Jump to content

Država će garantovati penzije sveštenicima u Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Drzava treba da vrati Crkvi ono sto joj otela za vreme crvene ,,socijalno pravedne,, burzoazije.Jedan deo toga moze biti i u vidu poreza i doprinosa za svestenike.Zasto da ne.Mada treba izbeci upliv drzave u Crkvu da nam se so ne obljutavi sto rece Hristos.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 488
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ц,ц,ц,ц... колико су се атеисти забринули што ће свештеници имати пензију... ево, знају и колико се крећу цене чинодејстава... ма боље познају цркву него ми који смо у њој...

Је л` ово неки твој ценовник по којем ти нудиш ово? Пошто ја званичан ценовник нигде нисам видео.

Ja sam se vencao u crkvi. Taj obred me kostao 12.000 dinara. PRE CETIRI GODINE.

Vencao sam se u srkvi svetog Pantelejmona u Nisu. Maja 2008. godine. Ako zelite reci cu vam i ime svestenika koji je obavio ceremoniju, pa pozovite covka i pitajte ga o nepostojecim tarifama... Inace ta cena nije bila stvar dogovora vec fiksno propisana cena u vezi sa kursom evra (da, to mi je sam rekao)

Vi nastavite da se sprdate i igrate sarkazmom to nece promeniti cinjenicu o postojanju deviznog cenovnika za crkvene obrede.

Jedino ne mogu da skontam jel se samo pravite nevesti o fazonu "ako se namerno idiotisem mozda ce da zaborave sta su hteli" ili stvarno nemate pojma o ovome. Sto znaci da pod hitno sletite sa te pravoslavne planete van zemlje, izvadite glave iz peska i shvatite: Postoji jedna klerikalna pravoslavna srbija o kojoj ocigledno nemate dve blage veze...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Зато што је неко написао да свештеници уопште не плаћају никакав порез. Исто тако кад се нешто купује за црквене потребе плаћа се ПДВ, осим неких цркава у градњи где се касније враћа.

Има на жалост људи који су незапослени и који чекају да им отац или мати дају паре кад приме пензију. Баш данас светим водицу код једне баке, које не може да ме награди јер у БГ има кћер, зета и две унуке средњошколке , који су у њеном стану и помаже им новцем и намирницама, отплаћује кредит који је узела да им отплати дугове.....

Доста људи поред пензионог који има преко плате уплаћује и додатно код разних осигуравајућих кућа, зашто би свештеници били изузетак ?

Pa sam kazes al ne razumes samog sebe...

LJudi pored penzionog koje im se PREKO PLATE UPLACUJE uplacuju i privatno... Kad popovi pocnu da uplacuju penziono naravno da ce dobiti drzavne penzije. A oni ako imaju i hoce pored toga mogli bi da uplacuju privatno sto god zele...

Ali popovi od svojih primanja i zarada NISTA ne daju drzavi a traze penzije... to je skroz bezobrazno. A argument o sirmasnim popovima ne samo da ne stoji nego je i licemeran jer od kad je siromastvo povod za penziju? Ako si siromasan trazi socijalnu pomoc. A ako zelis penziju moras da uplacujes PIO od sopstvene zarade... a popovi to ne rade tako da ova penzija koju su dobili moze komotno da se gleda kao POKLONJENA.

Подели на овим сајтовима

Vencao sam se u srkvi svetog Pantelejmona u Nisu. Maja 2008. godine. Ako zelite reci cu vam i ime svestenika koji je obavio ceremoniju, pa pozovite covka i pitajte ga o nepostojecim tarifama... Inace ta cena nije bila stvar dogovora vec fiksno propisana cena u vezi sa kursom evra (da, to mi je sam rekao)

Vi nastavite da se sprdate i igrate sarkazmom to nece promeniti cinjenicu o postojanju deviznog cenovnika za crkvene obrede.

Jedino ne mogu da skontam jel se samo pravite nevesti o fazonu "ako se namerno idiotisem mozda ce da zaborave sta su hteli" ili stvarno nemate pojma o ovome. Sto znaci da pod hitno sletite sa te pravoslavne planete van zemlje, izvadite glave iz peska i shvatite: Postoji jedna klerikalna pravoslavna srbija o kojoj ocigledno nemate dve blage veze...

Izvini nemam nikakvu losu nameru ali me zanima zasto si se vencao u Crkvi ako si ateista?

Подели на овим сајтовима

Izvini nemam nikakvu losu nameru ali me zanima zasto si se vencao u Crkvi ako si ateista?

Krtica. Zanimalo ga je kolika je tarifa ;)

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Pa sam kazes al ne razumes samog sebe...

LJudi pored penzionog koje im se PREKO PLATE UPLACUJE uplacuju i privatno... Kad popovi pocnu da uplacuju penziono naravno da ce dobiti drzavne penzije. A oni ako imaju i hoce pored toga mogli bi da uplacuju privatno sto god zele...

