Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Neće biti! U posljednjih nekoliko decenija da - ali to nije tradicionalni konzervativizam.

Традиционални конзервативизам (обнова феудализма, аристократије, старе монархије ) је данас врло ретко заступљен, бар кад је практична политика у питању. Једино га поједине минорне групе и групице  заговарају. Англоамерички конзервативизам је изразито либералан кад је економија у питању (осим неких изузетака, као нпр. струја  која се зове "конзервативизам једне нације"). Са европским конзервативизмом је већ мало другачије ( Демохришћани су нпр. заговорници социјално тржишне привреде).

Подели на овим сајтовима

Пример?

Pa recimo, zakonodavstvo im dugo vremena jeste bilo prilično oskudno... ali je pravna teorija bila sjajna... zapravo je pravo dosta i razvijeno time što su pravnici pisali knjige da nadomeste oskudnost samih zapisanih propisa... temelji imovinskog prava koje pominješ nisu postavljeni zakonima već praksom i jurisprudencijom...

Sudije dugo vremena nisu bile postavljane i nisu bili državni činovnici... nisam siguran, ali mislim da su tek carevi počeli da ih postavljaju...

Ako se ne varam, grešiš i u ideji da je svaki građanin Rima imao sledovanje pšenice... a naročito kad ga tumačiš kao "prvu socijalnu državu"... sirotinja grada Rima (a ne građani Republike) su dobijali hranu i to ne redovno i ne iz socijalističkih pobuda, već iz čisto praktičnih... da se ne pobune... jer ih je bilo mnogo... a i ovo se češće primenjivalo u carevini... u Republici izuzetno retko, od strane populista... pred izbore... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Pa recimo, zakonodavstvo im dugo vremena jeste bilo prilično oskudno... ali je pravna teorija bila sjajna... zapravo je pravo dosta i razvijeno time što su pravnici pisali knjige da nadomeste oskudnost samih zapisanih propisa... temelji imovinskog prava koje pominješ nisu postavljeni zakonima već praksom i jurisprudencijom...

Пре Републике, да. Са Републиком креће законодавна активност. Пре Републике су имали једино Дванаест таблица, које је временом јуриспруденција прилагођавала реалним потребама. Имаш неке најважније законе да нађеш и на Википедији, али веома оскудно и веома мало, колико сам бацио поглед.

Sudije dugo vremena nisu bile postavljane i nisu bili državni činovnici... nisam siguran, ali mislim da su tek carevi počeli da ih postavljaju...

Да, у праву си, прави развој функције магистрата иде тек са класичним правом, ту сам погрешио.

Ako se ne varam, grešiš i u ideji da je svaki građanin Rima imao sledovanje pšenice... a naročito kad ga tumačiš kao "prvu socijalnu državu"... sirotinja grada Rima (a ne građani Republike) su dobijali hranu i to ne redovno i ne iz socijalističkih pobuda, već iz čisto praktičnih... da se ne pobune... jer ih je bilo mnogo...

Не, то је сигурно истина. И по мотивима се нимало не разликују од мотива (који јесу ти које си навео) ових данашњих социјалаца, и о томе сам детаљно причао на једној теми, шта је уствари смисао постојања социјалних програма данас, не разликује се од онда, мрзи ме сад све то опет да пишем.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Dzaba se radujes, napunili su ga Kinejci ... ;)

A ovaj novi ce ne brini. I jos dvadeset novih godisnje po milion stanovnika ... dok zapad i "liberali" grcaju u dugovima Kinejci im drze lekcije ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Ево како сам ја разумо тај ваш либертијанизам.

И уопште либерални капитализам.

Ја имам двориште 700 ари, кућу стару округло 101 годину којој треба генерална реконструкција али нема се финансијских средстава па радим по нешто помало у етапама, имам малу баштицу за парадајз, лукац и коју воћку, имам мало економско двориште са једном малом шталицом у којој држим једну малу козу и један кокошарник у којој је 6 кока и један пето. У предњем дворишту ди је кућа жена држи неко цвеће ал не млого него нако тек да има. Имам укупно три собе од којих је само једна функционална, кујну и купатило.

Затим поседујем један томос моторић , два кера ши цу расе, један лап топ и један обичан комп пентијум тамо неки  и још нешто алата и технике оно основно за домаћинство. Њиву немам.

Званично нит радим ја нити жена, незванично обоје радимо дан и ноћ и довијамо се како знамо на сто послова.Моје двориште је увек затворено а капија често закључана.

Преко пута мене мој комшија Шањика има 6 пута веће двориште. Има нову кућу која има 7 функционалних соба, два купатила, кујну и трем великачки, има гаражу и још једну прикућницу која је скоро ко моја кућа, о помоћним објектима економског дворишта да и не говорим.

Затим, има двоје аутомобила, држи неке краве и другу марву, поседује њиву повелику од које убира сваке године доста приноса.

Комшија иначе шверцује робу из Маџарске и продаје на пијаци те има ту солидну клијентелу која му пазари и на пијаци и код куће. Има девизну бабу која му у кућу допринесе неколико иљада јевра месечно. И има два добермана. Комшија увек држи отворено двориште, а кључ од капије мислим да ни нема.

Дакле ви сад предлажете да и ја широм отворим своје двориште, па нека се врши размена добара. Дакле његови добермани би ладно могли да уђу у моје двориште и у том случају борба између мојих ши цу керова и његова два добермана по вама је равноправна економска либерална борба, и здрава конкуренција.

Наравно ши цу је кућна кера и добермани би их покидали за секунд, затим би вероватно насрнули и на мене и жену. Тако да после тога пошто је либерална економија моја кућа и двориште би остали слободни на располагање мом комшији иако мала и незнатна али ипак неки капитал.

Ваш совјет је колико сам ја разумо јесте практично овакав. И притом да се надам ако преживим инвазију овог слободног тржишта да ће и мени једног дана не знам како и под којим условима сами од себе израсти добермани уместо ши цуа. Ви сматрате да је то што ја закључавам капију лоше по моју економију и ако не отворим широм капију да ћу вазда остати сиротиња.

Ја пак с правом мислим ако отворим капију да ћу остати и без онога што сам до сада имао.

Реците ви мени да ли сте ви нормални ?!!

Подели на овим сајтовима

Преко пута мене мој комшија Шањика има 6 пута веће двориште. Има нову кућу која има 7 функционалних соба, два купатила, кујну и трем великачки, има гаражу и још једну прикућницу која је скоро ко моја кућа. Затим, има двоје аутомобила, држи неке краве и другу марву, поседује њиву повелику од које убира сваке године доста приноса. Комшија иначе шверцује робу из Маџарске и продаје на пијаци те има ту солидну клијентелу која му пазаре и на пијаци и код куће. Има девизну бабу која му у кућу допринесе неколико иљада јевра. И има два добермана. Комшија увек држи отворено двориште, а кључ од капије мислим да ни нема.

А још гори трип је то што ти је тај комшија пре тога проузрокавао ту беду великим делом. Мало те је рушио, мало ти са великим каматама зајме давао, а и разне ти домаћине доводио да ти воде домаћинство и задужују те код њега, на демократским изборима свих укућана наравно.

Жељко брате СрБине, свака част за ово што си написао 138999 victory78

Подели на овим сајтовима

Само да напоменем, случајно се десило Шањикина кућа је дакле случајно са западне стране улице, а моја са источне стране, можда нека симболика, шта знам...

Подели на овим сајтовима

Kapitalizam se zasniva na postovanju individualne slobode, i principu nenasilja. Dakle ako vec uzimamo primjer sa dvoristima, prvo je kad nisi ljubomoran i gnevan na komsiju jer ima vise od tebe, drugo, kad nemate ograde, a u stanju ste da zivite normalno bez glodjenja i svadjanja, trece i ako otvoris i svoja vrata, nikakav dobmerman ti nece upasi u kucu, niti komsija da zaviri sta imas ili te pokrade, nego cetvrto, moze kod tebe da svrati da pita mozes li mu pozajmiti kosilicu da pokosi travnjak, a ti njemu kasnije zauzvrat pozajmis vile da nagura sijeno u plast.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Kapitalizam se zasniva na postovanju individualne slobode, i principu nenasilja. Dakle ako vec uzimamo primjer sa dvoristima, prvo je kad nisi ljubomoran i gnevan na komsiju jer ima vise od tebe, drugo, kad nemate ograde, a u stanju ste da zivite normalno bez glodjenja i svadjanja, trece i ako otvoris i svoja vrata, nikakav dobmerman ti nece upasi u kucu, niti komsija da zaviri sta imas ili te pokrade, nego cetvrto, moze kod tebe da svrati da pita mozes li mu pozajmiti kosilicu da pokosi travnjak, a ti njemu kasnije zauzvrat pozajmis vile da nagura sijeno u plast.

Знаш шта братац ти тако располажи са својом имовином а ја да пустим комшијине добермане у своје двориште нећу, и још приде да се трипујем како ми неће наудити јер су "ненасилни"...

Подели на овим сајтовима

Знаш шта братац ти тако располажи са својом имовином а ја да пустим комшијине добермане у своје двориште нећу, и још приде да се трипујем како ми неће наудити јер су "ненасилни"...

Pa nemoj da ih pustas ko te tjera. Sami ne znam odakle si iskopao ovaj primjer da poredis sa kapitalizmom.

Namjerno si poredio kapitalizam u crnjaku, kako toboze jedna strana uvijek lose cini drugoj, sto naravno nije tacno, niti u kapitalistickoj doktrini ima ikakvih moralnih smjernica, vec je kapitalizam ekonomska doktrina, eticki je neutralan. Zato sam ja naveo jedan primjer, gdje obje strane dobro saradjuju.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Pa nemoj da ih pustas ko te tjera. Sami ne znam odakle si iskopao ovaj primjer da poredis sa kapitalizmom.

Namjerno si poredio kapitalizam u crnjaku, kako toboze jedna strana uvijek lose cini drugoj, sto naravno nije tacno, niti u kapitalistickoj doktrini ima ikakvih moralnih smjernica, vec je kapitalizam ekonomska doktrina, eticki je neutralan. Zato sam ja naveo jedan primjer, gdje obje strane dobro saradjuju.

Ја не знам о чему ти причаш ја причам о мени и мом комшији и принципу либералне економије.

Не пада ми на памет да широм отворим капију и да тако стоји отворена дан и ноћ као код мог комшије Шањике, њему се може, мени не.

Подели на овим сајтовима

Ја не знам о чему ти причаш ја причам о мени и мом комшији и принципу либералне економије.

Не пада ми на памет да широм отворим капију и да тако стоји отворена дан и ноћ као код мог комшије Шањике, њему се може, мени не.

Ja pricam o tome kako liberalna ekonomija nema veze s tim da jedna strana ako se otvori prema drugoj, da to odmah znaci da ce druga strana napasti, izvrsiti neko zlodjelo prema prvoj strani.

Ne znam tvog komsiju niti mi je stalo do njega, ali ti ovdje insinuiras da ako bi sirom ostavljao kapiju, njegovi dobermani bi upali u tvoje dvoriste i napravili kursus. Ok mozda i bi, ti znas svoje komsije, medjutim kakve to nikakve veze nema sa liberalnom ekonomijom.

Подели на овим сајтовима

Жељко, обрати пажњу на те твоје керове. Уместо да ти чувају кућу и обезбеде услове да ти и жена можете да одржавате имање и деца да се играју (што би требало да буде њихов основни и можда једини псећи задатак), они ти раде иза леђа. Поткрадају те нонстоп. Сугеришу ти да ће добермани да вас нападну ако отворите капију да би им ти поверовао и хранио их, а у ствару су они у дилу са доберманима. И пази лукавства керећег, убедили су те да они уместо тебе треба да ти воде домаћинство, те да треба да им даш половину меса кога имаш и да они знају како то месо треба искористити много боље него ти. На крају поједу месо, теби врате коске и ти сав срећан, па још их окиваш у звезде јер без њих не би имао те коске. И још нешто да ти кажем, и Шањикини добермани исто тако раде против Шањике и он им исто верује, само што се код њега још не види толика штета као код тебе јер се обогатио једном давно док су добермани били више везани. Али полако почиње и његова кућа да прокишњава и он исто као ти верује доберманима, уместо да их поново веже. А ти не треба Шањики да затвараш врата. Тачно, Шањикин лукац је јефтинији од твог јер има ту њиву и сву технику и ако отвориш капију, твоја деца ће јести његов луакц, а твој може да пропадне. Али размисли мало. Ти имаш ту малу башту која не може да нарани толику децу. Деца су гладна. А од Шањикиног лука су сити. Теби је важније да ти остане та мала баштица, него да ти деца буду сита. Јесте, тај твој лукац теби нешто мало значи, и питаш се шта ћеш кад пропадне због Шањикиног. Па види овако. Са лукцем не можеш ништа, истина је. Али Шањика, иако је доста јак, ипак није Бог. Он има много и прави много, али не прави све. Нико не прави све. Има нешто што се у твом дворишту може радити боље него у Шањикином. На пример, ти видиш како ти деца висе по цео дан на том пентијуму и мислиш како губе дане на кантеру, кад оно они написаше неки програм за аутоматизовање муже Шањикиних крава, за који би Шањика платио много више него што ти доноси баштица с лукцем. С тим новцем би се могло купити много лукца и којечега од Шањике и других комшија и још би остало више од пола. И твоја деца су пробала кришом да продају програм Шањики, али их онај твој кер зауставио на капији. Оће пола пара од програма. Деца нису хтела да продају. Успевају нешто мало ситно да не умру од глади, али да није кера, можда би неко од њих био нови Били Гејтс. И тако. Није то само тај програм. Имаш много вредне деце која би чуда направили да није кера. Идеално би било да га уопште не храниш. Нек цркне лопов керећи. Али пошто ти је већ толико прирастао за срце, онда га бар држи везаног да не смета деци.

Укратко, либерализам каже да деца имају право да се играју све док један не потуче другог. Такође твоја деца и Шањикина деца имају право да се играју и размењују кликере, лукац и програме. Керови треба само да их раздвоје кад се побију и да чувају дворишта од неке зверке која ту није дошла са добром намером. Уместо тога, они бране деци да се играју, а то си им дозволио управо ти јер верујеш да тиме добро чиниш и себи и деци. Које црно добро! Кућа ти пропада јер деца не могу да се играју, а ти уместо да вежеш кера, ти кривиш Шањику, закључаваш капију и све више и више храниш тог малог пацова од пса. Знам, већ сам реко ово више пута, али кључна ствар је да вежеш керове. И Шањика исто.

Подели на овим сајтовима

Могу одма` да ти кажем да нисам нормалан, али то већ знаш... :)

Оно што очигледно не знаш јесте шта је либертаријанизам. Твоја "комшијска ситуација" је последица друштва у коме је све супротно од либертаријанизма, тако да је сада веома чудно оптуживати га за последице. Комшија је очигледно имао везе на царини и уопште у држави, а да је држава била либертаријанска то би било потпуно бескорисно - јер би свако могао да увози шта год жели и колико год жели, па би сам појам "шверц" био бесмислен. Шта то значи "шверц"? Значи увезао си нешто што иначе "није дозвољено". Па што није дозвољено? Када би свако могао да увози, онда твој комшија не би био ни у каквој предности над тобом и осталима, а вероватно не би ни био тако имућан осим ако није способан за прави бизнис.

Ивица се добро надовезао на аналогију у "макро" смислу. То што имаш богатог комшију никако није лоша ствар, већ добра и имаш од тога пуно користи. Што отворенија сарадња, то већа корист. Америку чини 50 држава које имају потпуно слободан проток робе, новца и људи. Када би сада поставили рампу између Калифорније и Неваде па ограничили кретање и трговину да ли би њима било боље или горе? Одговор на то питање је одговор на све те дилеме.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...