Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ма стварно је код нас уочљива та диспропорција у свештенству. Неко се снашао лепо, зна причу, психологију људску да извуче паре. А опет неко ради свој посао поштену, и једва крпи крај с крајем. Стварно је нестварно да ово важи за свештенике. И многи свештеници не могу очима да се гледају, оговарају један другог, а треба да нас уче братској љубави и да деле добро и зло. Мада опет има таквих свештеника, који као да су изашли из апостолских времена, што би се рекло, воде свети живот, милина. Па ко коме западне... Зависи шта ко подразумијева "светим животом". Има и таквих који очекивају да њихов свештеник и то заједно и са својом супругом ако је има и са свом својом малом малољетном дјецом живи искључиво од свјетлости и цијела његова породица се храни животодарном енергијом Сунца, по потреби и осталих планета и звиједа. Укколико то сматрате "светим животом" бојим се да многи такав "свети живот" неће ни преживјети. :rolleyes: Ево како обично завршава такав "свети живот", милина: https://www.pouke.org...”-samo-svetlom/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 zaista je zacudjujuce odakle ludacima na vlasti tolko idejno bogatstvo kako sto pre unistiti Srbiju... neverovatno... i evo svaki dan se nanovo iznenadim... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Не вреди глувоме певати, ни ћоравоме намигивати, па тако објашњавати овима што мрзе Цркву и броје залогаје поповима... 301 Маса удружења постоји само на папиру, нико не зна да још постоје, осим оних који их овде али су на буџету, и то никоме не смета. Додајмо и томе разне НВО... У селу пар људи се бави шаховским клубом, удружењем голоубара, ловаца, роболоваца, нешто више око фудбалског клуба. Сви имају право да отворе бифе са неким малим порезом, имали право да увозе кола без царине, примају донације... И то је свима ОК, кад манастир стар 6 векова добије неку помоћ дрека до неба. Један мудријаш пише како смо требали да знамо какво занимање бирамо, па да се не бунимо кад немамо да палтимо ПИО. Како сам ја 1983. године са 15 година, могао знати шта ће се догодити у будућности, да ћу у једној години бити на 3 парохије, да ће ме мобилисати иако нисам имао држављанство, а да ће супруга остати са дететом од месец дана . Да ће јој следећи месец доћи да секу струју, па да ће ми људи на линији од војничких палта давати да пошаљем паре кући за рачуне. А маса официра који су лепо живели у СФРЈ открили одједном да су миротворци па побегли у пензију, а ратовање оставили резервистима. Службовао сам у Скели и имао у рукама тестамент једне побожне госпође која оставља кућу на Црвеном крсту да се прода и издради црква у селу. Као извршиоца тестамента састављеног у Београду јула 1944.г. ставља св.вл. Николаја. То је дало још више жара комунистима да одузму кућу после њене смрти и да је не дају до данашњег дана. И сад кажу ко ће да намири станаре који су за пар стотина марака откупили станове 1993. Као и многи којима је допуштено да постану власници, зато је Слоба и побеђивао на изборима. Не вреди пуно објашњавати ко неће да схвати, Знају људи сами колико има свештеника који су скромни који се злопате, али неће ништа учинити да им се помогне. А ако и неко да нешто њима лично или Цркви одмах се диже дрека. Помињу се онболели од тропских болести, гладна деца Африке... Случај из мога родног краја. Дошао један прота из Америке и поделио помоћ коју је сакупио породицама погинулих бораца и на крају остатак од 500 $ дао као прилог цркви у свом селу. На крају томе што га је возио колима дао 200 марака за труд и тај му сад псује мајку за оних 500долара што је дао цркви, као има још сиротиње, а ја му велим, да није и то требао теби дати, јел ти мало оних 200 КМ Apis, Zayron, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 1. Evo ja se potpuno slazem sa ateistima, a problem je ukratko opisao i prezviter Vukasin Milicevic: veliki problemi su nastali zato sto se prezviterski (PREZVITERSKI a ne svestenicki, jer su po hriscanskom ucenju SVI hriscani svestenici, samo nisu svi