Jump to content

Најаве и промоције СПЦ

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Плус човек који тврди да смо ми, Срби, догурали докле јесмо јер носимо тесну обућу. Како каже, уска обућа лоше утиче на стопала, стопала на кичму, а кичма на мозак.

fotografija3062.jpg

fotografija3068.jpg

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Koliko su suvišne ove narodne nošnje, i perad, i ovi "vitezovi". Koliko to folklorizuje Crkveno sabranje. 

Да, витезови су скроз театрални, ако те ухвате пундравци добијаш неконтролисан напад смеха када бациш поглед на њих.

Не дирај Болечанима народну ношњу, зли човече, поносе се КУД-ом као ордењем на грудима.

А боље и народна ношња него она конобарско-погребно-мафијашка црна одела.  :0222_shocked: 

Подели на овим сајтовима

Плус човек који тврди да смо ми, Срби, догурали докле јесмо јер носимо тесну обућу. Како каже, уска обућа лоше утиче на стопала, стопала на кичму, а кичма на мозак.

fotografija3062.jpg

fotografija3068.jpg

:laugh1: А јел' нуди неко решење? Нпр. неке добре ципеле које могу само код њега да се купе. :)

Подели на овим сајтовима

:laugh1: А јел' нуди неко решење? Нпр. неке добре ципеле које могу само код њега да се купе. :)

Не, само шири свест да ципеле треба да нам буду као његове (види слику) ако мислимо да изронимо. Ја заустила да га питам, он брже-боље извади штос слика (око 200 комада) и поче да прича шта је наумио. Каже му један свештеник "Па тај кога показујеш на слици је на потерници сада", он одговара "Нема шансе, он носи добре ципеле".

Добар неки лик. Мислим био је добар док не рече "Ја нисам ја, ја сам мој деда". Мислим се Палим ја, ово је чак и за мене превише.

Подели на овим сајтовима

Не, само шири свест да ципеле треба да нам буду као његове (види слику) ако мислимо да изронимо. Ја заустила да га питам, он брже-боље извади штос слика (око 200 комада) и поче да прича шта је наумио. Каже му један свештеник "Па тај кога показујеш на слици је на потерници сада", он одговара "Нема шансе, он носи добре ципеле".

Добар неки лик. Мислим био је добар док не рече "Ја нисам ја, ја сам мој деда". Рекох ово је чак и за мене превише.

Мислим да сам га виђ'о више пута, а има и доста сличних њему. Доброћудни су, али углавном ''они нису они'', него су ''неко други''. :)

Подели на овим сајтовима

Kakv je bre ovo cirkus, ko su ovi klovnovi u sarenim kostimima?

I o kakvom se hajduku radi, prvi put cujem za njega, jel to neka kontra seriji Sulejman Velicanstveni?

jel se zemni ostaci zovu mosti samo za svetitelje ili za sve to vazi?

Подели на овим сајтовима

I o kakvom se hajduku radi,

Један од организатора Првог српског устанка 1803. год., па је био и мета Турцима. Крајем јануара 1804. (Сеча кнезова), Турци су, тражећи Јанка, ухватили Јанковог сина. Јанко се тада предао, дао живот у замену за живот свог сина.

Иначе, у Болеч је дошао бежећи од Турака јер их је (заједно са својом браћом) убио неколико како би спасио сестру коју су Турци заробили и повели са собом.  Родом из Рибарске бање, бавио се пчеларством, оженио се у Болечу. Синови су узели презиме Живановић како би заварали траг Турцима.

Википедија:

Јанко Гагић (Болеч, Грочанска нахија ? — ? 4. фебруар 1804), је био буљубаша народне војске у време Мустафа паше.

Био је један од најугледнијих људи у Шумадији уочи Првог српског устанка. Убијен је у сечи кнезова од сејмена дахије Мула-Јусуфа.

Његова јуначка смрт опевана је у народној и уметничкој песми и обрађена у прозној књижевности.

Подели на овим сајтовима

Serbs are a nation that has always been proud of its ancestors. Long time ago, when the stories about the feats of bravery of the Serbian heroes were being passed down through speech or songs of the guslars, there wasn't a hero that could ever be forgotten. However, with the arrival of the Communists to power, Serbian tradition was on the "hit" of the new ideology. Mentioning heroes who fought for the liberation of Serbia from the occupiers became inappropriate, and thus many Serbs who gave their lives for the country simply fell into oblivion. One of them is Janko Gagić whose remains were transferred and buried with honors in the churchyard of the new church in Boleč, near Belgrade, 210 years after his death. Janko Gagić was one of the most prominent Serbs of his time, and was among the first Serbian leaders killed by the dahis in February 1804. At the end of the 18th century, he controlled a part of the present-day road to Smederevo and the janissaries were very afraid of him. He gained fame in the late 18th century while fighting in Koča's frontier rebellion, in battles where the Serbs inflicted major defeats to the Turks. When he learned that the Turks were coming for him, he hid himself in the woods, but the janissaries managed to catch his minor son and wanted to kill him as a warning. Janko had no choice but to offer the Turks his life for his son's. The Turks killed him and his body was buried in a dense forest by his friends. An unknown poet immortalized his last words, ie. a covenant to his son, in the form of an epic poem. We can freely say today that by transferring the remains of this forgotten Serbian hero, Serbian people started the battle against its greatest enemy throughout history - the oblivion. Eternal glory!

-------------------------

Срби су познати као народ који се одувек поносио својим прецима. Некада давно, када се прича о подвизима српских јунака преносила усменим путем, кроз беседу или песму гуслара, нити један јунак није могао остати заборављен. Међутим, са доласком комуниста на власт, српска традиција се нашла на "удару" нове идеологије. Помињање јунака који су се борили за ослобођење Србије од окупатора постало је неподобно, па су тако многи Срби који су дали живот за отаџбину једноставно пали у заборав. Један од њих је и Јанко Гагић чији су остаци, после 210 година, достојно сахрањени у порти нове велике цркве у Болечу, у близини Београда. Јанко Гагић био је један од највиђенијих Срба свог доба и међу првима је страдао у сечи кнезова. Он је крајем 18. века контролисао део данашњег Смедеревског пута и био неко кога су се јаничари веома плашили. Славу је стекао у Кочиној крајини крајем 18. века, у биткама у којима су Срби нанели велике поразе Турцима. Када је сазнао да Турци долазе по њега, склонио се у шуму, али су јаничари ухватили његовог малолетног сина, желећи да га погубе за пример. Сазнавши за то, Јанко је понудио Турцима свој живот ако му ослободе сина. Његово тело су његови саборци или јатаци сахранили у фебруару 1804. у густој шуми, а непознати песник овековечио је у форми епске песме последње речи, тј. завет који је он упутио свом сину. Може се рећи да је премештањем остатака овог заборављеног српског јунака, српски народ започео борбу против свог највећег непријатеља кроз историју, а то је заборав. Нека му је вечна слава и хвала!

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

nisuv.jpg

Његова Светост Патријарх цариградски г. Вартоломеј упутио је позив свимa поглаварима канонских православних помесних аутокефалних Цркава на састанак у Цариграду.

Према извештајима из Цариградске патријаршије, сусрет ће бити превасходно потврда јединства помесних православних Цркава, али и прилика да се размотре важна питања која се тичу живота Цркве. Главна тема састанка биће организација Свеправославног Сабора. Иначе, састанак је планиран за период од 5. до 9. марта 2014. године, а завршиће се саборном Литургијом свих поглавара у Недељу Православља, на дан који је због своје узвишене символике погодан за објављивање донесених одлука.

Извор

Подели на овим сајтовима

untitled-3_1.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

novi_beograd.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Хор КУД "Ђока Павловић" одржаће концерт у суботу, 1. марта, у Вазнесењској цркви, после бденија, с почетком у 19 часова, најављује диригент Ђорђе Перовић. На програму су дела српских и руских аутора, улаз је слободан.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/5/14/02/27.02.14.djordje_perovicdir.hora_pavlovicnajava_koncerta.mp3

Извор: 

Радио Слово Љубве

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Synaxis of the First-Hierarchs of the Orthodox Churches

At the invitation of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, the First-Hierarchs of all the Orthodox Autocephalous Churches will gather from March 6-9, 2014, for a Sacred Synaxis at the Phanar in order to deliberate on matters pertaining to the entire Orthodox Church throughout the world and procedural issues for the convocation of the Holy and Great Council, whose preparation is coming to an end.

Prior to this, from March 4-5, 2014, a Preparatory Committee for the Synaxis was also held at the Ecumenical Patriarchate, chaired by His Eminence Metropolitan John of Pergamon, in order to formulate the program of proceedings and draft the Message of the First-Hierarchs, who will conclude the Synaxis with a concelebration on the Sunday of Orthodoxy in the venerable Patriarchal Church of St. George, thereby also visibly expressing the unity of Orthodoxy.

During this festive Divine Liturgy on the occasion of great feast of Orthodoxy, the Message of the First-Hierarchs will be read from the Patriarchal Ambon to the faithful of the Most Holy Churches throughout the world.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...