Jump to content

Господ, животиње и њихово спасење

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Razumem tvoju tugu @Mihaila, imala sam i ja macora Djura se zvao....

Nastradao je nesrecno...i dalje zaplacem kada ga se setim...zelim da verujem da cemo se jednoga dana ponovo sresti...za sada je to samo u snovima, ali ko to zna....sto kaze Deki, ljubav je vecna. <3

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Inace, zanimljivo je da je veliki Dostojevski jednom rekao "ne mogu da zamislim Raj u kome nece da bude i moj pas".

A obzirom da znamo da "cela tvar uzdise" (apostol Pavle) cekajuci Vaskrsenje, da bi se i ona preobrazila u netrulezno stanje (Vaskrsenjem tvar nece da bude unistena, nego preizmenjena, preobrazena, ociscena od smrtnosti), onda smatram da nije nikako neosnovano da verujemo da cemo u tom Carstvu netruleznosti da sretnemo i ostala ziva bica za koja smo bili na neki nacin licno(sno) vezani.

Naravno, zivotinje nemaju dusu kao sto je covekova, ali to ne znaci da u tom preobrazenom svetu nece da postoje. Smatram bas naprotiv.

Takodje, svojstvo Bozije ljubavi da nesto stvori da bi postojalo, ne da bi bilo unisteno ili da bi iscezlo, takodje ide u prilog ovakvom stavu.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pozdrav svima

Apsolutno sam novi na forumu da noviji ne mogu biti i umjesto neke adekvatne teme u kojoj bih se predstavio prvi komentar ispisacu Mihaeli kao utjehu zbog gubitka voljenog bica.

Dusa, kako je licno shvatam, ne ide nikuda niti moze otici. Dusa nema dimenzije, nema ni imena ni prezimena, pola, nacionalnosti, roda, vrste ili podvrste. Dusa je univerzalna, bezgranicna, sveobuhvatna, sveprozimajuca ciji je jedan mali djelic obitavao u tvojoj maci, bas kao sto jedan dio te iste duse obitava u tebi. Materija koja je poprimila oblik tvoje mace vraca se svom izvoru, a taj djelic duse se stapa sa cjelinom koju obogacuje za jos jedno zivotno iskustvo.

Vjeruj da se taj djelic duse u tebi i onaj dio koji je pripadao maci i dalje mogu igrati, druziti i bezgranicno voljeti.

Ne dozvoli da ti tjelesna cula i uzitci budu neprobojna granica prema dusi, jer tamo je sva car vjecnog zivota.

Dakle, dusa covekova jeste ogranicena, iako prefinjena (= duhovna) u odnosu na ovu grubu materiju. Neogranicen je samo Bog, i jedino je On svuda i uvek prisutan. Covek je celim bicem, pa i dusom, ogranicen i mestom, ne moze da bude uvek i svuda prisutan, nego samo na jednom mestu.

Medjutim, to ne smeta nista, jer Bog ima potpunu vlast nad svom tvari, pa tako i nad ljudima i zivotinjama, i kao sto sam napisao u poruci iznad, zeli da se cela tvar, na celu sa covekom, spase od smrti i smrtnosti.

Drugim recima, vecnost nije sterilna i rezervisana samo i iskljucivo za coveka, nego za svu tvar, kako nas uci veliki Pavle.

Dobro nam dosao na forum, i jos bolje ostao. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nemojte zamjeriti ako u odredjenim diskusijama tvrdo stanem iza svojih uvjerenja, ali, licno dusu ne razlikujem od Boga, jer smatram da Boga ne treba traziti na "nebesima" mada se i tamo nalazi, vec u svom bicu. Covjekovo bice, kao i svih drugih zivih i nama naoko nezivih bica ne treba dijeliti ni po kojim drugim osnovama osim po djelima.Zeliti nekome dobro je samom zeljom cinjenje dobra, dok zelja da drugome nanesemo zlo nema manju tezinu od pricinjenog zla.

Bog obitava u nama, a taj dio Njega koji se nalazi u nasem licnom bicu nazivamo dusom.

Sama smrt je pojam koji mnogi pogresno tumace. Smrt je oslobodjenje od, covjeku, vidljivog i opipljivog bica i predstavlja povratak Tvorcu. Tijelo, kao i svako drugo ovozemaljsko, vratice se u "prah" iz koga se i razvilo.

Hvala na dobrodoslici i bolje vas nasao. :)

Подели на овим сајтовима

Nemojte zamjeriti ako u odredjenim diskusijama tvrdo stanem iza svojih uvjerenja, ali, licno dusu ne razlikujem od Boga, jer smatram da Boga ne treba traziti na "nebesima" mada se i tamo nalazi, vec u svom bicu. Covjekovo bice, kao i svih drugih zivih i nama naoko nezivih bica ne treba dijeliti ni po kojim drugim osnovama osim po djelima.Zeliti nekome dobro je samom zeljom cinjenje dobra, dok zelja da drugome nanesemo zlo nema manju tezinu od pricinjenog zla. Bog obitava u nama, a taj dio Njega koji se nalazi u nasem licnom bicu nazivamo dusom. Sama smrt je pojam koji mnogi pogresno tumace. Smrt je oslobodjenje od, covjeku, vidljivog i opipljivog bica i predstavlja povratak Tvorcu. Tijelo, kao i svako drugo ovozemaljsko, vratice se u "prah" iz koga se i razvilo.

Nema problema sa licnim stavovima, svako ih ima u nekoj od tema.

Medjutim, ono sto sam ja ovde izneo nije prosto moje licno razsmisaljanje - dakle, u tome se ogradjujem - nego izvorno ucenje Pravoslavne Crkve o Bogu i coveku.

S druge strane, i ovaj tvoj stav nije nepoznat, Crkva zna za taj i takav stav od kad je ima, ali o tome na nekoj drugoj temi.

:)

Подели на овим сајтовима

И ја верујем да у рају ћемо имати и своје љубимце .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Pozdrav svima

Apsolutno sam novi na forumu da noviji ne mogu biti i umjesto neke adekvatne teme u kojoj bih se predstavio prvi komentar ispisacu Mihaeli kao utjehu zbog gubitka voljenog bica.

Dusa, kako je licno shvatam, ne ide nikuda niti moze otici. Dusa nema dimenzije, nema ni imena ni prezimena, pola, nacionalnosti, roda, vrste ili podvrste. Dusa je univerzalna, bezgranicna, sveobuhvatna, sveprozimajuca ciji je jedan mali djelic obitavao u tvojoj maci, bas kao sto jedan dio te iste duse obitava u tebi. Materija koja je poprimila oblik tvoje mace vraca se svom izvoru, a taj djelic duse se stapa sa cjelinom koju obogacuje za jos jedno zivotno iskustvo.

Vjeruj da se taj djelic duse u tebi i onaj dio koji je pripadao maci i dalje mogu igrati, druziti i bezgranicno voljeti.

Ne dozvoli da ti tjelesna cula i uzitci budu neprobojna granica prema dusi, jer tamo je sva car vjecnog zivota.

brate el mi mozes reci gdje sam izgubio kljuceve od stana, vidim da mnogo znas, pa reko....

Подели на овим сајтовима

Nemojte zamjeriti ako u odredjenim diskusijama tvrdo stanem iza svojih uvjerenja, ali, licno dusu ne razlikujem od Boga, jer smatram da Boga ne treba traziti na "nebesima" mada se i tamo nalazi, vec u svom bicu. Covjekovo bice, kao i svih drugih zivih i nama naoko nezivih bica ne treba dijeliti ni po kojim drugim osnovama osim po djelima.Zeliti nekome dobro je samom zeljom cinjenje dobra, dok zelja da drugome nanesemo zlo nema manju tezinu od pricinjenog zla.

Bog obitava u nama, a taj dio Njega koji se nalazi u nasem licnom bicu nazivamo dusom.

Sama smrt je pojam koji mnogi pogresno tumace. Smrt je oslobodjenje od, covjeku, vidljivog i opipljivog bica i predstavlja povratak Tvorcu. Tijelo, kao i svako drugo ovozemaljsko, vratice se u "prah" iz koga se i razvilo.

Hvala na dobrodoslici i bolje vas nasao. :)

Mene ovo podseca na gnosticko ucenje. Isto tu dusu sto spominjes, lici mi na panpsihizam.  

Подели на овим сајтовима

Dali neko zna zasto je moja tema "Kuda ide dusa zivotinja posle smrti " izmenjena ,i kako se ovaj neko zakacio za moju temu?Nije mi jasno????

Spojena je tvoja tema sa ovom starom da se ne ponavljaju  :)

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...