а хвала Ти за савет.

Nema na čemu...

E al najozbiljnije, ne znam koji pametnjakovic ti je rekao da skola ne moze da te zaposli... dao sam ti clan zakona iz kojeg se jasno vidi da mozes istovremeno da budes i zaposlen i obveznik samostalne delatnosti... mozes tog pametnjakovica da pitas po kom to propisu ne moze skola da te zaposli... ja ti garantujem da lupeta... OSIM ako nema neka kvaka u nekakvom propisu koji uredjuje zapošljavanje baš u prosveti... ali po opštim propisima (Zakonu o radu i Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje) nema nikakvih smetnji da istovremeno budeš zaposlen u školi i da budeš sveštenik... ALI ćeš i tada morati da plaćaš doprinose za PIO kao sveštenik (paušal po rešenju Poreske uprave) a škola će ti plaćati doprinose za PIO na iznos plate, kao i doprinose za zdravstveno i nezaposlenost...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nema na čemu...

E al najozbiljnije, ne znam koji pametnjakovic ti je rekao da skola ne moze da te zaposli... dao sam ti clan zakona iz kojeg se jasno vidi da mozes istovremeno da budes i zaposlen i obveznik samostalne delatnosti... mozes tog pametnjakovica da pitas po kom to propisu ne moze skola da te zaposli... ja ti garantujem da lupeta...

Школе немају паре. Многе од њих нису исплаћивале ни јубиларне награде, ни накнаду за долазак на посао и одлазак с посла (накнаду за превоз), и због тога ће сада да плате огромне трошкове за судске спорове који се воде против њих.

И онда тумаче законе како им одговара, ако уопште и имају правника у школи, а много је чест случај да немају.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Трад,

ниси одговорио на веома битно питање јер си, колико сам схватио, прозвао свештенство а по писању видим да си хришћанин (можда и грешим): како би ти организовао парохијски живот у неком селу, извршавао све обавезе према Цркви и Држави, према породици итд...? Ево,мене то веома занима.

Crkva je pre svega zajednica, a ne zidine, zato je mogla da opstane i u katakombama (da kazemo da je danasnji ekvivalent podrum). Zato i kazem da je mrtva i da su parohije virtualne (jer tu su zidine i prezviter, ali nema zajednice oko njega). Sto se tice ovog drugog, da prezviter radi zemlju, ili da je zaposlen negde (pekar, lekar, apotekar, inzenjer, postar, nebitno) mislim da ne bi ni postavljali ovo pitanje (penzije, plate, socijala itd.).
Подели на овим сајтовима

Crkva je pre svega zajednica, a ne zidine, zato je mogla da opstane i u katakombama (da kazemo da je danasnji ekvivalent podrum). Zato i kazem da je mrtva i da su parohije virtualne (jer tu su zidine i prezviter, ali nema zajednice oko njega). Sto se tice ovog drugog, da prezviter radi zemlju, ili da je zaposlen negde (pekar, lekar, apotekar, inzenjer, postar, nebitno) mislim da ne bi ni postavljali ovo pitanje (penzije, plate, socijala itd.).

Pa onda bi bilo posteno taj princip primeniti i na sve ostale koji ne rade. Profesore, ucitelje, sudije, poslanike itd.

Подели на овим сајтовима

Mi treba da dignemo taj standard, svojim radom i stručnošću, a ne da molimo imaginarna bića da obave naš posao.
E to si vala potrefio, religioznost u Srbiji je na nivou primitive magije, a ne na nivou Hriscanstva. Da uradim to i to da padne kisha, da se ozeni sin, da cerka zavrsi fakultet, da zaradim pare itd.
Подели на овим сајтовима

Још ако би из цркве искључили 90 % садашњих верника, то би све било реално. Таман би свештеник онда и мога да буде још и пекар, лекар, апотекар...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Али КАКО САДА у оваквом стању да нешто урадимо? Како би Ти то урадио? Верујем да си свестан колико све то у Цркви споро иде...али морамо сада радити и живети. Како?

Подели на овим сајтовима

Mi treba da dignemo taj standard, svojim radom i stručnošću, a ne da molimo imaginarna bića da obave naš posao.

Pa ovima po zapadu vidim imaginarna bica ne smetaju da zive lepo. A jos su i na gubitku jer sve te popove finansiraju?

Подели на овим сајтовима

Али КАКО САДА у оваквом стању да нешто урадимо? Како би Ти то урадио? Верујем да си свестан колико све то у Цркви споро иде...али морамо сада радити и живети. Како?
Pa ne znam, jedini izlaz koji vidim je da da se klir snalazi kako zna i ume (posao, licni biznis itd.) Naravno da postoji zajednica kao sto ne postoji, ona bi se pobrinula za svakog svog losije-stojeceg clana (bez obzira da'l je laik ili klirik). Ja jesam hriscanin, i nisam tu nekakva komunjara da vicem unaokolo kako su "popovi lopovi i neradnici", ali ipak mislim da je naplacivanje Svetih Tajni huljenje i greh, prosto simonija. Sto se tice manje crkveniuh "vernika" mislim da oni gaje veliki, ogroman antagonizam prema kliru, a da uzimanje novca za vodice (jedan od glavnih prihoda parohijskog klira) nece pomoci da oni postanu verniji, stavise povecavace taj antagonizam (a vidjao sam i otvorenu mrznju)...
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...