Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Тешка тема, свакако. И прељубник је ту много на губитку. Чак и више. Јер празнину у срцу и души, ништа не попуњава. А још сви они ризици и стресови које та "акција" носи са собом. Али, прељубник сам упада у ту мрежу, не верујем да га неко силом тера. Њега или њу, да не испадне да су мушкарци дежурни кривци.

Не знам, мучно ми некако и да мислим о овој теми. Јер, сваком од нас то може да се деси, колико год ми мислили :"Нема шансе! Нити ћу ја да варам, нити ће мене мој муж/жена да варају." Молим Бога само да нико то не искуси.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Zašto žene varaju?

To rade i mame kojima je dosadno i "domaćice u depresiji" i glamurozne slavne ličnosti... u poslednje vreme svi pričaju o ženskom neverstvu.

Često se kaže da muškarci varaju radi seksa, dok žene varaju zbog ljubavi. Uopšteno govoreći, muškarci mogu lako da odvoje seks i emocije, dok žene uglavnom moraju da osete emocionalnu vezu sa nekom osobom pre nego što osete želju za seksom. Bez ovih „mrskih“ emocija koje stoje ženama na putu, muškarac će mnogo lakše da se uvali u nevolju (naročito kada konzumira i alkohol i kočnice popuste).

U stvari, u najnovijem istraživanju muškaraci koji su varali svoje žene ili devojke u većini slučajeva nemaju želju da završe svoju prvobitnu vezu. Mnogi sebe opisuju sebe kao srećno oženjene i zadovoljni su svojim seksualnim životom.

Sa njihove tačke gledišta, varanje je isključivo korišćenje prilike – pogrešno mesto, pogrešno vreme. Ne može se reći da muškarci ne varaju zbog toga što su nesrećni, iz dosade ili zato što traže emotivnu povezanost koju više ne osećaju sa partnerkom, ali uglavnom nije tako: ponašaju su u skladu sa svojim nagonom, a ne razumom.

Zapravo, veće su šanse da će par ostati zajedno i izgladiti odnose kada muškarac vara, nego kada to radi žena. Ovo je delom i zbog toga što u našem društvu još uvek važe dupli standardi – „momci su takvi kakvi su“, a za žensku neveru postoji mnogo manje tolerancije. Jedan od razloga je i taj što, kada žena fizički prevari svog partnera sa drugim muškarcem, ona je emocionalno već završila svoju prethodnu vezu.

Svakako, neke žene varaju i radi seksa, ali većina njih to radi jer dobija novu šansu za ljubav, potvrđuje sebi da je njihova prethodna veza stvarno završena. Žena koja vara je često ona koja ne želi da se stvari poprave. Već je uložila svoje vreme i trud i dosta joj je. Suviše je kasno za bilo šta.

Evo nekih od znakova da žena vara ili razmišlja o tome:

- Ne zanima je više toliko gde njen partner ide i kada se vraća;

- Sređuje se za posao ali izgleda da je ne zanima da li je partner smatra privlačnom;

- Manje je zainteresovana za seks sa partnerom;

- Menja raspored i provodi više vremena na poslu;

- Izgleda srećno, osim kada je u blizini partnera;

- Manje je tolerantna prema partnerovim prijateljima i porodici;

- Postoje nerazrešeni problem u vezi koji su ili ignorisani ili rešeni na način koji njoj ne odgovara;

- U braku je gde su deca u centru pažnje, roditeljstvo je glavna obaveza, a zanemaruje se odnos muža i žene, sa malo prilika za romantične trenutke i vremena koje provode nasamo.

Ne postoji mnogo studija o ženskoj neveri, ali može se reći da ona postaje sve češća, naročito među ženama koje imaju sopstvenu karijeru i finansijski su nezavisne.

Drugi razlog za neveru je i internet. Nevera u krevetu često počinje kao nevera u glavi, a digitalne tehnologije nude obilje prilika za razne emotivne (i uzbudljive) kontakte: povratak bivšeg, flertovanje na radnom mestu, prijateljstva na Fejsbuku koja prerastu u nešto više.

Mislte da vas vaša žena nikad neće prevariti? Razmislite opet. Kada se muškarci naljute zbog nečeg, oni pucaju na sve strane, ali žene se često zatvore u sebe i nagomilavaju svoje emocije – tako da čak ni ne možete znati da postoji problem u vašoj vezi dok ne bude suviše kasno.

Kako kaže Helen E. Fišer, profesor i istraživač na katedri za antropologiju na Univerzitetu Ratgers: „Muškarci žele da misle da žene ne varaju. I žene hoće da oni to misle pa tako svi igraju male psihološke igre.”

Б92

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Занима ме како бисте реаговали да неки ваш брат или сестра у Христу, члан ваше литургијске заједнице, толико духовно падне, и дозволи себи да учини прељубу и то те оно типа из пожуде него се нпр. заљуби, заволи другу жену или човека а наравно већ је ожењен/удата ...да ли бисте се саблазнили или помогли и како?

Подели на овим сајтовима

Занима ме како бисте реаговали да неки ваш брат или сестра у Христу, члан ваше литургијске заједнице, толико духовно падне, и дозволи себи да учини прељубу и то те оно типа из пожуде него се нпр. заљуби, заволи другу жену или човека а наравно већ је ожењен/удата ...да ли бисте се саблазнили или помогли и како?

Не бих се збунио нимало. Напротив. Помогао бих ако би ико затражио мој савет и руку.

Али, то што је неко члан Литургијске заједнице то не значи да је недодирљив и безгрешан. Нисмо аутоматски заштићени од било чега а камоли своје слободе која је она што бира у целој причи.

И ако већ помињеш "тако низак духовни пад", имам питање: где је духовни пад свештеника који на пример превари своју жену, или се разведе, а он и даље служи Богу на Литургији? Не говорим из јуридичког угла, него то јесте његова служба какав год он био као личност са својим страстима.

Видиш да пред Богом није све црно-бело...

Подели на овим сајтовима

Савет увек дати ако си му пријатељ,али помоћ било које врсте у том случају је могућа само ако дотична особа жели помоћ...што имлицира да је схватила грешку те помоћ има смисла...у супротном,у слућају да не жели помоћ,мислим да би свако мешање било контрапродуктивно.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Савет увек дати ако си му пријатељ,али помоћ било које врсте у том случају је могућа само ако дотична особа жели помоћ...што имлицира да је схватила грешку те помоћ има смисла...у супротном,у слућају да не жели помоћ,мислим да би свако мешање било контрапродуктивно.

Потписујем!
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Sablaznjava se samo onaj ko je neobavesten/neiskusan, jer sebe ili drugog smatra velicinom, zaboravljajuci da je u oba slucaja u pitanju samo covek... ko je svestan svoje nemoci, cuva se, ali i ako padne ne smucuje se mnogo, jer zna meru svoje malenkosti, nego bodro se dize i nastavlja dalje...

Padali su kroz istoriju Crkve i veliki i iskusni podviznici, a kamoli necemo mi danasnji hriscani...

Kad Bog dopusti da covek padne, to nije da bi ga mi (njegovi bliznji) dokusurili, nego da se i mi naucimo da isto moze i nama da se desi, da ni u kom slucaju ne osudjujemo i ne sablaznjavamo se, i da pomognemo ako treba, nego sta...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

мој отац је то урадио мојој мами ... само што није био крштен  ;)

пази кад га нисам спречио.

треба имати разума и срца.

Подели на овим сајтовима

mene ne bi sablaznilo,kako da me sablazni kad i ja činim grijehe (svjesno,nesvjesno) i  neko treba

da mi sudi i da se grozi?ako mi ne može pomoći ne treba ni to

znači,pokušala bih da pomognem,mada ne znam kako ali u datoj situaciji bi se možda nešto pokazalo kako?

molitva vjerovatno

Подели на овим сајтовима

Драго ми је да тако мислите, то сам и очекивала, имам проблем да убедим ту особу да разговара са пријатељима, да лакше преброди ту ситуацију...разговарао је са свештеником, али и даље пати, некако је у депресији...па мислим да би разговор са пријатељима помогао, срамота га је да каже...мисли да може сам све да преброди, зна да је погрешио и каже да му треба времена...

Подели на овим сајтовима

без жеље да изазовем непријатну реакцију, ал мислим да је хтео да се исповређује, чим се каје.

обично је самодеструкција разлог, али могу разни мотиви бити.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...