Jump to content

Препоручена порука

Па могуће, али опет кажем, кад би се тражило покајање, па још истинско, од свих људи који донесу децу на крштење, за све што Црква сматра погрешним, не знам колико би се беба крстило уопште. :)

Da znam prosto me zabole glava a još je najgore što sam počeo treći svetski rat ( na toj sam temi uporedo) :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

U rpc  ima dosta bisera (nazalost)... bolje da se fokusiraju na misionarenje a ne na preterano moralisanje.... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Можда не би било лоше да администрација промени наслов теме, пошто се не ради ни о каквим сурогат бебама, већ о људским бићима које су родиле сурогат мајке. Те бебе нажалост нису бирале начин на који ће доћи на овај свет, па је неприлично да их називамо сурогат бебама.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Ako se gleda samo krajnji rezultat akcije, onda dolazimo u veoma tamnu zonu. Biću grub, ali kad se tako posmatraju stvari, ako je bitno samo to da se dete rodilo, onda i to što su nacisti provodili eksperimente nad ljudima, a na osnovu tih rezultata je usavršeno dosta medicinskih zahvata koji su nekim drugim ljudima spasli živote, je opravdano i moralno u redu.

Neko reče, pošto je porodica ugrožena, onda barem da idemo na veštačku oplodnju i surogat materinstvo, pa će nam to omogućiti štatijaznam šta. Neće! Mali je broj i jednih i drugih uspešnih zahvata da bi to nešto značajnije uvećalo populaciju. Umesto da se toliko zalažemo za te metode, bilo bi korisnije da se založimo za čvrstu i stabilnu porodicu u stabilnom društvu...Da, političari i tajkuni su lopovi - moguće do sasvim sigurno - ali oni to rade zato što je orgnoma većina inertna i brine se samo za ono što joj je pred nosem ili što treba samo pojedincu. 

Kao i u slučaju VtO, nije rođenje deteta problem, ali se time i detetu pravi problem, da ne govorim o dehumanizaciji i same žene. Hajde da malo razmislimo. Svakako, nisam žensko, pa ne mogu ni da imam punu predstavu o tome kako je biti majka, ali ipak, neke stvari, kao i svi mi, mogu da zamislim. Počevši od te, osnovne stvari - zamisli da ti dete raste "pod srcem" devet meseci. Jedno ste telo, hraniš ga sopstvenim telom, osećaš kako raste, kako se pokreće - i na kraju, nakon porođaja - daš ga drugoj ženi! Koliko hladna i bezosećajna takva žena mora da bude da bi joj bilo sve jedno i da bi sebe shvatala samo kao inkubator. Koji je to lom u duši! A ako nije hladna, kao što predpostavljam da je poprilično nemoguće da bude jednoj normalnoj, prosečnoj ženi, koji je to lom u duši, koja izdaja same sebe, kad to dete mora da preda drugome! Ako to nije greh, onda se zaista ne zna šta je greh. Drugo, savremena psihologija govori o povezivanju deteta sa majkom još za vreme trudnoće. Ma kako je za sada možda nemoguće premeriti i ispitati sve posledice - ova "metoda" je tek od skora - ona zasigurno ostavlja posledice na dete. Ako je prvi slučaj - bezosećajna surogat majka - u kakvom "divnom" okruženju to dete raste - raste bez ljubavi - u stvari neželjeno, zbog para. Dete postaje čista roba, ali i žena - živa mašina za rađanje. Ako je takva dehumanizacija u redu, onda, ljudi, ja ne znam kom se hrišćanstvu vi učite?

Da napomenem, da je i pored silne želje za decom i dalje ogroman broj siroćića po domovima. Samoživost, šta li? Želja za SOPSTVENIM porodom? Pa, deca i onako ne pripadaju roditeljima, već im ih je Bog dao! A ako ćemo pravo, ni to dete, osim po genima, NIJE dete žene koja ga je uzela - isto je kao usvojena beba! Zašto onda ne usvoji bebu? Samoživost!

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Хвала свима на учествовању у овој теми. Видим много различитих мишљења, а то и јесте био мој разлог да тему поставим. Многа од до сада наведених размишљања су се и мени лично сама по себи наметнула, па сам због тога ријешио да тему подијелим са заједницом. Помало истражујем шта је то ’’сурогат мајчинство’’ и могу вам рећи да ни сам појам, а ни само ’’сурогат материнство’’ није толико једноставно пратити ни са једне позиције (медицинске, теолошке, социолошке итд…)

Потрудићу се да створим мало комплетнију слику у глави око свега везаног за ову тему и потрудићу се да понешто и напишем, мада ми парохијске обавезе не остављају много времена. До тада, радоваћу се свакој вашој мисли коју подијелите са учесницима овог форума.

Подели на овим сајтовима

...

Kao i u slučaju VtO, nije rođenje deteta problem, ali se time i detetu pravi problem, da ne govorim o dehumanizaciji i same žene. Hajde da malo razmislimo. Svakako, nisam žensko, pa ne mogu ni da imam punu predstavu o tome kako je biti majka, ali ipak, neke stvari, kao i svi mi, mogu da zamislim. Počevši od te, osnovne stvari - zamisli da ti dete raste "pod srcem" devet meseci. Jedno ste telo, hraniš ga sopstvenim telom, osećaš kako raste, kako se pokreće - i na kraju, nakon porođaja - daš ga drugoj ženi! Koliko hladna i bezosećajna takva žena mora da bude da bi joj bilo sve jedno i da bi sebe shvatala samo kao inkubator. Koji je to lom u duši! A ako nije hladna, kao što predpostavljam da je poprilično nemoguće da bude jednoj normalnoj, prosečnoj ženi, koji je to lom u duši, koja izdaja same sebe, kad to dete mora da preda drugome! Ako to nije greh, onda se zaista ne zna šta je greh. Drugo, savremena psihologija govori o povezivanju deteta sa majkom još za vreme trudnoće. Ma kako je za sada možda nemoguće premeriti i ispitati sve posledice - ova "metoda" je tek od skora - ona zasigurno ostavlja posledice na dete. Ako je prvi slučaj - bezosećajna surogat majka - u kakvom "divnom" okruženju to dete raste - raste bez ljubavi - u stvari neželjeno, zbog para. Dete postaje čista roba, ali i žena - živa mašina za rađanje. Ako je takva dehumanizacija u redu, onda, ljudi, ja ne znam kom se hrišćanstvu vi učite?

Da napomenem, da je i pored silne želje za decom i dalje ogroman broj siroćića po domovima. Samoživost, šta li? Želja za SOPSTVENIM porodom? Pa, deca i onako ne pripadaju roditeljima, već im ih je Bog dao! A ako ćemo pravo, ni to dete, osim po genima, NIJE dete žene koja ga je uzela - isto je kao usvojena beba! Zašto onda ne usvoji bebu? Samoživost!

Приписујем. Тежиште приче је на телесном аспекту-код оних који не виде проблем у овоме. Овај однос мајка-дете у пренаталном добу је, по светим Оцима, далеко битнији од простог "квалитета материјала", јер поставља темељ личности човека. Ја лично бих се са тим сложио САМО у случају да је трудноћа смртна опасност по мајку, да је та друга жена духовно чедо мог духовника (тј да он познаје кретање њене душе као и моје жене), да имамо његов благослов за све то, и сви заједно имамо удео у истој Чаши за то време...

Дакле, само под тим условима, иначе хришћанскије ми је усвајање деце и подизање духовних чеда која ће нас због пружене љубави звати оцем-мајком.

Морам рећи да смо о овоме (и овако) размишљали пре него што смо се венчали, јер се моја (тада будућа) жена плашила да можда неће моћи да има деце.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

@ Midrash

Питање је колико сам га ја разумео са почетка теме шта мислимо о одлуци РПЦ да педагошки забрани крштавање деце коју су родиле сурогат мајке док се родитељи не покају. Моје мишљење по овом питању како сам и изнео јесте да ту ефекта неће бити.

Посебна прича је то што си ти изнео и веома си ме изненадио колико се твоји ставови поклапају са ставовима рецимо покрета Двери.

Ako je takva dehumanizacija u redu, onda, ljudi, ja ne znam kom se hrišćanstvu vi učite?

Нико овде, колико видим, не говори да је оваква дехиманизација у реду, тако да твоје питање о нашем Хришћанству не стоји.

Него питање за тебе да ли би ти забранио крштење таквог детета док се родитељи не покају, поп си, знаш шта то значи, па нам реци ?

Подели на овим сајтовима

Него питање за тебе да ли би ти забранио крштење таквог детета док се родитељи не покају, поп си, знаш шта то значи, па нам реци ?

Da to je forum pravi ! 

Подели на овим сајтовима

U rpc  ima dosta bisera (nazalost)... bolje da se fokusiraju na misionarenje a ne na preterano moralisanje.... 

Pa misionare, al ateizam... i to vrlo uspesno mogu ti reci...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

e sad se meni radja pitanje što bi bilo usvajanje deteta prihvatljivije...

ZAto što je u korenu želje da se po svaku cenu ima dete sa sopstvenim "genetskim materijalom", hteli da priznamo ili ne, krije ona duboka  i iskonska samoživost, zbog koje smo ovde i protiv koje smo pozvani na borbu, a usvajanje je visoki čin sebedarja drugoj osobi koja je napuštena i sama.

Подели на овим сајтовима

ZAto što je u korenu želje da se po svaku cenu ima dete sa sopstvenim "genetskim materijalom", hteli da priznamo ili ne, krije ona duboka  i iskonska samoživost, zbog koje smo ovde i protiv koje smo pozvani na borbu, a usvajanje je visoki čin sebedarja drugoj osobi koja je napuštena i sama.

ne znam ... nisam pametan samo mi se radjaju pitanja a to znači da nemam jasan stav.

Подели на овим сајтовима

@ Midrash

Питање је колико сам га ја разумео са почетка теме шта мислимо о одлуци РПЦ да педагошки забрани крштавање деце коју су родиле сурогат мајке док се родитељи не покају. Моје мишљење по овом питању како сам и изнео јесте да ту ефекта неће бити.

Посебна прича је то што си ти изнео и веома си ме изненадио колико се твоји ставови поклапају са ставовима рецимо покрета Двери.

Нико овде, колико видим, не говори да је оваква дехиманизација у реду, тако да твоје питање о нашем Хришћанству не стоји.

Što se tiče krštenja - ja ionako nisam, kao što i Crkva uči, da se dete krštava ako ne postoji makar kakav izgled da će biti odgajano kao hrišćanin, odnosno kada ne postoji opasnost da će roditelji to dete odgajati kao paganina iako su i oni sami, možda, kršteni. Mi svi zajedno, imamo ogroman problem u tome što je krštenje shvaćeno kao "tradicionalna obaveza". Pogledajte šta se i ovde u Srbiji radi. Koliko mi često dolaze ljudi koji mi kažu, ja bih da se krstim - pa kad kažem, može svakako, ali prvo ide priprema od barem šest meseci - pobegnu glavom bez obzira - a mnogi od njih kažu, ali paroh u SPC mi je rekao da to može za sledeću nedelju. Ista stvar je i za dete. KAd im kažem, može, ali prvo ide priprema i za vas - bežanija. NAravno, i u SPC ima lepih primera gde se prvo ispita da li su roditelji i kumovi sposobni za tako nešto. Samo želja da se dete krsti NIJE znak njihove vere. Znate šta iza ovoga stoji? Krštenje pravi NOVOG ČOVEKA - brišu mu se svi gresi pre krštenja, počinje od nule. Ako dete ne dobije poduku SVI GRESI nakon krštenja OSTAJU i GOMILAJU SE, što će reći - ako se tako dete odgaja, uči se da UBIJE večni život, kojeg je primilo na krštenju - jer se i to može. Bog u knjizi o Jovu kaže sotoni - "samo mu ŽIVOT ne uzimaj" - ne ovozemaljski život - večni život, život odozgo. Međutim, taj život može da se PREDA sotoni životom u grehu. Stoga, slažem se sa odlukom sinoda - mudra odluka, jer ona NE ČUVA TRADICIJU, već VEČNI ŽIVOT, koji je neprocenjiv. A i zaista, bolje je da se dete ne krsti u tim uslovima nego da se ubija lošim životom, a Bog će već nači načina da to dete privuče sebi. Ako to uče Dveri, pa... nije to njihova nauka, i dobro uče.

Da, ne bih pristao, jer pokajanje znači da shvataju kakva je šteta načinjena i da će poduzeti nešto što će štetu umanjiti, jer će shvatiti na čemu moraju da porade i "roditelji" i "surogat" majka.

Подели на овим сајтовима

ne znam ... nisam pametan samo mi se radjaju pitanja a to znači da nemam jasan stav.

Nisam ni ja najpametnijji na svetu, ali postoji nešto što se zove hrišćanska bioetika. Ja sam, doduše, imao kurseve na faksu o toj oblasti, pa sam se obavestio o čemu se radi, a ima u poslednje vreme i veoma kvalitetnih knjiga koje govore i o medicinskim tehnikama i o problemima sa hrišćanskog stanovišta koje te tehnike uzrokuju. Stvari, kao što vidiš, nisu uvek jednostavne, jer rezultati tih tehnika, zamagle posledice. Zamašu ti detencetom pred nosem, i ona je, kao , sve ostalo nevažno. Važno je i te kako! Ili da malko budem grub - neko dođe i donira za dečiju bolnicu, recimo, 500.000 eura...a predhodno je te pare opljačkao. I sad, kao , super - vidiš kako je humano delo taj čovek učinio. Baš. A to mu dođe slično kao i ovo pitanje - da li krstiti ili ne dete...pa ne radi se samo o krštenju deteta. To je ceo paket.

PAde mi na pamet još jedno, bliže, upoređenje...neko otme dete i donese ga da se krsti...Ajd sad...jel bi to bilo u redu? Po meni, teško.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...