Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Као у војсци што се каже, прво изврши па се онда жали или размишљај, полемиши, тако би се тачно то могло примјенити на протестанте. ПРВО ПЛАТИ црквени десетак па ћемо тек потом о свему даље и тек онда имаш право називат се протестантом. Тако је то заиста у пракси. Ништа не измишљам, то си свако може провјерит сам. Али најбоље у некој заиста протестантској правој земљи. У осталим гдје су они незнатном мањином можда негдје практикују икономију што се тиче црквених доприноса и десетка, не инсистирају на плаћању десетка јер ваљда неће тим да одбију евентуалне конвертите па те своје клирике исплаћују из благајне протестантских матичних земаља јер имају малу паству. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ту теорију сам чуо скоро, у Немачкој, у једној нашој цркви, ко не плати парохијал нема шта да тражи у цркви. После литургије, лепо је баседио свештеник, о празнику, о јеванђељу. А на крају беседе кад поче да кука за паре, смучи ми се све, и једва сам чекао да се вратим у немачко, атеистичко друштво. Паде ми на памет, уместо да се гради храм у људским душама, они зидају зграде, хладне грађевине. Још свештеник није ни завршио, а напољу пуно људи са флашом у руци, као у Србији испред сеоске продавнице... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ту теорију сам чуо скоро, у Немачкој, у једној нашој цркви, ко не плати парохијал нема шта да тражи у цркви. После литургије, лепо је баседио свештеник, о празнику, о јеванђељу. А на крају беседе кад поче да кука за паре, смучи ми се све, и једва сам чекао да се вратим у немачко, атеистичко друштво. Паде ми на памет, уместо да се гради храм у људским душама, они зидају зграде, хладне грађевине. Још свештеник није ни завршио, а напољу пуно људи са флашом у руци, као у Србији испред сеоске продавнице... Тешко вама о. Цветковићу, стварно сад видим шта је проблем. Но ништа, послије литургије гусле у руке, шешир пред себе, на неки угао улице па ће онда ваљда свима бити срце на мјесту. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ма стварно је код нас уочљива та диспропорција у свештенству. Неко се снашао лепо, зна причу, психологију људску да извуче паре. А опет неко ради свој посао поштену, и једва крпи крај с крајем. Стварно је нестварно да ово важи за свештенике. И многи свештеници не могу очима да се гледају, оговарају један другог, а треба да нас уче братској љубави и да деле добро и зло. Мада опет има таквих свештеника, који као да су изашли из апостолских времена, што би се рекло, воде свети живот, милина. Па ко коме западне... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Као у војсци што се каже, прво изврши па се онда жали или размишљај, полемиши, тако би се тачно то могло примјенити на протестанте. ПРВО ПЛАТИ црквени десетак па ћемо тек потом о свему даље и тек онда имаш право називат се протестантом. Тако је то заиста у пракси. Ништа не измишљам, то си свако може провјерит сам. Али најбоље у некој заиста протестантској правој земљи. У осталим гдје су они незнатном мањином можда негдје практикују икономију што се тиче црквених доприноса и десетка, не инсистирају на плаћању десетка јер ваљда неће тим да одбију евентуалне конвертите па те своје клирике исплаћују из благајне протестантских матичних земаља јер имају малу паству. Да не би било какве забуне ради чега сам и у каквом смислу сам написао ово горе, поново поставим оно што сам написао пред тим. Врло важно јер је остало на пређашњој страни, неки кад прочитају само то горе стекну сасвим криви дојам и закључак управо супротан тому о чему ја уствари пишем. Сад имате то све опет заједно и у комплету. Овако то заједно даје неки смисао који сам ја хтио: о. Цветковић: И још нешто: често видим код људи на форуму да, и ако су православци, гледају на свештенике као на неко нужно зло. Православни протестантизам изгледа захвата многе. Врло ми је криво да је код вас таква ситуација с тим. Иначе би се православци по том питању итекако шта још имали и поучит од протестаната. СВАКИ протестант даје својој Цркви ДЕСЕТАК, најмање десетину својих НЕОПОРЕЗОВАНИХ прихода дакле brutto, грубе зараде! А сваки други и много више од тог. Не постоји ни један протестант који то не плаћа. а ако не плаћа нема право називати се протестантом. У Чешкој је доста протестаната, евангелика и хусита па ја то знам из прве руке како је то с њима. А и они би се врло чудили да о себи негдје тако нешто гдје прочитају да су против црквеном порезу, па они су га и измислили. Тај модерни Kirchensteuer као у Њемачкој. то је од Мартина Лутера заведено и увијек било традицијом евангелика али и осталих протестаната а они спадају међу најуредније и најдисциплинованије платиче црквених пореза и доприноса на свијету. На углед другима! То да уведем те факте о њима на праву мјеру! http://de.wikipedia....i/Kirchensteuer Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ајд да и ја прозборим коју, ваљда сам и ја неки свештеник... Ево, свештеник сам седам година на парохији, немам ни здравствено ни пензионо. Не, није мојом кривицом. Немам могућност да то платим. Такође, живим у свештеничкој кући где се чека тренуитак да ми кров падне на главу. Не возим авионе и камионе једва возим ауто од 1800 евра, полован 1995. годиште. Дакле, ове приче о богатим свештеницима, вилама, камионима, аутобусима, летовањима...се мене уопште не дотичу! Када одем код лекара, морам да платим све! Дакле, као неки отпадак друштва. Наравно, на радост свих црквених непријатеља... Немојте олако да падате на све ове приче. Не заборавите колико је само имовине Цркве одузето Цркви и данас држава ту имовину, зграде и све остало користи. И још нешто: често видим код људи на форуму да, и ако су православци, гледају на свештенике као на неко нужно зло. Православни протестантизам изгледа захвата многе. Mi to i jesmo, oce, nego nekako stalno se taj bitni deo zaboravlja... "Камењем побијени бише, претрвени бише, искушани бише, од мача помријеше; идоше у кожусима и у козјим кожама, у сиротињи, у невољи, у срамоти; Којијех не бијаше достојан свијет, по пустињама потуцаше се, и по горама и по пећинама и по рупама земаљскијем." A to sto je Crkvi nekad oduzeta golema imovina - nije to nimalo slucajno... naprotiv... nirvanashop and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Mi to i jesmo, oce, nego nekako stalno se taj bitni deo zaboravlja... Svaki put kada vam padne na pamet da ste otpadak drustva setite se da zivite u drzavi u kojo se busate sa 90% pravosalvaca... ako vas je neko stavio u otpatke onda je to vasi sopstveni vernici... a zasto je to tako... eee to je pitanje za neke druge teme... Sto se tice povracaja imovine, Lepo vam je Avokado rekao ali izgleda da je kucao nevidljivim slovima... Da li svi svestenici zive kao "otpadak drustva"? Ne! Zasto neki svestenici zive u luksuzu dok drugi zive kao otpadak nije stvar drzave nego crkve... resite taj problem sami. takodje, ne razumem sto se pravite blentavi kad niste? Sta sad kao prvi put u zivotu cujete da se svestenici dele po reonima u gradu? Svasta od vas... vi izlgeda zivite na nekoj pravoslavnoj planeti koja nema mnogo dodirnih tacaka sa zemljom... A taj svestenik koji zivi o onoj stracari trba crkvu da pita zasto zivi tako kako zivi a ne drzavu... tj. drzavu moze ali samo kao socijalni slucaj i ona ce drzava o njemu da se pobrine kako dolikuje. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Svaki put kada vam padne na pamet da ste otpadak drustva setite se da zivite u drzavi u kojo se busate sa 90% pravosalvaca... ako vas je neko stavio u otpatke onda je to vasi sopstveni vernici... a zasto je to tako... eee to je pitanje za neke druge teme... Sto se tice povracaja imovine, Lepo vam je Avokado rekao ali izgleda da je kucao nevidljivim slovima... Da li svi svestenici zive kao "otpadak drustva"? Ne! Zasto neki svestenici zive u luksuzu dok drugi zive kao otpadak nije stvar drzave nego crkve... resite taj problem sami. takodje, ne razumem sto se pravite blentavi kad niste? Sta sad kao prvi put u zivotu cujete da se svestenici dele po reonima u gradu? Svasta od vas... vi izlgeda zivite na nekoj pravoslavnoj planeti koja nema mnogo dodirnih tacaka sa zemljom... A taj svestenik koji zivi o onoj stracari trba crkvu da pita zasto zivi tako kako zivi a ne drzavu... tj. drzavu moze ali samo kao socijalni slucaj i ona ce drzava o njemu da se pobrine kako dolikuje. И ти долазиш на један православни форум??Хвала Богу,има љубави још на земљи. Због оваквих као што си ти,мој супруг се мучио у страћари са нама и ћутао јер је достојанствен човек све док није неко наишао да препозна да може и треба да нам буде боље. о.Небојша, RYLAH and nirvanashop је реаговао/ла на ово 3 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 I sad sam ja kriv sto neki svestenici zive u bedi dok drugi trose ko age... Kao sto rekoh, nicija to stvar nije osim crkve... i eventualno drzave u vidu soc. pomoci. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 I sad sam ja kriv sto neki svestenici zive u bedi dok drugi trose ko age... Kao sto rekoh, nicija to stvar nije osim crkve... i eventualno drzave u vidu soc. pomoci. Не,ниси ти крив.Ти ћеш просто проћи поред једног свештеника који се мучи рећи;Ако нек се мучи,м...