Jump to content

Препоручена порука

Koliko mi je poznato Krstenje zapoceo sv Jovan krstavajuci vodom a apostoli nakon pedesetnice su tajnu dopunili krstavajuci i vodom i Duhom.

Gospod je dosao na krstenje da kao covek ispuni svaki zakon. Njemu nije bil potrebno ni obrezanje ni krstenje, ali nama daje primer.

evo kod Dragane putokaz kamo se treba obratit, na koju stranu i kojem pravcu dalje istraživat, takva instrukcija, ili kao u školi šaptanje i prišaptavanje. No o tom bi se moglo rećo još mnogo toga drugog a vrlo zanimljivog, šta ko time sve dobiva.

malo investigativne teologije, 

@Dragana

čini mi se da si ti bila glavna došaptavačica u razredu, hahahaha

Подели на овим сајтовима

• Одговори 425
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Sveti  Jovan buduci da je rastao u Duhu Svetome svakako da je znao Ko mu dolazi i da to Njemu ne treba. Mislim da se ova recenica odnosi na Gospoda i na s. Jovana.

Nisam saptac :D

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ne znam,ali ne bih se kladio u to.Jer Hristos ne može biti nevidljivo prisutan kad djeluje preko Duha Svetoga u svjetu..
Evo šta se kaže npr. u činu monašenja: ,, ...  Стога сада на свако питање дај Богу са страхом и радошћу потребан одговор. Притом насигурно знај да је овде дошао сам Спаситељ иаш са свехвалном Мајком Својом, светим Анђелима и свима Светима својим, и пази на речи твоје, да би, када доће да суди живима и мртвима, узвратио теби, нe по ономе што ћеш Му обећати и изјавити, него по ономе шта си од обећаног и изјављеног одржао.".
Подели на овим сајтовима

Sveti  Jovan buduci da je rastao u Duhu Svetome svakako da je znao Ko mu dolazi i da to Njemu ne treba. Mislim da se ova recenica odnosi na Gospoda i na s. Jovana.

Nisam saptac :D

:) Paaa...ne bi se reklo da je baš znao ko mu dolazi. Priča je malo duža, ali ako se pažljivo analizira sve što piše o Jovanu, i šta je rekao vidi se da je samo imao predstavu da neko jači dolazi posle njega, ali da to nije Isus, koga je - hmm...ajde da upotrebim reč krstio, iako je i za njega shvatio da je ispred njega na neki način. Posle se vidi da je posumnjao da je to onaj koji treba da dođe.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Praksa krštenja za oproštenje grehova je postojala prije Jovana. 

Nije postojala. Postojala je praksa obrednog čišćenja, ali ne  krštenja za oproštenje greha - zbog tog, za Židove tada veoma čudnog postupka je i prozvan Krstiteljem. Da je bilo uobičajeno, ne bi se odvajao od drugih i ne bi ga ni primetili.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ima jedna fina knjižica vezana za ovu temu, i za postavljeno pitanje...zove se "Tajna Istočnika novoga života" od dr Mirka Tomasovića.Jako je pitka i mogla bi da posluzi Jurodivom kao štivo da elementarnu edukaciju... :bla: Tajna-Istocnika-novoga-zivota_slika_L_85

Pošto svi ovdje tako potcjenjuju jurodivog po planu elementarne edukacije i ne uzimaju za ozbiljno ono čime se on maša,odredićemo neki termin koji mu je neophodan da iščita koju već po redu elementarnu edukaciju da bi bio u istoj ravni sa visokoumnim forumašima

Подели на овим сајтовима

Pošto svi ovdje tako potcjenjuju jurodivog po planu elementarne edukacije i ne uzimaju za ozbiljno ono čime se on maša,odredićemo neki termin koji mu je neophodan da iščita koju već po redu elementarnu edukaciju da bi bio u istoj ravni sa visokoumnim forumašima

Jurodivi, ne razumijem zašto se nalaziš prozvan, kada si sam rekao da si tek prošle godine primio krštenje, dakle imaš još da učiš...po tvom ispada da si već sažvakao dosta stvari..bitno je temelje dobro postaviti... takeoff  

Подели на овим сајтовима

Jurodivi, ne razumijem zašto se nalaziš prozvan, kada si sam rekao da si tek prošle godine primio krštenje, dakle imaš još da učiš...po tvom ispada da si već sažvakao dosta stvari..bitno je temelje dobro postaviti... takeoff  

Temelj je fundament svakog razgovora.Ako postoje mane da iznesem nešto odakle moram da počnem,zašto se jednostavno ne bih obratio svom duhovniku? Hvala na ponudi,ali mene privlači samo ono gdje me povede srce,to je literatura koju ću da čitam..Vjerovatno će i ovo da bude,samo je nesuvislo i kad..

Подели на овим сајтовима

Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!

U redu ljubav, ljubav je motivovala Hrista da čini sve što je činio, ljubav prema ljudima i čovječanstvu pa čak i prema životinjama i cijelom svemiru a ne samo prema zemaljskoj kugli i Zemljanima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Pierre_Teilhard_de_Chardin

Ali on ovdje sam kaže da se jrsti "radi pravednost"., kako bi ona bila ispunjena, to drigim riječima kako bi neko imao i dobio satisfakciju za nešto ili kako ne bi bilo izuzetaka od onog pšto smatramo pravednim pa za nekog pravda važila a za nekog ne vaćila.  Pogledaj i pričitah na internetu šta piše o tom Isusovom Krštenju a obrati najviše pažnje na tu rečenicu: 

Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!

Kome nama? I šta Isus dobiva tim što to "puni tu pravednost"?

Dobiva li ustvari iko tim išta, da li je neko uopšte na dobitku

ili gubitku s tim, ko šta time ustvari dobiva a šta to tačno?

A,da,zaboravio sam da ovo odgovorim.Ne razumijem te,ovo je neka filozofija.Ne znamo mi šta Hristos dobija,to je filosofsko pitanje.A to šta nama ide u korist,upozoravam,koristi nikad neće biti niti je bilo od istjerivanja ovozemaljske pravde..Ja ne bih da zalazim dublje u poimanje Hristovog krštenja vodom,i silaska Duha Svetoga,na Prvosveštenika i Glavu Crkve.Jer tema skreće u čisto filosofskom smjeru,gubi joj se dogmatika,preuređuje se u standardni rukohvat umne prominentnosti.

Подели на овим сајтовима

A,da,zaboravio sam da ovo odgovorim.Ne razumijem te,ovo je neka filozofija.Ne znamo mi šta Hristos dobija,to je filosofsko pitanje.A to šta nama ide u korist,upozoravam,koristi nikad neće biti niti je bilo od istjerivanja ovozemaljske pravde..Ja ne bih da zalazim dublje u poimanje Hristovog krštenja vodom,i silaska Duha Svetoga,na Prvosveštenika i Glavu Crkve.Jer tema skreće u čisto filosofskom smjeru,gubi joj se dogmatika,preuređuje se u standardni rukohvat umne prominentnosti.

Ne razumijem što si onda otvorio temu o sv. Krštenju kad te ne zanima ništa zašto se Isus Hristos pokrstio iako to uopšte nije morao. Nije to nikakva ovozemaljska pravda, to je najčistija teologija koja postoji i jedno od najvažnijih, ključnih stvari i pitanja koje u hrišćanskoj teologiji postoji uopšte, jedna od strašno važnih teoloških tema, a tebe sad to toliko ne zanima. Baš čudno.

Подели на овим сајтовима

:) Paaa...ne bi se reklo da je baš znao ko mu dolazi. Priča je malo duža, ali ako se pažljivo analizira sve što piše o Jovanu, i šta je rekao vidi se da je samo imao predstavu da neko jači dolazi posle njega, ali da to nije Isus, koga je - hmm...ajde da upotrebim reč krstio, iako je i za njega shvatio da je ispred njega na neki način. Posle se vidi da je posumnjao da je to onaj koji treba da dođe.

Nije znao Jovan da ce Hristos doci da ispuni i krstenje sa vodom.

I upravo zbog toga kad mu je prisao Hristos Jovan pokazuje bezuslovno poslusanje jer je prepoznao Spasitelja.

Ni u najludjim snovima Jovan nije verovao da ce krstiti onoga koji je veci od njega. Ispunili su zakon.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kako nije znao Ko mu dolazi a jos se utrobi obradova dete Gopodu svome? greengrin

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...