Jump to content

Država će garantovati penzije sveštenicima u Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

A ironija je u tome što svi odobravate ovakav postupak vlasti, koji je u svojoj srži socijalistički/komunistički.

Znas kako je to regulisano u Austriji? Svaki austrijanac (koji hoce) placa oko 300 evra godisne za Crkvu. Ko nece ne mora ali ni Crkva nema obaveza prema njemu.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 488
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Због тога што порез не плаћају ни спортска друштва, ни културне институције, ни КУ друштва, ни друштва која чувају традицију народа, ни политичке странке, ни паушалци (додуше, паушалци плаћају, али много мање него што би било реално)...

Отприлике, сви који су ту да би испуњавали неке "духовне потребе" народа, било да се ради о култури, физичком развоју, религији, политици, или нечем шеснаестом, не плаћају порезе.

Ако хоћемо да Црква плаћа порез, онда бисмо морали да исти наметнемо и Филхармонији, на пример.

Ne znam dal si zlonameran pa lazes ili neinformisan pa lupas... oba su strasna...

ne siri te gluposti kako kulturne institucije ne placaju poreze jer je najobicnija LAZ... eto to ti kaze neko ko je zaposlen u kulturnoj instituciji... svaki ugovor, svaka transakcija svaki proojekat se debelo oporeze pre nego sto pare dodju do institucije...

Ne znam zasto se koristis ovakvim gnusnostima i lazima... ako hoces da diskutjes diskutuj dostojanstveno... kako dolikuje...

Ne znam tacno, ali pored crkve mozda jedino humanitarne organizacije ne placaju porez mada ni za njih nsto nisam siguran

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Sa tobom radovanovicu samo neka drama... ajmo polako.

Kad ti neko opljacka 60.000e a njih uzme iz SAMO dve filijale onda ti uzmi u obzir koliko "filijala" ima pa lepo sve to pomnozi i saberi..

Sto se tice skupih kola, nema sta da se oslanjam na price, osljanam se na ocinji vid kojim ih svakodnevno posmatram. A ne mora cak ni to. Bila je vec tema na foumu o kolima i vi Poukasi ste govorili da "I treba da se voze u skupim kolima to je sasvim u redu" dakle nemoj da lupas i nameces nesto sto nema veze ni s mozgom ni s istinom.

Јеа, боде очи кад поп вози Мерцедес. Само, од свих Мерцедеса који се возе улицама, колико је попова који их возе? А колико је свештеника који једва састављају крај с крајем?

А те паре које су крадене иду за манастире и одржавање црквених зграда, којих је, као што знаш, много.

Ја опет питам: Која је то мера у којој бисте ви атеисти или полукомунисти били задовољни? Да се Црква уопште не спомене у друштву? Да људи паре дају АС? Да забраните цркве? Која је мера?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ne znam dal si zlonameran pa lazes ili neinformisan pa lupas... oba su strasna...

ne siri te gluposti kako kulturne institucije ne placaju poreze jer je najobicnija LAZ... eto to ti kaze neko ko je zaposlen u kulturnoj instituciji... svaki ugovor, svaka transakcija svaki proojekat se debelo oporeze pre nego sto pare dodju do institucije...

Ne znam zasto se koristis ovakvim gnusnostima i lazima... ako hoces da diskutjes diskutuj dostojanstveno... kako dolikuje...

Ne znam tacno, ali pored crkve mozda jedino humanitarne organizacije ne placaju porez mada ni za njih nsto nisam siguran

Не знаш. Плаћају порез на одређене делатности. И Црква је дужна да плати порезе на грађевински материјал. И на уговоре о делу које потпише са неким ради извођења радова.

Ни било које удружење у земљи није ослобођено тих врста пореза, па ни хуманитарна (поред којих постоји још много других врста удружења, и сви су ослобођени пореза).

У осталом, у ономе што не представља приход, него служи за потребе институције, ослобођени су пореза.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Evo link, na italijanskom je.

Nakon kratkog opisa kako je regulisan odnos Crkve i drzave u pojedinim drzavama za italiju pise da Crkva dobija 8 promila od IRPEF (poreza) a to je bilo 2000 godine 643 milona evra a 2005 981 milion evra. Za austrijance sam napisao.

Eto cisto da znate kako moderne demokratske evropske laicke drzave to rade.

Подели на овим сајтовима

Јеа, боде очи кад поп вози Мерцедес. Само, од свих Мерцедеса који се возе улицама, колико је попова који их возе? А колико је свештеника који једва састављају крај с крајем?

А те паре које су крадене иду за манастире и одржавање црквених зграда, којих је, као што знаш, много.

Ја опет питам: Која је то мера у којој бисте ви атеисти или полукомунисти били задовољни? Да се Црква уопште не спомене у друштву? Да људи паре дају АС? Да забраните цркве? Која је мера?

Ja ne znam ni jednog svestenika koji "jedva sastavlja" kraj sa krajem... evo u mom gradu su se podelili po ulicama (kao u getu) i svako zna kolka mu povrsina pripada... i onda 15oe vencanje 100e sahrana... nedeljno tri- cetiri vencanja i duplo toliko sahrana i HOPLA vec si zaradio tri pt vecu plat od republickog proseka... meni me se sa tom pricom o popvima koji grcaju... ta kategorija ne postoji .. osim mozda u nekim zabacenim planinskim selima... a i tamo smo skoro imali slucaj sahrane od 500e... secas se? bilo na foumu...

Ako vam svaka crkva ima po 30.000evra oces da mi kazes da toliko kosta odrzavanje zgrada?

A to je samo zateceno stanje... ko zna koliki je potencijal zarade na godisnjem nivou..

Pretpostavljam da uzmes bilo koje dve Miskoviceve firme i da ih istreses nece naberes 60.000e kesha

Подели на овим сајтовима

Грешка, јер не познајеш тематику, која је чисто правна.

Ad hominem.

Све су те институције самосталне, остварују приходе у оквиру својих делатности, и из својих средстава деле плате запосленима. Такође, спортско друштво, културноуметничко друштво, или неку другу организацију (нпр. ловачко удружење) оснивају три лица која немају везе са државом, а опет су ослобођени пореза.

Исто као што немамо државну Цркву, тако немамо ни државну Филхармонију, немамо државно позориште, немамо НИШТА државно, а опет су ослобођени пореза. Чак их држава и финансијски помаже.

Дакле, аргумент ти не стоји нимало. Све су те институције пред законом једнаке.

FK Partizan i SPC su dakle jednaki pred zakonom? greengrin

Ne, ti ne razumeš očigledno. A da ne pričam o tome da ti se o licemerju može pisati narodna epska poezija. SD Crvena Zvezda u suštini nije privatizovana. Filharmonija i SD žive od novca države kao i od onoga što sami zarade i na to bi generalno bilo besmisleno plaćati porez.

Moj otac ima privatno preduzeće i plaća porez na ono što ima, na ono što zarađuje itd.

A to što niste načisto sa principom sekularizma, šta da se radi. Očigledno ste pravnik koji razume sitnice oko pravnog odnosa države, sportskih društava, crkve i Filharmonije, i kako je to sve na neki volšeban način sve isto, a ne razume osnove Ustava. Ili znate i razumete ali ste pristrasni. A pristrasnost vas opet ne čini nekim sjajnim proceniteljem/pravnikom.

Подели на овим сајтовима

Pa evo na primer... da vam se vrati ta imovina ali da vam se oduzme sve sto ste dobili kao beneficiju od drzave dakle nema penzija nema bezporezne delatnosti i mirna backa.

Vi posle sa svojim parama radite sta hocete... vozite mercedese gradite dvorce sa zlatnim kvakama (Kacavenda) ili bilo sta sto vas uzbudjuje samo u drzavnu kasu da ne gurate ruke... eto... ja mislim da je to fer.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Evo jedan lep primer uspešnog dijaloga sa ateistima, kompromisno, kombinovano rešenje:

Нека држава врати све што је црквено, наћи ћемо ми начин да уплаћујемо све ово што треба држави. Мада, можда је овако и боље, бар за сада...

samo u drzavnu kasu da ne gurate ruke

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Danska drzava placa 40 % svestenicke plate i finansira skolovanje svestenika.

Belgija zvanicno priznaje sest vera i one ne placaju takse a drzava daje plate svestenicima.

U Grckoj svestenike placa drzava.

U nemackoj crkva moze da naplacuje porez do 9% vernicima a drzava je ta koja ubira taj porez.

U Irskoj ateista ili gnostik ne moze biti predsednik republike.

Luksemburg, svestenici tri (i slovima tri) vere su placeni kao drzavni sluzbenici ..

... itd da ne nabrajam vise. Uhvatite korak sa EU ako zelite u nju...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Нека врати све што је покрала. ДА те подсетим, у благодатима покрадене имовине Цркве уживаш и ти, између осталог, јер она остварује приходе из којих се уплаћују порези и дају за твоје бесплатно школовање.

Дакле, лицемерје. У најгорем облику.

A šta misliš ko plaća poreze da bi imalo gde da se guraju ruke?

Možda 0.005% novca kojim se plaća moje školovanje dolazi od novca zarađenog tako kako kažeš.

Подели на овим сајтовима

vozite mercedese gradite dvorce sa zlatnim kvakama (Kacavenda) ili bilo sta sto vas uzbudjuje samo u drzavnu kasu da ne gurate ruke... eto... ja mislim da je to fer.

Па овде је реч о свештеницима, не о епископима. Неки епископи су стварно посебна прича. Штета што нису више као покојни патријарх Павле.

Код нас свештеници немају ништа од наведеног возног парка. Момак који ради у храму ми је једном рекао да свештеник из свог џепа плаћа таксу за крштење или тако нешто. Лично сам био сведок кад није хтео да узме паре којим су га га частили за освештање колача пред славу.

А сатана војске подигао, од звјериња свога и људскога, све до самих Божјих противника и својих једномишљеника

којих би се марва застидјела и вепрови дивљи посрамили, пакленим их огњем наоруж'о, повео их на земљу Србију.

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam ni jednog svestenika koji "jedva sastavlja" kraj sa krajem... evo u mom gradu su se podelili po ulicama (kao u getu) i svako zna kolka mu povrsina pripada... i onda 15oe vencanje 100e sahrana... nedeljno tri- cetiri vencanja i duplo toliko sahrana i HOPLA vec si zaradio tri pt vecu plat od republickog proseka... meni me se sa tom pricom o popvima koji grcaju... ta kategorija ne postoji .. osim mozda u nekim zabacenim planinskim selima... a i tamo smo skoro imali slucaj sahrane od 500e... secas se? bilo na foumu...

Ako vam svaka crkva ima po 30.000evra oces da mi kazes da toliko kosta odrzavanje zgrada?

A to je samo zateceno stanje... ko zna koliki je potencijal zarade na godisnjem nivou..

Pretpostavljam da uzmes bilo koje dve Miskoviceve firme i da ih istreses nece naberes 60.000e kesha

Претпостављам да се те паре издвајају из твог џепа? Не? Чему онда прича? У чему је поента приче уколико се паре не издвајају из твог џепа?

Подели на овим сајтовима

Pa evo na primer... da vam se vrati ta imovina ali da vam se oduzme sve sto ste dobili kao beneficiju od drzave dakle nema penzija nema bezporezne delatnosti i mirna backa.

Vi posle sa svojim parama radite sta hocete... vozite mercedese gradite dvorce sa zlatnim kvakama (Kacavenda) ili bilo sta sto vas uzbudjuje samo u drzavnu kasu da ne gurate ruke... eto... ja mislim da je to fer.

Па одлично. Али о томе сви ми причамо све време. Само нека се држава одрекне свега тога и нема проблема никаквих.

У чему је онда проблем и поента целе ове расправе?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...