му! А онда ћеш проћи поред богатог попа и рећи: Гле,попузгара,нафатирао се пара,м...му!! Apis, nedeljko, nirvanashop and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Činjenica je da sa jedne strane postoje sveštenici koji i te kako imaju i iznad svakog proseka.U Beogradu najčešće,ali i pojedini u Šabačkoj eparhiji,nedavno je baš postojala tema o tome.Ne znam zašto je to tako teško reći ( napisati),kada se to i te kako dobro zna.Takođe je činjenica da sa druge strane ( možda i većina),postoje sveštenici , koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i bukvalno dele sudbinu većinskog dela naroda u Srbiji,koji takođe jedva sastavlja kraj sa krajem.Ali kada počne da se generalizuje onda ispada da ili bukvalno svi sveštenici dobro zarađuju ili svi sveštenici da jedva nešto zarade.Generalizacija je površan pogled u suštinu. Moje mišljenje je da crkva treba da ovakva pitanja reši u svom dvorištu,i da ne dopusti da jedan deo sveštenstva grca u preživljavanju a da drugi deo ima i višak,nego da nađe način da raspodeli i doda onim sveštenicima kojima je parohija siromašna .Mogla bi to crkva,samo da hoće. Иван Недић је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 И те како би могла. У Москви, рецимо, апсолутно сав новац који припада једном храму и његовом свештенству иде у заједничку касу, а затим се дели на равне части - свештеницима и осталима који на разне начине доприносе функционисању заједнице Макрина and Zayron је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 26, 2012 I sad sam ja kriv sto neki svestenici zive u bedi dok drugi trose ko age... Kao sto rekoh, nicija to stvar nije osim crkve... i eventualno drzave u vidu soc. pomoci. ... и зато Црква (бар по који Епископ ако не сви) брине о својим свештеницима и труде се да им пруже бар основне људске услове за живот. Ја никада нисам кукао нити кукумавчио већ радим...како знам и умем, са свим грешкама које као човек чиним. Али ми је веома криво када неко крене да оговара свешптенике а никада у Цркву ушао није, нема појма како се живи у Цркви, никада није ту Цркву помогао, неверник је... али зато се БЕЗ ПАРДОНА меша у живот Цркве. Где је ту образ, где је ту људскост? Оставите нас, ако већ нисте верници и не занима шта јесте Црква , оставите нас. nirvanashop and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 26, 2012 И те како би могла. У Москви, рецимо, апсолутно сав новац који припада једном храму и његовом свештенству иде у заједничку касу, а затим се дели на равне части - свештеницима и осталима који на разне начине доприносе функционисању заједнице Тако и функционише Црква, тј. тако треба да функционише а не да код неких има и прелива а неки гладују и постају разочарани јер и они имају породице и они су учили неку школу и они су грађани ове земље... и сада буна што ће имати минималну пензију... Дакле, држава треба да стане иза свог свештенства ( такође и свих признатих верских заједница) и да сви заједно радимо на добробит нашег народа и наше земље. Свештенство је увек било и биће на бранику своје земље. Ова земља је и утемељена на хришћанским вреностима. Знам да то смета некима, али тако је и то је истина. Apis and nedeljko је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ovo je nedopustivo u sekularnoj državi. Crkva ili bilo koja druga verska zajednica, bila ona tradicionalna ili ne treba da istakne broj računa na koji vernici treba da uplate koliko mogu ili žele. Začuđujuće, ali netradicionalne verske zajednice rade baš ovako i nešto ne vidim da imaju finansijskih problema i da treba država da im obezbeđuje penzije. Изгледа да имамо другачије схватење појма "секуларна држава". Заправо, када се нешто даје Цркви, онда је држава секуларна, акада се узима и отима- онда је то нормално, јер Црква и свештенство су паразити, ленчуге... тако? А када је одем да тражим посао мени се каже: а не може, ти "радиш" у Цркви... И ко је сада овде луд? Ево, ја сам хтео да ми школа уплаћуије социјално и пензионо јер ја РАДИМ у школи, ту сам запослен. Не, није могло јер ја "радим" у Цркви. Када сам рекао то одборницима људи кажу: Оче Иване, наша црквена општина годишње има 130,000 динара са свим таксама и прилозима. Од тога се исплаћује порез ДРЖАВИ, Епархији, плаћају се обавезе... за тебе немамо. И шта онда остаје? Када одем у болницу и поведем дете кажу: Господине, како ви немате књижицу, како то може?! Када им кажем зашто немам, оне се као чуде...и наравно све платим. Зато, коначно ће нама који преживаљавамо од своје службе бити бар једна главобоља мање, јер су ми скоро претили пописивањем ствари, јер не могу да платим осигурање. RYLAH and Zayron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука