Jump to content

Препоручена порука

Imam par nedoumica o krstenju,neke stvari koje me da kazem muce :)

Krsten sam sa svega par meseci i krsten sam u domu svojih roditelja ne znam iz kog razloga,a ni roditelji ne znaju i nisu sigurni. Kum koji je trebao da me krsti zbog smrtnog slucaja nije me krstio i krstio me je njegov sin koji u trenutku krstenja je imao 12 godina.

E sad za krstenje u domu roditelja sam cuo da se desava u praksi i da je nesto sto je normalno,ali sam svuda procitao da kum treba da bude osoba koja je navrsila(bar) 18 godina. Zanima me da li je to istina? i druga stvar ako jeste tacno kako je moguce da je otac koji me je krstio dopustio tako nesto?  Hvala unapred na odgovoru.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Милош БГ- Довољно је да сте сигурни да сте крштени и  ту је тачка.Што се тиче кума и свештеника који Вас је крстио код куће,мој је савет да се даље не оптерећујете тиме.Уколико Вам је стало до Христа и Цркве најбоље је  да Ваше крштење стално потврђујете животом у Цркви тј.у Литургији причешћивањем.Крштење само по себи нема смисла,већ стално добија потврду учешћем у Телу Христовом тј.причешћивањем и наравно после тога начином живота који је у духу Литургије и целокупног и целовитог предања наше Цркве.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ako je moguće da mi neko razjasni ko poznaje da li su se neki pagani i idolopoklonici,inoslavni,pred smrt spasili samo zato što su ispovjedili Hrista i tako nekršteni stradajući zaslužili vjenac mučeništva i slave?

Odnosno,da li je moguće da su nevidljivo kršteni i primili vjeru pred sam čin smrti od anđela da se ne pogazi rječ da će se spasiti samo oni koji su kršteni Duhom Svetim?

I,naravno,kad je tačno ustanovljena Sveta Tajna Krštenja,jer uglavnom su se ova stradanja zbivala u prvim vjekovima,posle Hrista,odnosno mnoštvo prije ustanovljenja dogmi Vaseljenskih Sabora?

Подели на овим сајтовима

Ako je moguće da mi neko razjasni ko poznaje da li su se neki pagani i idolopoklonici,inoslavni,pred smrt spasili samo zato što su ispovjedili Hrista i tako nekršteni stradajući zaslužili vjenac mučeništva i slave?

Odnosno,da li je moguće da su nevidljivo kršteni i primili vjeru pred sam čin smrti od anđela da se ne pogazi rječ da će se spasiti samo oni koji su kršteni Duhom Svetim?

I,naravno,kad je tačno ustanovljena Sveta Tajna Krštenja,jer uglavnom su se ova stradanja zbivala u prvim vjekovima,posle Hrista,odnosno mnoštvo prije ustanovljenja dogmi Vaseljenskih Sabora?

Pa eto, onaj razbojnik desno na krstu je otišao ravno s Isusom u Nebo a da nije bio ni kršten, Isus mu je rekao, još ovaj dan bićeš zajedno samnom u Raju. Nije bio pagan ali bio je grješnik, i to dosta veliki kad je tako na krstu završio, možda ubica ili šta, kriiminalac, no pokajao se i ispovijedio vjeru u Hrista. Već sam objašnjavao da su dogme i kanoni radi nas ljudi, Boga one u ničem ne ograničavaju a ni ne obavezuju, kad se Gospodu svidi iz samo njemu poznatih razloga spasiti nekakvog čovjeka pa i nekrštenog učiniće to na samo njemu poznati način i nikom za to neće polagati račune.No, mi smo obavezni vjerovati kao da za to ne znamo i da nas se to ni ne tiče jer zaista niko ne zna koga od nas jinkretno bi se to eventualno ticati moglo, zakav izvanredan načun spsenja, dakle imamo vjerovati Jevanđelju, svetim Ocima, kanonima kao kad za to uopšte ne bismo znali. Iusu nam je objasnio kako se spašavamo svi zajedno a i za to je dao, položio svoj život na Krstu kao otkupninu i žrtvu pomirenja za naše spasenje Bog je Najviša i Apsolutna Instanca i sigirno nije nikom dužan polagati račune o o onom što radi i kako to radi i da li je to učinio prema nekim našim kanonima ili predstavama.

Подели на овим сајтовима

Pa eto, onaj razbojnik desno na krstu je otišao ravno s Isusom u Nebo a da nije bio ni kršten, Isus mu je rekao, još ovaj dan bićeš zajedno samnom u Raju. Nije bio pagan ali bio je grješnik, možda ubica ili šta, kriiminalac, no pokajao se i ispovijedio vjeru u Hrista. Već sam objašnjavao da su dogme i kanoni tadi nas ljudi, Boga ine u ničem ne ograničavaju a ni obavezuju, kad se Gospodu svidi iz samo njemu poznatih razloga spsiti nekakvog čovjeka pa i nekrštenog učonoće to na samo njemu poznati način i nikom za to neće polagati račune.

Da,ali tu je sam Gospod,On ga je mogao kao od šale,samo Svojom voljom uzeti,tu prestaje da važi svaki zakon,kad je volja Njega u pitanju.Priznao je grijehe,a taj način je opet mogao da dobije 'mitski' rasplet..Anđeo je krstio raspetog grešnika nevidljivo vodom i Duhom..Da li to uče Sveti Oci?

Подели на овим сајтовима

Da,ali tu je sam Gospod,On ga je mogao kao od šale,samo Svojom voljom uzeti,tu prestaje da važi svaki zakon,kad je volja Njega u pitanju.Priznao je grijehe,a taj način je opet mogao da dobije 'mitski' rasplet..Anđeo je krstio raspetog grešnika nevidljivo vodom i Duhom..Da li to uče Sveti Oci?

Gdje piše u Jevanđelju da je anđeo pokrstio razbojnika vodom i to nevidljivom i k čemu bi mu to bilo ako sam Bog odluči da mu toga ni ne treba? Bog zvao anđele u pomoć da mu u nečem pomognu jer nečeg on sam nije bio u stanju? - Pa sasvim je dovoljna Božija riječ, želja i volja a Bog, Sin Božiji Isus mu je tu svoju riječ ili besu, obećanje i dao. Još danas bićeš sa mnom u Raju, to je sasvim dovoljno. Jesi li ti svjestan da se ovdje govori o BOGU? Vi stvarno nemate osjećaj za nešto tj. NEKOG što ili ko se naziva NAJVIŠOM ZAMISLITELJNOM APSOLUTNOM NEOPOZIVOM I DEFINITIVNOM INSTANCOM.

Подели на овим сајтовима

Gdje piše u Jevanđelju da je anđeo pokrstio razbojnika vodom i to nevidljivom i k čemu bi mu to bilo ako sam Bog odluči da mu toga ni ne treba? Bog zvao anđele u pomoć da mu u nečem pomognu jer nečeg on sam nije bio u stanju? - Pa sasvim je dovoljna Božija riječ, želja i volja a Bog, Sin Božiji Isus mu je tu svoju riječ ili besu, obećanje i dao. Još danas bićeš sa mnom u Raju, to je sasvim dovoljno. Jesi li ti svjestan da se ovdje govori o BOGU? Vi stvarno nemate osjećaj za nešto tj. NEKOG što ili ko se naziva NAJVIŠOM ZAMISLITELJNOM APSOLUTNOM NEOPOZIVOM I DEFINITIVNOM INSTANCOM.

Ne piše sve u Jevanđelju,nešto nam otkriju i Sveti Oci,odnosno Duh Sveti po Svetim Ocima,po vremenu.Pa rekao sam na početku da je rječ o Bogu,šta ti čitaš,ono u čemu želiš da tražiš rupe koje idu tebi u korist jer možeš lajati na sve koji misle suprotno ili što ti sebi projektuješ u glavi da je napisano?Stvarno,nisi mi jasan kao čovjek koji pristupa Svetoj Tajni sa podozrenjem..Ovo je slučaj Boga,ali postoji zbirka slučajeva kad je bio prisutan samo taj mučiteljski pogrom u pobudama onih koji su kažnjavali hrišćane jer su razobličavali njihove idole,šta sa tim primjerima?

Evo ti i sam moj citat,ako ti je promaklo

Da,ali tu je sam Gospod,On ga je mogao kao od šale,samo Svojom voljom uzeti,tu prestaje da važi svaki zakon,kad je volja Njega u pitanju
Подели на овим сајтовима

.

Anđeo je krstio raspetog grešnika nevidljivo vodom

I koji su sad sv. Oci tamo tu nevidljivu vodu našli? Prema tome bi se u Jevanđelju moglo naći štošta nevidljivog, kako kome šta padne na pamet pa se sjeti da bi nečeg takvog još nevidljivog tamo moglo biti. Možda to i da nije bila jedna Tajna večera ili Posljednja Večera već je bila također i druga nevidljiva ali pošto je bila nevidljiva nije mogla ni biti popisana u Jevanđeljima ili šta? K čemu onda te "nevidljive" stvari u Jevanđelju? 

Подели на овим сајтовима

.

I koji su sad sv. Oci tamo tu nevidljivu vodu našli? Prema tome bi se u Jevanđelju moglo naći štošta nevidljivog, kako kome šta padne na pamet pa se sjeti da bi nečeg takvog još nevidljivog moglo biti. Možda to i da nije bila jedna Tajna večera ili Posljednja Večera već je bila također i druga nevidljiva ali pošto je bila nevidljiva nije mogla ni biti popisana u Jevanđeljima ili šta? K čemu onda te "nevidljive" stvari u Jevanđelju?

Ali otkud ja to znam,samo znam da presedana u spasenju ne smje biti!Predanje je jedinstveno,sveti Oci govore da ćemo se spasiti samo krštenjem,a to što se prvih vjekova Hrišćanstva dešavalo,enigma je da li su se spasili nekršteni Hrišćani.Znam da je Sveti Duh u Svetim Ocima rastumačio sve.

Подели на овим сајтовима

Ali otkud ja to znam,samo znam da presedana u spasenju ne smje biti!Predanje je jedinstveno,sveti Oci govore da ćemo se spasiti samo krštenjem,a to što se prvih vjekova Hrišćanstva dešavalo,enigma je da li su se spasili nekršteni Hrišćani.Znam da je Sveti Duh u Svetim Ocima rastumačio sve.

Sveti Oci su se domišljali da je moguće spasitii se samo krštenjem ali sigurno ne SVI sveti Oci već samo neki od njih a drugi su na to imali sasvim drugačija gledišta i nazore i domišljali se opet sasvim drugačije stvari. Otkud vama predrasuda da su svi sv. Oci mislili slično ili čak sve isto o svemu, što ih ne čitate, da ih čitate uvidkeli biste ustvari da je tamo svako mislio svoje nešto, ne postoje dva ista koji bi u svemu imali isti nazor na sve. I nikad nisu sv, Oci nad Jevanđeljem, to ni slučajno. Oni su se neke stvari ili domišljali ili izražavali umjetničkim figurama, nejad uspješnim nekad manje uspješnim, to je literatura kao i svaka druga, zato se i proučava u Istoriji hrišćanske literatire ali nikad ni njima nije padalo na pamet biti iznad Jevanđelja ili ga prekrajat, ispravljat ili tamo nešto dodavat ili oduzimat.

Подели на овим сајтовима

Sveti Oci su se domišljali da je moguće sopsiti se samo krštenjem ali sigurno ne SVI sveti Oci već samo neki od njih a drugi su na to imali drugačija gledišta i nazore u domišljali se opet sasvim drugačije stvari. Otkud vama predrasuda da su svi sv. Oci mislili slično ili čak sve isto o svemu, što ih ne čutate, da ih čutate uvidkeli biste ustvari da je tamo svako mislio svoje nešto, ne postoje dva ista koji bi u svemu imali isti nazor na sve.

Sad ću ja to tebi uprošćeno,Sveti Oci su Sveti jer su svi u saglasju,kroz sve je govorio Duh Sveti,a to je Bog koji djeluje na zemlji.Mi Svete Oce proslavljamo zato što su nepogriješiviji od pape,ali se u nekim detaljima alegorije kako se kod Blaženog Avgustina može naći, neodobrenog u krajnostima,ta nedorečenost dopunjava kasnijim Svetim Ocima.Jer Bog smatra da se otkriva samo onoliko koliko je tom vremenu potrebno da se zna,odnosno,tek kad ti postave nebulozna pitanja,tad dobijaš i konkretne odgovore iz usta Svetih Otaca koji se time i bave,ukoliko žele.

Подели на овим сајтовима

enigma je da li su se spasili nekršteni Hrišćani.Znam da je Sveti Duh u Svetim Ocima rastumačio sve.

Mili Jurodivi, da si išao na katolički vjeronauk kao što nisi odmah bi naučio u najosnovnijem kzrsu da tu nikakve enigme nema i da oni koji nisu stigli biti kršteni a ispovijedili su Hrista u srvu i ustima pa i čak mučenički dali život za njega smatra se da su bili kršteni željom pa umrli recimo prirodnom smtći kao katekumeni ili ako su bili umučeni kao katekumeni onda su bili kršteni krvlju. Kod nas i Katoličkoj Crkvi je to tako i nikakvom to enigmom ni nepoznanicom za nas to nije. Dobri pastir zna svoje ovce. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...