Ali popovi od svojih primanja i zarada NISTA ne daju drzavi a traze penzije... to je skroz bezobrazno. A argument o sirmasnim popovima ne samo da ne stoji nego je i licemeran jer od kad je siromastvo povod za penziju? Ako si siromasan trazi socijalnu pomoc. A ako zelis penziju moras da uplacujes PIO od sopstvene zarade... a popovi to ne rade tako da ova penzija koju su dobili moze komotno da se gleda kao POKLONJENA.

И до сада су свештеници уплаћивали износе ПИО, јер не би могли без упалте доприсноса да оду у пензију.

Сада се јавља нови моменат, ваљда држава не може да врати све Цркви што би требала, па се онда појавио овај предлог, који ће трајати ко зна колико. И који ће помоћи свештеницима у сиромашним деловима земље или онима на КиМ да остваре право на пензију.

Знам неколицину свештеника који су живели скромно, мало наплаћивали требе, један је у парохију носио и алат, па вршио ситне поправке.

Кад су умрли, пре него што су остварили право на пензију, морале се њихове породице да ослободне станове да би дошао нови свештеник, јер је парохијанима досадило да траже суседне парохе.

Нико, ама баш нико није им помогао око решавања стамбеног питања, него су сви гооврили да је то ствар Цркве, а нико неће да помогне тој Цркви, чијим се доливима сви сматрамо.

Онда смо морали ми свештеници да скупљамо новац, да би им се обезбедио кров над главом.

А ако је нека друга професија, деца добијају стипендије од држава, супруга запослење у фирми....

И то никоме не боде очи...

Подели на овим сајтовима

Једини који се намерно идиотише си ти сам.

Не постоји ценовник. Постоје одређени свештеници који наплаћују своје услуге и који имају своје тарифе, то и не споримо. Али постоје и свештеници који раде онако како им вера налаже.

Случајно знам да је својевремено у Обреновцу био поп Јован, који је на свако питање "Попе, колико то кошта?" одговарао са "Колико даш, ако имаш." А то што појединци од црквеног венчања праве циркусе за ужу и ширу фамилију је посебна прича.

Дакле, или постави линк до званичног црквеног девизног ценовника или престани да лажеш.

Подели на овим сајтовима

Чек, каква пензија и издржавање дјеце?

То је тачно да се на овој теми разговара о пензијама, слажем се,

али се не слажем никако с тим што си написао да је Црква у привилегованом положају.

1. За прво: у односу на кога или на шта је Црква у привилегованом положају у Србији?

Та Црква којој су све украли и отуђили комунисти, а сад их ове нове демократске власти држе о просјачком штапу али и тај голи штап им итекако треба да би с њим могли с времена на вријеме пред изборе и око избора замават Светосавском заставом у циљу стицања гласова вјерника. А кад прођу ти избори, та застава с тог штапа се скине, остави негдје у ормар да чека на нове изборе и ново махање а Црква и даље животари, економски ни жива ни мртва. Црква је једноставно жртвом посткомунистичких друштвених односа, ал такво је то и послање Цркве јер њено мјесто и јесте на Крсту прије свега, потом тек свугдје другдје. Али тај став трпљења која си Црква није изабрала ни проузроковала сама назвати "привилегованим положајом" а ту такву трпећу Цркву означити као привилегованом у друштву је стварно нешто за што је потребна заиста велика доза одважности.

2. Тај хипотетички "привилеговани" положај Цркве у Србији о којем изгледа једино ти знаш да постоји, ја га међутим уопште нигдје не видим, тај такав привилеговани положај би се онда и одразио и на животу и клира и вјерника и укупном парохисјком животу што такођер није случај. Непостојање здравствене заштите породица свештеника је тешко кршење људских права и права дјетета, права дјеце и декларације UNICEFA и тим би се ја мислим могао позабавити и сам Стразбур и Хелсиншка конференција да и они мало проанализирају те услове у којима ти такви људи живе. То мени ни почему не личи на неки тај такав "привилеговани положај" који спомињеш. Прије то све личи на криминални однос државе к Цркви и на кршење људских и дјечијих права, права на породицу, породичних права, права на здравствену заштиту итд. итд.

Подели на овим сајтовима

Krtica. Zanimalo ga je kolika je tarifa ;)

Da javi blagoslovenim pedjancima da sto kvalitetnije popljuju crkvu :bla:

Uh dobro je sto nemas nikakvu losu nameru...

Znao sam da cemo sad jedno 10 strana teme da potrosimo na sablaznjavanje i ismevanje zbog toga sto je "ateista imao vencanje u crkvi" a sve to kao skretanje teme jer ocigledno ne prija usima kad cujes iz prve ruke da se u Nisu ne mozes vencati u gradskim crkvama ako nemas 150e...

ne- mo- zes.

