Ćiriličar Написано Мај 1, 2023 Пријави Подели Написано Мај 1, 2023 пре 1 минут, Владимир Владимирович Цар1 рече значи Владика Јефрем дао Нолету икона јел је овај дао паре? НЕ! Значи да си интелектуално недорасто да схватиш неки коментар. Значи да је твоја "духовна математика" јако лоша. Узгред, не да не можеш да схватиш коментаре које ја пишем, него ниси кадар да их прочиташ. Да би схватио мој коментар морао би бити бар мало теолошки писмен. Ти си таблоидаш. То је тако кад се чита и живи таблоидно. Што се владике Јефрема тиче, кад си тако "паметан" - НЕМА Ђоковић толико пара, а ни дарежљивости колико су велики и скупи пројекти владике Јефрема. И...мало већи буџети су улагани у владикине пројекте него Ђоковићеви. Турнир у Бањој Луцци, долазак Ђоковића у Бању Луку а и код владике (ко је томе кумовао не занима ме) је "шема" Додика! Да промовише реч "СРПСКА". Очито да му није било све потаман, што је и рекао. Сад друга је ствар коме Додик промовише ту реч и са којим успехом. Владика, као сваи честит домаћин, примио је угелдног госта који је ту да промовише СРПСКУ ствар. Колико успешно, то је друга прича. Ђоковић нема толико пара, нити их владика очекује од њега, нити је долико дарежљив јер су пројекти владике Јефрема, фала Богу, национални, небо-земни, и јако су скупи и велики. Осим тога, ДОДИК И НОЛЕ ВОЛЕ ПАРЕ И СЛАВУ - а вадика Јефрем воли Бога и анрод! То ти је одговр на твоју ужасну, таблоидну будалаштину. И то је крај нае дискусије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Мај 1, 2023 Пријави Подели Написано Мај 1, 2023 пре 14 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече па пичеш глупости, шта рећи не ваља ти Владика Јефрем. Куку! Леле памети! Мој синчић од 5 година носи црвену јакну, а поред нас пролази неко ауто и каже: "Тата, тата, види ауто црвено као моја јакна"! Онда прође плаво ауто, са неким црним спојлерима, а он каже: "Тата, види цра боја, као џепови на мојим хлачама"! О, земљо профундај се.... Толико о твом "високоумном", духовном, скенирајућем, веромјерујућем созерцању....имресивно! ПС За твоје информисање, владика Атанасије се молио владики Данилу (Крстићу). Како си ти заблудео човек. Са говориш да "владика Данло нема појма" - а овамо се уби да би мени потурио да то мислим о Јефрему. Наравно, глуп си толико да не схваташ да сам пројектујеш, јер мислиш да су сви ти, да сви тако размишљају. И још нешто....Јефрем је један од владика које највише ценим у СПЦ. Наравно сви имају другачије дарове. Немаш ти појма...не владика Данило, ТИ НЕМАШ ПОЈМА, сем то мало таблид информацијекоје исурфујеш. Жив био, и не замири ми, ништа лично, само алергија на глупости. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2023 Пријави Подели Написано Мај 1, 2023 Али стварно. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Мај 1, 2023 Пријави Подели Написано Мај 1, 2023 пре 7 часа, Владимир Владимирович Цар1 рече Владика Данило нема појма итд. Дипломирао упоредну књижевност на Сорбони, а доктрориао богословље на Харварду, ментор му био Флоровски. Ђе с' био ти да га просветлиш Боже опрости нам, гордима и никавим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2023 Пријави Подели Написано Мај 1, 2023 Колико сам тек ја глуп кад не разумем шта се расправљате. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Мај 2, 2023 Пријави Подели Написано Мај 2, 2023 On 1. 5. 2023. at 9:35, Milan Nikolic рече Можеш мислити каквих смицалица има против далекоисточних култура, чим то угрози хегемонију наших рођака западних. Не треба се водити површним схватањима а поготово не узимати здраво за готово оно што нам се сервира као став према далеком истоку. On 1. 5. 2023. at 9:28, Milan Nikolic рече Али ваљда што је људима немогуће, Богу је могуће. Није све тако негативно у далекоисточним традицијама, све зависи од тумачења и приступа. На пример, то што тврдиш о Буди неко може тврдити о Христу због одређених стихова у Јеванђељу, дакле треба пажљивије тумачити. Шта уопште значи да није све негативно у далекоисточним религијама. То што није све негативно је најчешћи случај са свим ђавољим обманама, кад би све било лоше лако би људи то уочили и одбацили. Немамо ми шта да вреднујемо њихове обичаје нити да покушавамо да их ускладимо са нашим, иначе смо у озбиљном проблему. Искључиво ако се неки светац од Бога дат појави који ће изнутра моћи да измени све суштине и садржаје њиховог учења, уз прихватање неких фолклорних елемената. Јер од суштине нема ништа прихватљиво за нас на далеком истоку. И никакве западне смицалице нам нису потребне нити ико на западу културу далеког истока доживљава претећи, штавише јога, медитација и сличне праксе квазиафирмативног деловања су саставни део западног корпоративног света. Геополитика са овим везе никакве нема, нама је сва религијска пракса далеког истока до сржи страна и неприхватљива, далеко више него пракса наше заблуделе западне браће и никакво кокетирање са тиме за наше људе не би требало да долази у обзир. Ја о Буди и његовом учењу тврим оно што је он испоставио нити имам жељу ишта да му придодајем и да омаловажавам, просто указујем на неускладивост са нашом духовном праксом. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 2, 2023 Пријави Подели Написано Мај 2, 2023 @sampaganini92 Разумем твоју стрепњу. Међутим, када кажеш да су западни хришћани нама ближи од далекоисточних култура, е ту морам да те исправим. Било би добро да си у праву. Али запад је толико изопачио хришћанство у самој сржи, у теолошким поставкама и поимањима, да је та њихова вера толико страна нама православнима да не да немају додирне тачне у појединим питањима, него те разлике постају потпуно супротне једна другој. Како исправити ту поделу међу нама хришћанима, много је тежа ствар него христијанизовати далеки исток, тачније оправославити. Треба да читаш и да се удубиш у речи светог владике Николаја Жичког да би разумео о чему је реч у вези далеког истока и тамошњих народа, култура и традиција. Они тамо су далеко пријемчљивији православљу него што смо ми пре христијанизације били. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Мај 2, 2023 Пријави Подели Написано Мај 2, 2023 пре 2 часа, Milan Nikolic рече Они тамо су далеко пријемчљивији православљу него што смо ми пре христијанизације били. Не знам како мериш ту пријемчивот - кило твоје пријемчивости, двае'ст дека' моје? Мада, тебе је тешко убедити у нешто друго сем што сам мислиш. Ако се човек понесе аргументима, ти ћеш му супроставити уопштавање и релативизацију...ма чега. Јеси ти читао Теудула? Јеси читао Индијска писма? То су дела писано искључиво Индији. Уствари првенствено Индији. Колико су допрла тамо и да ли ће допрети не зна се. Осим да је Тагоре поштовао Николаја и чиними се и долазио му у Охрид. Ако јеси, онда једино могу да кажем - није довољно прочитати, него треба и разумети. Просто је бесмислено износити такве генералне тврдње о народу који броји преко милијарду људи, једном, па другом. Замисли стрпати у један кош 3 милијарде личности, и још Буду, реинкарнацију и Конфучија. мало је превише и за тебе. Мало о "пријемчивоси": INDIJSKA PISMA INDIJSKA PISMA PISMO 56 Sedmo pismo indijske misije monahu Hristodulu i odgovor na pismo. 20. pitanje: Zašto istočna pravoslavna crkva nije slala do sada svoje misionare u Indiju? 21. pitanje: Šta bi Hristos doneo Indiji? 22. pitanje: U tvojoj viziji kakva izgleda buduća hrišćanska Indija? Odgovor monaha Hristodula: Na 20. pitanje: Prva pravoslavna misija u Indiji bila je u prvom stoleću hrišćanske epohe. Nju je predstavljao sveti apostol Toma i njegovi sledbenici. Ta apostolska misija imala je dobrog uspeha, ali je ugušena od strane mnogobožaca i muslimana. Ostala je samo jedna malena grupa u Malabaru, koja i danas postoji. Narednih osam stoleća istočna pravoslavna crkva provela je u strašnoj borbi sa jereticima, od kojih su poslednji bili rimokatolici. Zatim je Bog popustio robovanje pravoslavnih naroda pod Turcima u Maloj Aziji i na Balkanu i pod Mongolima u Rusiji. Za vreme ovih robovanja zapadni narodi osilili su se, stvorili imperije i zavladali svim kontinentima pa i nad Indijom. I samo njihove hrišćanske misije imale su pristupa u pokorenim narodima. Ali bez uspeha. Jer gde krstu predhodi mač, tu je krst omrznut. Tek sada su narodi istočno pravoslavne crkve u mogućnosti da se stave u službu svoje braće u Indiji. Na 21. pitanje: Hristos jedini može skinuti mrak sa indijskog čovečanstva, osloboditi ga demonskih okova, i skupiti Karmu, razvejati pesimizam, uneti radost života, otvoriti vid za nebesko carstvo kao cilj zemaljskog bitisanja, opasati snagom i zapojiti ljubavlju sve Indijane. Na 22. pitanje: Buduća Hristova Indija predstavlja se mome duhovnom vidu kao golubica, kojoj su krila zatopljena katranom pa ne može da krene ni u visinu ni u dužinu. Kad je Hristos opere i očisti, i svojom krvlju zapoji, i na ruke svoje uzme ona će poleteti na radost svoju i na radost svetih nebesa i svih Božjih naroda. ---------------- У 21. одговору видиш колико су "пријемчиви", а и у 22. Голубица са крилима улепљеним катраном....па то само св. Николај може. Нема ту прања, ничим....треба чудо, треба Христос...е сад хоће ли не зна се. Нико не зна...иако ти то тврдиш и још говориш како је Николај то "предвидео". Он је само констатовао историјску чињеницу да православни нису били у прилици, после апостолског периода који није баш био успешан у тим крајевима - да тек наступа време када ће МОЖДА то да се деси. То што је Николај припремио Индији кратка, сажета, дела ако се уподоби да прими Христа, то је друга ствар. Лично, и ја сам оптимиста по том питању, али ми је глупо да то тврдим и још Николају приисујем тврдње. Па тврдња је помалу хула на Божији домострој спасњеа, претендовање д ами знамо шта ће и како бити. Нигде Николај није ни тврдио ни предвиђао христијанизацију, сем надао се и оставио Цркви дела да их коисти ако до те мисије дође: PISMO 57 Osmo pismo indijske misije monahu Hristodulu i odgovor na pismo. 23. pitanje: Ko bi u Indiji bio najveći protivnik istočnoj pravoslavnoj misiji? 24. pitanje: Ko bi od strane Evrope sprečavao rad jedne istočne pravoslavne misije u Indiji? 25. pitanje: Da li bi svetogorski monasi mogli doći u Indiju kao hrišćanski misionari? Odgovor monaha Hristodula: Na 23. pitanje: Najveći protivnici jedne misije naše crkve u Indiji bili bi teosofi i okultisti, koji misle da su pronašli ključ mudrosti u mešanju i zbiranju svih religija i svih filosofija; koji drže da je istina u mnoštvu a ne u čistoti. A vi znate, da vreća prašine ne povećava vrednost jednom zrnu zlata u prašini. Na 24. pitanje: Od strane Evrope sprečavali bi rad pravoslavnim misionarima svi oni koji su do sada uspeli jedino da Indijani omrznu Hrišćanstvo. Na 25. pitanje: Svetogorski monasi nikada po svojoj volji ne bi izišli ni koraka iz Svete Gore. No Bog koji po svojoj volji pokreće i zvezde nebeske može naravno pokrenuti i neke od nas bednih monaha na delo koje je Njemu ugodno. Oprostite, gospodo, mene grešnog i nedostojnog Hristodula. -------------- Св. Владика је чудо, заиста "лира Духа Светог"....непојмљива је дубина, прецизност и дубина његовог изражавања. Непојмљива и необјашњива сем речју - Богонадахнутост! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 2, 2023 Пријави Подели Написано Мај 2, 2023 Ја се само надам. Амфилохије рече да је ,,проповедање" тек почело по свету. То што смо ми опчињени некаквом васељеном као империјом појаса Медитерана, не знам докле ће нас одвести. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Мај 2, 2023 Пријави Подели Написано Мај 2, 2023 On 30. 4. 2023. at 15:57, Milan Nikolic рече Далеки Исток са Индијом и Кином постаће православни са свим њиховим обичајима, баш онако како је предвиђао свети владика Николај Напредујеш, са твдње и уверености прелазиш на наду: пре 48 минута, Milan Nikolic рече Ја се само надам. Амфилохије рече да је ,,проповедање" тек почело по свету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 3, 2023 Пријави Подели Написано Мај 3, 2023 Ваљда могу и ја да тврдим нешто у шта чврсто верујем. Ево верујем да ће се померити планина. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Мај 3, 2023 Пријави Подели Написано Мај 3, 2023 пре 29 минута, Milan Nikolic рече Ваљда могу и ја да тврдим нешто у шта чврсто верујем. Ево верујем да ће се померити планина. Па наравно Мишуре - ја сам чак скоро истомишљеник са тобом по том питању: верујем да није крај света и ако је адска аждаја зинула и осоколила се; верујем да ће ти велики источни народи, Индуси и Кинези у првом реду примити православље добар део њих (мада не верујем да ће већина)....само сам "бранио" Николаја, он није био изричит. Јер свака изричитост по тим питањима је претенциозна чак и за Свеца његове величине. То су превелике ствари, у директној су вези са наступањем есхатона, а то нико не зна када и како. И ове геополитичке промене иду у прилог томе....Индуси и Кинези ће сада имати живи сусрет са православним светом. Ја чак верујем да им је тај сусрет са западним ришћанством мала историјска "припрема". Најпре су осетили зло тог хришћанства. онда су се понели оним хедонистичким, потрошачким "добробитима" које је дошло са науком и техником и делом културом тог ришчанства...и сад су видели да више са тим не могу. Дакле они су ПРИХВАТИЛИ доста од тог западног света, али ништа верско....сад ће се борити са Русима за друге вредности да би се одбранили...и тако ће упознати православље ("нехотице")...па ко каже да то све није Христова "геополитика"? Мађутим, да оде неки калуђер и покрсти то, да они само одбаце све те демонске више хиљада година заблуде - не иде то Мишуре! Голубица бела, са катраном на крилима....не можеш то бензином опрати, а не можеш перје чупати неће порасти...дакле....треба интервениција с Вишег и то крупна....управо се сад почела дешавати... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 3, 2023 Пријави Подели Написано Мај 3, 2023 Зато треба да ми пазимо на саме себе, да не будемо на саблазан, блудници, среброљубци, преваранти. И тако пажљиво треба да се молимо за Божије деловање, да Бог подари људе који ће водити те народе православљу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука