Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Колико је то само наивна претпоставка... Замисли да си власник неке фирме која је под протекцијом државе. И сад они ти кажу "ево ми ћемо да те штитимо од конкуренције и помажемо док се не развијеш". Коју поруку то њему даје? Који подстицај има? Да ли ће он дати све од себе да се што пре ослободи привилегија и суочи се са конкуренцијом?

Напротив, он ће учинити све што може да протекцију одржава и повећа. Њему није у интересу да послује добро. Управо супротно - у интересу му је да послује лоше и тражи још већу заштиту и субвенције. Трудиће се да одржава пермантнену "кризу" и кука за помоћ, новац отет од суграђана. И онда се позива на "патријотизам", "купујте домаће" и сличне бесмислице.

Не буразеру, него засучи рукаве и ради поштено као сви ми.

И није толик онаивна. Даш рок од 5, 10 или колико већ година у којем ће трајати протекције. Притом имаш добар политички естаблишмент који неће угрожавати такав статус. Временом произвођачи увиде да им нема превелике вајде и да ће протекције нестати тачно одређеног дана и спремају се за цунами. Па послије ко преживи причаће.

Ограничен рок који ће сигурно истећи им свакако даје подстицаје за продуктивношћу. Још узми у обзир какве су биле државе коеј су спроводиел овакве мјере. Ево, на примјер Јапан - Хонда, Мицубиши, Тојота... то су све имена племићких породица које су током Мејџи ресторације добиле од државе помоћ за своје фабрике. Због посебног положаја Јапана, али и због јаке увезаности предузетничке елите-аристократије и подршке државе, Јапан јепостао економска и војна сила. 

Мислим да је грешка што 90% времена ствари гледамо из чисто економског угла, па пропустимо неке ванекономске моменте који су такође утицали на привреду.

Подели на овим сајтовима

Уопште није битно што је то рекао Миодраг Зека (иако је образованији и више познаје економију од свих нас заједно), то је просто историја (човек спомиње конкретне документе). Дакле, ми можемо да разматрамо зашто је то тако и да ли је то узрок напретка, али ни С.А.Д. ни У.К. нису заговарале слободну трговину док нису биле у позицији јачег. Те државе јесу имале изразито слободну трговину унутар својих граница, али је трговина са другим државама озбиљно и стратешки регулисана.

Ваше тезе да би слободном трговином између развијене и неразвијене државе (да нагласим, између две државе, не унутар једне) обе напредовале су потпуно, али потпуно неутемељене, и у теорији и у пракси, и не постоје ван либертаријанских бајки. С друге стране, Зекино поређење да је то утакмица између Хајдука са Лиона и Бајерна је реално.

У пракси такви случајеви доводе до експлоатације и поробљавања слабијег.

Подели на овим сајтовима

У Холандији немаш. Рецимо, не може жена да оде на гинеколошки преглед кад жели и да за то плати. Мора кућни лекар да је упути, а званична државна идеологија је да превентивна медицина не постоји и да превентивни прегледи нису потребни. "Лекари нису ту да стварају проблеме, већ да их решавају кад се појаве." Али то није ствар социјализма, него уврнуте протестантске културе. Такође, пошто верују да трудноћа и порођај нису медицинска стања, огроман број жена се порађа код куће и осигурање не покрива порођај у болници. Порођај и постпорођајна нега коштају 800 евра по дану или тако нешто.

Јел' ово нешто што важи специфично за порођаје или уопштено?

Подели на овим сајтовима

Inace, kad ste zapenili sa protencionizmom, spomenuo bih samo da je Juzna Koreja jedna od najprotekcionisticnijih zemalja, posto imaju bas visoke carine medju najvecim na svetu. 

И ово (ако је тачно, ја не знам) вероватно има неко комплексније објашњење од онога што је иницијално сугерисано.

Не капирам шта није јасно око протекционизма више, ни како неко може бити за :/

Подели на овим сајтовима

Јел' ово нешто што важи специфично за порођаје или уопштено?

Важи уопштено, само ми за порођај најчудније. Делује ми варварски. Шаљу те код специјалисте тек кад не можеш да стојиш на ногама. Кажу да помаже да будеш дрзак према њима, а можда да упортребиш "је л' то зато што сам странац" аргумент.

Опет да поновим, то је због сумануте калвинистичке културе. У суседним подједнако социјалистичким системима није тако.

Подели на овим сајтовима

https://en.wikipedia.org/wiki/Theodore_Roosevelt#Presidency_.281901.E2.80.931909.29

Ево човјека који је био велики либерал што се тиче тржишта унутар САД. Балансирао је између жеља радника и послодаваца и борио се против великих нафтних корпорација како би се сачувала конкурентност тржишта нафте и предуприједило олигополско и картелско понашање нафташа ( а заправо је то имало политичку позадину, да се умањи утицај нафтних магната на Вашингтон... ах ти ванекономски чиниоци ). А када је у питању спољења економска политика, поготово код Латинске Америке имао је своју политику:"Walk softly and carry a big stick". Радио је исто што САД и данас ради у Л. Америци, обезбјеђује доминантан положаја својим компанијама преко политичког утицаја на латиноамеричке државе.

Што Рон Пол рече у Дефиницији слободе:"Најчешће видим људе који су у праву за економију да гријеше у спољењој политици, а оне који су у праву за међународне односе да гријеше у економији.".

Подели на овим сајтовима

Важи уопштено, само ми за порођај најчудније. Делује ми варварски. Шаљу те код специјалисте тек кад не можеш да стојиш на ногама. Кажу да помаже да будеш дрзак према њима, а можда да упортребиш "је л' то зато што сам странац" аргумент.

Опет да поновим, то је због сумануте калвинистичке културе. У суседним подједнако социјалистичким системима није тако.

Ја мислим да је то због вутре... и оних колачића...

Подели на овим сајтовима

Колико је то само наивна претпоставка... Замисли да си власник неке фирме која је под протекцијом државе. И сад они ти кажу "ево ми ћемо да те штитимо од конкуренције и помажемо док се не развијеш". Коју поруку то њему даје? Који подстицај има? Да ли ће он дати све од себе да се што пре ослободи привилегија и суочи се са конкуренцијом?

Напротив, он ће учинити све што може да протекцију одржава и повећа. Њему није у интересу да послује добро. Управо супротно - у интересу му је да послује лоше и тражи још већу заштиту и субвенције. Трудиће се да одржава пермантнену "кризу" и кука за помоћ, новац отет од суграђана. И онда се позива на "патријотизам", "купујте домаће" и сличне бесмислице.

Не буразеру, него засучи рукаве и ради поштено као сви ми.

Kako ces objasniti onda stanje u njemackoj prehrambenoj industriji? Njemacka subvencionise domace proizvodjace hrane koji su zbog toga jefitniji od svajcarske ili francuske konkurencije. Rezultat je fantasticno trziste hrane. Na njemackim rafovima mogu se naci tri cetiri vrste svega od mlijeka, sireva, sokova, slatkisa, konzervirane hrane itd u domacoj proizvodnji...Dakle nisu propali, naprotiv izuzetno kvalitetni proizovdi se mogu pronaci, vjerovatno zato sto je domaca konkurencija jaka i to je dovoljan razlog da se privatnici potrude da ponude sto bolju robu iako su subvencionisani. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Svakom bi bilo nezamislivo, nego je delom kriva ta prica: sloboda je svetinja, makar ljudi krepavali. 

Ма ко бре крепава!?

Ви изгледа мислите да Америком харају хорде бескућника и људи падају мртви по улици... То је бре и даље најбогатије друштво на свету. Живе као краљеви, кукају кад не могу сваке године да купе нов ауто.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Даш рок од 5, 10 или колико већ година у којем ће трајати протекције.

Они ће само покупити паре и на крају затворити фирме. Веома наивно, кажем ти.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Или кажу свашта о том Фридману и његовом спољно-политичком деловању. Кажу, упропастио Чиле. А знам из првих руку да је Чиле убедљиво најбоља земља за живот у Ј. Америци. Такође знам из своје прве руке да је неолиберална Колумбија далеко испред социјалистичких Боливија, Венецуеле итд и да је економски много јача од Србије, с тим што има своје специфично не тако лепо историјско наслеђе. За "неолиберални" Перу знам то исто. Социјалисти из Европе и САД вичу како је те земље ЈА упропастио тзв. неолиберализам и подржавају разне комунистичке "лидере", а ја видим управо супротно.

Подели на овим сајтовима

https://en.wikipedia...E2.80.931909.29Ево човјека који је био велики либерал што се тиче тржишта унутар САД.

Где бре Теодор Рузвелт био "либерал", да л` се шалиш... Он је родоначелник америчке "државе благостања" и свега овога против чега пишемо овде. Америчке демократе себе зову "либерали", што прави конфузију у терминологији. Ал` то нема везе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...