R.Žiskar Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Pa nisu svestenici retardirani pa da napisu zvanican cenovnik... jesi ti normalan? Јесам, хвала на питању. Значи, платио си на црно. Ja ti samo kazem dodji u nis i probaj da se vencas u bilo kojoj crkvi sa parama koje imas. Управо сам ти навео где си могао да се венчаш са парама које имаш или немаш. А ти ако не верујеш, твој проблем. То је само један пример за који лично знам а верујем да има још таквих примера. ja ljudi zaista ne znam sta je sa vama? Zar je moguce da na forumu nema ni jednog niskog svestenika pa da vam potvrdi iz prve ruke? Posto vidim da meni apsolutno ne verujete. A u Nisu je to toliko regularna stvar da nikom cak i ne pada na pamet da to ospori nego cujes cenu, slegnes ramenima, opsujes popa u sebi i izvadis kintu na sunce. Tacno se zna procedura kod svadbe: Zakazes i platis, kafanu, zakazes i platis opstinu, zakazes i platis crkvu. Па та процедура је очигледно намењена онима који се Цркве сете када их родбина притисне или кажу "ред је", "ваља се" и налазе сличне разлоге да оправдају то што морају да уђу у Цркву а нелагодно се осећају у истој. Они који припадају Цркви знају и где и како и код кога. Да је мање таквих који трче у Цркву да би их виделе комшије или да би могли да се хвале како су богато платили, не би било ни џипова, ни дворова.Коме је вера роба, нека је и плаћа као робу. П.С. Замолио бих те најљубазније да уколико мене цитираш покушаш да избегнеш уплитање идиотизма, кретенизма и питање нормалности некога кога не познајеш. Хвала унапред. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Ево, ајмо у круг сада: Јел обавезно црквено венчање? НИЈЕ. Јел мораш да се венчаш у парохији или можеш и у манастиру? МОЖЕШ. Јел те неко терао или присиљавао да се венчаш у Цркви? НИЈЕ. Да ли си ти уопште део Цркве, па те ови проблеми дотичу? НИСИ. Поново, као и када си писао како попови возе бесна кола, у чему је твој проблем? У томе што ниси могао да се договориш са женом и да јој докажеш како је глупа јер је верник, па сада овде тренираш строгоћу на форуму? Па сад ми треба да испаштамо јер ти ниси лупио шаком о сто и да те жалимо што си платио оволико или онолико негде где ниси морао, а пристао си због своје слабости? Тешко. Ма како теби пријатељу није јасно? На ЖРУ долазе поједини сумњиви безимени типови којима је једини посао да се исмејавају са Црквом, ко зна од кога послати. Већ дого се бавим свим овим и такве безимене типове знам да веома брзо откријем. Већ неко време пратим његово писање, човек мрзи Цркву и свештенство и на овај начин покушава да лечи своје бесове. Лепо му покажеш да то није тако и покажеш где греши, он тера даље једно те исто... Видиш да прави све људе будалама? А ми смо још луђи што му дозвољавамо да пише... Zayron and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 То је тачно да се на овој теми разговара о пензијама, слажем се, али се не слажем никако с тим што си написао да је Црква у привилегованом положају. 1. За прво: у односу на кога или на шта је Црква у привилегованом положају у Србији? Та Црква којој су све украли и отуђили комунисти, а сад их ове нове демократске власти држе о просјачком штапу али и тај голи штап им итекако треба да би с њим могли с времена на вријеме пред изборе и око избора замават Светосавском заставом у циљу стицања гласова вјерника. А кад прођу ти избори, та застава с тог штапа се скине, остави негдје у ормар да чека на нове изборе и ново махање а Црква и даље животари, економски ни жива ни мртва. Црква је једноставно жртвом посткомунистичких друштвених односа, ал такво је то и послање Цркве јер њено мјесто и јесте на Крсту прије свега, потом тек свугдје другдје. Али тај став трпљења која си Црква није изабрала ни проузроковала сама назвати "привилегованим положајом" а ту такву трпећу Цркву означити као привилегованом у друштву је стварно нешто за што је потребна заиста велика доза одважности. 2. Тај хипотетички "привилеговани" положај Цркве у Србији о којем изгледа једино ти знаш да постоји, ја га међутим уопште нигдје не видим, тај такав привилеговани положај би се онда и одразио и на животу и клира и вјерника и укупном парохисјком животу што такођер није случај. Непостојање здравствене заштите породица свештеника је тешко кршење људских права и права дјетета, права дјеце и декларације UNICEFA и тим би се ја мислим могао позабавити и сам Стразбур и Хелсиншка конференција да и они мало проанализирају те услове у којима ти такви људи живе. То мени ни почему не личи на неки тај такав "привилеговани положај" који спомињеш. Прије то све личи на криминални однос државе к Цркви и на кршење људских и дјечијих права, права на породицу, породичних права, права на здравствену заштиту итд. итд. Привилегован положај Цркве је тај да се њени приходи које остварује не опорезују. И то има везе са овом темом, и ја сам то више путна нагласио. Црква по мом мишљењу треба да буде дио пореског система, ако хоће да добија пензије за своје свештенике. А ово све остало што пишеш наоколо, нема везе са темом, и ти као римокатолик не би требао говорити о крсту Цркве, јер Римокатоличка црква све до француске револуције, била је једна врло моћна и утицајна организација која није видјела страдања, док је нашироко другима обликовала животе, и многи су од ње пострадали. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Ма о чему ти причаш човече? Шта си ТИ дао Цркви и којим правом ти причаш о свештенству када ниси хришћанин? Шта покушаваш, да људима "отвараш очи", да им показујеш како их попови деру, а заправо се бавиш лажима и обманама? Пријатељу, схвати ово као упозорење, немој да се бавиш клеветама на ЖРУ јер следећа клевета биће санкционисана. Izvinjavam se, vi ste ti koji ovde pisu kako popovi ne naplacuju svoje usluge. Ja sam samo pokazao da to nije tacno. VIdim da vas istina boli pa morate pisati crvenim slovima ali to i dalje ne menja cinjenicu da vencanje u Nisu kosta 150e... zapravo nista ne moze da promeni tu cinjenicu. Dobicu opomenu... mozda i ban... u nisu ce vencanje i posle toga da kosta 150e. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Привилегован положај Цркве је тај да се њени приходи које остварује не опорезују. И то има везе са овом темом, и ја сам то више путна нагласио. Црква по мом мишљењу треба да буде дио пореског система, ако хоће да добија пензије за своје свештенике. А ово све остало што пишеш наоколо, нема везе са темом, и ти као римокатолик не би требао говорити о крсту Цркве, јер Римокатоличка црква све до француске револуције, била је једна врло моћна и утицајна организација која није видјела страдања, док је нашироко другима обликовала животе, и многи су од ње пострадали. Какве то има везе, каква је у то исто вријеме била РПЦ у царској Русији, та је до почетка 20. вијека била таквом каквом описујеш ту француску а вјероватно и много дискутабилнија. Заметите прво пред својим прагом па дијелите лекције около. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Па та процедура је очигледно намењена онима који се Цркве сете када их родбина притисне или кажу "ред је", "ваља се" и налазе сличне разлоге да оправдају то што морају да уђу у Цркву а нелагодно се осећају у истој. Upravo si opisao 90% pravoslavnih hriscana u Srbiji (ovo nisu moje reci nego zakljucak vas hriscana i teologa sa zru na raznim drugim temama) П.С. Замолио бих те најљубазније да уколико мене цитираш покушаш да избегнеш уплитање идиотизма, кретенизма и питање нормалности некога кога не познајеш. Хвала унапред. pa prvi si poceo pa sam se osetio pozvanim da ti uzvratim пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Брате,сада ти је бар лако,када је дошао Владика Јован.Ако те то мучи,обрати му се и објасни му о чему је реч,сигурно ће те Владика саслушати. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 cloudking A koliko bi po tvom misljenju trebalo da kosta vencanje? Ili bolje pitanje kada bi ti svestenik rekao koliko das koliko bi ti njemu dao eto neka bude za vencanje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Ма како теби пријатељу није јасно? На ЖРУ долазе поједини сумњиви безимени типови којима је једини посао да се исмејавају са Црквом, ко зна од кога послати. Већ дого се бавим свим овим и такве безимене типове знам да веома брзо откријем. Већ неко време пратим његово писање, човек мрзи Цркву и свештенство и на овај начин покушава да лечи своје бесове. Лепо му покажеш да то није тако и покажеш где греши, он тера даље једно те исто... Видиш да прави све људе будалама? А ми смо још луђи што му дозвољавамо да пише... cela prica je krenula od toga kako svestenici ne mogu da uplacuju sebi PIO jer nemaju "zaradu" (ne terajte me da trazim postove da citiram) ja sam samo pitao kako nemaju zradu kad obrede naplacuju debelo (u nisu)... vi niste verovali pa sam vam ja naveo sopstveni primer... VI ni tada ne verujete... a poceli ste odmah i sa prozivkama i vredjanjem... ako meni ne smeta... ja znam da ne klevetam niti lazem... Lazu oni sto sakom i kapom i svim silama pokusavaju da poture nesto sto ne postoji i nije tacno... ja na ovoj temi nisam taj... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Брате,сеоски свештеници се доста муче,немој тако.Немој све стављати у исти кош. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Наравно да клевећеш и да то није истина. А ти као атеиста видим много бринеш колико неко наплаћује. Никада ниси ништа дао Цркви али се зато правиш паметан да другима причаш колико ће да дају или неће да дају. И да је толико венчање, није то ништа за човека који је хришћанин и који венчава свог сина и потроши 3000 евра на свадбу. Њему је драго да да својој Цркви и свом свештенику. Онима којима је Црква само обичај и ред, њима би било много и 100 динара, а ти би се и тада нашао да се правиш паметан. Зато пријатељу, иди на б92 па пљуј тамо, слободно, има и друге пљуваонице... једва ће те дочекати па се чешите по ушима до прекосутра. И све то нема никакве везе са темом. Ево, ја сам ти показао слике где живим, каква је кућа где живим са породицом...али наравно то се тебе не тиче, твој посао је да омаловажаваш Цркву. Извини, овде то неће моћи. nirvanashop је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Брате,сада ти је бар лако,када је дошао Владика Јован.Ако те то мучи,обрати му се и објасни му о чему је реч,сигурно ће те Владика саслушати. Ко да је то лако, и ко да владике имају слух за недоумице које муче њихову паству. Оно често немају слух ни за дио свог клира. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Брате,сеоски свештеници се доста муче,немој тако.Немој све стављати у исти кош. Ма човече није њега брига ко се мучи или не. Таквима би најлепше било да и нема Цркве. Како једног атеисту може да буде брига колико ко наплаћује у Цркви, шта наплаћује, шта не наплаћује.. њега занима пљувачина. Погледај му од прве до задње поруке, нема нигде интересовања шта је то Црква, који је њен индетитет. Најбитније је да се прозива и да хвата по којег заблуделог и неутврђеног. Рекох, то овде неће моћи. nirvanashop је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Како у Грчкој народ воли и поштује свога свештеника а верујте има тамо свештеника,као службеници,дистанцирани,онако господа људи,али народ их поштује. У обичним селима,плаћају се појци а камоли по великим градовима. Дај Боже да се и код нас уведе,да сви свештеници имају плате без икакве обавезе да им народ даје.Толико би нам било боље али мислим да то никада неће бити... о.Небојша and nirvanashop је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 27, 2012 Пријави Подели Написано Април 27, 2012 Kako definišete zabludele i neutvrđene? Као оне који преслушавају клипове оца Јоила или неке псеудо правослвне клипове, и набијају поједине ставове из тих клипова православнима на нос, а љуте се када им поменемо Стаљина, Француску буржоаску револуцију или јелену Карлеушу. Тада се сете да не треба генерализовати. Отприлике је то генерална слика. Мада о. Иван можда има и другу слику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука