Jump to content

Господ, животиње и њихово спасење

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

I ko je to uradio???

:bendoff:

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Mihaela, to je praksa ovde kada su teme iste po tematici da kazemo, spoje se radi bolje preglednosti.
Eto vidis, ova tema sa kojom je tvoja spojena postoji vec nekoliko godina i dosta se pisalo, pa ces verovatno moci da cujes jos misljenja o pitanju koje si iznela, tako se i tvoja tema obogacuje, sto je dobro. :)

Подели на овим сајтовима

Dali ima na ovom forumu neki Teolog,koji mi moze tacan odgovor???

Ima dosta, neki su ti i dali odgovor. Obi ti je dao solidan odgovor, a to je ako verujes u Boga kao onog ko voli onda nema potrebe da se brines sta ce biti sa tom macom i sta ce biti sa svim ostalim zivotinjama i bicima i citavim svetom. 

Bilo je ovakvih tema na forumu, ova je jedna pa ako te zanima mozes prelistati jos forum i naci neke odgovore. Inace te  potpuno razumem jer sam kao klinac izgubio omiljenu macku, 3 dana sam plakao za njom i molio Boga da je primi u raj. 

Ako bas zelis jos neki odgovor mozes pitati ovde naseg poznatijeg teologa, ali u sustini svi teolozi ovde su isti. A i verovatno ce ti dati isti odgovor kao sto smo i mi. 

https://www.pouke.org/forum/topic/266-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2/page-132

Подели на овим сајтовима

Hvala ti za ovaj link.Poslala sam danas jednom teologu poruku,vidim da je procitana ali mi nije odgovorio.Jako mi je tesko,a sto je najgore osecam se krivom sto je mrtva.

To je potpuno normalna reakcija coveka, a kada kazem normalna mislim na tu usadjenu moralnu lampicu koja se pali u situacijama kao ova. Mada nisi ti tu toliki ni kriva, imala si dobre namere. 

Ono sto je bitno jeste da ublazis tu krivicu i da shvatis takvu situaciju kao nesto sto se prosto desilo i svuda se desava. Ne samo zivotinje, nego i ljudi umiru na slicne i mnogo teze nacine.  Ostaje samo nada u Boga i nista drugo nevezano samo za tvoj slucaj, nego za sve. A to znaci izlazak iz te tuge ka nadi i optimizmu u bolje, u to da ces mozda jednog dana ponovo sresti tu macu. To ce ti pomoci, ublazice tugu i nece ti biti tesko, a pored toga ce ti ta maca i dalje ostati u srcu i pamcenju. Da ne budem surov, ali od daljeg tugovanja nema nista. Ako ti je za utehu, mozda bi maca zelela da te vidi srecnu, a ne tuznu :D

Подели на овим сајтовима

Ja sam u tom trenutku kada smo usli kod veterinara imala jako jak osecaj da je uzmem i vodim kuci,neznam zasto ali imala sam los osecaj,i te noci sam je sanjala kako lebdi visoko u vazduhu i gleda me,a ja je zelim dohvatiti ali ne mogu.Inace ja nju nikada nisam sanjala.Ja sam jednostavno predosecala nesto lose,i zato mi je krivo zasto nisam drugacije postupila.Ja znam da ima puno ljudi kojima je ovo smesno,mozda misle toliko ljudi i deca ginu svaki dan a ova se sekira za macku.Kao dete sam izgubila tri psa,imala sam i macke ali ona mi je bila nesto posebno.Dali cu je sresti u raju,to je veliko pitanje,grehova Imam dosta.Ali za mene su sve zivotinje Bogom date,ja ni mrava ni pauka ili bilo kojeg insekta nisam ubila namerno,jer uvek mislim nisam mu ja dala zivot nemam ni prava da ga uzmem.Hvala ti na tvojim recima.

Подели на овим сајтовима

Православни хришћани изузетно поштују животиње,нарочито за време поста,уопште их нема на тигњу... :)))

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

brate el mi mozes reci gdje sam izgubio kljuceve od stana, vidim da mnogo znas, pa reko....

Prozivljeno iskustvo jeste znanje. Moze utvrditi vjeru, a moze je i probuditi kod nevjernika. 

Vjerujem da, kada bi na 30 zrna pasulja napisali 30 azbucnih slova (od A do Ш) izmijesali ih dobro i prosuli po stolu nastala smislenija poruka za ovu temu od ove tvoje.

Mene ovo podseca na gnosticko ucenje. Isto tu dusu sto spominjes, lici mi na panpsihizam.  

Vjerujem da je to lijepa kompenzacija izmedju radikalnih naucnika i radikalnih vjernika. Jedni vjeruju da poslije smrti nema nista, dok drugi vjeruju da se iz nicega stvara nesto.

Materija bez prostora je nistavilo bez ikakve akcije u sebi. Prostor bez materije je takodje nistavilo. Ukoliko dusa nije materijalne prirode onda ni ne postoji. Ukoliko jeste materijalne prirode onda pripada Bogu, tvrorcu svega vidljivog i nevidljivog, s tim da se ovo "nevidljivog" ne treba doslovno shvatiti. Nevidljivo je za covjekova cula, ali je itekako vidljivo i opipljivo iz neke druge, prefinjenije dimenzije.

Stijena ima svoj vijek trajanja i nece vjecno ostati stijena. Raspasce se u mikroelemente i postati dijelom biljke, recimo krompira, koji opet moze postati dio covjeka. Materija kruzi, energija se obnavlja, Bog evoluira jer bi mu u suprotnom bilo veeeeeoma dosadno.

Подели на овим сајтовима

Dali ima na ovom forumu neki Teolog,koji mi moze tacan odgovor???

Ima teologa, ali tacan odgovor ne postoji. Takvo znanje Bog je za sad sakrio od nas, i ostavio nas da rastemo duhom verujuci u Njegove reci, i reci Njegovih svetih.

Zato sam naveo reci velikog Hristoljupca Dostojevskog, za koga je nas sv. Justin Celijski govorio da je to takoreci prorok savremenog sveta, koliko dubok covek je Fjodor.

I zato sam i rekao - Bog stvara sve da bi postojalo, ne da bi bilo unisteno ili da bi isceszlo.

Ovo su smernice kojima bi trebalo da razmisljate i nadjete punu i pravu utehu sebi.

Inace, odma` da Vam kazem jednu vrlo bitnu stvar - u teologiji ne postoje tacni odgovori kao sto su to odgovori u matematici (mada i tu ih ima sasvim filosofskih, ali razumemo se), citav pristup egzistencijalnim pitanjima, kojima se teologija bavi, sasvim je drugacijeg tipa...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Naravno da ne iscezava...sve je energija, koja se ne moze unistiti, vec samo transformisati... promeniti oblik. Takvih primera imamo svuda oko nas u prirodi, smena godisnjih doba, agregatna stanja ...( malo da filozofiram)

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
  • Креирај ново...