Pa vi se ismevali i zabijali glave u pesak to tu cinjenicu ne menja.

Подели на овим сајтовима

Једини који се намерно идиотише си ти сам.

Не постоји ценовник. Постоје одређени свештеници који наплаћују своје услуге и који имају своје тарифе, то и не споримо. Али постоје и свештеници који раде онако како им вера налаже.

Случајно знам да је својевремено у Обреновцу био поп Јован, који је на свако питање "Попе, колико то кошта?" одговарао са "Колико даш, ако имаш." А то што појединци од црквеног венчања праве циркусе за ужу и ширу фамилију је посебна прича.

Дакле, или постави линк до званичног црквеног девизног ценовника или престани да лажеш.

Pa nisu svestenici retardirani pa da napisu zvanican cenovnik... jesi ti normalan?

Ja ti samo kazem dodji u nis i probaj da se vencas u bilo kojoj crkvi sa parama koje imas.

ja ljudi zaista ne znam sta je sa vama? Zar je moguce da na forumu nema ni jednog niskog svestenika pa da vam potvrdi iz prve ruke? Posto vidim da meni apsolutno ne verujete. A u Nisu je to toliko regularna stvar da nikom cak i ne pada na pamet da to ospori nego cujes cenu, slegnes ramenima, opsujes popa u sebi i izvadis kintu na sunce.

Tacno se zna procedura kod svadbe: Zakazes i platis, kafanu, zakazes i platis opstinu, zakazes i platis crkvu.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ма о чему ти причаш човече? Шта си ТИ дао Цркви и којим правом ти причаш о свештенству када ниси хришћанин? Шта покушаваш, да људима "отвараш очи", да им показујеш како их попови деру, а заправо се бавиш лажима и обманама?

Пријатељу, схвати ово као упозорење, немој да се бавиш клеветама на ЖРУ јер следећа клевета биће санкционисана.

Подели на овим сајтовима

Pa nisu svestenici retardirani pa da napisu zvanican cenovnik... jesi ti normalan?

Ja ti samo kazem dodji u nis i probaj da se vencas u bilo kojoj crkvi sa parama koje imas.

ja ljudi zaista ne znam sta je sa vama? Zar je moguce da na forumu nema ni jednog niskog svestenika pa da vam potvrdi iz prve ruke? Posto vidim da meni apsolutno ne verujete. A u Nisu je to toliko regularna stvar da nikom cak i ne pada na pamet da to ospori nego cujes cenu, slegnes ramenima, opsujes popa u sebi i izvadis kintu na sunce.

Tacno se zna procedura kod svadbe: Zakazes i platis, kafanu, zakazes i platis opstinu, zakazes i platis crkvu.

Ево, ајмо у круг сада: Јел обавезно црквено венчање? НИЈЕ. Јел мораш да се венчаш у парохији или можеш и у манастиру? МОЖЕШ. Јел те неко терао или присиљавао да се венчаш у Цркви? НИЈЕ. Да ли си ти уопште део Цркве, па те ови проблеми дотичу? НИСИ.

Поново, као и када си писао како попови возе бесна кола, у чему је твој проблем? У томе што ниси могао да се договориш са женом и да јој докажеш како је глупа јер је верник, па сада овде тренираш строгоћу на форуму? Па сад ми треба да испаштамо јер ти ниси лупио шаком о сто и да те жалимо што си платио оволико или онолико негде где ниси морао, а пристао си због своје слабости? Тешко.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Људи моји, где живите, пустите патетику и неистину. Постоји ценовник у свакој епархији, али то су максималне цене. Али постоји!

Нико не мора да плати по том ценовнику, ал ако неко тражи више, то онда треба пријавити у епархији. Дакле не као класичан ценовник (са фиксним ценама), више је плаћање ствар договора. Може у свакој цркви да се тражи на увид тај ценовник! Доста више о томе, постоји, не постоји.

Та прича да ова одлука владе има икакве везе са реституцијом је чиста лаж. Исто као да неко каже да је овим власт купила цркву да агитује да остане на власти, што није истина. Оставите се неистина. Ајд да разумем ове атеисте, што не верују у Бога да се тиме служе, ал не могу да разумем људе из цркве.

Ово је чисто улагивање бирачима, да покажу какви су верници и колико, фол, воле цркву. Црква је само прихватила поклон, не гледајући у мотиве оних који дају. Исто као што се прихватају поклони од људи који су на сумњив начин стигли до капитала. Овде је само проблем што се поклања нешто што није њихово, ал добро, ако су продали и поклонили читаву државу, могу и цркви нешто да поклоне.

И по чему се то разликује од наше приче, ако изузмемо део са поклањањем, јер ми сви сматрамо да је држава Цркви дужна више него ММФ-у и да ту нема поклона, него је посреди лицемерје?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...