Jump to content

Моје молитвено правило

Молитвено правило  

30 члановâ је гласало

1. 1. Имате ли своје молитвено правило?

• Да! (^_^)
      27
    • Не, а баш бих желео/ла... (-_-)'
      2
    • Не и не треба ми. Довољно је ићи на Литургију. (u_u)/
      0
    • Први пут чујем за тако нешто.
      1
  2. 2. Да ли редовно испуњавате молитвено правило?

• Да, уз Божју помоћ...
      13
    • Не али се трудим.
      16
    • Не и не трудим се.
      1

Препоручена порука

Koju hoces, mislim da nije toliko bitno. Ja se molim svojim recima, nekako mi je najbolje, ali koristim i ove univerzalne. 

Ne radi se tu o kolicini i nekom pravilu citanja, nego o kvalitetu same molitve. Ako nema nikakvih efekata od nje, ako se samo onako procita bez ikakvog razumevanja, osecanja, onda ne vredi nicemu. 

Molitvu treba shvatiti kao obracanje Bogu, kao obracanje osobi i zato je po meni najbolje svojim recima, jer je to ono od srca. U odnosu sa Bogom, u ljubavi nema pravila. Ona vise sluze kao podsetnik, kao "to do" lista. Kazes sta hoces, mozes ko onaj u Kenguru: ''Brate, mislim Boze..."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 129
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Треба ми помоћ. 

Када се читају чреде? У колико сати која ? (по нашем, а не византијском времену). 

И ако се нека чреда пропусти, на пример за трећи част, да ли може да се надокнади тако што ће се у следећем часу прочитати она пропуштена и она која је на реду? 

Хвала. 

Подели на овим сајтовима

On 3. 7. 2015. at 10:59, Чварков Ђорђе рече

Треба ми помоћ. 

Када се читају чреде? У колико сати која ? (по нашем, а не византијском времену). 

И ако се нека чреда пропусти, на пример за трећи част, да ли може да се надокнади тако што ће се у следећем часу прочитати она пропуштена и она која је на реду? 

Хвала. 

А шта ти схваташ под чредама? На шта мислиш?

Подели на овим сајтовима

On 3. 7. 2015. at 11:12, Чварков Ђорђе рече

Па читање молитви из часослова... 

http://bogosluzbenivodic.eparhijaniska.rs/rs/

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Pomaze Bog braco, zanima me da li se ovo ikome desava i da li ste culi za ovakve stvari? Meni se desava da imam cesto fizicke bolove tokom molitve kao da neki gas krchi u meni znate kad vam crvena krche e isto tako zvuci ali se javlja na levoj strani pa onda u grudima oko bubrega pa cas u stomaku i osecam veliki pritisak na tim mestima gde se to pojavljuje i bolove tu osecam... ovo mi se desva tokom dana najcesce kad se molim ili kad imam ruzne misli (koje cesto nemogu da razlikujem da li su misli ili su reci koje sam ja izgovorio sto me ponekad izludjuje...) Postim uglavnom sve velike postove neretko i sredu i petak ispovedam se (mada nisam odavno...) Inace pre par godina sam prosao kroz strasna iskusenja bio sam tacnije van sebe nisam gotovo nikoga mogo da prepoznam i osecao ogroman strah...dok mi svestenik nije ocitao molitve od Jovana Zlatouste i Vasilija Velikog tokom molitivi mi je bilo tesko ali onda je sve odjednom nestalo momentalno...Neverovatno iskustvo bukvalno dokaz da Gospod postoji...posle molitivi tih sam se oseco kao dete naivno neiskvareno kao pre puberteta dok nisam zagazio u blud ili u rukoblud...Ako bi neko mogo da mi odgovori na ovo pitanje da li ste imali ovakve slucajeve sa fizickim bolovima tokom molitve...Moze svestenik ili neko od vas licno hvala unapred...Cesto citam forum...Svaka cast samo tako nastavite...Slava Bogu!

Подели на овим сајтовима

Dobrodošao na forum! Na pravom si mjestu, gdje ćeš moći da saznaš dosta  o svemu što te zanima i da podijeliš iskustva. Mjesto za upoznavanje: https://www.pouke.org/forum/topic/51-%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B5/

Pisali smo mnogo o našim iskustvima na ovoj temi - ona je jako velika, ima dosta tekstova i razgovora na njoj, nadam se da ćeš naći nešto korisno za sebe.https://www.pouke.org/forum/topic/34493-%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B5/page-43

takođe ima i ova tema https://www.pouke.org/forum/topic/6991-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/

Primijetićeš da je ona na odjeljku Pravoslavlje za početnike - tu ima dosta korisnih razgovora za sve naše početničke nedoumice i podjele iskustva, . 

Što se tiče pitanja konkretno, da, uvijek postoje iskušenja vezano za molitvu i pričešće, ali to su dva glavna segmenta našeg duhovnog života. Bitno je da budeš u kontaktu sa duhovnim licem. On će te posavjetovati. I da se ne uplašiš i ne odustaneš. 

Подели на овим сајтовима

@@Zvezdas, Nisu rijetke  tjelesne senzacije vezano za molitvu kod kuće, a naročito u crkvi, i još više, za pričešće (odraznih tegoba do padanja u nesvijest). Kao da se neka sila trudi da čovjeka od svega toga odvrati. Ja nisam imala pri molitvi baš neke tegobe, ali u crkvi i vezano za pričešće da. Ali ne odavno već, otkako živim crkveno (to znači post sve kako treba, straženje nad sobom, riječju, djelu pa i mišlju, i pričešćivanje ne rjeđe od jednom mjesečno). Tako se postepeno stiče 'štit' od blagodati. Moje tegobe su bile na početku tog mog puta u crkvu, sad već samo izuzetno rijetko, skoro nikad. Molitva i pričešće su lijek od svega toga, a post i borba protiv strasti su sredstvo. Idi češće u neki obližnji manastir, ako treba provedi par dana,  nek ti čitaju molitve i nek se monasi mole. Takođe imaj svog ispovjednika kod kog bi se redovno ispovijedao (tvoj paroh ili sveštenik u tvom hramu) i koji bi te savjetovao... Ovo je otprilike neko moje iskustvo, šta je dobro, kako treba. Nek ti iskusan duhovnik koji te dobro poznaje odredi mjeru za molitveno pravilo i pričešćivanje.  

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  On 16. 10. 2015. at 7:32, Hoffman рече
Moze li neko da prekopira pravilo Sv. Jefrema Sirina? Nisam supeo da skontam kako glase njegove molitve.

Не знам на које тачно правило мислиш. Од његових молитвених текстова, колико је мени познато, већина је сакупљена у "Молитвенику и Псалтиру" (Сузна мољења, молитве Богородици, разне итд.). Из тога су после формиране молитве за сваки сат, нарочито истакнута великопосна молитва "Господе и владару живота мога...". Није ми познато да постоји неко правило осим тога...

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Ево и упитника! Изјасните се молићу, да видимо колико смо вредни... ;):buba:

Анкета је анонимна па можете слободно бити искрени. Јавите ако будете имали идеју како да је употпунимо. И наравно, било би врло пожељно и корисно да своје одговоре образожите.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...