Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Значи, извлачиш се.

Ено погледај шта сам све испричао, навео сам конкретне ствари и за Римско право, и за период феудализма, и навео сам само пар ствари ЗБОГ ЧЕГА сматрам да је све што је онај пајсер горе написао глупости које везе са реалношћу немају, у обе области које је цитирао. А сасвим сам сигуран да ни он ни ти нисте читали било шта што би имало и благе везе са уређењем државе и права у Риму, нити у феудализму. Нити о развоју судства, законодавства, или о било чему о чему редовно дискутујете.

А ти ајд сад роде једну по једну моју тезу развали, верујем да си пун аргумената. Ал ако су ти аргументи ко код овог твог колеге ког си цитирао, боље немој да се трудиш, јер овај ни јединицу не би могао да добије, овај би ушао у анале било ког факултета који проучава развој Рима или Римско право као предмет.

Dobro nerazumni covece odgovoricu ti ali kao i da necu ne zbog tvog ili mog neznanja ili znanja nego zbog tvoje blokade i nespobnosti da koristis logiku u raspravi. Ako se nesto ili neko kritikuje onda se kritikuje ono sto JE rekao a ne ono sto NIJE rekao.

Само нагађам, али овај аутор није ни правник ни политиколог, јел тако? Јер, да јесте, то би значило да је положио Римско право или на везу/паре, или на бубицу, јер везе нема шта се и како радило у Риму, нити има појма да је Рим управо највише допринео развоју правне државе у модерном смислу, доносећи сјајне законе (највише законе који се тичу привреде и имовинских односа и њихове заштите), да је на врхунцу био држава са најбоље уређеним судским апратом у Риму, а у провинцијама је остављао домаће законодавство, сем за најтеже прекршаје, који су се директно тицали Рима.

Sta je ovo? Bla bla truc truc lup lup. Prvo adhominem doskocice o obrazovnju autora i nakon toga nesto sto je i sam

kritikovani autor zakljucio doduse drugim recima.

" Ako je nešto kolevka zapadne civilizacije, onda je to Rimska republika."

Државни монопол силе је итекако постојао где год да је тадашња држава имала интереса да га примењује, како у Риму, тако и у провинцијама. Рим је такође своја територијална ширења често дуговао грамзивости појединих утицајних сенатора који су имали довољно моћи и утицаја да им Сенат изгласа војни поход, како би ставили шапу на одређене привредне ресурсе и фактички добијали приватне државе. У каснијим периодима, када је Рим доста осиромашио, они су финансирали кампање, у потпуности или делимично, али је војска и даље била војска Рима.

Ovo Jankovic NIJE naveo niti kao uslov za njegovu libertarijansku utopiju u misaon ekstperimentu niti je zakljucio da toga u bilo kome peridou istoriej Rima nije bilo. Tako da opet prazna prica bez bilo kakvog realnog povoda u ovoj rasrpavi.

То што објављује причу о две скупштине, плебејској и патрицијској, тек говори да везе нема ни о Риму,

Wow je li? Ti kazes "on nema veze o Rimu" i to automatski bude tako. U kako jak arugment stvarno izivni sto ga nisam

video na prvo citanje.

ни о томе ко су били једни, а ко други, и колику је неправду све док класичног периода та "дводомна скупштина" чинила плебејцима. За оне које стварно интересује: Плебејци су били обесправљена маса, која је након пар побуна добила скупштину која ни о чему није одлучивала и била обична глупост, јер се све одлучивао у патрицијској скупштини. Не могу да верујем да је степен незнања оволики.

I ti ces sad sa ovim izjavama nekome da drzis lekcije o poznavanju istorije??? Pa liberalizam nikad ali nikad ni kao ideja ni kao realizaciaju praksi nije stajao na drustvenim pravima ljudi nego na sto vecim ekonomsim slobodama. Pa u Mletackoj republici ljudi su ziveli pod zestokom oligarhijom i nisu imali gotovo nikakva drustvena prava ali jesu imali ogromen ekonomske slobode i generalno gledano a u donosu na tadasnje okruzenje da i ne govorim. Sto je najgore u tekstu se nespominu nikakvi plebejci niti sta oni jesu a sta nisu imali.

То да је био минимална држава је тек ноторна глупост, Рим је успоставио стандарде гломазне бирократије, ал ајд сад да не трошим више форумског простора, стварно нема потребе.

Taman kad si dosao do jednog dela koji bi mogao da se tice teksta ti si opet skrenuo u nejasne i nedefinisan stvari. Sta je to "ogroman porez"??? Jel on malo, mnogo ili mnogo veci od onoga stoj bilo nuzno za vojsku i kampanje???

Овај текст је тешка трансферчина за сваког ко има било какво образовање о Риму, у било ком периоду кад је Рим био битан, под условом да то образовање иде даље од Википедије и филмова о Риму. Блам ме је шта сам прочитао, а још више кад контам да ће неко то да чита и да аутора сматра иоле релевантним.

Не знам како те није блам да постављаш овакве текстове? Ово је у рангу са оним мојим зезањем о џиновима на оној теми.

Bla bla truc truc lup lup. Suma sumarum sta si rekao sto se tice Jankovicevog teksta??? NISTA! 

Подели на овим сајтовима

U Americi takozvani levičarski ili i anarho-liberalizam podrazumeva slobodu od privatnika jer tamo postoji uverenje da su privatnici tj. vele-kapitalisti (banke, koncerni itd.) okupirali svu državnu vlast i da rade na socijalnu štetu i nepravdu. Isti se zalažu za socijalnu državu evropskog tipa i ostalo. Međutim, ovo nije liberalizam koji se propagira u Srbiji. Srpski liberalizam je da uništiš državu i sve prodaš stranom kapitalu, u isčekivanju da će strani gazda onda da nagradi srpske liberale (da im dadne super-posao sa super-platom gde mogu da budu bogati itd.).

ImpliedFacepalm.jpg

Подели на овим сајтовима

Sa liberalima ne ulazi u debate, sa njima nema pomirenja, jer ili oni ili mi, trećeg nema.

Хајде сад да применимо логику на овај исказ. Ти верујеш да је или ”ви” или ”ми”. Ако претпоставимо да ”ви” не желите да мученички пострадате, већ да се одбраните, остаје једино да уклоните ”нас”. Пошто ”нас” не можете добровољно ућуткати, размисли шта ”вам” преостаје, па види докле воде ови болесни резони. Драги, Драги, имаш ти далеко већих проблема од либерализма.

Подели на овим сајтовима

U Americi takozvani levičarski ili i anarho-liberalizam podrazumeva slobodu od privatnika jer tamo postoji uverenje da su privatnici tj. vele-kapitalisti (banke, koncerni itd.) okupirali svu državnu vlast i da rade na socijalnu štetu i nepravdu. Isti se zalažu za socijalnu državu evropskog tipa i ostalo. Međutim, ovo nije liberalizam koji se propagira u Srbiji. Srpski liberalizam je da uništiš državu i sve prodaš stranom kapitalu, u isčekivanju da će strani gazda onda da nagradi srpske liberale (da im dadne super-posao sa super-platom gde mogu da budu bogati itd.).

Либерлизам је у Србији познат још од 19 века. Нпр. Сретењски устав је био веома либералан за  време у којем је донет. Постоје и српски либерали који су заиста вредни поштовања, нпр. Чедомиљ Мијатовић, министар спољних послова у обреновићевској Србији. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A7%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%99_%D0%9C%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B И данас је Србија у великој мери уређена или се бар тежи томе, као либерално - демократска држава.

Подели на овим сајтовима

Хајде сад да применимо логику на овај исказ. Ти верујеш да је или ”ви” или ”ми”. Ако претпоставимо да ”ви” не желите да мученички пострадате, већ да се одбраните, остаје једино да уклоните ”нас”. Пошто ”нас” не можете добровољно ућуткати, размисли шта ”вам” преостаје, па види докле воде ови болесни резони. Драги, Драги, имаш ти далеко већих проблема од либерализма.

Prosli put nam je pretio batinama nakon sto nas je oklevetao da smo mu "mi" rekali da je on licno parazit. Sad vec ocekujem da ovo ili mi ili oni podrazumeva streljanje posto veruje da smo izdajnici. To je sta sada zeli tu klevetu da progura.

Подели на овим сајтовима

Либерлизам је у Србији познат још од 19 века. Нпр. Сретењски устав је био веома либералан за  време у којем је донет. Постоје и српски либерали који су заиста вредни поштовања, нпр. Чедомиљ Мијатовић, министар спољних послова у обреновићевској Србији. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A7%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%99_%D0%9C%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B И данас је Србија у великој мери уређена или се бар тежи томе, као либерално - демократска држава.

Srbija liberalna demokratska drzava a nalazi se na 94. mestu po pitanju ekomonskih sloboda?? Dooobroooo.

Подели на овим сајтовима

Ни једна искључивост није добра. Вас пар форумских либертеријанаца је релативно скоро открило либералне идеју и са жаром неофита и са једном великом искључивишћу (која одликује зилоте) почело са другима на тај начин да разговара.

Подели на овим сајтовима

@Александар Радовановић

О Риму не знам више него што пише у уџбенику за средње школе (и Астериксу), па не бих да улазим у расправу, али само да приметим да се Јанковићев текст не односи на читаву историју Рима, већ на републику. Не знам да ли то мења ствар.

Подели на овим сајтовима

Prosli put nam je pretio batinama nakon sto nas je oklevetao da smo mu "mi" rekali da je on licno parazit. Sad vec ocekujem da ovo ili mi ili oni podrazumeva streljanje posto veruje da smo izdajnici. To je sta sada zeli tu klevetu da progura.

Ма он ти је типични примерак тоталитаризма и показатељ где све то може да одведе. Псеудоидеологија + патетика + подилажење најнижим људским нагонима + ”не дамо наше” + безоблична руља од пар милиона. Математика је јасна, црва није ни било.

Подели на овим сајтовима

Dobro nerazumni covece odgovoricu ti ali kao i da necu ne zbog tvog ili mog neznanja ili znanja nego zbog tvoje blokade i nespobnosti da koristis logiku u raspravi. Ako se nesto ili neko kritikuje onda se kritikuje ono sto JE rekao a ne ono sto NIJE rekao.Sta je ovo? Bla bla truc truc lup lup. Prvo adhominem doskocice o obrazovnju autora i nakon toga nesto sto je i sam

kritikovani autor zakljucio doduse drugim recima.

У цитираном делу нема закључка о теми, пробај опет.

" Ako je nešto kolevka zapadne civilizacije, onda je to Rimska republika."Ovo Jankovic NIJE naveo niti kao uslov za njegovu libertarijansku utopiju u misaon ekstperimentu niti je zakljucio da toga u bilo kome peridou istoriej Rima nije bilo. Tako da opet prazna prica bez bilo kakvog realnog povoda u ovoj rasrpavi.

Wow je li? Ti kazes "on nema veze o Rimu" i to automatski bude tako. U kako jak arugment stvarno izivni sto ga nisam

video na prvo citanje.I ti ces sad sa ovim izjavama nekome da drzis lekcije o poznavanju istorije??? Pa liberalizam nikad ali nikad ni kao ideja ni kao realizaciaju praksi nije stajao na drustvenim pravima ljudi nego na sto vecim ekonomsim slobodama. Pa u Mletackoj republici ljudi su ziveli pod zestokom oligarhijom i nisu imali gotovo nikakva drustvena prava ali jesu imali ogromen ekonomske slobode i generalno gledano a u donosu na tadasnje okruzenje da i ne govorim. Sto je najgore u tekstu se nespominu nikakvi plebejci niti sta oni jesu a sta nisu imali.

Не, него кажем да нема везе о скупштини, јер су плебејци били нешто близу РОБОВА што се тиче обесправљености, па су онда морали да дижу побуне, и та је обесправљеност трајала све до касног периода Рима, што ни ти не знаш очигледно. Ако је то та утопија, хвала лепо. А у тексту се цитира део из Википедије, на који очигледно ниси отишао да видиш о чему се ради, јер си аутору веровао на "мајке ми". Значи, не знаш до краја ни о чему је писао. Оди тамо, па да видиш због чега сам причао о плебејцима и патрицијима. 

Taman kad si dosao do jednog dela koji bi mogao da se tice teksta ti si opet skrenuo u nejasne i nedefinisan stvari. Sta je to "ogroman porez"??? Jel on malo, mnogo ili mnogo veci od onoga stoj bilo nuzno za vojsku i kampanje???

Нисам рекао огроман порез, него гломазна бирократија. Прочитај поново његов текст, наћи ћеш хвале о минималној бирократији у Риму, што је још једна од многих глупости које је извалио.

Ево, под нумерацијама, шта је све лупао, да буде лакше да дискутујемо:

1) Веома мало законодавство, посебно у области имовинских права - Тешка глупост. Рим је успоставио владавину права као ниједна држава до тада, посебно у области трговине, поморског права, имовинског права, извршног поступка, и сличних ствари које се управо тичу економије и којима је регулисао економске токове. Први су донели правила у области стандардизације производа, на пример. Поставили су темеље за имовинско право, због чега се Римско право и изучава на првој години права. Он је својом глупошћу поништио целу правну традицију која је остала у наслеђе свима, и када се после периода стагнације након пада Рима поново обновила робноновчана привреда на западу, коришћено је управо Римско право, и каснији закони су се развијали на основу рецепције Римског права.

2) Није постојао принудни апарат државе - Тотална глупост. Они су први увели сталне страже, први су увели кажњавање од стране државног апарата. Имао си, рецимо, чиновника код кога би дугована ствар била донета на забележбу, и он би то касније прослеђивао ономе коме се та ствар дугује. Имао си јавног чиновника који би мерио на пијаци робу уколико би се појавила сумња у количину или квалитет те робе. Судије су биле постављане од стране државе и били су искључиво државни чиновници, какво црно самовлашће у Риму. За кривичне поступке и да не помињем. Оно што је њега збунило јесте то што се држава слабо мешала у област породичних односа, и то је углавном било законима остављено патерфамилијасима да решавају, али су и ту имали законодавство, и то врло развијено.

3) Подела на патриције и плебејце - Затечено стање, претпоставља се да су плебејци наследници Етрураца, али су били потпуно развлашћени и потлачени. Када су направили неколико побуна, дата им је скупштина која није одлучивала ни о чему, за разлику од патрицијских скупштина, које су итекако одлучивале и доносиле законе, посебно у периоду Републике. Значи, ако би се ово прихватило као позитивно, испало би да је класна подела нешто тотално прихватљиво. Опет, ако је то либерлаизам за који се ви на форуму залажете, нека хвала.

4) Војна сила - Још једна веома уносна и коруптивна делатност. Сенатор који има највише утицаја у скупштини, могао је да изгласа територијално ширење Рима на оне области где је видео неку корист за себе и тиме је директно утицао на повећање свог богатства, опет на рачун грађана, јер чак и када је сам финансирао ратове, обично је узимао војску која је већ учествовала у неким походима, а која је делом била у резерви, дакле државни ресурс.. Опет, ако је то тај ваш либерализам, нека хвала.

5) Бирократија - Разграната и корумпирана преко сваке мере, посебно у провинцијама. 

6) Социјална држава - Можда ти није познато, али Рим је заправо прва држава са елементима социјализма на свету. Сваки грађанин Рима је добијао одређено следовање пшенице и других намирница. Наравно, бесплатно. Зато је и настала она огромна глад када су изгубили северну Африку, која им је била житница из које су делили пшеницу људима.

7) "Феуд" - Не значи "свађа", како је аутор мудро закључио, него "област". Тако "феудалац" не значи "свађалица", него "обласни господар".

8) Права у феудализму - Непостојећа. Владао је закон јачега у свему, апсолутно у свему. Све док Џон без земље није изгубио целе области у северној Француској, па је био приморан да донесе Магна Карту, која је важила само за феудалце, и која је зачетак модерних гаранција у истражном и кривичном поступку. Што се тиче обичне раје, обласни господар је могао да те убије или да ти ради шта год хоће, сматрао си се подређеним њему у сваком погледу. Обласни господар је често себи додељивао и право прве брачне ноћи, није то турски изум.

9) Млетачка република је такође класно дубоко подељено друштво, где су права гарантована само појединима, који та права стичу самим рођењем. Економске слободе су биле веома ограничене и строго контролисане. То јест, имао си их једино ако си члан гилде или цеха. Ако ниси члан, немаш права да се бавиш било каквим занатом или трговинском делатношћу. Другим речима, директно су контролисали конкуренцију. Ако би ми објаснио по чему је Млетачка република била либерална, што ваљда значи да се права и економске слободе гарантују свима, био бих ти захвалан.

Bla bla truc truc lup lup. Suma sumarum sta si rekao sto se tice Jankovicevog teksta??? NISTA! 

Ево, опрости, надам се да сам сада толико јасан да не можеш да кажеш да нисам ништа рекао и да коначно крене расправа о ономе што сам рекао и поткрепио аргументима. Хвала.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ма Србија је најгора колективистичка и стаљинистичка диктатура. Је л сад у реду?

Nije, nego je intervencionisticko oligarhijka polupana drzava koja ide ka ovome sto si ovde cinicno opisao.

Подели на овим сајтовима

@Александар Радовановић

О Риму не знам више него што пише у уџбенику за средње школе (и Астериксу), па не бих да улазим у расправу, али само да приметим да се Јанковићев текст не односи на читаву историју Рима, већ на републику. Не знам да ли то мења ствар.

Не, тада је све ово о чему сам причао било већ развијено и добило пун замах. Тачније, почело је да се развија још у доба краљева, али је у доба Републике добило пун замах. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ма Србија је најгора колективистичка и стаљинистичка диктатура. Је л сад боље?

Не. У Србији нема политичких прогона у том смислу је слободна. Изузетак су хулигани који могу да убију кога желе ако им се не свиди шал, боја коже или марка ципела, но то ипак нису политички злочини. Али је у Србији економија изузетно буразерска и неслободна и према томе, Србија не може да буде либерална, чак и ако попијемо Билбијину шљивовицу.

Подели на овим сајтовима

Ма он ти је типични примерак тоталитаризма и показатељ где све то може да одведе. Псеудоидеологија + патетика + подилажење најнижим људским нагонима + ”не дамо наше” + безоблична руља од пар милиона. Математика је јасна, црва није ни било.

Не бих да будем ничији адвокат, али пратим Драгијева писанија неколико година. Док си се ти залагао за Путинову чврсту руку, њега су пљували на разним форумима због залагања за слободу, демократију, западне вредности...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...