staresine, a prezviter znaci staresina) poziv dozivljava kao POSAO /za koji se ide u skolu, i koji moze svako da obavlja, pa otud i imamo toliko popova ateista - verovali ili ne/ (i po produzetku episkopski se dozivljava kao neki apsolutista, feudalac autokrata), a ne kao sluzba u datoj zajednici - da je ocuvano drevno ustrojstvo gde se za prezvitera postavlja ugledan laik iz parohije ne bi bilo problema (on bi vec imao posao); naravno isto vazi i za ostali klir, djakone i episkope - da je ocuvano drevno, apostolsko predanje ne bi bilo problema. Ali ne, ovima na vlasti izgleda nije bitna Crkva, koja je u Srbiji ionako mortus, postoji samo VIRTUALNO u vecini njenih parohija. Da, oni grade dzinovske prazne crkve, i obnavljaju isto tako prazne manastire, kao sto neko rece, muzeji? Drzava NE TREBA da daje bilo sta Crkvi, treba da, kao i svima ostalima vrati oteto i plati odstetu i to je to. Takodje treba da protera veronauku iz skola (samo sto ja ne brinem za sekularnost drzave kao ateisti, vec se brinem za sakralnost Crkve), a crkva da je pametna katehizovala bi narod mnogo efikasnije parohijskom veronaukom, i to ne samo decu. 2. Sto se tice onih koji ne bi da njihov porez odlazi crkvi, nakon sto ste me culi I JA SAM PROTIV TOGA. Jeste to je veoma nemoralno. Ali, isto tako, zapitajte se da li je onda eticki ispravno da "vernicki" porez placa abortuse, VTO, Kviriju itd. Zato je odgovor MINIMALISTICKA drzava, koja ce svima da se SKINE SA VRATA, gde nema prava manjina i vecina, nego gde postoje samo prava pojedinca. Dakle vreme je da se prestane sa idolatrije prema drzavi (i od strane vernika i nevernika), drzava nije nikakav omnipotentni entitet i dok narod u Srbiji ne shvati to, i ne okane se iluzije i worshipovanja politickih partija i njihove demagogije nece mu biti bolje. Juan Valdez and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Зависи шта ко подразумијева "светим животом". Има и таквих који очекивају да њихов свештеник и то заједно и са својом супругом ако је има и са свом својом малом малољетном дјецом живи искључиво од свјетлости и цијела његова породица се храни животодарном енергијом Сунца, по потреби и осталих планета и звиједа. Укколико то сматрате "светим животом" бојим се да многи такав "свети живот" неће ни преживјети. :rolleyes: Ево како обично завршава такав "свети живот", милина: https://www.pouke.org...”-samo-svetlom/ Врло добро се зна шта се под тим подразумева. Пре свега је потребно Богу благодарити за све, и не оптерећивати се превише материјалним. Мислим на оне свете свештенике који од своје мале пензије свештеничке одвоје да приреде ручак и нахране оне које имају мање... Брига за материјалним добрима уби нас... И углавном они који имају мање су задовољнији, и мањи су им прохтеви... Многи су у цркви залутали, јер су мислили да ће добити бесплатно школовање, сигуран посао (људи морају да се рађају и умиру), и леп живот, и то им је била једина мотивација да се бавим свештеничким позивом. Многи нису свесни колико је то тежак и одговоран позив, да треба читав живот да уче, да се усавршавају. Једна њихова грешка може човека да упропасти. Они често раде са осетљивим, повређеним, рањивим људима. Жалосно је што знам више негативних искустава са свештенством, него позитивних. Људи невероватно страдају, а већина од њих се бави споредним, материјалним стварима. Што се тиче примања, нико од њих неће умрети од глади. Ко како ради, тако му се и враћа, поготово у љубави коју добија од парохијана, која нема цену, и не може да се плати Apis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ако мислиш на мој текст, да није истинит, реци шта конкретно ту није истина. Изнео сам само два случаја, један да је враћена имовина, а други да није враћена. И изнео сам тврдњу да држава много лакше враћа цркви отету имовину, него приватним наследницима којима је одузета. Пошто си упућен, реци ми од које то црквене имовине држава убира приходе? Тренутно не могу да одговорим на то, из разлога личне и професионалне природе. Али ради се о великом броју легата, плодне земље, грађевинског земљишта, итд., посебно око манастира. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Не,ниси ти крив.Ти ћеш просто проћи поред једног свештеника који се мучи рећи;Ако нек се мучи,м...му! Ja sam nebitan a to sto meni stavljas u usta zapravo izgleda kao da njego sopstvena crkva govori... al naravno tebi ce uvek neko drugi da bude kriv osim glavnog krivca... A cak i da kazem nesto tako to bi bilo strasno al jos strasnije je kad tako nesto kaze crkva... a svojim nedelovanjem ona upravo to govori... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ja sam nebitan a to sto meni stavljas u usta zapravo izgleda kao da njego sopstvena crkva govori... al naravno tebi ce uvek neko drugi da bude kriv osim glavnog krivca... Таман посла,ни када сам се мучила нисам се питала ко ми је крив а камоли сада кад добро живим,Хвала Богу. Црква је мој живот и све што јесам и све што имам дугујем Цркви. А време тешка дођу и прођу као и добра времена. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Pa crkvama i verskim zajednicama je jedino i vraceno... preko reda, tj. mimo svih ostalih koji jos uvek cekaju vracanje... koliko je konkretno vraceno imas na sajtu direkcije: http://www.restituci...restituciju.php (idi na Arhiva pa na Direkcija za restituciju) Pored toga, ne razumem kako to ima veze sa placanjem doprinosa? Pa ogromnom broju fizickih lica je takodje oduzeta imovina, nisu jos uvek dobili nista, pa i dalje placaju sve poreze i doprinose? Takodje, nisam siguran ni kakve veze ima ova uredba sa udruzenjima i institucijama koja ne placaju pojedine poreze. Beogradska filharmonija ne placa porez na prihod od ulaznica ali svojim zaposlenima uplacuje doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje. Враћен један мали део земље, углавном неке шуме по чукама, где ће човек ноге да поломи пе него што стигне. Што сам већ написао у једном од претходних постова на ову тему. највећи део имовине није враћен. И Црква је једна од институција са највећим потраживањима по том основу, тако да јој држава ништа не поклања, него јој даје мрвице. Да поновим: Нисам видео да се неко буни када се стаж саставио за неких пола милиона радника. Нисам видео да се неко буни за силне агенције, фиктивна страначка радна места, незаслужене пензије које се деле шаком и капом, набавке, уградње, итд. Не, највећи је проблем што ће свештеник да добије пензију. Можда, али не у овом друштву. Pravno formalno da... ali je ideja da ce neki poreski inspektor da dodje u eparhiju, izvrsi inspekciju i napise prijavu vise u domenu fantastike (nenaucne)... naravno, daleko bolje bi bilo da se crkvama i verskim zajednicama zabrani obavljanje komercijalnih delatnosti i da te delatnosti iskljucivo obavljaju preko privrednih drustava u kojima bi crkva bila vlasnik i koja bi normalno placala porez... ali zna se kome to ne odgovara... Не чак ни правно формално. Можда не знаш, али Црква за комерцијалне делатности има регистрована привредна друштва, која уплаћују порез. На пример, порез на поруке које иду гладнима на КиМ се редовно наплаћује, као и порези на организовање поклоничких путовања, рецимо. Нико од тога није ослобођен, па ни Црква. Другачије не би ни могло, јер када одеш у неку фирму да са њом радиш посао, као што знаш, прво што ти траже јесу копије твог ПИБ и МБ. Nisam upucen u sportska udruzenja... ali za Filharmoniju i slicne institucije, osnivac je uglavnom republika, pokrajina ili grad... pa po tom osnovu i finansiraju... kao i kroz donacije... a u krajnjem slucaju i upravljaju (kroz postavljanje direktora i upravnih odbora) Нигде оснивачи нису Република, покрајина или град. Све су самостална друштва, која остварују одређене зараде,исто као и спортска друштва (која опет за комерцијалне делатности имају основана привредна друштва). А што се конкретно Филхармоније тиче, они су чак основали и фондацију да би избегли порез на комерцијалне делатности којима се баве. А исти правни статус имају и сва друга удружења (ловаца, риболоваца, љубитеља књига, удружења атеиста), за које је довољно три потписа да би била основана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 1. Evo ja se potpuno slazem sa ateistima, a problem je ukratko opisao i prezviter Vukasin Milicevic: veliki problemi su nastali zato sto se prezviterski (PREZVITERSKI a ne svestenicki, jer su po hriscanskom ucenju SVI hriscani svestenici, samo nisu svi staresine, a prezviter znaci staresina) poziv dozivljava kao POSAO /za koji se ide u skolu, i koji moze svako da obavlja, pa otud i imamo toliko popova ateista - verovali ili ne/ (i po produzetku episkopski se dozivljava kao neki apsolutista, feudalac autokrata), a ne kao sluzba u datoj zajednici - da je ocuvano drevno ustrojstvo gde se za prezvitera postavlja ugledan laik iz parohije ne bi bilo problema (on bi vec imao posao); naravno isto vazi i za ostali klir, djakone i episkope - da je ocuvano drevno, apostolsko predanje ne bi bilo problema. Ali ne, ovima na vlasti izgleda nije bitna Crkva, koja je u Srbiji ionako mortus, postoji samo VIRTUALNO u vecini njenih parohija. Da, oni grade dzinovske prazne crkve, i obnavljaju isto tako prazne manastire, kao sto neko rece, muzeji? Drzava NE TREBA da daje bilo sta Crkvi, treba da, kao i svima ostalima vrati oteto i plati odstetu i to je to. Takodje treba da protera veronauku iz skola (samo sto ja ne brinem za sekularnost drzave kao ateisti, vec se brinem za sakralnost Crkve), a crkva da je pametna katehizovala bi narod mnogo efikasnije parohijskom veronaukom, i to ne samo decu. 2. Sto se tice onih koji ne bi da njihov porez odlazi crkvi, nakon sto ste me culi I JA SAM PROTIV TOGA. Jeste to je veoma nemoralno. Ali, isto tako, zapitajte se da li je onda eticki ispravno da "vernicki" porez placa abortuse, VTO, Kviriju itd. Zato je odgovor MINIMALISTICKA drzava, koja ce svima da se SKINE SA VRATA, gde nema prava manjina i vecina, nego gde postoje samo prava pojedinca. Dakle vreme je da se prestane sa idolatrije prema drzavi (i od strane vernika i nevernika), drzava nije nikakav omnipotentni entitet i dok narod u Srbiji ne shvati to, i ne okane se iluzije i worshipovanja politickih partija i njihove demagogije nece mu biti bolje. Čovek objasnio... Jedino sa čim se ne bih složio je ono oko sekularnosti države. I to je bitno. Trad је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Čovek objasnio... Jedino sa čim se ne bih složio je ono oko sekularnosti države. I to je bitno.Sekularnost drzave=sakralnost Crkve. .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Слажеш се да је Црква данас у Србији mortuus и да постоји само виртуелно по парохијама?? Ивице?? Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Протагорас, став је у томе да се већина људи у овој земљи изјашњавају као верници и онда може да се од њиховог новца издвоји за Цркву и остале верске заједнице. Као што већина људи воли фудбал и нико нем а ништа против играња утакмица. А кад би мањина љубитеља крикета хтела наметнути да навијачи уместо дербија посматрају њихову игру, то би било исто као што атеисти који су у мањини покушавају да себи покоре већину. Да, тако је , јер чини ми се да су 70'их Политика или НИН испитивали религиозност становништва, да ли телефонским позивима или путем уличне анкете и установили да постоји заменемарљив број верника, па су тврдили да црквама треба променити намену јер нема верника који би ишли на службе. Онда је блпшоч прота Лазар Милин полемисоа с њима , па је наводио пример Краљевине Југославије у којој би неко за време трајања Обзнане питао ко је члан КПЈ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 А овакима као овај Трад , ја бих да сам нека власт у Цркви, а срећа да нисма, поверио једну сеоску цркву на старање, па изволи брате покажи своје способности, сакрализуј и секуларизуј до бесвести и назад. Apis and nedeljko је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Слажеш се да је Црква данас у Србији mortuus и да постоји само виртуелно по парохијама?? Ивице??Nema sta da se slaze ili ne slaze, to je fakt: gola cinjenica. Tako je, nazalost, ali tako je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука