Jump to content

Потпуна истина о манастиру Ватопеду и игуману Јефрему

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Московска Патријаршија: Хапшење игумана Јефрема изазива дубоке недоумице

28средадец 2011

Posted by radiosvetigora

ilarion-jefrem.jpg?w=300&h=225

о. Јефрем у Русији

Званичник Московске Патријаршије иступио је у заштиту архимандрита Јефрема, настојатеља манастира Ватопед.

„Савршено је очигледно да хапшење човјека који не представља никакву опасност, какав је архимандрит Јефрем, прије доношења судске пресуде, представља ванредан догађај који изазива дубоке недоумице“, казао је предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион.

Крајем прошле недеље суд у Атини донио је одлуку о хапшењу оца Јефрема, у вези са истрагом о размјени земљишта између грчке државе и манастира Ватопед, која је започета 2008. године. Након неколико дана проведених због болести у келији, игуман је у уторак 27. децембра под полицијском пратњом одведен у Атину.

Владика Иларион је истакао чињеницу да је једини од свих оптужених у овом случају, кога су нашли за сходно да ухапсе „старији и болешћу обремењени свештенослужитељ“.

„Ова одлука изазива велику забринутост међу архијерејима и вјернима Руске Православне Цркве и тјера на размишљање о правим разлозима“, казао је Митрополит.

Он је још додао да је отац Јефрем постао посебно драг многим руским православцима након његове посјете Русији у пратњи појаса Пресвете Богородице. Они се питају како је могуће да „игуман једног од највећих манастира Свете Горе, могло би се рећи обрасца светогорских манастира, по повратку са овог путовања буде ухапшен у православној земљи каква је Грчка, и то у дане када се слави Божић“.

„Њихово чуђење је разумљиво, као и осјећања многих грчких архијереја, свештеника и вјерног народа, који одлуку о хапшењу архимандрита Јефрема посматрају као непријатељски чин против светогорског монаштва и Православне Цркве у цјелини“, закључио је владика Иларион.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 193
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јутрос је митрополит Глифаде г. Павле посјетио у затвору ватопедског Игумана архимандрита Јефрема. Очекује се око подне да старца посјети и митрополит Месогејски и Лавриотике г. Николај.

Грчки архијереји, али и манастири, светогорци, правници, професори и народ све више подижу глас у заштиту старца Јефрема, и већ се отворено говори о удару на Цркву, ане само на игумана Јефрема!

Подели на овим сајтовима

ОДЛОМАК БЕСЈЕДЕ СТАРЦА ЈЕФРЕМА У КАТЕРИНИЈУ, У СЈЕВЕРНОЈ ГРЧКОЈ, СЕДМИЦУ ДАНА ПРИЈЕ ХАПШЕЊА! (VIDEO)

Наишао сам на један видео запис, одломак бесједе старца Јефрема у Катерини, у сјеверној Грчкој, седмицу дана прије хапшења. Говори о својој посјети Русији, и о томе шта је разговарао са Путином. Можда се да наслутити из овог кратког одломка шта је засметало грчким властима, које само извршавају наредбе Европе.

Напоменућу да када је Грчка запала у ову кризу, Руси су понудили огромну помоћ (а исто тако и Кина), под много бољим условима од ММФ-а. Грчка влада је,"о чудесе", одбила! Коме ли то смета да Русија помогне економски Грчку? Боље је да буде порпбљена од стране Европе, него да се извуче уз помоћ Руске помоћи? Коме ли то смета, баш је тешко погодити......

Обратите пажњу на израз лица старчевог. Ма, чим га видиш, прва ти је асоцијација Ал Капоне............. Баш, онако... криминалац......

Треба да се пробудимо, ово је прогон! Ово је прогон Православља! Зато, куд ће ваша дјеца? Ка наркотицима, и штета је!!! Када се православна духовност презире и боре се против ње, какву снагу имамо? Рекао сам Путину, видјели смо се тамо на два и по сата: „Предсједниче, ваша сила није природни гас, није ни нафта! Да знате, ваша сила је Православље!!!!“ И одговорио је овако (старац показује како је Путин главом климао слажући се са њим): „Да, да, да, харашо!“ Сложио се! Ма, то је реалност! Шта има да покаже Грчка данас? Ту силу! Грчка је престоница Православља! Треба да будемо свјесни тога! Ми живимо на Светој Гори, овдје старац Дионисије је игуман, зна колико људи долази и код њега из читавог свијета да би се научили аутентичном духовном животу. Изузетно много! Није ли то слава Грчке?!

Био сам тамо (у Русији) и Медведев и Путин су хтјели да ми укажу један састанак и ручак благодарности. И, наравно, отишао сам. (Овдје у Грчкој су одмах дочекали :)„А, што је ишао тамо код Путина?“ Ма, зар је лоше да одем, кад су ме већ позвали??? Да дођем да заблагодаре! И ручак су ми приредили (тим поводом). Зар је зло да и они чују пар ријечи (духовних), зар и они нису паства? Два и по сата су ме задржали у разговору! Осјећао сам се непријатно, јер је испред куће било хиљаде људи који су хтјели да га виде (=Путина) и рекао сам му „Ајде, треба да приводимо крају разговор“, а он ми каже „НЕ! И мени је потребна духовна релаксација!“ Зашто би било лоше да кажеш човјеку који те је позвао пар ријечи духовних? Нисам рекао да идеш сам и да му кажеш „позови ме“. Али, ето, и због тога (што сам ишао код њега) су ме напали (овдје у Грчкој)! И, рекао сам му: „Хоћу да Вас замолим нешто! Помозите Грчкој и економски!“ И рекао ми је: „И то ћу да урадим!!!“

Подели на овим сајтовима

ОДЛОМАК БЕСЈЕДЕ СТАРЦА ЈЕФРЕМА У КАТЕРИНИЈУ, У СЈЕВЕРНОЈ ГРЧКОЈ, СЕДМИЦУ ДАНА ПРИЈЕ ХАПШЕЊА! (VIDEO)

...

Треба да се пробудимо, ово је прогон! Ово је прогон Православља! Зато, куд ће ваша дјеца? Ка наркотицима, и штета је!!! Када се православна духовност презире и боре се против ње, какву снагу имамо? Рекао сам Путину, видјели смо се тамо на два и по сата: „Предсједниче, ваша сила није природни гас, није ни нафта! Да знате, ваша сила је Православље!!!!“ И одговорио је овако (старац показује како је Путин главом климао слажући се са њим): „Да, да, да, харашо!“ Сложио се! Ма, то је реалност! Шта има да покаже Грчка данас? Ту силу! Грчка је престоница Православља! Треба да будемо свјесни тога! Ми живимо на Светој Гори, овдје старац Дионисије је игуман, зна колико људи долази и код њега из читавог свијета да би се научили аутентичном духовном животу. Изузетно много! Није ли то слава Грчке?!

Био сам тамо (у Русији) и Медведев и Путин су хтјели да ми укажу један састанак и ручак благодарности. И, наравно, отишао сам. (Овдје у Грчкој су одмах дочекали :)„А, што је ишао тамо код Путина?“ Ма, зар је лоше да одем, кад су ме већ позвали??? Да дођем да заблагодаре! И ручак су ми приредили (тим поводом). Зар је зло да и они чују пар ријечи (духовних), зар и они нису паства? Два и по сата су ме задржали у разговору! Осјећао сам се непријатно, јер је испред куће било хиљаде људи који су хтјели да га виде (=Путина) и рекао сам му „Ајде, треба да приводимо крају разговор“, а он ми каже „НЕ! И мени је потребна духовна релаксација!“ Зашто би било лоше да кажеш човјеку који те је позвао пар ријечи духовних? Нисам рекао да идеш сам и да му кажеш „позови ме“. Али, ето, и због тога (што сам ишао код њега) су ме напали (овдје у Грчкој)! И, рекао сам му: „Хоћу да Вас замолим нешто! Помозите Грчкој и економски!“ И рекао ми је: „И то ћу да урадим!!!“

Надам се само да ће што више Грка послушати овај снимак.

Подели на овим сајтовима

Свјатјејшиј Патријарх руски г. Кирил, упутио званично писмо предсједнику Грчке Каролу Папуљасу, са захтјевом за пуштање на слободу ватопедског игумана архимандрита Јефрема.

Подели на овим сајтовима

"Не жалостите се због мене, већ због оних који су све ово учинили!"

Ријечи старца Јефрема при одласку из манастира Ватопеда ка атинском затвору, упућене братији и другим светогорцима који су дошли да га испрате и подрже. Звона су звонила васкрсно. Старац је био потпуно миран и радостан.

Према свједочењу игумана грчког манастира Св. Серафима Саровског, архимандрита Нектарија, старац Јефрем му је још прије пола године, када је посјетио њихов манастир, рекао: "Видићеш, оче Игумане, затвориће ме!" Иначе, овај игуман је пред камерама три велике телевизијске куће јуче ујутро дао интервју који траје око 7 минута, у коме објашњава због чега подржава старца Јефрема.... претпостављате? ...... нигдје није објављен ни секунд тог интервјуа.......

Било ми је јако симпатично (поготово зато што познајем из искуства каквим је благодатним даровима испуњен старац Јефрем) када је о, Нектарије рекао у том интервјуу: "Видићете, имаћемо ускоро и постриге у монахе у затвору, јер гдје се год појави овај човјек, скупљају се монаси. Зато је и окупио у Ватопеду 120 монаха!" :) видићемо...... :) ето, када су одлазили из манастира, полицајци који су дошли да га спроведу су плакали.... ко зна... можда је то почетак :)

извор (ВИДЕО):

http://vatopaidi.wordpress.com/2011/12/29/%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%84/

Подели на овим сајтовима

301 "Видићете, имаћемо ускоро и постриге у монахе у затвору, јер гдје се год појави овај човјек, скупљају се монаси. Зато је и окупио у Ватопеду 120 монаха!" :) видићемо......

navijanje

Подели на овим сајтовима

Имаш ли то писмо?

Мислим да је ово само дио писма.

http://www.pentapostagma.gr/2011/12/blog-post_8796.html

Добро би било можда на сајту руске патријаршије да неко погледа да ли има читав текст. У Русији је изузетна реакција због ситуације! Кажу да, осим Олимпијаде у Атини, и избијања економске кризе, никада у постсовјетској Русији неком догађају, а поготово појединачној линости из Грчке, није посвећена толика пажња....

Подели на овим сајтовима

Грчке власти, а поготово њихови налогодавци, нису могли ни да наслуте овакву реакцију и архијереја, и Свете Горе, и манастира и уопште Цркве. Не знају шта их је снашло. Да будем искрен, ни ја се нисам надао оваквом одлучном и недвосмисленом ставу великог броја архијереја. И, не само то, већ и Русија, и Грузија, и Румунија, и Бугарска, па и СПЦ се оглашава. (Како чујем, огласиће се Свети Синод СПЦ. Тако сам чуо, не знам са сигурношћу, зато немојте разгласити ову вијест, молим вас!)

Подели на овим сајтовима

3_venzel.jpeg

Послание Святейшего Патриарха Кирилла Президенту Греческой Республики Каролосу Папульясу

29 декабря 2011 г. 13:55

Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл направил послание Президенту Греческой Республики Каролосу Папульясу в связи с заключением под стражу настоятеля Ватопедского монастыря на Афоне архимандрита Ефрема.

Его Превосходительству господину Каролосу Папульясу, Президенту Греческой Республики

Ваше Превосходительство!

С чувством глубокой озабоченности воспринимаю поступающие известия о заключении под стражу настоятеля Ватопедского монастыря на Афоне архимандрита Ефрема.

Не подвергаю сомнению полномочия органов греческого правосудия и выражаю надежду на справедливое и объективное решение по делу об имуществе Ватопедского монастыря. Вместе с тем, испытываю недоумение в связи с применением тюремного заключения прежде судебного рассмотрения дела по существу в отношении монаха, не представляющего угрозы для общества и неоднократно выражавшего готовность сотрудничать со следствием. Особое беспокойство вызывают сообщения о неблагополучном состоянии здоровья архимандрита Ефрема, которое не было принято во внимание при взятии его под стражу.

Господин Президент! В России, в Белоруссии, на Украине, в Молдавии, в других странах, народы которых духовно окормляются Русской Православной Церковью, миллионы верующих испытывают тревогу в связи с полицейскими мерами, предпринятыми по отношению к известному во всем православном мире игумену прославленной святогорской обители в те самые дни, когда православная Греция празднует Рождество Христово.

Считаю своим долгом донести эту нашу общую боль до Главы греческого государства и просить освободить из-под стражи архимандрита Ефрема, настоятеля Ватопедского монастыря на Святой горе Афон.

С глубоким уважением

+КИРИЛЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИЙ И ВСЕЯ РУСИ

Подели на овим сајтовима

Грчке власти, а поготово њихови налогодавци, нису могли ни да наслуте овакву реакцију и архијереја, и Свете Горе, и манастира и уопште Цркве. Не знају шта их је снашло. Да будем искрен, ни ја се нисам надао оваквом одлучном и недвосмисленом ставу великог броја архијереја. И, не само то, већ и Русија, и Грузија, и Румунија, и Бугарска, па и СПЦ се оглашава. (Како чујем, огласиће се Свети Синод СПЦ. Тако сам чуо, не знам са сигурношћу, зато немојте разгласити ову вијест, молим вас!)

Ako bude kao u slucaju Arhiepiskopa Jovana ... te$ko si ga njima... Mi smo za tihu diplomatiju....

Ai gde da kvarimo odnose na najvi$em nivou sa Makedonijom..upsss... Grchkom.. (koja je pola makedonija)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

• Гости

Оља, ако ти није тешко, молим те преведи писмо да могу да прочитају људи који не знају руски.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...