Јанко Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 (измењено) On 17. 2. 2012. at 15:52, w.a.mozart рече А ја вам кажем: ко отпусти жену своју, осим за прељубу, и ожени се другом, чини прељубу; и ко се ожени распуштеницом, чини прељубу. da li ovi stihovi uopšte ukazuju na to da treba oprostiti preljubu... Свакако да не указују да треба осудити, или да се не може опростити... И Праведни Јосиф је намислио "тајно отпустити" Богородицу... Да је јавно не срамоти због прељубе, како је мисио да се све догодило... Измењено Фебруар 17, 2012 од Јане "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 15:52, w.a.mozart рече А ја вам кажем: ко отпусти жену своју, осим за прељубу, и ожени се другом, чини прељубу; и ко се ожени распуштеницом, чини прељубу. da li ovi stihovi uopšte ukazuju na to da treba oprostiti preljubu... Moze da se oprosti, sto ne bi moglo, samo je Hristos ostavio siri okvir za one slabije, zbog same prirode preljube, koja je u stvari izdaja. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 15:58, Јане рече Ако сам те добро разумео, мислиш у браку или ван брака? Ne, nisam vezivala preljubu za bracni status, jer, po meni, ona postoji i ako dvoje svoj odnos nisu bracno definisali. S` obzirom da u zivotu postoje raznorazne okolnosti pod kojima se nesto desava, kao i da smo svi mi razliciti i razlicito tumacimo i dozivljavamo neke pojmove, pa i ovaj,kao i da zbog toga nije moguce sve ukalupiti i svesti pod jedan arsin, mislila sam na razliku izmedju iskljucivo telesne preljube i one ljudske, kada neko izda drugoga i kao prijatelja, coveka (jer , po meni, bracni drug ,ili onaj sa kojim ste u vezi , vam je prijatelj na prvom mestu). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 16:55, Lena рече Ne, nisam vezivala preljubu za bracni status, jer, po meni, ona postoji i ako dvoje svoj odnos nisu bracno definisali. S` obzirom da u zivotu postoje raznorazne okolnosti pod kojima se nesto desava, kao i da smo svi mi razliciti i razlicito tumacimo i dozivljavamo neke pojmove, pa i ovaj,kao i da zbog toga nije moguce sve ukalupiti i svesti pod jedan arsin, mislila sam na razliku izmedju iskljucivo telesne preljube i one ljudske, kada neko izda drugoga i kao prijatelja, coveka (jer , po meni, bracni drug ,ili onaj sa kojim ste u vezi , vam je prijatelj na prvom mestu). Не издаја, прељуба, дакле телесна превара са другим/другом. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 17:14, Јане рече Не издаја, прељуба, дакле телесна превара са другим/другом. Preljubocinstvo kao greh/promasaj je po svojoj sustini/prirodi - izdaja. Da se tako izrazim (ne)bice preljubocinstva je izdaja, odstupnistvo. "Tesko vama, rode gresni i preljubotvorni (izdajnicki, [bogo]odstupnicki)..." "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 Слажем се, седма заповест, тумачење... Покушавам да користим "лаичку" терминологију, и због атеиста који би евентуално учествовали. Но, тема је о томе када мушкарац/жена телесно превари оног другог. Дакле, да ли исте последице по везу изазива "мушка" или "женска" прељуба. У Старом Завету стиче се утисак да кад то учини мушкарац много се лакше и пред Богом оправдава и "пегла", док се жени много теже "гледа кроз прсте". У Новом, видели смо цитат-говори се о отпуштању жене, ништа о прељуби мушкарца. Опет, гледајући искуства људи око себе, чини ми се да данас мушкарци много лакше праштају исту женама, а можда и нисам у праву... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 Zeninu,dakle zensku preljubu je teze oprostiti,jer se zna da muskarac moze da prevari svoju zenu sa drugom zenom cisto telesno,dok kad zena vara,ona se ne predaje drugom muskarcu samo telesno,vec i umno i emotivno,dakle mnogo dublje...Zato je bolnije da muskarac opristi zeni,nego zena muskarcu А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 18:11, Deni72 рече Zeninu,dakle zensku preljubu je teze oprostiti,jer se zna da muskarac moze da prevari svoju zenu sa drugom zenom cisto telesno,dok kad zena vara,ona se ne predaje drugom muskarcu samo telesno,vec i umno i emotivno,dakle mnogo dublje...Zato je bolnije da muskarac opristi zeni,nego zena muskarcu Hahahahahahahaha! Haaaaaaaaahahahaha Jao,dobar si zlata је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 18:16, Таиса рече Hahahahahahahaha! Haaaaaaaaahahahaha Jao,dobar si Nacitaces se od njega svega i svacega na tu temu 0205_whistling 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 Naravno, Deni72 je pravi expert za zensko-muske odnose 0205_whistling 0102_laugh 0102_laugh http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 Раније сам прочитао код св. Златоуста (сада ће да падне тешка парафраза, али суштине се сећам) да су муж и жена практично дужни да опросте прељубу ако се кривац истински каје. MИЛОШЋ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 18:22, Katarina N рече Nacitaces se od njega svega i svacega na tu temu 0205_whistling 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh Hahahahahahaha, cirkus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 18:32, Ратко С. рече Раније сам прочитао код св. Златоуста (сада ће да падне тешка парафраза, али суштине се сећам) да су муж и жена практично дужни да опросте прељубу ако се кривац истински каје. Pa naravno, odlicno je rekao. Ako je ljubav istinska i duboka, mnogo je lakse oprostiti nego ne oprostiti. Prosto ne moze da bude drukcije. Јанко, Sanja888 and zlata је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 18:37, obi-wan рече Pa naravno, odlicno je rekao. Ako je ljubav istinska i duboka, mnogo je lakse oprostiti nego ne oprostiti. Prosto ne moze da bude drukcije. Ја сам увек сматрао да ако је љубав (обострана) заиста дубока и права до прељубе нема шансе ни да дође... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 On 17. 2. 2012. at 18:48, Срђан Шијакињић рече Ја сам увек сматрао да ако је љубав (обострана) заиста дубока и права до прељубе нема шансе ни да дође... A svet pun pravih obostanih ljubavi 0205_whistling 0102_laugh http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука